Šta je novo?

Železnička Stanica Beograd Centar, Prokop - [ Železnica ]

Škljoca se tamo i snima na dnevnom nivou, i niko ništa kaže da je zabranjeno, niti je stuigla nekome kazna zbog toga. Bar ne da ja znam.

Некад умеју да питају за дозволу, мене су на НБГ једном питали шта сликам и имам ли дозволу од железница, а ја сам рекао дивље насеље које је тада постојало на месту УМП и били су у фазону ок :D

Ako se ne nalazite na samom gradilistu, ako ne postoji izricit natpis ili znak zabrane, te ako se ne radi o specijalnim objektima/vojska, policija i sl/ onda slobodno ako je potrebno treba pokazati i malo drskosti! U tom slucaju ne postoji nikakvo ogranicenje i radi se o licnoj slobodi i pravu na kreranje, fotografisanje i snimanje i treba ga stititi i biti dostojanstven u tome.
Uvek navodim primer kad sam bi na splavarenju na Tari, pa odveo decu da vide branu Mratinje. Upravo se vratio iz Las Vegasa klinci gledali Huver dam a ja im stalno ponosno govorio da u CG ima jos 5m visocija brana. Medjutim kljucna razlika je da tamo turisti dolaze slikavaju, trose i ostave tada preko milijarde dolara godisnje. A na mratinju dva metra visok znak foto aparata sa zabranom fotografisanja! Ni parking, ni restoran, ni suvenir!
Komunisticko nasledje, takva je bila cela ist Evropa,a mnogo sta se zadrzalo! Izvinite za off.

Recimo Dušani iz Marka Žvake kada smo u septembru snimali prilog o Po meri metrou i inicijativi da prva linija metroa prođe Prokopom nisu snimali jer imaju ozbiljnu kameru i išlo nas je petoro na snimanje pa bi neko sigurno reagovao. Kada uleti jedan vloger kao dotični onda ih boli uvo da ga cimaju. Tako i ja ponekad sam snimam i fotkam bez ikakvih problema.

Od kad to ne smeju da se snimaju železničke stanice? Čak i da je po nekom zastarelom i neažuriranom pravilniku, ne vidim poentu toga, pa sve i da je donet 1948. u vreme bojazni od Sovjetske odmazde ili šta ti ja znam... (ne zezam se, pošto tad ceo državni i vojni vrh jeste bio prilično napet, uostalom kao i ostatak sveta zbog mnogih dešavanja)

Kao što Krcan lepo reče, ukoliko ne postoji vidljiv znak da je snimanje i slikanje zabranjeno, dozvoljeno je to raditi na bilo kom javnom mestu i slikati i snimati bilo šta, samo pod uslovom da se npr ne snima nekome kroz prozor stana ili tako nešto ili da se time neko ne ometa. I naravno, ne krši neki od drugih postojećih zakona.

Ne vidim zašto bi ijedna železnička stanica u današnjoj Srbiji bila zabranjena za snimanje (hladni rat davno gotov, špijunaža prošla kroz 3 nove generacije i transformacije, a i nema ovde više ni šta da se špijunira...) a kamoli Prokop. Čak i da je na njega vezano nešto o čemu javnost ne zna (ipak su tu blizu Titove vile), to neće biti upadljivo i neće biti otvoreno ''na izvolte'' nego skriveno iza nekih neupadljivih ali zaključanih vrata za službene prostorije i slično.

Poslednja izmena:
Ако се не варам, код нас је још увек на снази закон који забрањује снимање аердорома и железничких постројења. На теми Прокоп је неко причао како је имао непријатности због фотографисања. О бесмислености не треба трошити речи, али закон је активан.

Mислим да је негде 60их или 70их уведено то правило о забрани фотографисања железничке инфраструктуре, читао сам негде неке коментаре страних возољубитеља који су тада сликали по Југославији. Мени су све те забране искрено глупост, поготову данас поред гуглове мапе где може буквално све детаљно да се сагледа. Ја сам се у почетку устезао од фотографисања, али сад сликам све живо што ми се ћефне осим ако нема знак забране, а некада и њега искулирам :D Свакако се ради о тешком удбашком наслеђу. У сећању ми је највише урезано остало негде 2000.-2002. када је мајка хтела да нас слика код СИВа испред фонтане. Појавио се полицајац и рекао нам да је сликање забрањено. А онда одђе РТС и сними све детаљно приликом доласка неке високе званице.

Epa to, ne sumnjam ja da se svi slažemo da je to sad odavno besmisleno, nego me zanimalo da li još negde stoji upisano. Znači što kažete, moguće je da je negde u mračnim haotičnim dubinama srpskih zakona i pravilnika :LOL: ostalo nešto što se tiče aerodroma i železnice.

