Šta je novo?

Šta jedemo?

@Beki Ha ha, pisao ja to davno na blogu.

Nemam ja ništa protiv šećera, naročito belog dok god ga unosimo koliko nam treba. Ako nisi sportista / rekreativac, ne treba ti skoro uopšte.

Poenta je bila da beli šećer nije uopšte bela smrt i da nema neke naročite prednosti ako se kašičica šećera zameni sa kašičicom meda, šta više, med ima više fruktoze nego dekstroze, pa je zato i manje koristan prosečnom ljudskom biću 21. veka.
 
Ja znam da drugarima preporučim kada su bolesni da uzimaju limun, luk, med i prirodni čaj, a ne lekove i da spavaju.
Tako ja radim sve ove godine, dobro ja popijem i čašicu rakije(i to većini preporučim) ako me malo lomi, prehlada ili temperatura😉
 
Poslednja izmena:
Znači BLJAK :)

Tako sam ja jedno vreme pravio smuti od rotkve, cvekle i to je tako odvratnog ukusa. Naravno, uvek možeš da dodaš šećer, ali empirisjki sam došao do boljeg rešenja, a to je celer koji lepo zamaskira odvratnost rotkve i cvekle.

Pričam o sirovom povrću.
Probaj cveklu, šargarepu i limun bez dodavanja šećera (ne treba stvarno jer cvekla i šargarepa imaju viši glikemijski indeks), doduše mi pravimo bez vode, kao salatu, a celer(koren celera) sa kefirom/jogurtom je okrepljujuć.
Svako ko ima dvorište i nema ovako nešto - morao bi da to napravi.
Pa aman @astrodule gde na terasu da pored 🐐 smestim i kokošinjac?!
giphy.gif
 
Znači BLJAK :)

Tako sam ja jedno vreme pravio smuti od rotkve, cvekle i to je tako odvratnog ukusa. Naravno, uvek možeš da dodaš šećer, ali empirisjki sam došao do boljeg rešenja, a to je celer koji lepo zamaskira odvratnost rotkve i cvekle.

Pričam o sirovom povrću.
Da, sad sam saznao šta ima sve danas unutra i ima celer - Cvekla, sargarepa, celer, pomorandza, limun, jabuka i rotkvica.

Bez šečera

tenor.gif
 
Ljudi, ja sam se tako naložio da napravim neki fensi kokošinjac u dvorištu, da ne dajem pare bzvz za jaja, kad već imam mesta.. Pogledajte kako ovo fensi izgleda, uselio bih se ja, a ne kokoške :ROFLMAO: Igore, otvori temu: fensi kokošinjciPogledajte prilog 226789
Pogledajte prilog 226787Pogledajte prilog 226788Pogledajte prilog 226790
Узми у обзир чишћење кокошињца као главни изазов. Неки нови трендови у гајењу кока носиља су покретни кавези са точковима, да мењају место где пасу сваки дан.
Ево пар савета за храну - лоза и смоква знају лепо да роде и доста плода отпадне. Постоје чак и посебне хранилице са компостом где муве легу ларве (црвиће) а они после посебним отворима упадају у посуду из које се коке хране.
 
Mada, opet, ko voli, nek uživa. Eno ga Noki živ i zdrav, a jede u Meku ceo dan 🤣 Dokle će tako ostati, ne znamo, ali za sad mu ništa ne fali 🤣

Bukvalno svaki dan al me mrzi da slikam 😆 vidim da se tema pretvorila u takmičenje ko ima bolje proizvode sa farme. U krugu dvojke ja jedino čeri paradajze mogu da gajim uz prozor, mada nema ni tu baš mnogo svetla. A da kupim seme, zemlju, prihranu i čekam prvih 250 grama koje mogu da kupim za 200 dinara kod preslatkog mladog momka sa Paliluske pijace, svaki dan.

Šta pre biram, nameće se samo. 🙂

Do sad ove zime nisam bio prehlađen ni pola dana.

Zanimljivo je kako smo nas dvojica Beki fizički dosta slični građom a dijametralno suprotno se hranimo. Toplo mleko pijem cele zime, kafa kafu sustiže, pekara svaki dan... Tvoji krvni sudovi se verovatno podsmehuju mojim, ali to je unutra pa se ne vidi 😄

Spolja je sve kako treba.

