Bendere, u toku i jeste delimican bojkot dosta stvari. Neki su prestali potpuno da kupuju neke proizvode i usluge, neki smanjili. Potpun bojkot bilo cega je nerealan i nemoguc
Da, samo što bojkot podrazumeva svesno odbijanje da se koristi neka usluga ili proizvod, iz principa i iz protesta. A kada neko prestane da koristi samo zato što nema da kupi, to može ali i ne mora da bude bojkot. Ja neke proizvode ne kupujem i neke usluge ne koristim baš zato što ne želim da pomažem ljude i biznise koji stoje iza toga. I sve i da sutra postanem buržuj, opet bi ih bojkotovao, jer ne želim da živim sa saznanjem da sam pomogao nekoga koga smatram nečovekom ili štetočinom. Da ne bude zabune i da ne budem previše intenzivno shvaćen, ne govorim o Ponču, ne sećam se ni kad sam zadnji put jeo tamo. Govorim generalno. Znajući Srbe danas, verujem da od ljudi koji su prestali da jedu u Ponču, tek jedan deo to radi iz bojkota, a velika većina je prestala zato što im je postalo preskupo.
Objasni to tinejdžerima i studentariji koja visi ispred poncha Vuk... prosek godina je 22
Uostalom mek je krcat koji je ubedljivo najskuplja brza hrana... Dakle ima ko kupuje...
Istina, mada mislim da nije samo do mlađih generacija, nego je to transgeneracijski, odnosno delo je svih generacija koje su živele u zadnjih 30-40 godina. Reci ljudima ovde i danas da bojkotuješ neki proizvod ili neki entitet, ili da pružaš neku drugu vrstu otpora i revanša, i većina će te pogledati ili kao dalabu ili kao zgubidana kome se čude kako ga ne mrzi da odvaja vreme i živce na to. Pošto ljudi misle da to iziskuje neka bog zna kakva odricanja, moći i napore, a u realnosti i ne mora da bude tako, ako si dovoljno vešt i disciplinovan. I u Srbiji ali i širom sveta, stvoren je takav narativ i takva atmosfera, da svako ko se bori za neke principe i ideje, najveći deo ljudi ga smatra idiotom, drugi deo ljudi ga kao kapira donekle, neki ga čak i cene, ali sami ne žele da budu deo toga, neretko čak i priznajući da im je to mnogo cimanja i da ih prosto mrzi. Samo jedan manji deo ljudi podržava te napore, a još manji ih i praktikuje. Takvo je vreme, promenio se mentalitet, a svemu tome jesu kumovali i najveći svetski biznisi, koji su naučili ljude da je komfor najbitnija stvar u životu. Uostalom, to možeš videti i na temi o Izborima, probaj ljudima da objasniš važnost smenjivosti vlasti, ili da im kažeš da izađu i glasaju za bolji balans na političkoj sceni i gledaće te kao debila. Prosto, polako ali sigurno izumiru ti koncepti bojkota, građanske neposlušnosti, snage naroda, narodne pravde, narodne odluke... Ali opet ističem, koliko god me nekada iritirali Zoomeri, nije to krenulo sa njima. Krenulo je sa nama prethodnim generacijama, od 1990. pa naovamo. Zoomeri i današnja klinčadija su samo nastavili to i odneli ga na još veći nivo.