Ovo što Došljak kaže, da je to doneto krajem 60ih ili početkom 70ih, možda ima veze sa pojavljivanjem prvih talasa bojazni od terorizma u svetu, pošto je 69' bila ona otmica na aerodromu u Cirihu a sad videh da su tad uvedeni i prvi detektori za metal i malo oštrije mere (u odnosu na ranije).
У сећању ми је највише урезано остало негде 2000.-2002. када је мајка хтела да нас слика код СИВа испред фонтане. Појавио се полицајац и рекао нам да је сликање забрањено
Dok sam čitao, isprva sam pomislio '':rolleyes:'' ali kad sam video da kažeš da je bilo oko 2000-2002, onda mi je malo jasnije. Jer ne samo što su bili drugo vreme i druga tehnologija (dobrano pre telefona sa kamerom, Google Earth, Street view, pa čak i dial up interneta za pola Srbije...) nego je tada još bila na snazi doktrina i pogledi iz doba JNA i SRJ. Bila je drukčija celokupna atmosfera, dosta toga vezanog za vojsku i policiju i državne službe je bilo nekako strožije i uštogljenije, i dalje su važila pravila i protokoli iz 80ih (hladni rat) i 90ih (ratovi, sa sve lokatorima, doušnicima, skrivanjima...) I dosta toga je ostalo ugravirano u sve tadašnje pripadnike policije i vojske. Ovo kažem kao konstataciju, pošto uviđam i dobre i loše strane toga. Tako da ako se tad desilo, razumem što je taj neki policajac, verovatno obučen u vreme dok je još bila JNA a možda čak i bivši vojni veteran (PJP, rezervisti, sve i svašta je bilo...) bio strožiji oko toga.

Ja nisam imao te situacije ali se sećam kad sam kao mali, 90ih, pre bombardovanja, prolazio sa dedom pored tadašnjeg Republičkog SUPa gde je bio i deo RDB. I kad sam video ovu malu sporednu kapiju zaintrigiralo me i hteo sam da vidim šta se to toliko krije iza žive ograde a deda me odmah povukao i zaustavio. :D A reče mi majka da kad su kao mali hteli da se slikaju ispred Saveznog SUPa, preko puta (današnji Skyline), isto tako došao pandur i rekao da ne uperuju ka zgradi. No dobro, to nije za poređenje sa ovim iz 90ih i 2000ih, to je bilo 50ih, sasvim drugo vreme i doktrina i tehnike obezbeđivanja, gde su fotografije objekata vezanih za bezbednost zaista mogle da se izbroje na prste (i zemlja se trudila da tako i ostane). Nego samo navodim kad već pričamo o tome.

У Русиjи, где су све железничке станице обезбеђене и обавезан је пролазак кроз детектор метала су 2018. године масовно на свим станицама полепљени знакови фотографисање дозвољено.

Знам да су раније забрањивали да се снима подземна станица Вуков споменик, не знам да ли то правило и даље важи.

Snimanje na stanicama Prokop, Vukov Spomenik i Karađorđev Park je de iure zabranjeno, ali Gugl Mape vrve od fotografija snimljenih tamo.

De iure je zabranjena i upotreba vračarskih tunela, pa se iz železnice prave blesavi.

Како то мислиш забрањена употреба врачарских тунела? 🤔

Naime, dokumenta pokazuju da u slučaju požara nije moguća bezbedna evakuacija putnika, ukoliko do njega dođe u tunelu, kao i brojne nepravilnosti u protivpožarnoj zaštiti podzemne stanice “Vukov spomenik”, koje godinama nisu ispravljane, zbog čega postoje bar dve prekršajne prijave protiv nekadašnjih čelnika “Infrastruktura železnica Srbije”.

Ako ovo nije dovoljno, mislim da su na temi o Vuku snimci onog lika koji je prošao ceo tunel. Sem što je većina opreme koja čini tunel i skloništem pokradena ili u stanju raspada, slično je i sa ostalom opremom u tunelu, a vrata na evakuacionim izlazima ne mogu da se otvore.
Evakuacioni izlazi na Vuku su tek posebna priča...

Ту бар постоји противпожарна инфраструктура која се не одржава како треба. Него то је актуелна тема.

Барска пруга рецимо никад није завршена комплетно по пројекту. Фале укрснице којима би се (уз повећање брзине возова на пројектовану брзину) повећала пропусна моћ, а оно што је ствар безбедности - фале потпорни зидови и заштите од одрона на много места. У Врачарском тунелу никад није избио пожар. На барској прузи је било примера одрона, налета и искакања возова због тога, као и затварања пруге због тога небројено пута. Пре пар година чак и вишемесечно. Али то није актуелна тема...

Питање је времена. Бојим се да несрећа у тунелу ће бити много тежа и страшнија и да ће се о њој причати као сада о енергетици, а при том много људи зна да тако не треба да се ради.

_20220201_114008.JPG
_20220201_114338.JPG
DSC_0094.JPG
_20220201_114208.JPG
_20220201_114037.JPG

"Kada smo mi u GSP-u saznali gde se nalazi, rešili smo da raspišemo konkurs za ime i logo trole koja će stizati čak tamo..."
"...a od ostalih trola razlikovaće se po tome što će biti brendirana novim imenom i slikama predsednika kao simbolom brzine kojom se Srbija kreće u budućnost..."

Molim vas recite mi da je ovo neka sala...

"Kada smo mi u GSP-u saznali gde se nalazi, rešili smo da raspišemo konkurs za ime i logo trole koja će stizati čak tamo..."
"...a od ostalih trola razlikovaće se po tome što će biti brendirana novim imenom i slikama predsednika kao simbolom brzine kojom se Srbija kreće u budućnost..."

Molim vas recite mi da je ovo neka sala...
Luka...
Stvarno???

Vrh