Šta je novo?

Šta jedemo?

@Bender Rodriguez

Ja sam se fokusirao na video koji si postavio... Koji govori da te slike mame, da moraš da skroluješ za jeftinije proizvode, da te pita hoćeš li da pravimo obrok ili da li bi da se zasladiš muffinom ili pitom pre check-outa... pa te vrati u glavni meni i tsl.

Ja nisam primetio da pazarim više, ali ja sam Mc-pro, da se tako izrazim, znam svaku caku i sitnu podlost tog restorana 😠 prosečni ljudi verovatno klikću neiskusno i plate više ili kupe šta im ne treba.

Normalno da se stvari oko marketinga unapređuju i javlja potreba za specijalizovanim kadrovima iz date oblasti. Jedino što ti misliš da je to sve na gore ili a priori nečastan posao, a ja mislim da je nagore u smislu novih izazova koje treba prepoznati, koje donosi novo vreme, kladionice, zalagaonice i bircuzi postoje već dugo i nečasni su poslovi, manje ili više... zarađuju na tuđoj nesreći ili neiskustvu, naivnosti...

Benderu to je život. Oderi nekog sam jednog. Osetićeš zadovoljstvo. Pa će neko tebe negde drugde i tako u krug. To je kapitalizam. Mnogo si moralan za čoveka 21. veka. Ili samo želiš da te takvog doživimo. Ja sam barem iskren.

Taj selforder kiosk i ček out bez osoblja mi donekle olakša i ubrza kupovinu, vidim mnoge zamke o kojima govoriš, ali se trudim da ih prepoznam, zaobiđem i/ili iznivelišem (krađu korporacija na veliko i njihove monopolske dilove) kad god to mogu, individualnim naporima, često uz sablažnjavanje pojedinih forumaša kad im posle prepričam šta sam uradio. 🙂

Benderu to je život. Oderi nekog sam jednog. Osetićeš zadovoljstvo. Pa će neko tebe negde drugde i tako u krug. To je kapitalizam.
Ne, to je već hohštapleraj. Iako kapitalizam jeste blizak hohštapleraju i deli neke vrednosti sa njim. Ali postoji razlika ipak. Mada i kapitalizam može da bude pošten i moralan, i to je i beleženo kroz istoriju.

Sa napretkom nauke i tehnologije, čovečanstvo treba da stremi da bude sve bolje. Ne da ostaje na nivou životinja i divljaka koji bi se poklali za neku namanju dobit.

I opet kažem, problem je što te nečasne discipline, nauke i prakse postaju sve bolje i efikasnije, a masovno obrazovanje i edukovanje ljudi o tome sve više zaostaje. Kao i regulative. To stanje nije održivo. Takav mentalitet je jedan od razloga što svetska ekonomija pukne svakih 10ak godina. A mnogi se pitaju koliko će još puta moći da pukne a da se kompletno ne strovali.

A i nije samo stvar u parama i ekonomiji, nego što takve hohštaplerske prakse i nauke ugrožavaju i zdravlje mnogih, a da nije moralo da bude tako. Recimo kroz zakidanje na sastojcima u hrani ili kroz odobravanje raznih đubreta. Ili kroz pravljenje lekova koji samo održavaju bolest, umesto da je leče. Nije to dobro na mnogo nivoa. Jer vodi u propast ljudske vrste.

Poslednja izmena:
Ne, to je već hohštapleraj.

Ali ja mislim da je hohštapleraj sastavni deo liberalnog kapitalizma. Moraš da zaplivaš zajedno sa njima ili će te u toj gužvi, u vodi poklopiti. Kao vaterpolo, koprcaju se, udaraju nogama, vuku se, kidaju gaće...

Ponavljam, suviše si svilen za 21.vek.

Sa napretkom nauke i tehnologije, čovečanstvo treba da stremi da bude sve bolje. Ne da ostaje na nivou životinja i divljaka koji bi se poklali za neku namanju dobit

Pogledaj svet kako izgleda. 😄 Osvrni se oko sebe. Pričaš bajke a znam da nisi toliko naivan.

Treba stremiti ka boljem ali koljemo se i dalje i ne možeš kao misica propagirati mir u svetu i misliti da je to dovoljno za promenu...

To stanje nije održivo. Takav mentalitet je jedan od razloga što svetska ekonomija pukne svakih 10ak godina. A mnogi se pitaju koliko će još puta moći da pukne a da se kompletno ne strovali.

Sa ovim se potpuno slažem. Al kad već pravim poređenja s vodom. Kao na Titaniku uvek se bolji deo izvuče, za prvu klasu čamci su spremni i veslači i nastaviće istu praksu čim se dokopaju kopna, na štetu većine koja tone i potone...

Better half, to su ti karijeristi i aristokratija, ili ova aristokratija modernog doba da ne imenujem sad pojedine forumaše... Oni se brzo prešaltaju, prilagode i izvuku...

A šta si ti naučio iz svega toga? Samo da ne želiš da budeš kao oni? Nije dovoljno, pobediće te.

