Šta je novo?

Šta mi smeta u Beogradu

stf":2ay4xxey je napisao(la):
1. странци који долазе да се за малу лову олеше од алкохола и да пој*** неку "лепу Београђанку"
2. странци азиланти у транзиту ка ЕУ
3. свесрпски друштвени талог провинцијализма. Више није могуће чути на улици београдски нагласак. У тај талог спадају и дро****** са штиклама и минићима у Скадарлији које су ту да их пој*** ови из групе 1. по цени од 4 разводњена коктела.

Tačka 1. i tačka 3.

Naravno da postoje izuzetci, ali generalno da bi tako nešto dobio mora mnogo da plati, ne uslugu, nego sve ostalo.
Banalizuješ.
Pa i u nekadašnjoj Ukrajini nisi mogao to da dobiješ tako lako. Ne znam odakle toliki defetizam.

Момци, ја сам свестан да је тешо прихватити када се овако опише вољени нам град, али морам вас упозорити да и даље идеализујете слику која одавно више не постоји. Ја сам карикирао ситуацију али је она таква ма колико је ми желели негирати у нашем изграђеном жељеном вакууму.

Београд умире и то нико ко искрено посматра ситуацију не може да негира ...

... боље да не покрећем препричавање приче тих другара који су отишли у Немачку са српскоинатским патриотским поносом а вратили се комплетно разочарани у карактерне одлике српсог народа за који кажу да је - комплетна лаж. од гостопримства, дружељубивости па на даље ... али верујем да би таква прича тек ујела за душу неке чланове ...

stf":911tckyg je napisao(la):
Ево баш недавно сам увече "изашао" у град после јако дуго времена, са другарима који су се после више месеци вратили из Немачке.

Заједнички закључак је да је дух Београда у фази клиничке смрти. Од Београда од пре само пар година, тешко да је ишта остало. Град је преплављен друштвеним групацијама подељених у три основне групе:

1. странци који долазе да се за малу лову олеше од алкохола и да пој*** неку "лепу Београђанку"
3. свесрпски друштвени талог провинцијализма. Више није могуће чути на улици београдски нагласак. У тај талог спадају и дро****** са штиклама и минићима у Скадарлији које су ту да их пој*** ови из групе 1. по цени од 4 разводњена коктела.

Slazem se da ima dosta osoba koji su bas onako kako si opisao, mozda karikirao, ali u sustini to i zaista jesu. Ali se ne slazem da duh grada umire. Ni ja ne izlazim cesto, ali kada izadjem, tacno znam s kime se provodim i gde se provodim i biram mesta koja su meni prijatna i znam da se tamo nece pojaviti neko ili nesto sto se meni dopada. Kasnije se prosetam gradom i vidim da je zaista ziv i prepun ljudi i da se svi zabavljaju kako im odgovara i kako oni zele. I oduvek su bili takvi ljudi koje si opisao, uvek ce ih biti. Samo ne znam zbog cega si toliko ostao pod utiskom, svaki dan se vidjaju te osobe, u okruzenju ih uvek ima, samo ih treba ignorisati i gledati kako se ti sam provodis sa svojim drustvom.

stf":70pb1p8n je napisao(la):
.....али је она таква ма колико је ми желели негирати у нашем изграђеном жељеном вакууму.... али верујем да би таква прича тек ујела за душу неке чланове ...

Posustalo jeste zbog unutrašnje dirigovane nemaštine
ali pre ce biti ,,neki novi klinci i u novom veku,,
a mi ko naše babe ,, ne razum ovu današnju omladinu,, :lool:

Duh Bgda jača i raste , klinci sve pamentniji i sve jači,
kad je ko na silu osvajao zgradu kulture (bioskop Zvezda) ,
cek, cek dok se još taj pupuljak rascveta

Meni više smeta što nam gulanferi ne omogucavaju da se mi povučemo (penzionišemo) i ranije
pa da klincima prepustimo da vode kad vec mi ne znamo

Slazem se sa Bocom ali zelim da dodam nesto sa cime se on mozda i nece sloziti a to je da su neki klinci iz 80ih dobili zgradu kulture da bi bili neki nazovi buntovnici, oficirska deca u oficirskom domu a sve im je lose tada bilo ;)

Beograd je ipak dosta veliki grad gde svako moze da nadje svoj kutak.

Ali da je dominantan provincijalni duh - to se slazem.

Marecar

Потпуно се слажем да је таквих људи било и биће и они су увек ту, али атмосфера града није била таква. Атмосфера је оно што се променило. Ти људи ми никад нису претерано сметали, нисам обраћао пажњу на њих и излазио сам на места која ми одговарају са људима који ми одговарају, баш онако како ти описујеш да радиш.

