Šta je novo?

Šta jedemo?

Sve je to individualno, zato i jeste smehotresno kada neko pokušava da na osnovu svog iskustva propiše dijetu i režim za sve ljude na planeti.

Postoje ljudi kojima meso uopšte ne prija. Postoje ljudi koji su se oporavili i doveli u red upravo jedući meso. Postoje ljudi koji ne podnose gluten. Postoje ljudi koji, kada imaju virus ili zapaljenje creva, par dana mogu da jedu samo pirinač i suvo testo. Postoje ljudi koji mogu da sliste litar mleka u sebe i da im ništa ne bude. Postoje oni koji kad popiju jednu čašu, nije im dobro. Postoje ljudi koji rokaju po 5 kafa dnevno i nije im ništa. Postoje i oni koji popiju jednu šoljicu i dobiju temperaturu, grčeve u stomaku i glavobolju.

Zato je bezveze generalizovati takve stvari, zato što se ljudi razlikuju međusobno po jedno 50 dimenzija, koje se pak onda naknadno razlikuju same između sebe. Krvna grupa, bakterije u crevima, starost, genetika, pol, istorija bolesti, procenat masti, procenat mišića, kondicija, dnevna potrošnja, stopa metabolizma, reaktivnost imunog sistema, alergija na nešto, mutacije jetre (npr pitam se koliko ljudi u Srbiji zna da je tolerancija na alkohol stvar mutacija u jetri, a ne neka ''mačo veština''), odnos enzima, prisustvo ili odsustvo Helikobaktera, prisustvo ili odsustvo krajnika, itd, itd, itd...

Sad, istina je da mleko danas nije isto kao pre 100 godina. Ali jbg, šta pa jeste isto. Sve je srozano i sve je industrijalizovano, i pritom očerupano blagotvornih dejstava i nutrijenata. Ali šta da se radi po tom pitanju. Kad god se danas ljudima, što ovde na forumu, što izvan njega, povede priča o zaštiti potrošača i o kontroli kvaliteta, 99% ljudi samo odmahuje glavama i rukama i ide da traži nešto zanimljivije za čitanje i pričanje. Tako da ne znam šta onda ima da se priča o mleku i njegovom kvalitetu, kada ionako većinu zabole da se angažuju oko toga na bilo koji način. A i kada je ionako i sva ostala hrana podjednako srozana ili izmenjena.

Bolje da se tema vrati na kačenje slika i izveštaja ko je šta jeo. Zašto menjati nešto što radi dobro i uigrano.

Па лепо сам написао "вонаби". ;) и није да није секси, али није мој тип.

Au al ste se raspisali ovde dok sam samo ručao 😄

Ma nije vonabi.. Bre prirodna je..

Kapiram zasto je doktor Stanisic seksi Nokiju 🤣

Ja ne kapiram, al ajde 🙂 Meni deluje da je ona objektivno sexy, a ne samo meni sexy 🙂

prisustvo ili odsustvo krajnika, itd, itd, itd...

Ja ih nemam, al ne znam kako tu utiče na ishranu?

"Вонаби хијалуронка" значи да јесте природна, али да се труди да изгледа шприцано и извештачено. А знам и зашто Беки каже да зна зашто ти је секси! :) :)

Ja ih nemam, al ne znam kako tu utiče na ishranu?
Krajnici mogu da izazivaju zapaljenja, kako lokalno, tako i u drugim delovima tela. Sve ima uticaja na sve. Fazon, otkrili su pre par godina da Helikobakter isto tako putem hroničnog sistemskog zapaljenja pravi mentalne probleme, jer remeti bakterijski ekosistem u crevima, koji onda remeti nervni sistem. Ono, sve je povezano sa svačim. Zato svaki čovek i svako telo i jesu univerzum za sebe. Osim ako ne znamo početna stanja i predispozicije za svakog, što je i dalje nemoguće.

A ja sam npr svojevremeno pročitao Novakovu knjigu o glutenu (tad je gluten bio ''catchphrase'' i babaroga širom sveta, sad su ugljeni hidrati) i lik je maltene pri stavu da svako ko jede gluten muči se u životu i umreće u najgorim mukama, a svako ko ga izbaci biće Ubermensch. Što naravno nema veze s mozgom, kao ni sve druge generalizacije. Eno Jordan Peterson tvrdi da se delimično izlečio samo što je počeo da tamani meso. Ok, možda, ne znam. A isto tako znam ljude koji kada jedu meso, nije im dobro. I šta sad, dal da sledim Generalizaciju A ili Genralizaciju B... Dal da rokam samo meso, ili da postanem vegan... Pa ne, neću da sledim nijedan od tih ekstrema, jer kao što rekoh, svaki čovek je univerzum za sebe.

