Šta je novo?

Šta jedemo?

Bio sam pre 7 dana do pekare u Dalmatinskoj (u kojoj je uvek red i izgleda kao pekara iz 80tih) bez reklame i natpisa da vrišti i privuče pažnju.

IMG_20250627_083643.jpg
IMG_20250627_090611.jpg

Evo nek bude da se meni zalomilo da sam morao ovaj spoljni izgoreli deo da skinem, ruku na srce unutra jeste bio vrlo dobar al ne navedenog ranga da su svi ostali izvikani i dno sem onih koje za uber znalac bureka imenom (i prezimenom) odavde svira ovde po temi...

Lično se vraćam na piletinu iz Trpkovića jer volim manje masnije al generalno ni ne mogu da jedem dan za danom burek po ovoj vrućini pogotovo ne sa mlevenim mesom...

Jedino korisno što je napisao je da mi se mek otvorio u rakovici 😊

Onaj ljubičasti grimace šejk je super al preskup sa kuponom čak 300 dinara.

Stižu mi redovno ovakve poruke od nekog od koga sam nekad poručio koliko se sećam sir i jaja i bilo je ok(iskreno se i ne sećam sada od koga su ove poruke 100%).
Sutra smo u vašem gradu a iz naše ponude izdvajamo:
~Juneći ćevap 890din/kg
~Juneće sarme i punjene paprike 790din/kg
~Domaća jaja 100 komada 2650din/kg
~Domaća jaja 50 komada 1690din/kg
~Domaće uredjene patke 1190din/kg(poluzaledjene)
~Domaći pilići 550din/kg(poluzaledjeni)
~kiflice 690din 600g(sir+kajmak,meso,milka cokolada)
~ sir(mladi i stari kravlji) ~kajmak(mladi,stari)
~ domaci rezanci 100g 200din
~mleveni paradajz 300din/L
Dostava je besplatna u porudzbini koja sadrzi preko 50 jaja ili organsko pile 🙂.
Domaca.organska.jaja

Jeste li primetili da na nekim mesnim preradjevinama kao poreklo mesa piše EU i ne EU?
Na Zlatiborcu sam to primetio odavno, pre neki dan i na Juhoru.

IMG_6533.jpeg
IMG_6532.jpeg

E sad, da li to znači da ako meso nije iz Srbije da to mora sa se naglasi, a ako jeste ne mora ništa da piše?

Ne verujem baš da ovi svojevoljno pišu da im je meso ko zna odakle.

Jeste li primetili da na nekim mesnim preradjevinama kao poreklo mesa piše EU i ne EU?
Na Zlatiborcu sam to primetio odavno, pre neki dan i na Juhoru.

Pogledajte prilog 243922Pogledajte prilog 243923

E sad, da li to znači da ako meso nije iz Srbije da to mora sa se naglasi, a ako jeste ne mora ništa da piše?

Ne verujem baš da ovi svojevoljno pišu da im je meso ko zna odakle.
Ne razumem ovde piše meso porekla EU i van EU, znači može biti iz bilo koje države?
EDIT: piše porekle sirovine

Увоз робе из ЕУ, која може бити пореклом изван ЕУ, нпр. неки лагер замрзнутог говеђег меса који је у Холандију стигао из Бразила, па је продат нама пошто му рок истиче у ЕУ, али важи у Србији.

Увоз робе из ЕУ, која може бити пореклом изван ЕУ, нпр. неки лагер замрзнутог говеђег меса који је у Холандију стигао из Бразила, па је продат нама пошто му рок истиче у ЕУ, али важи у Србији.
Da da, bas je samo za taj slucaj smisljeno.

Evo mi štivo za čitanje pa ako nadjem- javljam

Sve u svemu za mene je to razlog da takve proizvode ne uzimam.

Ipak moram ponovo da pitam da li je obaveza da to piše u slučaju da meso (sirovina) nije iz Srbije?
Златиборац свакако треба избегавати. У пракси, што мања кланица, то је мања шанса да је сировина из увоза.

Sve u svemu za mene je to razlog da takve proizvode ne uzimam.

Ipak moram ponovo da pitam da li je obaveza da to piše u slučaju da meso (sirovina) nije iz Srbije?
Mislim da je obavezno, piše u ovom pravilniku, prilog 10a:

Ma bukvalno ne moze da se smisli drugi slucaj
Naravno, pitanje je više bilo karikarnog tipa. Svaka roba mora da ima deklaraciju i sadrži informacije o poreklu i proizvodjaču (osim kod nas gde ne mora da piše proizvodjač već samo ko stavlja u promet). No sve je to nebitno, ono što je bitno je to što se tu stavlja meso ko zna kakvog porekla i kvaliteta, a košta kao da je zlatno.

Poreklo mesa vrlo lako može da se lažno predstavi, sa ovakvim zakonom. Poreklo ne zavisi samo od toga iz koje zemlje je uvezeno meso, nego gde je rođeno, odgajano, zaklano i skladišteno. Tako životinja može biti rođena u Poljskoj, odgajano u Mađarskoj, pa uvezeno u Srbiju i tu zaklano. Ili koje god kombinacije.
Zbog toga zakon u Austriji, a pretpostavljam i na nivou EU, propisuje da deklaracija "Poreklo: Austrija" može stajati na mesu samo ako je životinja rođena, odgojena i zaklana u Austriji, odnosno u istoj državi koja je navedena kao zemlja porekla. Drugim rečima, ova deklaracija je dozvoljena samo u tom slučaju, a ako je rođena, odgojena i zaklana u različitim državama, onda ne sme postojati deklaracija "Poreklo:", nego se moraju navesti sve države, ili regioni. To samo ne važi za nezapakovano meso i mesne prerađevine.

Помагајте људи, где има да се пазари у БГ и околини Убско пиво? На бројеве телефона на сајту ми се нико не јавља, Трлић и Неретва немају више у понуди.

Јел ти мене за....ш мало или да? Иди на застарели сајт Убске пиваре па види где се некад продавало. Нишко могу да набавим кад год јер знам тачно где има на југу и то није само Ниш. Лесковачко ако тражите има у Меркатору и Идеи Лондон наравно 170 динара за флашу од 0.33.

Јел ти мене за....ш мало или да? Иди на застарели сајт Убске пиваре па види где се некад продавало. Нишко могу да набавим кад год јер знам тачно где има на југу и то није само Ниш. Лесковачко ако тражите има у Меркатору и Идеи Лондон наравно 170 динара за флашу од 0.33.
Gde ima nisko da se kupi u BG

Нема зато сам ти написао тако како сам ти написао. Не могу због Челарева и Апатина. Северније од Крушевца не можеш га купити.
ЕДИТ: Наводно у Soulfood маркетима, тако бар стоји на сајту.

Vrh