Остао сам под утиском јер те "тактике" више не помажу. Шљам се буквално накотио и прекотио и нема где га нема, они су свуда. Како рече другарица кад смо изашли: "Какви су ово људи?" на шта је мени у моменту прелетело кроз главу: "Град препун наказа".

Београд је постао депонија људског шљама. Нажалост, такав је мој утисак, и не само мој, целокупног мог друштва. Изласке смо проредили максимално и тад одемо до града, остајемо кратко јер се више не осећамо пријатно.

Плус што комплетан град буквално смрди на све и свашта. Никад није оволико смрдео.

Ја кад се нисам угушио кад сам пролазио пре неко вече мостарском

stf":1z59p9mr je napisao(la):
..Плус што комплетан град буквално смрди на све и свашта. Никад није оволико смрдео.
Šta ceš kad je... Mali budjet, Mali rad, Mali ovo Mali ono sve Mali .... :lool: :laugh: :lool:

Šta mi smeta (pored ostalog)
tezge sa suvenirima na ulasku u Kalemegdanski park.

Em što tezge ružne, što sužavaju stazu i prave gužvu, em što je roba poslednji kič i sramota je što se takve stvari nude turistima kao uspomena iz Beograda.
Šabački vašar.

(drugi pokušaj :) )

prljavstina, zapustene i oronule zgrade, propadanje i ne odrzavanje izgradjenog... :(

boca-ica":3m2ygo8i je napisao(la):
stf":3m2ygo8i je napisao(la):
..Плус што комплетан град буквално смрди на све и свашта. Никад није оволико смрдео.
Šta ceš kad je... Mali budjet, Mali rad, Mali ovo Mali ono sve Mali .... :lool: :laugh: :lool:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-ng8EmfSY_M[/youtube]

20150921190613.jpg

Slažem se sa Reljom, tezge na ulasku u kalemegdan treba pod hitno premestiti negde. Stvarno izgleda kao vašar u Mrčajevcima. Nerviraju me i trotoari ulepljeni žvakama. 300 po m2

Mnogi pljuju Beograd, kao ne sviđa mi se, ovo, ono...A d.pe bi prodali da zive u njemu. Kao nikad ne bi otisli iz svog Novog Sada, Niša, Uzica i sve tako do nekog sela na granici sa Bugarskom gde vuk nosi poštu, a medvedi stopiraju....Kako da ne, sio mi ga Đuro. Nemam nista protiv da neko dođe iz unutrašnjosti u Beograd, normalno je da svako želi u veliki grad gde može lakše da se zaposli i gde će generalno imati bolje uslove za zivot, ali me nervira sto se pored ljudi iz unutrašnjosti koji dolaze trbuhom za kruhom, dovuče i malograđanska bag**, koja posle dovuče još malograđanske bagre, pa vedre i oblače u nekoj firmi nekome kome je porodica već 4-5 generacija u Beogradu ili mnogo više od toga. Još zvone na sva zvona kako njih u tu firmu niko nije doveo, da nemaju leđa, nego su zbog svog rada i sposobnosti tu gde su. Pritom nisu neki strucnjaci kakvih u Beogradu nema puno. I umisle da su Bogovi i batine, a praziluk im viri iz du..ta.

:laugh: Ova prica o malogradjanima koji kvare Beograd je stara.., pa ne znam, ne bi me cudilo da je u srednjem veku bila aktuelna.
Bude mi cak simpaticna, ali to mi je tako cesto samo druga strana tog istog provincijalizma i malogradjanstine, rekao bih.

Trebalo bi jednom za svagda napraviti spisak stvari koje nam smetaju kod pridoslica, kako bi se izvukla jedna jasna dijagnoza i jednih i drugih.
Na kraju bi dosli do zakljucka da nije stvar u tome gde je ko rodjen i odrastao, vec da je stvar u opstoj kulturi. Kultura je ono sto oblikuje te nase spoljne karakteristike i svakodnevne mehanizme komunikacije, svesno ili nesvesno, koje nam, ako su sirove seljacke, vise idu na zivce od toga sto je taj neki seljak na funkciji u firmi po babu i po partiji (to svi svuda rade). Cak i da je "sposoban covek", ma koliku nam platu davao mrzecemo ga jer je bahati malogradjanin, nema veze sto je sve stvorio svojim golim rukama (event. uz pomoc neke trece). Mozda su nam takvi najgori, za ove koji su na funkciji preko babe i partije barem mozemo reci da su id*** samo sto su imali srece da se nadju tu gde jesu, te nam je to izgovor da ne budemo bas do kraja ljubomorni :laugh:

Dakle, kultura braco, a ne ...
Nije da Beograd nikako ne utice na te nove gradjane, utice svakako, pa i negativno, ume u coveku da probudi ono najgore. Kako kod rodjenih beogradjana tako i kod novih beogradjana koji su dosli da okusaju srecu. I treba da dodju, Beograd treba da ostane grad mogucnosti za svakoga, ta karakteristika velikog grada je kljucna u izgradnji tog pozeljnog mentaliteta koji mi smatramo "gradjanskim". Zatvaranjem od sveta pravimo od sebe dobropoznatu palanku, koja vremenom gubi vitalnost, a svedoci smo toga da i odumire demografski gledano.

Hm, prica je vrlo kompleksna.
Misljenja sam da u svakom coveku postoji dobro i lose. Dal ce preovladati jedna ili druga karakteristika, utice mnogo faktora.
Pre nego pljunemo na bilo koga, zapitajmo se zasto nas grad u zadnjih 20 godina biva 'okodac' za lose?
Jer ako cemo iskreno, ovaj grad je pre 150 godina bio slendra, koja je tek prerastala u gradic. Da ljudi nisu dolazili takva bi i ostala. Dal ce neka pridoslica unaprediti ili unazaditi nas grad zavisi vise od nas 'starih' (cij starih, kao da nam jevpredak bio turski dahija) ;)

Elem, uzmite primer Beca i Beograda, ili ako ocete Novog Sada (posto je i on do pre 100 godina bio deo AU monarhije).
Zapitajmo se zasto 100.000 (verovatno i znatno vise) Srba pridoslih u Bec ne bacaju djubre kroz prozor, ne parkiraju na trotoaru, ne zastakljuju terase, ne beze sa posla, ne podriguju u prevozu, a sve to rade ovde, u nasim gradovima?
Zapitajmo se prvo kakvi smo mi, pre nego pljunemo 'dodjose'.
Jer mi im dajemo primer.

Oko price o dobrim radnim mestima i direktorskim polozajima...
Pa vise mit, nego realnost.
Ko Vam ako ste sposobni i uspesni moze smetati?
'Direktor' iz Boke? ;)

Primer:
- Nas kucni prijatelj je po rodjenju sa Bulbuldera "Beogradjanin"
Napustio srednju skolu i u vojsci zavrsio 'kurs za bolnicara'
Moj otac je iz dalmatinskog pasivnog sela. U osmogodisnju skolu je posao sa 9 godina, jer je tek tada otvorena, a od 4-8 je svaki dan pesacio 7,5km u jednom pravcu, kroz krs i kamenjar. Ucio je uz svecu, ili cuvajuci volove, ovce...
Srednju medicinsku je zavrsavao uporedo radeci sta god bi imalo, jer njegova porodica nije imala sredstva da ga skoluje, a nisu ni smatrali da je obrazovanje bitno. Kako je imao odlicne rezultate u skoli ubrzo je postao stipendista zdravstvenog centra u mestu gde je isao u skolu, ali je nastavio i da radi proste poslove u istom zdravstvenom centru.
Nakon zavrsene skole, radio je u tom zdravsvenom centru sve do odlaska u JNA. Po povratku, nailazi na 'zid' u vezi nastavka rada u bolnici, jer se budi nacionalizam, a njegovo ime (srpsko) nije po volji novom direktoru .
Pakuje kofer, te dolazi kod rodjenog brata u Bezaniju kod Beograda. Prijavljuje se na biro, ali pise i radnu biografiju na papir i odnosi je u svaku od tadasnjih zdravstvenih ustanova na podrucju Beograda i sire okoline.
Biva primljen u vise od 10 !!!
Pocinje da radi.
Tu upoznaje Momu, sa pocetka price. Momu, rodjenog Beogradjanina sa kurskom bolnicar iz vojske. Bolnicare nekako u to vreme ukidaju, a Moma pizdi, jer mu se smanjuje plata.
Moj otac upisuje vanredno Visu medicinsku i nagovara Momu da ide i zavrsi makar srednju, pa posle da vidi, al ovaj odbija...
Nakon nekoliko godina, moj otac (dodjos) ima platu duplo vecu, radi na rentgenu, a Moma (starosedelac 'Beogradjanin') radi kao fizikalac...

