Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
Pitanje je šta će od naše civilizacije ostati i šta će budući istraživači imati da kažu. Građani nam poslednjih dana ukazuju na još jedan problem gradnje u prestonici bez građevinske dozvole. Reč je o, kako tvrde, izgradnji novog objekta Železničke stanice na Novom Beogradu.
Da vam ja kazem nesto u vezi ovoga posto sam igrom slucaja malo upoznat sa situacijom...
U 2024oj dakle pre par meseci je bio tender da se uradi projekat zeleznicke stanice Novi Beograd, ja sam hteo da ucestvujem na tom tenderu medjutim uslovi su bili nemoguci za pojedinca pa cak i za vecinu projektantksih biroa, moralo se imati visegodisnje iskustvo u projektovanju zeleznickih objekata, izvedene objekte i tako razne stvari koje recimo mogu samo velike firme poput CIPa ili tako neke strane kompanije da imaju.
Ja sam onda zvao generalnog direktora Deutch Bahna za evropu koji je izmedju ostalog zaduzen za kontrolu odredjenih radova na projektu Beogradskog metroa jer sam znao da Deutsch Bahn ima te reference koje su potrebne za ucestvovanje na tenderu i ponudio mu da uradimo projekat zajedno. On je rekao da je to dobra ideja ali naravno kao i uvek kad ga zovem on je negde na putovanju, posto ne radi samo Balkan vec i RailBaltiku i druge projekte, te mi je rekao da ce javiti DB osoblju iz Beograda da pogledaju tender i da cemo se cuti kad se vrati u Bg posto verovali ili ne on covek zivi u Beogradu.
Bilo kako bilo na kraju DB nije ucestvovao na tenderu iz razloga koji je meni nepoznat ali svakako ono sto hocu da kazem je da nije mogla da se uradi gradjevinska dozvola za tako kratak rok od par meseci i da oni verovatno izvode ove radove na osnovu idejnog resenja projekta koji je Lojanica uradio, dakle projekat NIJE ZAVRSEN ali recimo mogu na osnovu toga da urade grube radove jer imaju pozicije stubova, ploca itd, jednostavno ovo rade da bi ustedeli na vremenu dok se paralelno sa izgradnjom zavrsava gradjevinska dozvola.
^^ Nisam rekao da ce zavrsiti i ne branim ih uopste nego jednostavno u jednom trenutku moraju da usaglase ono sto se radi na terenu u realnom svetu i tehnicku dokumentaciju e sad koliko ce im trebati vremena da urade gradjevinsku dozvolu i dokle su stigli sa njom ako su je uopste zapoceli to zaista ne znam.
Ja samo dajem hipoteze sta oni rade i na osnovu cega uzimajuci u obzir sta poseduju od projektne dokumentaije u ovom trenutku, u ovom slucaju samo IDR.
Ovaj veb sajt koristi kolačiće radi prilagođavanja sadržaja, poboljšanja korisničkog iskustva i očuvanja prijave ako se registrujete.
Nastavkom korišćenja ovog veb sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.