Šta je novo?

Šta jedemo?

Od ponedeljka na detoks.

Први килограми су угл вода, зато и свако губљење килограма прати неку логоритамску криву.
Најбоље је да се проба малом променом свакодневног живота, типа да се избаци алкохол (или бар која чаша), уместо газираног сока газирану воду и тако нешто слично.
Ове велике и неодрживе промене су за спортисте који мора да спадну на одређену килажу за такмичење.

Први килограми су угл вода, зато и свако губљење килограма прати неку логоритамску криву.
Најбоље је да се проба малом променом свакодневног живота, типа да се избаци алкохол (или бар која чаша), уместо газираног сока газирану воду и тако нешто слично.
Ове велике и неодрживе промене су за спортисте који мора да спадну на одређену килажу за такмичење.
Sve se slažem, ali pošto sam već par puta ovo radio pa i ekstremnije za mene lično je ok.
Nije cilj gubitak kilograma koliko malo ta detoksikacija i odmor organizma.

Ru44xKF.png

Kako misliš da za par dana očitstiš organizam od toksina koji se gomilaju danima, mesecima, godinama?

Šta znači "očistiti organizam od toksina"?

Koliko znam, to je prevara (deo oko toksina).

Ako želiš da odmoriš i očistiš organizam - izbaci dodatni šećer, gazirane napitke i naročito alkohol. Nikakvi sokovi i čarobne formule ne mogu da ti očiste jetru za par dana.

Poslednja izmena:
Nisam mislio tako naravno.
Možda bih pre rekao da se pročistim, nesvarenu hranu izbacim iz organizma, osećam se lakše. Odmorim malo organe na neki način.
Meni lično prija i lako to podnosim, čak sam i dan posle samo na supama i čorbama.
A za toksine takodje koristim saunu i ok treninge.
Pri tome ovo su iscedjeni sokovi, zdravi. Ok bolje je možda celo voće ali ovo nekad odgovar, nemaš sudove, pripremu itd...
3 dana samo to i dosta vode, ja nekad dodam supu ili čorbu u tih 3-4 dana.
Kažem meni lično prija.
EDIT: Naravno da nema čarobne formule, ovo su samo prosto cedjeni sokovi.

Nesvarena hrana se izbacuje iz tela, svarena hrana i sve drugo što može da probije barijeru creva, ulazi u organizam.

Detoks je fazon priča za budale. Telo samo izbacuje supstance koje mu ne trebaju, a one koje prođu, će onda opet biti izbačene na neki način ili će se deponovati u masnom tkivu. Zato je vrlo bitno da se ne gubi masa naglo, nego postepeno, jer će se "topljenjem" masnog tkiva oslobađati sve ono što se tu deponovalo i onda naglo ući nazad u tok. Tada je preporučljivo raditi ovaj "detoks", ali je ovo samo reklama i priča za naivne. Samo piti što više tečnosti u periodu gubljenja kilograma jer će se onda organizmu olakšati izbacivanje štetnih supstanci.

Ako prija - super - tačka.

Samo sam hteo da skrenem pažnju nekima da ne postoji čarobna formula.

Nisu potrebni čarobni napici, "samo" je potrebno malo srediti ishranu, probati provesti neki dan nedeljno bez mesa, bez mnogo masne hrane...

Meni lično je najteže bataliti alkohol. Ostatak ishrane mi je prilično OK. A ako par dana ne pijem alkohol, tada se najbolje osećam fizički.

Čest problem kod ljudi je zadržavanje vode i nadutost. Kod žena su dodatni problem hormoni i mesečni ciklus, a glavni problem su alkohol, loša hrana i veoma često neprepoznavanje koja hrana ne prija telu - najčešće mleko i hleb.

Da ne zaboravim lekove - no to je posebna priča, bolje to da objasni neko stručniji.

