[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=905894#p905894:rpfbzyh5 je napisao(la):
Пантограф » 06 Dec 2021 23:34[/url]":rpfbzyh5]Nadam se da neće još dugo, mada, komšije iz 37. bloka bi da na raskrsnici dva gradska bulevara ograde prostor za rekreaciju kerova. Oni tamo na Slaviji bi tobogan i ljuljaške na uglu Kralja Milana i Beogradske - imaju i ultralevičarskog imenjaka pisca iz Velike Drenove koji ih podržava - dok na Trgu republike kukaju za džinovskim saksijama. Teško je izvući drugi zaključak, osim da smo mi u osnovi jedan seljački, kalemarski narod bez ikakvog razumevanja za grad. Moram reći da ovaj forum, kao skup tolikih likova koji misle da su Njujork, Pariz i London njesra, a Blok 70 i Labudovo brdo daleko naprednije naseobine, poprilično smešan agregat urbane naive.
Pisao sam o tome u drugim temama, ali da ponovim i ovde. Problem je zapravo imamo tri grupacije građana u Beogradu. Jedne koji gledaju u te i slične gradove koje spominješ, kao u nešto neprevaziđeno na kugli zemaljskoj. Jeste da ima gradova koji su OK, ali ima i onih koji su jedna velika gomila betončine. Stranci, jedan deo njih, oduševljava se sa time koliko imamo zelenila, a jedan deo Beograđana to vidi kao preterivanje i kako bi trebalo da se ugledamo na one gradove koji su oličenje betončina. Umesto da smo srećni što imamo tako nešto, to ne valja i mora da Beograd izgleda kao ti bezlični gradovi sa Zapada i Istočna / Jugoistočna Azija (ne mislim da su svi gradovi u pomenutim lokacijama bezlični).
Evo recimo imamo situaciju da kada je neko spomenuo da se sačuva zelenilo u Mitićevoj rupi i da bude(ostane parkić), neko je rekao da imamo Manjež u blizini. OK, za sada imamo Manjež. Ali šta kada nekome padne na pamet da uzme da gradi na prostoru Manježa? Jel ćemo i onda da kažemo da postoji zelenilo kod Hrama? Pa kad se krene sa onom idejom o popločavanju parka / platoa kod Hrama , da se vadimo na Karađorđev park i park Milutina Milankovića? Ili kada i oni budu "napadnuti" da se vadimo na parkić oko okretnice u Birčaninovoj? Šta kad popunimo sve te prostore novogradnjom, zato što je eto neko zamislio da je tako lepši život? Takvim razmišljanjem na kraju ima da dođemo do toga da će i Gradnja na Kalemegdanu, Ušću i sl. parkovskim / šumskim prostorima da bude normalna i poželjna stvar, pošto očigledno neki smatraju da Beograd ima previše zelenila.
Nisam od onih koji bi da svaki ćošak grada pretvore u zelenu površinu, ali nisam ni za betonizaciju, nego za normalnu kohabitaciju i jednog i drugog. Bender je lepo prikazao na mapi koji delovi grada vape za uređenjem, i tu se slažem sa njim. Tako da ja spadam u tu treću grupu koja je za kohabitaciju zelenila i (novo)gradnje. Ako neko voli prostor kao što je dobar deo Vračara, nemam ništa protiv toga. Isto kao što nemam ništa ni protiv ljubitelja zelenila. Ali imam protiv nametanja bilo koje od ove dve opcije.
Ono za šta se ja borim nije da se poveća zelena površina u mom kraju, nego da se očuva postojeće stanje, zbog svih razloga koje sam naveo u prethodnim porukama. Imam utisak da je ovo o čemu pišem, ne samo vezano za gradnju u mom kraju, nego i generalno što sam napisao u ovoj poruci, jednom delu ljudi teško da razumeju, da Beograd bude ono što jeste, a ne ono što su drugi gradovi.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=905898#p905898:rpfbzyh5 je napisao(la):
Пантограф » 06 Dec 2021 23:59[/url]":rpfbzyh5]A baš uz glavnu železničku stanicu - boćanje, barake i 'parkić'. Taman da se skupljaju prostitutke.
Ili se beše 'investitorski pritisak' usmerava oko takvih objekata, jer je to najbolje za grad? Ček da vidimo, to mu dođe tako... u svakom gradu na svetu. Ima negde partija boćanja 100 metara od prvog perona? To tu treba da bude? Koliko košta ta jedna partija i ko će da je plati?
Svaki kvadratni metar izgrađen uz železničku stanicu je povoljniji za grad od onoga na nekoj utrini, i to je urbanizam, a naivna maštanja o rajskim naseljima koja to nisu, e to je savremeni Beobild.
Taj teren za boćanje koji ti toliko smeta, nastao je daleko ranije nego što se uopšte počelo raditi bilo šta na Prokopu. Čak i da se isti uništi, deluje mi da opet ne bi bio zadovoljan, zato što misliš da nova Beogradska GŽS treba da liči na one na Zapadu, što nas opet vraća na one besciljne rasprave koje su se vodile ovde po nekoliko puta. Takođe, ovde je šansa da vidiš prostitutku jednaka verovatnoći da ti budeš zadovoljan sa prvom linijom metroa, za razliku od satre na Savskom trgu, gde su iste bile sastavni deo dekora.