Šta je novo?

Šta jedemo?

Молим Игора да пребаци пискарање о мустаћима у неку тему о моди или фризурама ако постоји. Није ми била намера да избалегам тему :cry:

Izgleda sam ja u bojkotu već godinama ili se barem trudim 😉
IMG_9667.jpeg

Farmacwutska mafija zaslužuje daleko veci bojkot od prehrabrene.
Uporedite samo cene vitaminskih tableta ali zbog naše neukosti i lekarske upitne preporuke, uvek nam uvale naj skuplje

Pre neki dan vitamin B1 za mesečnu ,,terapiju,, ošišan sam za 100 e.
Kasno sam shvatio koliko vocne salate mogu da pojedem za tih 100 e.

Kod mene sve obrnuto...

Evo vratih se peške iz KFC jer su protesti bili svuda okolo... to je nekih 5,6 stanica peške a isto toliko sam pešačio i do tamo... i pojeo sam dva grander gold wrapa sa jogurtom... a krilca i onion rings ću kasnije 😊 (jeo je to i Ristivoje jednom sa mnom 😁)

S obzirom da je taj kupon (broj 6) 860 dinara ukupno smatrao sam da ne ulazi u okvire bojkota trgovinskih lanaca i da mogu da ga danas ponovo kupim.

Sad ću da otvorim koka kolu ili šveps.

Pisao sam već da im uglavnom crnci rade ( i na kasi) u KFC na Studentskom trgu i zaista pohvala. Ljubazni su i lepo govore i srpski i engleski. Mislim da su iz neke zemlje bivše engleske kolonije zbog solidnog znanja engleskog na kojem se i međusobno sporazumevaju, ali možda grešim...

20241128_200448.jpg

Da li su ovsene pahuljice zaista toliko zdrave kako se pise?
Bolja opcija je oljusteni ovas, manje je procesiran. Ali ga treba kuvati.
U osnovi, kod oljuštenog su bolje sacuvana vlakna i sporija je apsorpcija glukoze posle obroka

Poslednja izmena:
Jbt šta je ovo, Srbija i to čak jedan Beograd više nemaju ni za kasire u KFCu...

Ili se prosto radi o tome da će multinaci korporacije radije da dovuku ljude s drugog kraja sveta da im rade za manje nego da pošteno plate lokalce...

Ovo drugo, da maksimalnu zaradu ostvare. Procene da im to ne utiče loše na prodaju i to je to.
U budućnosti će i umesto njih biti roboti ukoliko im to bude jeftinije to jest donosilo veći profit i ako zbog toga ne opadne promet.

U KFC imaš kasire al uglavnom su afrički crnci...
A u meku imaš self order kioske pa najčešće ni ne moraš do kasira.

Slažem se, ali teško je to... Brza hrana, ukusna, uvek topla, lepo izgleda, brzo spremljena i uvek ista. Ogroman profit ide u reklamiranje i na najbolje lokacije.
Coca cola je majstor u reklamiranju ubedljivo su najviše davali od prihoda u reklamu, od kada se rodiš dok ne umreš gledaš njihove reklame.
Mek Donalds takodje, u koji god glavni grad da odeš ili ozbiljniji on se nalazi na najboljoj lokaciji i nećeš ga promašiti itd...
Jedan od mojih omiljenih filmova je upravo o osnivaču Mek Donaldsa
The Founder
https://g.co/kgs/AujnPBS

To samo-poručivanje tek treba bojkotovati. Ovde je sve lepo objašnjeno

Ja i u prodavnicama bojkotujem samo-skeniranje i kucanje. Iz mnogo razloga. Sve i kad imam jedan artikal i moram da čekam u redu a samouslužne kase su slobodne, ne koristim ih nego čekam kasira odnosno svoj red da mi otkuca. Prosto neću da igram njihovu igru i da povlađujem korpo-gov..rima.