Kriv je moj otac? Oteo mu dobro radno mesto?
Dal je bas tako?
Ili je nas cika Moma imao manjak ambicije i zelje da bude neko i nesto, uljuljkan u pricu da je 'domorodac' ;)

Ovo je istinita prica. Probale se neke druge Mome da 'sapletu' mog oca raznim argumentima, pa i onim sto nije pripadao partiji. Nisu uspeli...
Ako imate znanje, ako ste sposobni i ambiciozni, nece vam u zivotu smetati slicni, bili oni iz vaseg mesta, bili doseljenici.
Ako ste nesposobni, neambiciozni i birate liniju manjeg otpora, sve i svi ce vam (nam) smetati...

Prica nije samo tipicno beogradska, svuda je ima, i u malim gradovima, samo sto je vise orijentisana protiv ljudi iz obliznjih sela np. ili na nekog drugog najblizeg "tudjina".
Pricao mi je poznanik iz Zagreba da kao vise nije dovoljno ako si rodjen zagrebcanin, cak ni ako su ti roditelji rodjeni zagrebcani, vec se gleda gde su ti baba i deda rodjeni. To je vrhunac snobizma :laugh: zapravo snob-wanna-be, najverovatnije su obicni kompleksi u pitanju.

Da bi neko uspeo svojim golim znanjem i umecem, bez obzira na prepreke i poreklo, mora da postoji barem neka osnovna sansa za to. Bez toga ne vredi ni ambicija, ni sposobnost, ni linija veceg otpora. Jedan pakistanac nece postati nista vise od strane radne snage u Saudijskoj Arabiji, ni generacijama kasnije.np.

Beograd jos uvek ima (za razliku od nekih drugih balkanskih, pa i evropskih gradova) tu neku univerzalnost u sebi koju je nasledio iz svoje visevekovne istorije, ne samo u smislu da je otvoren za sve koji dolaze sa svih strana sveta, vec da je necije poreklo vise nesto sto je zanimljivost za cuti i saznati np, nego nesto sto te markira kao nekog stranca, migranta ili sl. Barem je za sada tako, jer jos uvek nemamo ekonomske migrante.

U veliki grad se dolazi da bi mogao da pocnes od nule, kako bi projektovao svoje zelje, ambicije i svoju mastu na taj grad, da svoju egzistenciju podignes na jedan novi nivo, da dopustis da okolina utice na tebe i da te menja. Nazalost, u veliki grad se dolazi i trbuhom za kruhom, nevoljno, pa zato ljudi donose svoje zakone palanke, jer iz nje nikad nisu ni hteli da izlaze.

Slazem se Drakche, ali svemu tome mozemo dodati i 'liniju manjeg otpora' .
Jer 'zakon palanke' je "dozvoljen" .
Dakle, ulicna prodaja nekome ko je dosao "juce" ne bi pala na pamet, da vec nije dopustena i nazalost drustveno prihvacena. Sverc isto tako. Divlja gradnja takodje. Parkiranje po plocnicima i zelwnim povrsinama isto tako...
Zatvoreni muzeji su neyto sa cime se stecu ljudi koji dodju... nisu ga oni zatvorili. Radna mesta preko veze? Sta samo Crnogorci i ljudi sa Kosova, Bosne, Sumadije???
Ma salite se? :)
Primera je bezbroj...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=336374#p336374:17t5uflc je napisao(la):
stf » 17 Jun 2015 02:10 pm[/url]":17t5uflc]Ево баш недавно сам увече "изашао" у град после јако дуго времена, са другарима који су се после више месеци вратили из Немачке.

Заједнички закључак је да је дух Београда у фази клиничке смрти. Од Београда од пре само пар година, тешко да је ишта остало. Град је преплављен друштвеним групацијама подељених у три основне групе:

Tako je bilo od pamtiveka :) kafana i party atmosfera, zene i jeftino pice, opet sa druge strane ipak postoji i odredjeni broj turista koji nesto zeli i da pogleda, to je obicno 2-3 dana i idu dalje, ali svakako da provod apsolutno dominira :)

Po meni su u Beogradu najgori kontejneri. To je ono po cemu se Beograd najvise razlikuje od ,,civilizovanih" gradova.
Mogu da se srede fasade,trotoari, ulice,gradski namestaj...ma sve moze da se upicani.
Dok god po citavom gradu (i u samom centru) stoje prljavi,razvaljeni,uglavnom otvoreni kontejneri iz kojih ispada smece,Beograd ce ostavljati utisak grada treceg sveta.
Kada bi se to dovelo u pristojno stanje kompletan utisak bi se mnooogo (na bolje) promenio.
Vise puta sam to cuo i od stranaca koji su bili u Beogradu...grad ima ,,nesto",ali kontejneri...

Кад си последњи пут био у Београду, пошто већ неколико године у центру ретко где има надземних контејнера? Приград је катастрофа у сваком погледу.

Vrh