Autoput je dobar. Povezuje istok i zapad grada brzo. Ne mogu da zamislim koliko bi mi trebalo sa svim mogućim semaforima da pređem Dučanovac - Omladinskih brigada. Ali u starom delu grada nema dovoljno petlji šti ti kažeš, a fali i još par ovakvih saobraćajnica kroz grad. Pogotovu stari deo.
Ja nisam ni napisao da autoput nije trebalo da se napravi. Ono što im zameram, i uvek biram reči kad pišem o tome, je što od jednog Mostara pa sve do Bubanj potoka, mi imamo svega 4-5 prelazaka i uključenja na autoput. U Dušanovcu se lepo vidi koliko je ulica presečeno autoputem, a koliko je malo prelazaka ostavljeno.
Sad, da se Beograd posle rata širio najviše samo na Levoj obali Save, pa da čovek kaže okej, dovoljno nam je ovih 4-5 prelazaka jer će na Desnoj posle (istočno od) Dušanovca ostati sve manje više isto. Ali ovi napravili Konjarnike, Mirijeva, Lion, Medakoviće, Jerkoviće... a ostaviše da sve to opslužuju Plavi most, Dušanovački 1+1 nadvožnjak (i sva mahala oko njega) i ona nesrećna petlja kod Laste koja em što je 1+1, em što na severnoj strani isto vodi u - drugu mahalu. Ono je sramota živa, posebno ta petlja kod Laste i njena okolina sa obe strane.
To sve nije smelo tako da se ostavi
Kao što nisu smele ni Žička, Maksima Gorkog, Južni bulevar, Gospodara Vučića, Kruševačka, Dušanovac, Kumodraška, Tabanovačka... Nema izgovora za to jer tad su imali i para, i moći da lakše iseljavaju i eksproprijatišu, i na sve to su kvadrati bili smešno jeftini za otkup. A sada se to nikada više neće realizovati, i Desna obala Save će ostati bogalja po tom pitanju kretanja sever-jug preko autoputa.
Svaki period je imao nešto dobro, ali i loše.
S ovim se načelno slažem, samo što ima mnogo ljudi koji vole da predstavljaju neki period kao bog zna kako loš a drugi kao bog zna kako dobar. Meni nije problem da navedem i priznam dobro i loše svakog perioda. Mada sam pri stavu da kad se od dobrog oduzme loše, zaključak je da je uvek bilo mnogo više slepaca, razbojnika i štetočina (u svakoj vlasti i eri) nego stručnjaka i dobronamernika. A u ovoj temi se priča o Prokopu i o KCS, koji su započeti u vreme SFRJ, a svi ostali promašaji se nadovezuju na njih. A šta mislim o drugim režimima i erama, o tome pišem na drugim temama.
Što se Jovina tiče, njega znam i pamtim kao strašno sujetnog i tvrdoglavog čoveka. Tako da sa velikom rezervom uzimam šta je on rekao i tvrdio. Naravno, ne sporim da je imao i on dobre momente, ideje i izjave. Samo kažem da bih radije da gledam čiste činjenice, rezultate i opipljive dokaze nego šta je ko za koga rekao. Kao kad bismo pitali političmare zašto je Srbija dekintirana. SNS bi rekao da je zbog DSa, DS da je zbog Miloševića, Milošević da je zbog komunista. A svi do jednog se pokazali već kolike su protuve i neznalice. E nije mnogo drugačija situacija ni sa "stručnjacima" i "institucijama". I tu ima mnoooogo sujete, mnogo plaćenika, mnogo politikanstva, mnogo neznalica i mnogo bežanja od odgovornosti.
Što se mene tiče, većina koji su se izvrteli nad ovim nesrećnim Beogradom su slepci i štetočine, uz par dobronamernih izuzetaka. U koje računam ne samo vrhovne čelnike i one poznate javnosti nego i one koji su radili dobro i časno iza kulisa i čija imena javnost ni ne zna ali im duguje malu zahvalnost. Ali velika većina ostalih treba da se srami i da gori u paklu zbog nagomilanih s..nja i problema koje su nam ostavili, a koje su sami indukovali.