Šta je novo?

Železnička Stanica Beograd Centar, Prokop - [ Železnica ]

Na dnevnom redu skupštinskog zasedanja su i sporazum Srbije i Vlade Ruske Federacije o odobrenju državnog izvoznog kredita srpskoj Vladi i o potvrđivanju Ugovora o garanciji između Srbije i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj za izgradnju železničke stanice Bograd Centar.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... icima.html
 
WOW hocemo li pocetak radova propratiti na 100 stranici...
 
Antić je rekao da treba što pre staviti tačku na neizvesnost oko budućnosti gradske vlasti - ili reći da će ova gradska vlast voditi Beograd do kraja mandata ili, ukoliko postoji druga većina, da se to i realizuje
On je izrazio očekivanje da će u narednih nekoliko dana biti ratifikovan sporazum sa Kuvajtom, koji će sa 25 miliona evra finansirati nastavak realizacije projekta Prokop.

"Paralelno s tim u toku su ozbiljni razgovori sa različitim investitorima koji su raspoloženi i za ulaganja na prostoru Savskog afiteatra - oslobađanjem najatraktivnijeg zemljišta na obali Save i Dunava, nakon izmeštanja železničkog saobraćaja i otvaranjem tog prostora i lokcije za potencijalne investitore, dobila bi se realna mogućnost privlačenja investicija u izgradnju objekata komercijalnog sadržaja u vrednosti od nekoliko milijardi dolara i otvaranja na desetine hiljada radnih mesta", rekao je Antić.

Izvor kurir .rs
 
daj Boze da se zavrsi to i da se sklanja ona stanica iz centra :)
 
U najnovijem izdanju"Pruga" Dir.ŽS ,reče da su završene pripreme za tender za izgradnju Prokopa, i da bi radovi počeli u junu.
 
2012":2vzwiey3 je napisao(la):
U najnovijem izdanju"Pruga" Dir.ŽS ,reče da su završene pripreme za tender za izgradnju Prokopa, i da bi radovi počeli u junu.


Daj Boze da bude nesto od toga. Ovako mnogo me podseca na Zidanje Skadra na Bojani .
 
Pa kredit je usvojen od skupstine sto je bio poslednji korak,a direktor zeleznica najvio tenderi za izvodjaca i pocetak radova u junu..nema sumnje ,novac je na racunu. :kafa: a i nedavno nam je promakla vest da je Italijanski konzorcium bio ponovo na pregovore o izgradnji komercijalnog dela na ploci,kod mrke i da su spremni da finansiraju i zavrsetak celoga z.cvora ne samo Prokopa.Ali sam tek kasnije primetio, da se niko od nas nije setio da postavi vest na ovoj temi ,ali eto sa malim zakasnjenjem :mrgreen: pa mi ne trazite link..kurir,blic ili novosti,sada zaboravih..
 
Nema ni govora o sklanjanju(rušenju) stare železničke stanice. Ona je lepa a druga je stvar što je zapuštena, prvenstveno enterijer. Pod zaštitom je jer je podignuta još 1884 kad i prva pruga u Srbiji. Mislim da nema zgrade u Beogradu na koju su se baograđani toliko navikli kao na nju. (možda palata Albanija). Ona će verovatno ostati u funkciji kao železnička stanica. Ali, ako i ne ostane u takvoj funkciji zgrada će biti sačuvana. Pa ona sa Savskim trgom i Nemanjinom čini jedinstvenu celinu. Nadam se da će jednog dana obnoviti i veličanstvenu poštu arhitekte Korunovića. O svemu ovome na forumu je više puta pisano. Da ponovim da sve evropske metropole čuvaju u funkciji svoje stare železničke stanice iz XIX veka. Na pr. čuveni "Kijevski vokzal" u Moskvi ili "Gare de Lion" u Parizu. Izuzetak je Rim koji ima veliku stanicu "Termini" koja je završenaa 1953 godine.
 
pa ne treba je stusiti treba samo sine skloniti i napraviti stambeni prostor gde s sad sine :) jel bi to bio jedan od boljih delova u bg :)
 
Kad je reč o izradnji železničke stanice Prokop, Milovanović je predočio da je to jedan od veoma značajnih projekata koje je "Energoprojekt" započeo pre više od dve decenije i na kojem "Energoprojekt" još uvek potražuje novac od investitora.

"Mi se iskreno nadamo da ćemo biti u prilici da na najavljenim tenderima pobedimo i velika nam je želja da završimo ono što smo započeli, jer u istoriji ''Energoprojekta'' ne postoji projekat koji smo započeli, a da ga nismo završsili", rekao je prvi čovek "Energoprojekt Holdinga".

Milovanović očekuje da će novi tender za Prokop biti uskoro objavljen na osnovu kredita od Kuvajta.

"Posebno bih hteo da naglasim da realizaciju projekta Prokop, treba posmatrati ujedno kao i početak realizacije projekta metro sistema Beograda, koji je, čini mi se, malo odložen zbog ukupne finansijske situacije i u zemlji i u gradu Beogradu, ali mislim da će planovi koji su sačinjeni u skorije vreme krenuti putem realizacije", zaključio je Milovanović.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=05&dd=03&nav_id=710582
 
mvbg1 radi u zeleznicama,verujem da on ima bolji uvid u stvari nego mi.
 
Nepopravljivi optimista":2tefz1ex je napisao(la):
Kakav pesimizam. Nakon x godina postoji konkretan novac za nastavak ovog projekta, verujem da ce ova godina biti pocetak radova.

Nisam pesimista po prirodi,vec kako i sam tvoj nadimak kaze NEPOPRAVLJIVI OPTIMISTA ali dosta puta sam u pedhodnim godinama cuo razna obecanja od kojih su i ostala samo obecanja.

Napisao sam da cemo docekati taj jun i da se nece nista desiti tada. Mozda nesto krene kasnije da se radi ali u junu, nema sanse.

Verujte mi iz sveg srca zelim da se krene sa mrtve tacke i da najzad vidim ljude i masine na gradilistu Beograd centar. :gobb:


461 majka Mara
 
И ја мислим да неће бити ништа у јуну, још ни тендер није расписан, кад буде расписан тендер онда ће са више извесности моћи да се говори. Моја процена је - када би сутра расписали тендер, посао не би почео пре септембра.
 
nije ovo nabavka toalet papira za potrebe vlade.....

tenderska procedura za ovo će da traje jedno godinu dana. da sutra raspišu tender prvi radnici će da se pojave sledeće godine...
 
Juce je u Hajatu bila svecana vecera zbog Jugoslovensko-Kuvajtskog prijateljstva.Da dobro ste culi,tu pricu su forsirali,nesvrstani i.t.d. Dok je ipak zvanicno Srbija-Kuvajt.

Bio je i predsednik nase zemlje prisutan i vise ministara.

I celo vece je proteklo u prici nekog kredita koji se tice zeleznice i gomile nekog betona.

To mi rece danas drug koji je konobar u Hajatu,dakle prica sa Kuvajcanima oko prokopa nije zvaka!
 
vucko":3g6z2m4i je napisao(la):
Pare su tu,ali pogodite sta.CIPiripi nije zavrsio projekat.

Kako je to moguce kada je projekat morao da bude gotov pre pocetka izgradnje pre 30 i kusur godina? Cak postoji i 3d prikaz...Jedino ako planiraju dosta toga da izmene u prvobitnom projektu.
 
Vrh