Epa to, ne sumnjam ja da se svi slažemo da je to sad odavno besmisleno, nego me zanimalo da li još negde stoji upisano. Znači što kažete, moguće je da je negde u mračnim haotičnim dubinama srpskih zakona i pravilnika
ostalo nešto što se tiče aerodroma i železnice.
Ovo što Došljak kaže, da je to doneto krajem 60ih ili početkom 70ih, možda ima veze sa pojavljivanjem prvih talasa bojazni od terorizma u svetu, pošto je 69' bila ona otmica na aerodromu u Cirihu a sad videh da su tad uvedeni i prvi detektori za metal i malo oštrije mere (u odnosu na ranije).
У сећању ми је највише урезано остало негде 2000.-2002. када је мајка хтела да нас слика код СИВа испред фонтане. Појавио се полицајац и рекао нам да је сликање забрањено
Dok sam čitao, isprva sam pomislio ''
'' ali kad sam video da kažeš da je bilo oko 2000-2002, onda mi je malo jasnije. Jer ne samo što su bili drugo vreme i druga tehnologija (dobrano pre telefona sa kamerom, Google Earth, Street view, pa čak i dial up interneta za pola Srbije...) nego je tada još bila na snazi doktrina i pogledi iz doba JNA i SRJ. Bila je drukčija celokupna atmosfera, dosta toga vezanog za vojsku i policiju i državne službe je bilo nekako strožije i uštogljenije, i dalje su važila pravila i protokoli iz 80ih (hladni rat) i 90ih (ratovi, sa sve lokatorima, doušnicima, skrivanjima...) I dosta toga je ostalo ugravirano u sve tadašnje pripadnike policije i vojske. Ovo kažem kao konstataciju, pošto uviđam i dobre i loše strane toga. Tako da ako se tad desilo, razumem što je taj neki policajac, verovatno obučen u vreme dok je još bila JNA a možda čak i bivši vojni veteran (PJP, rezervisti, sve i svašta je bilo...) bio strožiji oko toga.
Ja nisam imao te situacije ali se sećam kad sam kao mali, 90ih, pre bombardovanja, prolazio sa dedom pored tadašnjeg Republičkog SUPa gde je bio i deo RDB. I kad sam video
ovu malu sporednu kapiju zaintrigiralo me i hteo sam da vidim šta se to toliko krije iza žive ograde a deda me odmah povukao i zaustavio.
A reče mi majka da kad su kao mali hteli da se slikaju ispred Saveznog SUPa, preko puta (današnji Skyline), isto tako došao pandur i rekao da ne uperuju ka zgradi. No dobro, to nije za poređenje sa ovim iz 90ih i 2000ih, to je bilo 50ih, sasvim drugo vreme i doktrina i tehnike obezbeđivanja, gde su fotografije objekata vezanih za bezbednost zaista mogle da se izbroje na prste (i zemlja se trudila da tako i ostane). Nego samo navodim kad već pričamo o tome.