Šta je novo?

Železnička stanica Novi Beograd

Ljudi, jbm mu miša, to što ćaci vode državu ne mora da znači da i mi treba da se ponašamo kao ćaci i da nas mrzi da pogledamo dokumentaciju dostupnu na jedan klik (nekoliko postova iznad sam postavio link), već donosimo zaključke na osnovu pretpostavki.

Dakle, nema nikakvog kruženja i 200m pešačenja od zgrade do perona i nazad. Zgrada se bukvalno naslanja na perone, a u njenom produžetku se gradi vestibil celom dužinom ispod perona (zato je ona ulica iza NCR-a ukopana, da bi zgrada prešla preko nje), i tu će biti stepenište, liftovi, čekaonice, lokali, klonje i sve ostalo što jednoj železničkoj stanici treba!

Takođe će biti omogućen ulaz iz pravca Antifašističke borbe (da nam se Došljak više ne sekira) i postojeće stepenište, iako van vestibila, takođe ostaje u funkciji.

Dva brzinska screenshota da shvatite o čemu se radi:

Kude se sve prostire stanica (od Milutina Milankovića, ispod perona, pa do aneksa BAS-a)

železnička stanica 1.png

Vestibil (deo železničke zgrade ispod perona - u donjem delu slike se nadovezuje stanična zgrada, a u gornjem se vidi prolaz ka BAS-u):

železnička stanica 2.png

Тако је. Једини страх ми је био да ће испод перона бити нека импровизација али ипак су то урадили коректно и биће уређен, грејани простор.

Остаје једино то да је станична зграда својом позицијом и величином добила подређени третман и да је последично позиција саобраћајног дела станичног трга нелогична.
Када би неко са стране анализирао урбанистичко решење комплекса стекао би утисак да је цела станица накнадно углављена између стамбеног, пословног и аутобуског дела а заправо је обрнуто. Железничка станица је ту била пре свих и јесте главни објекат око чега је требало додавати остало.

Пропуштена је прилика за фомирање једне савршено функционалне и складне целине где би вестибил био у оси са зградом баса и станичним тргом. То би било у духу модернизма целог НБГ-а и његове главне осе СИВ-Арена-ЖС НБГ. Није смело никако другачије да буде али ето, интереси једне стране компаније, домаћих тајкуна и БАС мафије су превладали над обавезом града да заокружи концепт НБГ-а.

Poslednja izmena:
Vrh