Poslednja izmena:
Odgledaću to, ali meni je zaista tako lakše i preglednije da se odlučim.. a i selfkase su bogom dane za da zadržiš više para u svom novčaniku..

Ja sam uvek bio uspešniji u toj individualnoj borbi protvi lanaca, mek, maxi... a malo slabiji organizovano i sistemski da čekam da se društvo pokrene... al evo idemo u dobrom smeru, možda u novom društvu ne bude potrebe da i ja njih štetim kao oni mene...

Poštujem to što kažeš da ćeš da odgledaš. Nije dugačak klip, 10 minuta, a fantastično objašnjava koliko nauke i podmuklosti korporacije danas ulažu u to da zavedu pa i prevare potrošače. I nije samo o lancima brze hrane, nego o svemu. Te principe i taktike koriste i drugi biznisi, preko sajtova i aplikacija.

Moj je stav da ljudi treba da se edukuju o vremenima i uslovima u kojima žive, o ljudima sa kojima dele vreme i svet, da ne dozvole da ih bilo ko pljačka i pravi boodalama. Nekad je to bilo teže i duže, edukovati se o tim stvarima. Iziskivalo je mnogo više istraživanja i žrtvovanja. Danas imamo ljude koji nam svima čine uslugu tako što sakupe sve, sažmu i lepo objasne tako da svako može da razume i da pritom bude interesantno. Ja to mnogo cenim i smatram te ljude i kreatore diskretnim herojima.

To samo-poručivanje tek treba bojkotovati. Ovde je sve lepo objašnjeno

Ja i u prodavnicama bojkotujem samo-skeniranje i kucanje. Iz mnogo razloga. Sve i kad imam jedan artikal i moram da čekam u redu a samouslužne kase su slobodne, ne koristim ih nego čekam kasira odnosno svoj red da mi otkuca. Prosto neću da igram njihovu igru i da povlađujem korpo-gov..rima.
Zanimljivo, meni je totalno suprotno. Mnogo mi je lakše da od*ebem mašinu za bilo kakav upgrade, nego kasire kad počnu sa hoćeš ovo / hoćeš ono.
Na kasi mi redovno uvale neke stvari koje nisam hteo, na mašini uzmem tačno što sam planirao, a nekad i manje, pošto me mrzi da tražim gde je.
(delom zato što i očekujem da pokušavaju da me urade)

Evo gledam Benderu. I hvatam beleške.

1. Ja ne kupujem više nego što sam planirao, gotovo uvek koristim kupone, ponekad kucam aplikaciju da pokupim poene i sa tuđeg računa i zaista se taj video na mene ne odnosi.

2. Da, treba ulagati u akcije Mek Donaldsa, slažem se.

3. Reklama koju su spontano ubacili u video mi je gora od svega o čemu u videuu govore. I zapravo potire ceo video i krade mi vreme na nešto što me ne zanima.

4. Ovo o čemu dalje govore je najobičnija psihologija potrošača preneta sa rafova u digitalnu formu. Ništa novo. Kao što su slatkiši u eyesight-u deteta ili je na ulazu voće-povrće da prvi utisak o radnji bude svežina, sitnice kod kase da brzo dodaš u korpu, tipa čokoladice a hleb u tri lepe zavučen u radnji da prođeš kroz celu radnju, isto tako i jeftiniji burgeri idu dole da skroluješ do njih... kao što se saginješ za brašno, šećer ili neke gluposti koje idu na donje police jer ti sigurno trebaju.

Ti stalno Benderu predstavljaš kao da se nešto ingeniozno novo dogodilo, neki kvalitativni pomak, a samo je forma drugačija. Uopšte ne vidim neku posebnu podlost baš za selforder kioske u odnosu na sve mehanizme i manipulacije kojima su trgovci kao branša vekovima skloni i normalno je da će to da se unapredi... zato im sam individualno vraćam kad mogu i miran sam 🙂

A i sam sam na neki način trgovac pa se naučenim i koristim. ;)

Laki noć 🙂

Pa i o tome pričaju u videu, ono čuveno "želite li nešto od pića uz obrok?" su zamenili vizuelnim psihološkim trikovima u interfejsima mašina. 😁 E sad naravno, uvek ima ljudi koji su imuni na to (kao ti), i to je dobro. Ali oni ciljaju na preostalih 70-80% koji nisu imuni i podložni su tim trikovima.