Recimo kroz zakidanje na sastojcima u hrani ili kroz odobravanje raznih đubreta. Ili kroz pravljenje lekova koji samo održavaju bolest, umesto da je leče. Nije to dobro na mnogo nivoa. Jer vodi u propast ljudske rase.

Oni koji su tvorci toga uvek pobeđuju. Mi ćemo jesti smeće, živeti 55 godina u proseku. Svađati se, nervirati i "držati do sebe" u forumskim diskusijama. Dok oni žive punim plućima, uz punu zdravstvenu zaštitu, hrane se zdravo, gledaju nas sa visine, dele mrvice i edukuju nas na način da oni uvek budu iznad.

Sve ja tebe razumem Benderu al ja protiv njih vodim rat na duge staze.

Da li dozvoljavaš hohštaplerstvo protiv samih hohštaplera?

Recimo ove bitkoinaše, hvalisavce koji ne vode računa ni koliko im i ko sa kartice i odakle skida.

Da li barem njih mogu da oderem ponekad jednom mesečno, poptuno legalno, imam li pravo barem da u tom malom segmentu uživam u dobrobiti liberalanog kapitalizma koji su oni sami stvorili?

Kad ne znaju više ni sami šta će s parama od neodržive ekonimije dobijenim, slažem se... gde nikakva nova vrednost nije stvorena, niti korisno šta nije proizvedeno, niti usluga pružena... Praviš li barem tu razliku kad je oštećen neki dobroćudni bednik kojeg nema pas za šta da ujede ili neki novopečeni CEO mangup i mudonja ili monopolista? Ja je pravim i ovo drugo smatram dozvoljenim.

Malo porediš babe i žabe. Postoji razlika između misice koja priča da je za mir u svetu a suštinski je zabole i vodi život pun katastrofa, nemorala i nestabilnosti, i mog principa da ljudi treba da jbno sazru kao vrsta i da se trude da budu korektni, a zbog koga mirno spavam noću i ne brinem dal sam nekome nešto dužan.

Pritom ja i nisam rekao da bih protiv nepoštenih ljudi uvek igrao i radio pošteno. Nisam ni ja čistunac u svemu, pa ne pada mi na pamet da se protiv rđavih ljudi (koje god vrste) borim pošteno i apsolutno čisto. To što ovde ne pišem šta sam sve imao od iskustva ne znači da ih nije bilo. Ali ja govorim o drugome, a to je da ako suviše ljudi postane kao oni - a ide se ka tome - da to neće biti održivo.

Al na stranu sad i sve to, nego bukvalno se empirijski pokazalo da postojeći socio-ekonomski model puca na svakih 10ak godina. Neki, koji važe za neke kredibilitete, kažu da ako se sledeće pucanje desi previše rano, da će to biti globalno pucanje. A neki kažu da postoji kapaciteta da se prežive još dva-tri takva pucanja, a onda opet sve globalno ide dođavola. Tako da nebitno je kako ti mene doživljavaš i kako pravdaš svoje aktivnosti, problem je u tome što ovo kuda svet ide nije održivo. I može bukvalno sve da nas okonča. Ili da nas svede na nivo u kome će živi zavideti mrtvima.

Dok oni žive punim plućima, uz punu zdravstvenu zaštitu, hrane se zdravo, gledaju nas sa visine, dele mrvice i edukuju nas na način da oni uvek budu iznad.

Zaboravio sam da dodam i bitnu stvar... imaju svoje advokate i mogu sebi da priušte da teret svojih nepočinstava prebace na pravnu struku... u postupcima koje će sigurno i dobiti jer su na pravoj strani o kojoj sam govorio... dok ovi namerno razvlače postupke, pišu nepotrebne podneske, predlažu nepotrebna veštačenja samo kako bi uzeli još više novca...

A običnom čoveku sam bog nek pomogne.

Slažem se @Bender Rodriguez generalno sa poslednjim tvojim postom. Samo mislim da moramo i sami igrati prljavo da bi biološki opstali, i to svi znaju koliko su im prljave ruke ili duša, obično mora barem jedno da se uprlja, ali nerado o tome govore, kvazičistunci... U redu je da vidiš sve to što si primetio i da pokušaš da menjaš stvari na bolje, nemam ništa protiv toga...

I ja da ispravim nešto, pošto je prošlo 20 minuta:
i mog principa da ljudi treba da jbno sazru kao vrsta i da se trude da budu korektni
Trebalo je da napišem "i principa koji i ja praktikujem, da ljudi treba da sazru i trude se da budu korektni..." Spremao sam se dok sam to pisao i loše se izrazio.

Pošto naravno da nije moj princip, niti sam hteo da impliciram da sam ga ja oformio. Taj princip postoji hiljadama godina, ja ga samo sledim koliko mogu i promovišem.

Čak sam nedavno gledao neku emisiju gde su na osnovu simulacija kroz Teorije igara i različite strategije došli do zaključka da situacije u kojima više rivala teži korektnijim strategijama i pristupima ima veću održivost i bolje rezultate po sve strane, nego oni u kojima je veća sklonost ka varanju i grabljivačkim praksama.

20250130_135920.jpg

Hipodrom

Vrh