Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

Кад и да ли ће се уопште поново успоставити воз до Пожаревца? Шта је са сигнализацијом од Малог Пожаревца до Мале Крсне дешавали се шта?

Putnički vozovi više nisu ni ucrtani u grafikon za naredni RV, za razliku od prethodnih godina kada su ga makar na papiru ubacivali.
Što znači da se odustalo.

Postoji Procedura za održavanje građevinskih objekata iz 2018. Mislim da je izrađena po nalogu Direkcije i dopunjena je u decembu 2023.
Da se razumemo, nije u pitanju pravilnik, odnosno nisu definisani rokovi i granične vrednosti.
Infra je ranije imala Odeljenje za zgrade u kome je bilo zaposleno nekoliko inženjera raznih struka. Mislim da tamo nije ostao niko. Imali su i svoje majstore koji su rešavali tekuće i investiciono održavanje objekata. Oni su, kao i mnoge druge službe (higijena, obezbeđenje, čuvari, ophodari), otpušteni zbog racionalizacije troškova...
Ne odeljene nego Sekcija za zgrade. Pisao sam o tome onomad.

Pa sve svoje su već ranije angažovali, a uz ovaj uslov ne mogu ponovo.

"Proveru stabilnosti bi izvršilo pravno lice koje poseduje rešenje o ispunjenosti uslova za projektovanje za tu vrstu objekta, a koje nije učestvovalo u izradi tehničke dokumentacije i tehničke kontrole projekta za građevinsku dozvolu, kao ni na izvođenju radova, odnosno vršenju stručnog nadzora na izgradnji predmetnog objekta"

@ttbgd

Sto znaci da su i ti inzenjeri svesni da su i sami nekada u svojoj karijeri aminovali neki fuseraj

Na stranu sto je i ovo jedna od posledica politicke situacije koju je sekta napravila za ovih 12 godina jer sa njima nece vise da se petljaju ni firme koje znaju kako se radi odredjeni posao jer ovi u svakom trenutku mogu da posalju komesare koje ce toj firmi da objasne kako se zapravo radi posao, ako nesto krene putem koji sekti ne ide u korist. Nek zovu sad onog njihovog vrhovnog neizlecenog strucnjaka opste prakse, pa nek im on utvrdjuje tehnicko stanje, ne sumnjam da se razume i u statiku.

Pa sve svoje su već ranije angažovali, a uz ovaj uslov ne mogu ponovo.

"Proveru stabilnosti bi izvršilo pravno lice koje poseduje rešenje o ispunjenosti uslova za projektovanje za tu vrstu objekta, a koje nije učestvovalo u izradi tehničke dokumentacije i tehničke kontrole projekta za građevinsku dozvolu, kao ni na izvođenju radova, odnosno vršenju stručnog nadzora na izgradnji predmetnog objekta"
Niko ne priča o "njihovim".
Zapali smo u situaciji da niko neće da se prihvati ovog posla i da rizikuje za završi u apsu.

Pa niko ozbiljan neće da ima posla sa ekipom kod koje većina ima diplome fakulteta, a u isto vreme nemaju diplome osnove i srednje škole, pritom su i kriminalci. Mislim da se o tome radi, sve će lakše biti reći im ne. Da li bi ti pristao da radiš za firmu čiji je direktor lažni Slovak iz Kragujevca, a strukovno nema blage veze sa delatnošću te iste firme?

I dalje me zanima sta je uklonjeno nakon tragedije?
Verovatno ovo

Ad-hoc hapšenja velikog broja inženjera za posledicu ima ovo:

To znaci da vise nema strucnih ljudi sa integritetom koji smeju da rade svoj posao bez obzira na pritisak polupismene vlasti a ni (ili bar sve manje) priucenih beskicmenjaka koji ce da stave svoj potpis na nesto u sta se realno ne razumeju.

Kad je trebalo da se deli 65 miliona, niko nije pitao domaće eksperte, sad kad je frka, kad su ljudi sa FTN-a poniženi od strane SNS-a posle svega što se desilo od tragedije, niko ne želi da sarađuje sa njima. Ko bi rekao?

Platiti lepo neke Japance, koji će im reći da treba cela zgrada sada da se sruši i to je to.

Šta je na kraju bilo sa 8. decembrom i puštanjem pruge? Da li je neko uopšte naveo sada već neki novi rok ili niko ništa ne zna?

To znaci da vise nema strucnih ljudi sa integritetom koji smeju da rade svoj posao bez obzira na pritisak polupismene vlasti a ni (ili bar sve manje) priucenih beskicmenjaka koji ce da stave svoj potpis na nesto u sta se realno ne razumeju.
Ne bih rekao da je u pitanju pritisak, mislim da niko neće da stavlja glavu u torbu. Uhapšeno je 9 inženjera i niko normalan neće da se petlja u to. Da stvar bude gora, negde sam pročitao da ni tužilac nije uspeo da dođe do arhivskog projekta što dodatno otežava i komplikuje stvar procene bezbednosti konstrukcije.

Pa čekajte, značajan broj stručnih ljudi za ovu vrstu posla je već bio angažovan, u projektovanju/izvođenju/nadzoru, što znači da ne mogu biti ponovo angažovani, i to ima nekog uticaja, odnosno smanjuje broj raspoloživih stručnih lica.