Ja mogu da se pohvalim da supruga i ja u 2024 nismo uzeli nijedan lek (ni aspirin, ni brufen, ni antibiotik).

U stvari, ja jesam protiv alergije par dana i par puta aktivni ugalj, ali niko nije savršen.

Jel ima neko preporuku za test na intoleranciju hrane?
Šta mislite povodom toga?
Ja sam uvek za to da oslušuješ svoje telo to jest probaš da vidiš i saznaš šta ti odgovara i šta ne, ali rado bi i ovo odradio.

Ja sam više za samotestiranje :)

Tipa uzmeš jednu nedelju da ne uzimaš mleko, pa onda sledeće bez pšeničnog kupovnog hleba i onda osluškuješ telo.

Nisam probao, ali sam čuo da mnogima nađu da su intolerentni na sve i svašta, a to mi baš ne pije vodu.

Tipa uzmeš jednu nedelju da ne uzimaš mleko, pa onda sledeće bez pšeničnog kupovnog hleba i onda osluškuješ telo.

Nisam probao, ali sam čuo da mnogima nađu da su intolerentni na sve i svašta, a to mi baš ne pije vodu.
Pazi, ja sam popio lek, brufen, aspirin, antibiotik nekoliko puta u životu a poslednjih par godina mislim nijednom.U stanu nemam nijedan lek za sebe.
U apoteku skoro ne ulazim zbog sebe, jesam u zelenoj apoteci zbog nekih cedjenih sokova od nara i ananasa.
Posle gomile alkohola sam sutra kao nov, ali mislim da to neće tako doveka 😂
Išao na redovan pregled i kažu sve ok nastavite tako kako živite...
Ipak zbog preventive bih sada i kada sam zdrav da steknem navike koje mi prijaju i da se poboljšavam zbog mog tela, pa sam mislio i na tu intoleranciju da odem.
Ok, čitav život skoro da ne jedem procesuiranu hranu i gazirane i kupovne sokove( osim alkohola 😉).
Sada zbog brzine života sam u poslednjih par godina poručivao hranu iz restorana koja uglavnom nije zdrava kao kada se pažljivo napravi od dobrih sastojaka kod kuće, na tome sada radim.
Dobro si me podsetio za aktivni uglj i to bih mogao nekad da uzmem, ja koristim i kozju surutku nekad.
Ok takav je i moj stav za te testove intolerancije, ali ipak sam hteo i ovde da proverim, pošto mi i trener kaže da to ne radim baš zbog toga što si naveo.

Pazi, ja nisam popio lek, brufen, aspirin(par puta u životu i to pre pa nekoliko godina), antibiotik nekoliko puta u životu a poslednjih par godina mislim nijednom. U apoteku skoro ne ulazim zbog sebe, jesam u zelenoj apoteci zbog nekih cedjenih sokova od nara i ananasa.
Posle gomile alkohola sam sutra kao nov, ali mislim da to neće tako doveka 😂
Išao na redovan pregled i kažu sve ok nastavite tako kako živite...
Ipak zbog preventive bih sada i kada sam zdrav da steknem navike koje mi prijaju i da se poboljšavam zbog mog tela, pa sam mislio i na tu intoleranciju da odem.
Ok, čitav život skoro da ne jedem procesuiranu hranu i gazirane i kupovne sokove( osim alkohola 😉).
Sada zbog brzine života sam u poslednjih par godina poručivao hranu iz restorana koja uglavnom nije zdrava kao kada se pažljivo napravi od dobrih sastojaka kod kuće, na tome sada radim.
Dobro si me podsetio za aktivni ugalj(njega sam isto par puta uzimao), kao i što bih mogao da ponovo uzimam kozju sututku(mada mi se jedino njen ukus ne svidja i na silu popijem).

Upravo ovo što Dule kaže.
I ja sam nedavno guglao neke testove intolerancije i video da dosta njih ne garantuje pouzdanost.
Takođe, sami ti testovi rade tako što ti ukinu sve na šta se sumnja, pa dodaju jedno po jedno i beleže reakcije. I naravno, naplate to sočno. A sve to može čovek i sam da uradi.

