Šta je novo?

Železnička Stanica Beograd Centar, Prokop - [ Železnica ]

Ovo kao ona stara "gradimo kuću od krova"

Koliko god da mi je drago da su konačno priznali ozbiljnost situacije i krenuli u neko rešavanje (mada dok ne vidim da su radovi zapravo počeli, ništa) toliko me i hvata bes što nije od početka rađeno kako treba. Imali su ravnu ploču (čitaj, brisan prostor) koji je mogao odmah biti ojačan i pripremljen za zgrade iznad, ako već nisu mogli da isplaniraju zgrade koje zapravo mogu da stoje na toj ploči.

Isto tako, sad je problem kako izvoditi radove a ne ometati železnički saobraćaj. Nije moglo to sve da se odradi u nekom momentu dok Prokop nije bio glavna stanica. Stojalo je to sve tu tako koliko beše decenija... Slična situacija kao za podvožnjak na NBG, koji nisu mogli da urade kad je pruga rekonstruisana nego se radi sad pod sabraćajem.

Али је и случај нестручности и незнања наших инжењера, у првом реду професора са Грађевинског факултета који је израдио решење секундарне конструкције на плочи станице која је требала да омогући градњу објеката изнад, по свему судећи, неуспешно.
Jedna stvar je neuspešno rešenje kad si nestručan i ne znaš (što ne isključujem da je slučaj), a druga kada si ponudio rešenje pod prinudom, u smislu, "ako ovo ne prođe, nećeš biti reizabran u zvanje".

Pa valjda ima neko stručniji ko ne pada na reizbor :ROFLMAO: (mala šala, znam šta si hteo da kažeš)

Прокоп је нека врста генезе планерске и пројектантске нестручности и политичког и друштвеног дилетантизма и ефикасно руши заблуде о неким врхунским дометима друштва у једном периоду па смо ето, сасвим случајно и нагло спали на овај ниво сад.

Не, у овом случају низ катастрофалних одлука је непрекидан од 1952.године са неуспешним покушајем санације тог кластер-зајеба метро касетом коју сви игноришу.

Али је и случај нестручности и незнања наших инжењера, у првом реду професора са Грађевинског факултета који је израдио решење секундарне конструкције на плочи станице која је требала да омогући градњу објеката изнад, по свему судећи, неуспешно.

А да ли је изведено све по пројекту? Од прорачуна, па до изведеног објекта постоји некоико "станица" за "оптимизацију".

Да је било трунке памети - монтажни објекат станице, монтажна гаража, и ћао.

U firmi "Railway City" poručuju da su propusti sa gredama nastali pre mnogo decenija i da nisu toga bili svesni kada su počeli sa izgradnjom stanične zgrade i drugih objekata.

Ma da, a kad su sklopili onaj ugovor pričali da je konstrukcija bila detaljno proverena da se vidi može li da izdrži nove objekte. Lepo su oni ovde sačekali da Gruja izgradi svoje zgrade pa će sada država da finansira ojačavanje konstrukcije, a on lagan.

Gorak utisak je da sve što se radi poslednjih godina je, na žalost, pod velikim znakom pitanja. Sigurno da ima izuzetaka, izvođača koji su odradili pošteno posao, iako su ga dobili preko štele.

Kako smo došli od Vučić: Prokop je veliki uspeh Srbije do današnje trijade? Dobro nije optužio blokadere da su oni ukrali armaturu.
Da u Srbiji postoji novinarstvo, neko bi mogao da ga podseti da je on te 1997. bio direktor Pinkija, gensek SRS i poslanik, a da je imao godina malo više nego ovi što sada protestuju.
Još su trajali radovi kad je postao ministar.

Ja sam zaista neko ko je uvek pokušavao da vidim i dobre stvari koje rade. Uvek sam i pohvalio šta sam mislio da je dobro.
Ovo sa Prokopom jeste od početka nesrećno sve krenulo. Sama ideja da baš tu bude glavna stanica je i u početku bio vrlo diskutabilana i glavni argument je bio da će metro rešiti dolazak ljudi. U međuvremenu se država raspala, a i druge okolnosti su se promenile. Avio saobraćaj je preuzeo veliki deo međunarodnog saobraćaja, izgradnjom autoputeva povećan je radijus kretanja automobila. Niko nije hteo da prelomi da Beogradu nije potreban Prokop kao glavna stanica i da je bilo dovoljno ljudski rekonstruisati Novi Beograd, pogotovo u svetlu preseljenja i autobuske. Ali šta je tu je.

Ja ne branim ljude koji su krali armaturu, a pogotovo ne branim tadašnju vlast. Ne branim ni žute, koji nisu razvijali železnicu, ali ruku na srce, kod njih je još uvek sve radilo, a ne kao sada višegodišnji zatvori pruga. Njima je novi čvor bio zanimljiv samo za BGvoz.
Ipak građenje ovolike nadgradnje bez ozbiljne statičke provere je neozbiljno. Što kaže @Дошљак moglo je gore da bude jedna ili eventualno dve etaže i toliko.

Taman kad sam korigovao stav o Prokopu i pomislio da ima nade da postane nešto lepo i korisno, desi se ovo i ponovo se vratim na stav da je crna rupa Beograda koja će nas koštati neizmerno mnogo, i to ne samo novca.

Užasno me nervira mešanje politike u sve.
Dešava se. Neko pogreši projekat, izvođač ne odradi sve po projektu ili nešto pogreši, nadzor ne vidi.
Idi nađi odgovorne i kraj.

Na kraju, drug Tito kriv što je hteo da izmesti staru stanicu.

Danas je vršen pritisak na mene da u sklopu jednog projekta koji vodim uradim izvodjački projekat jednog rešetkastog nosača i ako je to posao inženjera a ne arhitekte.
Rekao sam NE.

Ponudjeno mi je da statičar stavi pečat i potpis na moj crtež idejnog rešenja te grede i time preuzme odgovornost statike jer ga je mrzelo da izračuna konstrukciju.
Rekao sam NE.

Investitor je ponudio da lično preuzme odgovornost.
Rekao sam NE.

Ima da se radi po propisima!

Iako pogrbljen od rada na računaru imam i dalje kičmu…

Poslednja izmena:
Meni nije jasno kako je uopste moguce da na dva ovako vazna infrastrukturna projekta imamo ovakav javasluk. U prvom slucaju u Novom Sadu se rekonstrukcija radila bez uvida u glavni projekat, pritom je nadstresnica bila periferni deo projekta i napravila je onakvu nesrecu. Ovde se radi o nosecoj ploci. kako je moguce da neko potpise projekat zgrade za koju izvorni projekat nema nosivost? Pa to je zlocin sa predoumisljajem?
A radi se o kapitalnim projektima ovog drustva, ne smem ni da zamislim sta je radi po privatnim gradilistima tasna masna investitora.

Užasno me nervira mešanje politike u sve.
Ово је суштина свих недаћа. Због тог политичарења имамо случај:
1. Када се политика пита колико ће шта да кошта, (кошта превише, али толико не одлази тамо где треба)
2. Када ће да буде завршено (јер је важно да се слепци сликају)
3. Обавезна је метастаза корупције у свим сферама, јер где су политичари ту је и корупција. (На западу на пример није то да нема корупције, него нема свуда политичара што даје утисак да корпуција не постоји)

Iako pogrbljen od rada na računaru imam i dalje kičmu…
Чим се уради ван прописа, кад се деси то што не треба, сви се извуку и на крају остајеш сам. Тако да једино што спасава је рад по прописима.

Vrh