Evo ga nepomenik , uz zvizdanje i buku studenata ispred , je mahao nekim registratorima i najavio da ce sutra biti sva dokumentacija o stanici na sajtu vlade, pa aj da vidimo i to cudo

• Sviđa mi se
Reagovanja: NSB
Problem je sto mora verovatno firma sa velikom licencom. Zasto su i slali za ponudu Masinoprojektu.
Ni ja ne verujem da je pronadjen projekat, mozda ARH ali armatura verovatno ne. Daj boze da ima nesto statike. Po wikipediji deo objekta je pusten tek posle nekog vremena, sto je verovatno dodatno iskomplikovalo finalnu dokumentaciju i izmene, kako je tad uopste dobijena upotrebna za delove objekta.

Mozda su ankere samo ostetili tokom rekonstrukciej krova, pa su drzali jos neko vreme.
Istinu nikada necemo saznati jer su dokazi unisteni.
Ankeri su još u krovu, Živi i ne znam koliko zdravi. ali oni nisu popustili već sajle.
Zasto mislis da su bile od prednapregnutog betona. Ovo u Djenovi su isto zatege. Ovaj presek kosnika mora biti zategnut jer ako je pritisnut ne moze da nosi most, a ako je zategnut ne treba mu beton. Al njemu je i taj beton bio zategnut i ocigledno je jako isprskao pa je prodirala vlaga. Secam se da su nam profesori pricali o agresivnosti hlorida jer su u tim primorskim krajevima nalazi betonske preseke sa potpuno iscezlom armaturom posle samo 20ak godina.

Ne znam zašto se odlučio za ovaj potez. Verovatno da uštedi na čeliku, a mislio je da neće biti potrebno održavati kablove. Most koji je napravio pre toga u Venecueli je mnogo duži gotovo istog dizajna sa tim što ima samo jače čelične kablove bez betona. Mislim da je taj dizajn bolji. Doduše i taj most je pao, ali njega je opalio tanker tako da ne znamo da li bi opstao duže. Možda bi se lakše uočila oštećenja i lakše je bilo štititi kablove od korozije. Rekao bih da su ankeri isti na oba.

Deluje mi da su u Đenovi zatege konstruisane kao grede prednapregnute u donjem delu gde ih most zateže. Po meni kao jako rizično rešenje. Ne znam da li se još negde radi to.

Na ž. stanici su drugačije zatege. Biton u cevi je imao samo zaštitnu ulogu i nije prednapregnut.

Poslednja izmena:
Šta je na kraju bilo sa 8. decembrom i puštanjem pruge? Da li je neko uopšte naveo sada već neki novi rok ili niko ništa ne zna?

Мислим да неће скоро, тј. док неко потписом не загарантује безбедан пролазак возова и путника кроз станицу Нови Сад.

Ne odustaje čovek. Ne treba da pomiluješ nikog već da pustiš sud da radi po zakonu.
Ko zna kakvi su to dokumenti, mislim ti koje on bude publikovao, da nisu to falsifikati.
Ko to moze da zna.

Neće tu biti ničega spektakularnog jer ga nema. Ako javnost očekuje da će naći papir gde je neko tražio da se detaljno pregleda ili sanira nadstrešnica, a neko drugi odbio, toga jednostavno nema. Da ima, takav papir bi odavno preko advokata odbrane iscureo u javnost.

Neće tu biti ničega spektakularnog jer ga nema. Ako javnost očekuje da će naći papir gde je neko tražio da se detaljno pregleda ili sanira nadstrešnica, a neko drugi odbio, toga jednostavno nema. Da ima, takav papir bi odavno preko advokata odbrane iscureo u javnost.
Ali sta ce nam bilo kakav papir ili projekat? Cinjenica je da je na vlasti narkomafija koja mora da ode (u zatvor) i da dodje neko drugi da odradi posao kako treba. Jasno je da je u pitanju korupcija kad se predsednik drzave pojavi sa nekom dokumentacijom na TV-u cak i da je svaki papir prazan. Neko me je prozvao ovde da se ovaj forum ne bavi politikom i da uzrok pada nadstresnice nije politicki. Jeste politicki. Politika ove narkomafijaske vlasti ce "srediti" dokumentaciju i dokaze tako da ispadne da nisu oni krivi nego neki Deki jer je "isekao ankere". I tako do sledece nadstresnice...

Ali sta ce nam bilo kakav papir ili projekat? Cinjenica je da je na vlasti narkomafija koja mora da ode (u zatvor) i da dodje neko drugi da odradi posao kako treba. Jasno je da je u pitanju korupcija kad se predsednik drzave pojavi sa nekom dokumentacijom na TV-u cak i da je svaki papir prazan. Neko me je prozvao ovde da se ovaj forum ne bavi politikom i da uzrok pada nadstresnice nije politicki. Jeste politicki. Politika ove narkomafijaske vlasti ce "srediti" dokumentaciju i dokaze tako da ispadne da nisu oni krivi nego neki Deki jer je "isekao ankere". I tako do sledece nadstresnice...

Moze da bude apoliticni i da se ne bavi politikom u drzavi u kojoj ti zivot dok cekas autobus ili voz ne zavisi od te politike. 80% ljudi u nekoj Danskoj ili Svedakoj pojma nema vrv ko im je ministar i premijer, al kad mi imamo ovog sto je on sazidao, on napravio, on otvorio, onda smo osudjeni da i teme gradjevine budu politicke kad se vise oni pitaju i odlucuju nego ljudi sa diplomom i znanjem o tome.

Krenulo kačenje dokumentacije:

EDIT: Fino im rade ove deskripcije stranica, stručnjaci pravi.

Vrh