Poslednja izmena:
Нервни, ендокрини и имуни систем су уствари један систем, али су научно раздвојени пошто су исувише комплексни. А све има утицај на све у организму.

@GOJE Ali ja ne vidim da se trudi da tako izgleda, špricano.. imala bi usta kao šimpanzino dupe.

Mlada je.. a verovatno ste gospodin Beki i ti mislili jer vama deluje da je nekako TS ili CD fazon...

@Bender Rodriguez sve to stoji, da je čovek univerzum za sebe i da je sve unutar organizma prepuno uzročno posledičnih veza... Nego me zanima baš konkretno za krajnike... Moraću da proguglam...

Сад је баш ИН "природан лук". Свако мало могу се чути младе даме, како чезну за естетском корекцијом шприцања да би имале тај неки природан лук.

Он топик, прочитај на амбалажи млека приликом следеће куповине, колико је пута било покварено, па прекувано, и ко зна тек колико је старо.

Нервни, ендокрини и имуни систем су уствари један систем
Upravo tako. I ako dođe do dovoljno proboja u nauci, oni će u narednim decenijama biti novi glavni stubovi medicine.
Biće veća otkrića i revolucije nego kad je izmišljen/pronađen Penicilin. I promeniće se i odnos medicine prema telu, više će početi da se izučava i oblikuje oko toga da su živa bića u stvari pokretni ekosistemi svojih matičnih tkiva, bakterija u crevima, bakterija na koži, i imunih tela (koje su nedavno otkrili čak i u mozgu), koji su svi u večitoj igri balansa, a ne samo homogena tela sa pokojom trivijalnom bakterijom u crevu, kako se do skora smatralo.

Он топик, прочитај на амбалажи млека приликом следеће куповине, колико је пута било покварено, па прекувано, и ко зна тек колико је старо.

Pa to ne piše.

Ti si jedan od onih - da treba da imamo svoju kravu, svog mlekara, svoju sušionicu mesa na tavanu, svoj pilićarnik...

Oprosti što živim ~ u krugu dvojke 😆

Ма нисам уопште у том фазону, осим ако неко жели и има такве могућности. Само заговарам да се мало разноврсније и здравије хранимо.

Uopšte nema korelacije da je zdravo ako sam sušiš ili dimiš ili šta već radite sa delovima tela mrtvih životinja po neuređenim tavanima 😀

Bolje je kad to prođe fitosanitarne kontrole 🙂

Ja sam tada sigurniji. Ali nema veze. Piću mleko i dalje pa šta bude.

Mislim ne da bih ikom terao inat... nego prosto kako kafu bez mleka kad sam tako navikao... A pošto ja pravim gigantske kafe u čaši od 0.5 tu mora da bude barem decilitar mleka... Inače mi instant kafa nema priželjkivani ukus... Drugo cipiripi i džem, kolače, ne mogu da jedem uz kiselo mleko. Čak mi se ne uklapa ni uz voćni jogurt, u kome ima više hemije, nego baš uz mleko... Eventualno čokoladno mleko mogu ako to išta menja, a ne menja... I proteinska mleka sa zaslađivačima isto pijem na svakih par dana jedno od pola litre.

Овде се слажем. Слаткиши и кафа просто иду са млеком.
Гледао сам једну емисију о једној бившој француској колонији у Африци. Занимљив детаљ је био да жене пију кафу са путером и да тако имају боље неговане усне.

Ovako sad kad razmislim kafa se slaže sa puterom... 🙂 ne znam koliko se dobro puter rastvara u kafi... al čini mi se da su ukusi komplementarni...

Па маслац му некако дође као млеко концентрат, ткд врв слично буде.

Koliko samo ja uštedim jer ne pijem ni kafu, ni mleko, niti jedem slatko..

Nigde nije napisano u tekstu koje prodavnice prodaju taj med koji je prošao analaizu i gde se prodaju ti koji su pali. Da li neko zna?

6000 mesečno mi je džim.. A jaja ne jedem za večeru, na onoj slici koju sam kačio video si krompir sa slaninom u tepsiji.. :D

Mmmm... Krompir i slanina... 🤤 dakle bio sam u pravu da sve što uštediš ode na teretanu 🙂

I odričeš se najboljih ukusa (kafa, slatko) i još plaćaš da se mučiš tamo na tim spravama 😋

Čemu sve to? 😄

Volim da budem zgodan... :ROFLMAO:

A ljubitelj kafe i slatkog nisam nikad ni bio.

Ako, ako 🙂 ako ti još sve to olakšava prođu kod žena, pozdravljam 👍 to je onda jak, zdrav i ispravan motiv 🙂

Mislim i ako samo tebe čini srećnim opravdava svu muku ali ako dodaš i faktor žene onda je to pun pogodak 👌

Vrh