Naravno, mora da bude oprezan i temeljan jer se razni sastojci kriju u mnogim hranama za koje se nikad ne bi posumnjalo. Plus, nekada se ne radi o namernom trpanju, nego npr slučajnom "zagađenju" u proizvodnji. Zato na ambalažama piše "može sadržati delove kikirikija" i slično. Pa čovek mora da bude oprezan i da čita deklaracije. Ali moguće je sam istestirati sebe, ako je čovek dovoljno pedantan i strpljiv. I uporan.

Treba takođe imati u vidu da intolerancija ili alergija nije isto što i osetljivost. Alergija znači da osoba nikako ne može da podnese neki sastojak i ima reakcije čak i na najmanje količine. A osetljivost znači da se može tolerisati mala količina, ali ne previše.

Poslednja izmena:
Slažemo se generalno :)

Možda bi trebalo naglasiti da se mora paziti na ishranu već u 30-im godinama, a ne čekati 40-te.

Ja se bližim 50-oj i znam veoma dobro koliko sam mogao da popijem i pojedem u 30-im i koliko se to promenilo sada ;)

Ne treba biti rob i ponašati se kao oni kojima je posao da izgledaju savršeno, ipak mi imamo redovne poslove, ne možemo svaki dan da imamo skuvano kod kuće, ali neće nam biti ništa ako par puta mesečno uzmemo nešto "nezdravo".

Kada vidim koliko se dele antibiotici (i drugi lekovi) i koliko ih ljudi bez razmišljanja piju - zapitaš se "ko je ovde lud". Pa ti lekari, ali bukvalno svi kažu da treba da se smanji upotreba antibiotika zbog već odavno poznatih razloga, i ti isti lekari uz svaku virusnu infekciju daju i antibitiok za svaki slučaj.

Naravno, kriv je sistem, ali hajde bar, za početak, da svi mi uradimo nešto da sprečimo probleme, a ne da rešavamo posledice.

Filipe da li si nekad postio? Tipa 40 dana. Ne ono 1 dan na slavu. Pokusaj... bez mesa, jaja, gresnih misli i seksa.

Nisam, iskreno ne postim ni taj jedan dan za Badnje veče što većina kao posti(a okreću ceo dan prase i nalivaju se alkoholom, a grešnih misli koliko hoćeš😂) istetovirali krst, crkvu i taj dan ako odu da se prekrste a grešni koliko hoćeš, uvek ima izuzetaka naravno. Duhovan jesam a nisam religiozan u tom smislu.
Ne kažem da neću možda nekad hteti i to da iskusim, trener mi to redovno radi i njemu prija, ali ja trenutno nikako.
Ne znam ni šta se onda jede u tom postu, to jest šta je zabranjeno?
Bukvalno su mi meso i jaja omiljene stvari i seks naravno(mislim u braku sam) 😉
Bez grešnih misli se trudim stvarno da živim i težim 😉

Nisam, iskreno ne postim ni taj jedan dan za Badnje veče što većina kao posti(a okreću ceo dan prase i nalivaju se alkoholom, a grešnih misli koliko hoćeš😂) istetovirali krst, crkvu i taj dan ako odu da se prekrste a grešni koliko hoćeš
Iz istih razloga sam i ja prestao da verujem u religijski aspekt posta. Kobajagi, XY dana se čovek suzdržava od svega životinjskog, čak i onoga što ne boli samu životinju i POTREBNO je telu - sir, jaja, mleko... A onda se sve to proslavlja za Božić tako što pola Srbije zakolje po prase, jagnje ili ćurku. I tada pojede duplo više nego što bi inače, van posta. I optereti organizam tom naglom promenom i velikom količinom teške hrane.