Ti stalno Benderu predstavljaš kao da se nešto ingeniozno novo dogodilo, neki kvalitativni pomak, a samo je forma drugačija.
Nije samo forma drugačija, u zadnjih par decenija psihologija je počela da se opasno i masovno zloupotrebljava, izmišljene su odnosno oformljene i uspostavljene nove naučne discipline u vidu marketinga generalnog, digitalnog marketiga, SEO, neuromarketinga...

Zavođenje, obmanjivanje pa i varanje masa su postali institucionalizovani. Za razliku od perioda pre 70 godina, čovek od 2000ih naovamo može da upiše škole i počne da se bavi naukama gde će da uči kako da manipuliše i obmanjuje ljude. Pre 70 godina niko na svetu nije ni razmišljao o tome koji proizvod se stavlja na koju visinu na rafu. To je krenulo 70ih. Ali i tada se time bavilo fazon 1000 ljudi u Murici. 90ih se bavilo 100.000 u razvijenim i bogatim zemljama. Danas se bave milioni širom sveta i svuda se primenjuje. Zato - ne, nije uvek bilo toga. Do skora u ljudskoj istoriji nisi imao nauke i škole o tome kako varati ljude.

Ja sam hteo ne hteo učio deo stvari oko marketinga kao prateće predmete u programu, tako da čak i ako ne pamtim sve od toga (jer se fala bogu ne bavim time) znam više nego dovoljno 1) kako je bilo nekada a kako je sad sa svim tim "disciplinama" i 2) koliko je tu malicioznih i sebičnih namera. Kao što npr programeri i informatičari koji su učili i ušli u posao pre pojave kriptovaluta 2010. , znaju i osećaju kolika je degeneracija i nazadovanje da čipovi koji su se nekad koristili u produktivne svrhe da vizualizuju šta god ljudima padne na pamet ili zatreba, bilo gde, se sada koriste da obrađuju transakcije virtuelnih nepostojećih valuta iza kojih stoje prevaranti i maliciozne korporacije.

Živimo u vreme kada se hohštapleraj i malicioznost poprilično institucionalizuju. Bilo je toga i pre 50 godina, ali u mnogo manjoj meri, i bez škola za to. Pre 20 godina je bilo u većoj meri i sa više škola za to. A sada je već ko dobar dan. A klasične škole i osnovno obrazovanje se ne bave dovoljno obučavanjem ljudi da žive i funkcionišu u takvo doba. Kao što se ni nesposobne vlasti i institucije ne bave dovoljno regulisanjem svega toga. Jer su često ili plaćeni da služe plutokratama ili inertni i ravnodušni. Ili sva tri.

Poslednja izmena:
Ovo drugo, da maksimalnu zaradu ostvare. Procene da im to ne utiče loše na prodaju i to je to.
U budućnosti će i umesto njih biti roboti ukoliko im to bude jeftinije to jest donosilo veći profit i ako zbog toga ne opadne promet.
Jeste :) samo tvoja gradjevina postena. Daj oglas da trazis radnika u brzoj hrani.

Jeste :) samo tvoja gradjevina postena. Daj oglas da trazis radnika u brzoj hrani.
Niti sam ja rekao da je gradjevina poštena, niti mi treba radnik za brzu hranu 😉
Moji drugari koji drže brzu hranu su i bez oglasa u većini slučajeva našli zaposlene.
U svakom slučaju većina tih radnika stvarno mora da radi aktivno skoro celo radno vreme sa minimalnim bakšišom, zato većina i hoće da menja te poslove ili biraju da ne rade, dok ne moraju.

Vrh