Šta je novo?

Šta jedemo?

Ima tu dosta i do genetike.

Kao ono kad imaš ljude koji purnjaju ceo život a nikad ne dobiju rak pluća a onda imaš one koji puše 10 godina kao odrasli-sredovečni i dobiju ga.

I one što piju ceo život pa dožive duboku starost a onda naspram njih one što su pili umereno ili povremeno pa završili u bolnici.

Uostalom, i rezistencija na alkohol zavisi od genetike. Tačnije od viška ili manjka mutacija na jetri, koje onda dovode do više ili manje alkohola u krvi. A te mutacije opet zavise od genetike. To se nasleđuje.

Проблем је што се сад здравље буде озбиљно нарушено око 50 и 60. Моја прабаба је 99 доживела на ногама, и вероватно би прегурала 100 да није сломила кук. Није била претерано сенилна, бавила се кућним пословима сваки дан до повреде.
Ali korporaciji, državi i bogatim pojedincima si ti trošak kada odeš u penziju 😉

Ima tu dosta i do genetike.

Kao ono kad imaš ljude koji purnjaju ceo život a nikad ne dobiju rak pluća a onda imaš one koji puše 10 godina kao odrasli-sredovečni i dobiju ga.

I one što piju ceo život pa dožive duboku starost a onda naspram njih one što su pili umereno ili povremeno pa završili u bolnici.

Uostalom, i rezistencija na alkohol zavisi od genetike. Tačnije od viška ili manjka mutacija na jetri, koje onda dovode do više ili manje alkohola u krvi. A te mutacije opet zavise od genetike. To se nasleđuje.
Ima i do mutacija koje nastaju tokom života, propusnost krvno-moždane barijere pa se javljaju boleščure koje nekad nisu ni postojale...
Ali postoje i antibiotici koji u to vreme nisu postojali, pa neki lekovi koji mogu sprečiti/usporiti genetiku koja "nam se osmehuje"itd. Naravno još ne postoji način da produžimo mladost.
Svakako činjenica je da su ljudi nekada bili zdraviji, nije toliko bilo prerađene hrane, pesticida, herbicida, antibiotika i hormona u mesu, doduše jelo se manje mesa, unosilo manje šećera, bio je čistiji vazduh, manje plastike...

Kada je reč o dugovečnosti uvek se setim anegdote kada su pitali čoveka koji je preživeo Hirošimu i Nagasaki kako je poživeo toliko, u tom trenutku 95 g. Odgovorio im je:
"Ja sam poslednja osoba koju biste to trebali da pitate!"
Na pitanje novinarke kako to odgovorio im je:
"Znate, ja sam se rodio i živeo u Hirošimi kada je pala atomska bomba. I nakon toga, posle dan ili dva odlučio sam da odem kod tetke, ona je živela u Nagasakiu! Znate šta je usledilo. I eto..."
Msm crnjak, ali ne kažu za dž "Nije kako je rečeno nego kako je suđeno"! To ne znači da ne treba da vodimo računa o ishrani, ali na neke stvari ne možemo da utičemo.

Pa ne znam baš da li su ranije bili toliko zdraviji. O kojem god periodu da govorimo.

Dok nije bilo pesticida, nije bilo ni toliko metoda preventive, dijagnostike, lečenja...
Kad su se pojavili pesticidi, pojavile su se i nove tehnologije u medicini i farmaciji.
Još su svi oni nekoliko decenija udisali olovo iz goriva.

U pogledu zdravlja, svako vreme ima svoje prednosti i mane. Mi danas znamo i imamo na raspolaganju više nego sve generacije i ere pre. Ali smo zato urnisani mikroplastikom i zračenjem. Ovi pre nas nisu bili urnisani njima ali su zato imali olovo u vazduhu, olovne cevi, azbest u zidovima, DDT...

Sve ima svoje. Ogromna je to tema i teško je kvantifikovati.

Kao što se i ja nekad zapitam da li bih želeo da nastavim da živim u ovom vremenu sada a da mogu magično da se vratim u bilo koje pre. Pa se onda setim šta je sve bilo kul ranije, ali se setim i šta nismo tada imali i mogli. Tako da po meni teško je to reći i zaključiti, sve ima svoje.

Ja bih dodao da se ranije mnogo toga dešavalo prirodnom selekcijom dok je u današnjem vremenu zbog napredovanjem medicine drugačije.
Taj tok budućnosti je po meni neizbežan.

Trenutno stanje ,,Šta jedemo,,
Od tašte punjene paprike dobijene danas.
IMG_9832.jpeg

Domaća slanina od mankulice, kobasice od mangulice i govedji mišić
IMG_9834.jpeg

Cedjeni sokovi i sok od celera i naravno domaća organska jaja
IMG_9835.jpeg

IMG_9833.jpeg

Pa ne znam baš da li su ranije bili toliko zdraviji. O kojem god periodu da govorimo.

Dok nije bilo pesticida, nije bilo ni toliko metoda preventive, dijagnostike, lečenja...
Kad su se pojavili pesticidi, pojavile su se i nove tehnologije u medicini i farmaciji.
Još su svi oni nekoliko decenija udisali olovo iz goriva.

U pogledu zdravlja, svako vreme ima svoje prednosti i mane. Mi danas znamo i imamo na raspolaganju više nego sve generacije i ere pre. Ali smo zato urnisani mikroplastikom i zračenjem. Ovi pre nas nisu bili urnisani njima ali su zato imali olovo u vazduhu, olovne cevi, azbest u zidovima, DDT...

Sve ima svoje. Ogromna je to tema i teško je kvantifikovati.

Kao što se i ja nekad zapitam da li bih želeo da nastavim da živim u ovom vremenu sada a da mogu magično da se vratim u bilo koje pre. Pa se onda setim šta je sve bilo kul ranije, ali se setim i šta nismo tada imali i mogli. Tako da po meni teško je to reći i zaključiti, sve ima svoje.
Нису били здравији aли су одрасли са мање издувних гасова и мање пластике. 1910., 1950. и 2010. су небо и земља.

Е сад, пре се лакше умирало од болести зуба, од упале слепог црева, на порођају, од простих инфекција.

Конкретно код нас до 50их није било загађења од индустрије и саобраћаја. Данас су свуда.

Vrh