Ne znam, meni je to apsurdno i kontradiktorno. I jedan je od razloga što više uopšte ne postim religijski, a drugi razlog je to što već imam ograničenja oko toga šta mogu da jedem i šta mi prija ili ne prija, tako da me post ometa u tome. Dodatno mi sužava već suženi dijapazon hrane.

Što kažem i mojima, koji su i dalje malo zadrti oko religijskog posta - sve te stvari, ti postovi, ta "crvena slova" , ti običaji i restrikcije... su nastali pre hiljadu godina. Kad je sve bilo znatno drugačije, pa i stil života i obaveze.

S druge strane, post iz medicinskih razloga mogu da razunem. Mada mislim da je mnogo više ljudi kojima treba odmor ili redukcija u glutenu, laktozi, kvascu i fruktoznom sirupu, nego što im treba odmor ili redukcija od svih mesa, sireva, mleka, jaja...

Naravno, neka proba ko šta želi, svako ima slobodu. Samo kažem, mislim da većem delu ljudi nisu problem životinjski sastojci nego industrijska smeća koja se danas tovare u ove ostale, ne-životinjske hrane. Uz izuzetak mleka, koje 2/3 ljudi ne prija u odraslom dobu.
Duhovan jesam a nisam religiozan u tom smislu.
Isto. 👍

Ljudi, ne treba mnogo komplikovati. Smanjite na minimum, ili izbacite skroz pekare, gazirano, prženo, slatko, alkohol i mlečne proizvode i nema zime..
Što mlečne proizvode? Mleko ne pijem osim nekad u kafi ako nema domaće kafe u kafiću, ostale mlečne proizvode konzumiram.
Ne komplikujemo diskutujemo 😉

Pa zato što zakiseljuju organizam, a ta kiselost utiče na razvoj mnogih bolesti.

Plus su mnogi netolerantni na laktozu, plus mlečni proizvodi doprinose stvaranju viscelarnih masti (masti oko unutrašnjih organa).

Ja od mlečnih proizvoda koristim samo grčki jogurt i nekad kiselo mleko.

Evo jedna slika hrane sa nekog luksuznog beach club-a na Baliju. Uslov je bio da da se moraju dati odredjeni novci za zakup lezaljki i celodnevni boravak u pomenutom privatnom club-u. To je bio i najskuplji dan/izlet tamo. Posto im je jeftino pice i hrana generalno pa i u tom club-u(očekivao sam mnogo veće cene), prvi put u životu mislim da sam imao takvo na neki način bahaćenje sa jelom i pićem. Ostrige, jastog, kokteli, neki dobri inostrani konjaci, cedjeni sokovi itd... Ceo dan tako i nismo uspeli da potrošimo taj depozit ostavljen. Inače jedini dan uz celo putovanje da se odmaralo, posto su ostali izleti ozbiljniji rafting prasumom, šetanje mnogo vožnje itd...Prvi put u životu sam tada i probao jastoga, mislim da sam 2 porcije i uzeo taj dan, vredelo je svakako. 300eur je bio depozit za ceo dan da se potroši za te dve ležaljke(može i više osoba ali nas je tada dvoje bilo), trudio sam se momački ali nas dvoje nismo uspeli, uzeli smo čak i za poneti neku hranu.
IMG_9518.jpeg

Prilozi

• IMG_9519.jpeg
    IMG_9519.jpeg
    114,8 KB · Pregleda: 29
Poslednja izmena:
Pa zato što zakiseljuju organizam, a ta kiselost utiče na razvoj mnogih bolesti.

Plus su mnogi netolerantni na laktozu, plus mlečni proizvodi doprinose stvaranju viscelarnih masti (masti oko unutrašnjih organa).

Ja od mlečnih proizvoda koristim samo grčki jogurt i nekad kiselo mleko.
Za laktozu sam čuo da dosta ljudi priča kako je netolerantno na nju 😕

Vrh