Šta je novo?

Šta jedemo?

@Noki
I dalje je to malo parče. Kesica šećera veća od toga. Preskupo.

@ristivoje
U Nokijevom komšiluku, Eko Park Beli Potok, preporuka za hranu, a cene nisu toliko napucane kao ostale "Beogradske". Porcije su dovoljne da se fino najedeš. Teleća čorbica je ok ali previše brašna i gusto za moj ukus, ćevapi su super, teletina odlična, sledeće isprobavam pačetinu.
Šac metodom vidim da je dobro, samo me zanimalo gde može da se lepo ručka. Očekujem izveštaj 😉
 
Nova studija je otkrila da prosečna boca vode sadrži skoro četvrt miliona fragmenata „nanoplastike“ — plastičnih čestica koje su toliko male da potencijalno mogu da zaguše mašineriju ljudskih ćelija.


postoji li neki lak nacin za detekciju mikroplastike?
 
Ima, čak ti utvrdi i vrstu plastike. :)

FTIR Microscopy (Fourier-Transform Infrared Spectroscopy): FTIR can identify the chemical composition of microplastics by analyzing their infrared spectra. It's particularly useful for distinguishing plastic types.
 
InShot_20240109_154910157.jpg


Jedan dan besplatna kafa u meku, drugi dan u IKEI... i tako laganini do februara.. 😋
 
Hvala Centarfore 🙂

Pa sad... mislim da se Bender najjače vratio i sve nas prethodno lukavo zavarao 😆 Ljudi su ga ispratili i teška srca se oprostili 🙂 podsetilo me na onu priču... Vuk! Vuk! posle kad stvarno bude vuk... svi će biti ahaaa vuk 😏😏

A ja nisam ni otišao spontane pauze su za mene normala 😊
 
Hehe nisam primetio sta piše... al nema veze bilo je super 😊 sad razmišljam šta bi mogao danas... mnogo je lep dan osvanuo da bi se kuvalo kod kuće 😊
 
Nije lose za te pare ako je ukusno, ali mene je cena djevreka sokirala. Vidi se koliko ulazim u pekare 😁

Zar nije bre djevrek fazon 15, 20 dinara, sta je bre ovo?

Ok, sve je poskupelo, pa nek je sad 40, ali 65 🫣

Jos ta tvoja pekara ocigledno nije neka koja dere. Koliko je u nekoj ,,jacoj" pekari, sto dinara?
 
Ukusno je bilo i preukusno. Meso mekano. Može i bez đevreka a možeš uzeti za poneti i kupiš hleb umsto đevreka 🙂

U principu sem kifle, pogačice, perece, slanog štapića, trougla sa sirom i đevreka nemaš više ništa ispod 100 dinara u pekarama 🙂

P.S. bila bi dobra fora jer sam ostavio sliku sa QR kodom iz meka i neko odavde mi potroši sve poena koje sam danima skupljao 😆😄
 
1. Primecen drastican pad kvaliteta sireva, kackavalja, domacih i iz EU.
2. Za procenu kvaliteta sladoleda, industrijskih pudniga, sutlijasa itd, ostavite ove proizvode par sati da stoje na sobnoj temperaturi, pa onda probajte. Jezik ne primecuje dobro ukuse hladnih stvari.
 
Planiram do Rumunije u nabavku namirnica, preskupa mi Srbija. Gde je najlakse a blizu granice?
 
Od većih gradova Temišvar. U manjim mestima ne verujem da ima neki preterani izbor, možda Deta.

Ali mislim da se Bugarska više isplati, retka prednost života u Istočnoj Srbiji, ostalima ne verujem da se isplati jbg.
 
Najveci deo sezonskog povrca koji jedemo potice sada iz Albanije.
Cak su i kiseli krastavci marke "Baka zivka" iz Albanije.
Albanci nemaju mnogo od sve te silne proizvodnje, radi se o holandskoj investiciji u staklenike.
 
Prokelj, veoma gotivim u zimsko vreme. Jednostavan a opak recepat: iseče mu se korenče i razdvoje listovi, zatim se prži sa na kockice isečenom mesnatom slaninom laganini, u šta se doda timijan, kim, malko belog vina i crnog papra pri kraju. Kad je finito, u ostatak soka se umeša pavlaka za preliv, i toeto. Ovde kao prilog uz juneći gulaš, umereno ljut. Loodilo! :love:

proklelj 01.jpg

prokelj 02.jpg
 
Hehehe.. ja taj džem od brusnica kao pravi Srbin izolujem na tanjiru pa na kraju jedem sa hlebom i čajem kao dezert 😄

Kao molim noga da ga ne preliju preko pirea 😄

Mislim jeste ok uz pohovano pileće meso kad ga minimalno osetiš... ali ne mogu sasvim da mešam... Bukvalno je običan, normalan, slatki džem...
 
Imaju oni te kombinacije, ima u Scandinavian candy svih tih njihovih cuda. Ne znam, kupis nesto, platis prilicno i jedes na silu kisele slatkise 🤣

Neka hvala, nikad vise, uzmem Marabou sa lesnicima i bezim 😂
 
Hehehe... ja sam ga jeo sa pohovanom piletinom, nisam sa ćuftama i kažem ako je malo, ide... ali ne mogu sasvim da mešam grašak i pire i džem...

Inače prethodnih par nedelja kako nisam dolazio na forum, jeo sam u Ferdinand knedlama više puta pa da prenesem utiske... Prvo jako mi se dopada, ranije nisam jeo... U BG imaju i slane knedle u ponudi a u NS samo slatke.

Baš mi je onako super za neki međuobrok... Možda mi je čak šljiva i najbolja... Preporučujem ko nije probao, a verujem da većina jeste 🙂
 
Ne spominji, muka mi je i dalje, a prekjuce sam jeo 🤣 To se jede jedna, a ne cetiri. Carska mi je najbolja. Slana ona neka ljuta, meksicka.

Inace, najjaca stvar je sto je sediste Ferdinand knedli u ulici Gavrila Principa 🤣

1000002950.jpg
 
Vrh