Šta je novo?

Šta jedemo?

Ima tu dosta i do genetike.

Kao ono kad imaš ljude koji purnjaju ceo život a nikad ne dobiju rak pluća a onda imaš one koji puše 10 godina kao odrasli-sredovečni i dobiju ga.

I one što piju ceo život pa dožive duboku starost a onda naspram njih one što su pili umereno ili povremeno pa završili u bolnici.

Uostalom, i rezistencija na alkohol zavisi od genetike. Tačnije od viška ili manjka mutacija na jetri, koje onda dovode do više ili manje alkohola u krvi. A te mutacije opet zavise od genetike. To se nasleđuje.
 
Проблем је што се сад здравље буде озбиљно нарушено око 50 и 60. Моја прабаба је 99 доживела на ногама, и вероватно би прегурала 100 да није сломила кук. Није била претерано сенилна, бавила се кућним пословима сваки дан до повреде.
Ali korporaciji, državi i bogatim pojedincima si ti trošak kada odeš u penziju 😉
 
Ima tu dosta i do genetike.

Kao ono kad imaš ljude koji purnjaju ceo život a nikad ne dobiju rak pluća a onda imaš one koji puše 10 godina kao odrasli-sredovečni i dobiju ga.

I one što piju ceo život pa dožive duboku starost a onda naspram njih one što su pili umereno ili povremeno pa završili u bolnici.

Uostalom, i rezistencija na alkohol zavisi od genetike. Tačnije od viška ili manjka mutacija na jetri, koje onda dovode do više ili manje alkohola u krvi. A te mutacije opet zavise od genetike. To se nasleđuje.
Ima i do mutacija koje nastaju tokom života, propusnost krvno-moždane barijere pa se javljaju boleščure koje nekad nisu ni postojale...
Ali postoje i antibiotici koji u to vreme nisu postojali, pa neki lekovi koji mogu sprečiti/usporiti genetiku koja "nam se osmehuje"itd. Naravno još ne postoji način da produžimo mladost.
Svakako činjenica je da su ljudi nekada bili zdraviji, nije toliko bilo prerađene hrane, pesticida, herbicida, antibiotika i hormona u mesu, doduše jelo se manje mesa, unosilo manje šećera, bio je čistiji vazduh, manje plastike...

Kada je reč o dugovečnosti uvek se setim anegdote kada su pitali čoveka koji je preživeo Hirošimu i Nagasaki kako je poživeo toliko, u tom trenutku 95 g. Odgovorio im je:
"Ja sam poslednja osoba koju biste to trebali da pitate!"
Na pitanje novinarke kako to odgovorio im je:
"Znate, ja sam se rodio i živeo u Hirošimi kada je pala atomska bomba. I nakon toga, posle dan ili dva odlučio sam da odem kod tetke, ona je živela u Nagasakiu! Znate šta je usledilo. I eto..."
Msm crnjak, ali ne kažu za dž "Nije kako je rečeno nego kako je suđeno"! To ne znači da ne treba da vodimo računa o ishrani, ali na neke stvari ne možemo da utičemo.
 
Pa ne znam baš da li su ranije bili toliko zdraviji. O kojem god periodu da govorimo.

Dok nije bilo pesticida, nije bilo ni toliko metoda preventive, dijagnostike, lečenja...
Kad su se pojavili pesticidi, pojavile su se i nove tehnologije u medicini i farmaciji.
Još su svi oni nekoliko decenija udisali olovo iz goriva.

U pogledu zdravlja, svako vreme ima svoje prednosti i mane. Mi danas znamo i imamo na raspolaganju više nego sve generacije i ere pre. Ali smo zato urnisani mikroplastikom i zračenjem. Ovi pre nas nisu bili urnisani njima ali su zato imali olovo u vazduhu, olovne cevi, azbest u zidovima, DDT...

Sve ima svoje. Ogromna je to tema i teško je kvantifikovati.

Kao što se i ja nekad zapitam da li bih želeo da nastavim da živim u ovom vremenu sada a da mogu magično da se vratim u bilo koje pre. Pa se onda setim šta je sve bilo kul ranije, ali se setim i šta nismo tada imali i mogli. Tako da po meni teško je to reći i zaključiti, sve ima svoje.
 
Ja bih dodao da se ranije mnogo toga dešavalo prirodnom selekcijom dok je u današnjem vremenu zbog napredovanjem medicine drugačije.
Taj tok budućnosti je po meni neizbežan.
 
Pa ne znam baš da li su ranije bili toliko zdraviji. O kojem god periodu da govorimo.

Dok nije bilo pesticida, nije bilo ni toliko metoda preventive, dijagnostike, lečenja...
Kad su se pojavili pesticidi, pojavile su se i nove tehnologije u medicini i farmaciji.
Još su svi oni nekoliko decenija udisali olovo iz goriva.

U pogledu zdravlja, svako vreme ima svoje prednosti i mane. Mi danas znamo i imamo na raspolaganju više nego sve generacije i ere pre. Ali smo zato urnisani mikroplastikom i zračenjem. Ovi pre nas nisu bili urnisani njima ali su zato imali olovo u vazduhu, olovne cevi, azbest u zidovima, DDT...

