Šta je novo?

Šta jedemo?

Зашто би флаширана вода из Србије имала проблема са нематодама? Контаминација водоводске мреже настаје са оштећеном мрежом и уласком блата у ком црви живе.

Ja sam mislio da burazer tripuje, da je mozda zakacio koronu pa mu se promenio ukus 😅
Izgleda da su stvarno menjali nesto u postupku proizvodnje tada
Ma i pepsi su promenili, što kaže Defke ima taj aftertaste zasladjivača jer mešaju šećer i zasladjivače dok je kola prešla skroz na zasladjivače. Skup šećer.

Pepsi je zapravo postao bolji. Ima i više CO2 nego Koka Kola. Ovi (KK) su pored izmene ukusa usled shitflacije posle Korone, skresali i gaziranost.

Neka leva priča kao, nestašica CO2, palo drvo u Amazoniji pa skočila cena CO2 i šećera i pričam ti priče.

Bili su mimovi na tu temu, kao s jedne strane nikad više CO2 u atmosferi a s druge strane Koka Kola kreše gaziranost jer je nestašica CO2.

Clown world.

Kalenic
20250619_180128.jpg

Зашто би флаширана вода из Србије имала проблема са нематодама? Контаминација водоводске мреже настаје са оштећеном мрежом и уласком блата у ком црви живе.
Nisam ni spomenuo da ima flaširana voda iz Srbije problem sa crvima.

Kad već pijem mikroplastiku, platim malo više i kupim uvoznu iz EU. Za nju znam da je bezbedna.

Ko i kako kontroliše flaširanu vodu u Srbiji ne znam i nema načina da saznam.

Meso ne jedem, što iz uverenja, što iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga.
Nisam full vegan, namirnice životinjskog porekla kupujem od ljudi koje poznajem.

Kad već pijem mikroplastiku, platim malo više i kupim uvoznu iz EU. Za nju znam da je bezbedna.

Nisam full vegan, namirnice životinjskog porekla kupujem od ljudi koje poznajem.
sta jedes umesto mesa?

Verovatno je mislio kako nadoknadjujes proteine.
Ishrana bez mesa zahteva posebnu paznju po tom pitanju.

Који ти је гарант да је микропластика из ЕУ безбеднија од микропластике из Србије?

Шта те плаши код наше флаширане воде?

sta jedes umesto mesa?
Протеини из меса могу да се надоместе пасуљем и бајатим хлебом.

Razgovarao sam sa jednim veganistom, ne vegetarijancem nego veganistom.
Tj bio je to 6 meseci.
Pricao mi je kako je sanjao meso, kako mu treba strasno velika kolicina povrca da bi se zasitio, sto je i logocno.

Mene moze da zasiti pasulj ili pecurke ili plavi patlidzan umesto mesa.

Poslednja izmena:
Већину људског постојања смо и ретко јели месо, и дан данас већина света једе мање меса од просечног Србина. Највећи проблем веганима је недостатак гвожђа, не недостатак протеина. Днс то можеш да решиш неким мултивитамином.

Печурке, грах/боб/пасуљ, леблебије, урме и жито и имаш све шта ти треба. Тј. све амино киселине, јер биљни протеини немају све амино киселине у задовољавајућем броју. Срећом људско тело не ради логичко множење са амино киселинама па да их одбаци све уколико нека фали, већ их све искористи колико може.

Уколико једеш и млечне производе скоро ти је немогуће да ти зафали нека амино киселина.
А ако вам је ово нешто модерно и лудо питајте неку религиозну особу како им је кад посте, значи не просечног Србина што за Бадњи дан не једе ништа јер не зна посне рецепте, него неког ко и једе посну храну.

Који ти је гарант да је микропластика из ЕУ безбеднија од микропластике из Србије?

Шта те плаши код наше флаширане воде?
Mislim da ga ne plaši mikroplastika već kvalitet vode, što opet nema smisla jer imamo jako kvalitetne izvore.

Mi jedemo mnogo vise mesa nego sto nam treba, to jeste cinjenica. Ali isto tako je mnogo lakse uneti proteine kroz meso, jer ima sve esencijalne aminokiseline a i iskoristivost proteina je mnogo veca nego iz biljaka. Ima proteina u pasulju, ali taj protein nas organizam ni izbliza ne iskoristi efikasno kao iz junetine.
Pored gvozdja, ljudi koji ne jedu meso treba da obrate paznju i na dovoljan unos vitamina B12.
Moguce je naravno izbaciti meso iz ishrane, ali treba to uraditi mudro. Svakako nije zdravo ni preterivanje u mesu kome smo skloni.

Vrh