Nego kad smo već kod meka. Najjača kombinacija ove zime mi je njihova pržena pita sa komadićima jabuke (ko nije jeo, ukus i tekstura pite je mekani komadići jabuke u slatkom sirupu sa hrskavom koricom okolo, često je vrela tek izvađena iz friteze) + sladoled sa čokoladom i kafa... vruće - hladno kombinacija u ustima 😁 Vrela pita, hladan sladoled i topli kapućino...

20241230_111558.jpg


Sve je to moglo sa kuponima da se skocka za 400 dinara ukupno...

Nego kad smo već kod meka, neko je bio subverzivan u kuhinji 😁 tj. široke ruke na čeri paradajzu 😊 Verovatno lik pred otkaz pa se za*ebava u kuhinji još par dana dok je tu 😆 neki sličan meni, ne j... poslodavca ni 5% i sve radi mimo pravila. 🙃

20241230_105104.jpg


Objašnjenje 🙂 .. u malu salatu idu samo 2 čerija ili od nedavno 3 ako su baš maleni kao klikeri (ja mailom urgirao da dodaju treći) ali 14 čerija koliko sam izbrojao u ovoj salati, to nikad 😁
 
Imali smo mi koke davnih dana, ali su moji sve to raskrčili kad je deda umro i sad u dvorištu imam samo kuče.

Napraviću ja ovo, nije to neki posao, a za hranjenje imamo iskustva od pre. Imali smo jedno vreme i koke nosilje koje su bile u kavezu, ali je to bila loša opcija, jer koke moraju da se kreću, "repušaju", da mogu da šetaju i kljucaju.. ako samo sede u kavezu napadne ih pipa.. bude to loše.

Hranjenje je lako - ostaci hrane od ručka, kukuruz, jedeš lubenicu pa im iseckaš koru, kupus isečeš.. jedu one sve, kljucaju.

Nego su ovi fensi kokošinjci dobri jer se lepo uklapaju u dvorište, ne moraš da zatvaraš kokoške negde iza kuće, ovo može da se vidi i da bude skroz ok detalj u ćošku travnjaka.. koke šetaju, nisu samo u kavezu, bilo bi im top..
 
Гајење животиња контраиндиковано је непријатним мирисима и додатном количином инсеката. А такође захтева и свакодневно присуство домаћина или његове замене, односно мало жртве око организације одмора и таквих ствари.
Само кажем.
 
Na terasi su moji gajili paradajz i razno začinsko bilje(peršun), često su prolaznici ili stranci stajali i fotografisali(visoko prizemlje ili prvi sprat je u pitanju)😉
 
Не смрде коке, смрди им говањце. :) Ако човек може да се организује, и ако му не сметају горенаведене ствари, апсолутно подржавам.
 
Limunovi i njihova sezonska selidba iz svetlarnika na poslednjem spratu zgrade(ceo zauzmemo, zgrada miriše)do vikendice, sada unajmljujemo ozbiljniji prevoz za sve, bude tu svega kumkvata, banane(nemam plodove još) itd.. 😉 Kevin hobi i briga za sve.
Jedemo ih zajedno sa korom 🍋
Mislim da gajimo limunove preko 25god, prvi je upravo bio u stanu, a ovo su i iz Grčke i Italije doneti pelceri pa narasli.
Za selidbu limunova se mora biti u kondiciji i u treningu 😂
IMG_9541.jpeg

IMG_9542.jpeg

IMG_9543.jpeg
 
Vezano kome šta smrdi... Zato postoji podela rada... Farmeri rade, mi žderemo 😁
 
Bender to zove kutije... kaže jedem kutije 😁 samo je on to mučno i svađalački naveo, a meni je bilo samo smešno 🙂

Filipe, to u Nemačkoj ne bi smeo tako slobodno da od ulaza praviš staklenu baštu, zvali bi ti stambenu inspekciju... 😁 u ovoj državi nema pravila, radi svako šta hoće 😁

Šalim se ;) lep je limun, prijatan miris i lepo osveži ulaz i vizuelno... nemam ništa protiv... ali piliće i govanca držite podalje pd grada 😁
 
Polako, korak po korak, Zarkovci su tek nedavno izbacili svinje iz glavne ulice 🤣
 
Slikaj ih prvo... da vidimo šta nudiš :)

Eto vidiš Beki, ti znaš da ja volim ceo potez od Senjaka do Sremčice sa akcentom na Padinu 😄 a ako je verovati po useru Žarkovo koji povremeno obilazi ovu temu i sam jede u meku... pa smo se obojica nostalgično prisetili kupona, stvari se ozbiljno menjaju čak i u Žarkovu 🙂
 
Vrh