Sve ima svoje. Ogromna je to tema i teško je kvantifikovati.

Kao što se i ja nekad zapitam da li bih želeo da nastavim da živim u ovom vremenu sada a da mogu magično da se vratim u bilo koje pre. Pa se onda setim šta je sve bilo kul ranije, ali se setim i šta nismo tada imali i mogli. Tako da po meni teško je to reći i zaključiti, sve ima svoje.
Нису били здравији aли су одрасли са мање издувних гасова и мање пластике. 1910., 1950. и 2010. су небо и земља.

Е сад, пре се лакше умирало од болести зуба, од упале слепог црева, на порођају, од простих инфекција.

Конкретно код нас до 50их није било загађења од индустрије и саобраћаја. Данас су свуда.
 
Probajte gurmansku pljeskavicu u Zarkovu u Ilije Djuricica, Leskovacki rostilj Beli, decko od kad je krenuo razbja se od posla, top pljeksavica za Bg
 
Kaks i slicni proizvodi danas se prave sa palminim uljem.
Palmino ulje po seb nije nezdravo, ali ogromne plantaze tih palmi unistavaju tropske sume.
 
Verovatno se već pričalo negde u ovih 120 strana, ali možda ima smisla da ponovo pitam, pogotovo u kontekstu izbegavanja velikih lanaca.

Da li neko ima iskustva sa ovim raznim online direktno od malih proizvođača šemama?
Vidim, ima ih već dosta, što za povrće, što za mesto, tu i tamo i voće.

Bilo bi baš lepo da nešto od toga stvarno radi sa lokalnim mailm proizvođačima, pa da se bere i šalje zrelo.
Za meso se već malo više brinem, ali bih se i tu rado makao od masovine proizvodnje i kaveza. Čak mi ne smeta ni ako je nešto skuplje.

Da odmah kažem: (1) ne znam nikoga ko živi na selu i proizvodi (što je verovatno najbolja opcija), (2) nemam kola, pa čak i da znam, teško bih mogao da "skoknem" do tamo.
 
Ja sam gledao te neke koji se reklamiraju, tipa online pijace, ali cene su kosmičke....
 
Ako trazite kvalitetne proizvode, moze se naci kod malih proizvodjaca jaaako dobrih proizvoda. Ako trazite jeftinije proizvode, od onih po marketima, tu dolazimo do problema :)
 
Pitanje je da li treba kvalitet ili kvantitet jer često ne idu zajedno :) Da se nešto proizvede kako treba nije jeftino, npr nije isto sušiti meso kako treba pola godine godinu i industrijski za mesec dva, nije isto kupiti sveže kvalitetno meso ili od tovljene svinje gde je meso napunjeno vodom. Baš sad za vikend pravio roštilj sa kumom koji ima svinje (malu količinu samo za njega) i priča kako mu se više isplati da kupi svinju nego da je odgaji ali bar ovako zna šta jede, zna kako je odgajena ta svinja i kako je to meso odvajano i koliko i gde je stajalo, što smo i potvrdili jer sam ja kupio meso za roštilj u marketu, a on doneo njegovo, njegovo npr nije izgubilo 50% u veličini :) Paradajz ako raste i zri prirodno nije isti kao onaj koji se prska da bi što pre sazreo.

Jeftino ili bar malo jeftinije od onog u marketima, a iole kvalitetnije može ako se nadje proizvodjač koji ima količinu pa može da spusti cenu ili ako je taj proizvod maržiran previsoko u marketima.
 
Nema sanse da bih mogao da kupim prasence, gledam ga kako raste, a onda zakoljem i pojedem.

Licemerno je, ne poricem, tamanim prasetinu za sve pare i nisu drugi prasici manje vredni, ali nema sanse da bih mogao jer znam da bi postali prijatelji i da bih zavoleo svog pigija.
 
A zamisli još i da čistiš za njima :) nije lako slažem se.
 
Постоји сајт малих произвођача, доста њих ради доставу у веће градове, а сви шаљу на кућну адресу.
Неке цене су доста јаче од маркета (донекле и разумљиво), али свакако је квалитет на знатно вишем нивоу у односу на маркете.
 
E, pa to me zanima, znači ovi ne bi trebalo da su prevara?
 
Ima bas mnogo proizvodjaca na sajtu, tesko da neko moze za svakog da garantuje. Ali ima jako puno proverenih, sa izuzetno kvalitetnim proizvodima.
Neusatzer za domacu pastetu
Carolije iz pusnice za sremacke suhomesnate proizvode
Soci za hladno cedjene sokove
Zdravo kod Rusa za namaze od lesnika, oraha, badema, pistaca...
Ternera za Teletinu sa Pestera
Meatraya za junetinu
Lilifik za curetinu
Vodenica Stankovic za brasno
Boskovic za jaja
Sir Art za sireve....
To je onako na prvu. Ima ih jos mnogo
 
Vrh