Bender Rodriguez
Professional
- Učlanjen(a)
- 12.03.2017.
- Poruke
- 22.852
- Pohvaljen
- 50.063
Sve je to individualno, zato i jeste smehotresno kada neko pokušava da na osnovu svog iskustva propiše dijetu i režim za sve ljude na planeti.
Postoje ljudi kojima meso uopšte ne prija. Postoje ljudi koji su se oporavili i doveli u red upravo jedući meso. Postoje ljudi koji ne podnose gluten. Postoje ljudi koji, kada imaju virus ili zapaljenje creva, par dana mogu da jedu samo pirinač i suvo testo. Postoje ljudi koji mogu da sliste litar mleka u sebe i da im ništa ne bude. Postoje oni koji kad popiju jednu čašu, nije im dobro. Postoje ljudi koji rokaju po 5 kafa dnevno i nije im ništa. Postoje i oni koji popiju jednu šoljicu i dobiju temperaturu, grčeve u stomaku i glavobolju.
Zato je bezveze generalizovati takve stvari, zato što se ljudi razlikuju međusobno po jedno 50 dimenzija, koje se pak onda naknadno razlikuju same između sebe. Krvna grupa, bakterije u crevima, starost, genetika, pol, istorija bolesti, procenat masti, procenat mišića, kondicija, dnevna potrošnja, stopa metabolizma, reaktivnost imunog sistema, alergija na nešto, mutacije jetre (npr pitam se koliko ljudi u Srbiji zna da je tolerancija na alkohol stvar mutacija u jetri, a ne neka ''mačo veština''), odnos enzima, prisustvo ili odsustvo Helikobaktera, prisustvo ili odsustvo krajnika, itd, itd, itd...
Sad, istina je da mleko danas nije isto kao pre 100 godina. Ali jbg, šta pa jeste isto. Sve je srozano i sve je industrijalizovano, i pritom očerupano blagotvornih dejstava i nutrijenata. Ali šta da se radi po tom pitanju. Kad god se danas ljudima, što ovde na forumu, što izvan njega, povede priča o zaštiti potrošača i o kontroli kvaliteta, 99% ljudi samo odmahuje glavama i rukama i ide da traži nešto zanimljivije za čitanje i pričanje. Tako da ne znam šta onda ima da se priča o mleku i njegovom kvalitetu, kada ionako većinu zabole da se angažuju oko toga na bilo koji način. A i kada je ionako i sva ostala hrana podjednako srozana ili izmenjena.
Bolje da se tema vrati na kačenje slika i izveštaja ko je šta jeo. Zašto menjati nešto što radi dobro i uigrano.
Postoje ljudi kojima meso uopšte ne prija. Postoje ljudi koji su se oporavili i doveli u red upravo jedući meso. Postoje ljudi koji ne podnose gluten. Postoje ljudi koji, kada imaju virus ili zapaljenje creva, par dana mogu da jedu samo pirinač i suvo testo. Postoje ljudi koji mogu da sliste litar mleka u sebe i da im ništa ne bude. Postoje oni koji kad popiju jednu čašu, nije im dobro. Postoje ljudi koji rokaju po 5 kafa dnevno i nije im ništa. Postoje i oni koji popiju jednu šoljicu i dobiju temperaturu, grčeve u stomaku i glavobolju.
Zato je bezveze generalizovati takve stvari, zato što se ljudi razlikuju međusobno po jedno 50 dimenzija, koje se pak onda naknadno razlikuju same između sebe. Krvna grupa, bakterije u crevima, starost, genetika, pol, istorija bolesti, procenat masti, procenat mišića, kondicija, dnevna potrošnja, stopa metabolizma, reaktivnost imunog sistema, alergija na nešto, mutacije jetre (npr pitam se koliko ljudi u Srbiji zna da je tolerancija na alkohol stvar mutacija u jetri, a ne neka ''mačo veština''), odnos enzima, prisustvo ili odsustvo Helikobaktera, prisustvo ili odsustvo krajnika, itd, itd, itd...
Sad, istina je da mleko danas nije isto kao pre 100 godina. Ali jbg, šta pa jeste isto. Sve je srozano i sve je industrijalizovano, i pritom očerupano blagotvornih dejstava i nutrijenata. Ali šta da se radi po tom pitanju. Kad god se danas ljudima, što ovde na forumu, što izvan njega, povede priča o zaštiti potrošača i o kontroli kvaliteta, 99% ljudi samo odmahuje glavama i rukama i ide da traži nešto zanimljivije za čitanje i pričanje. Tako da ne znam šta onda ima da se priča o mleku i njegovom kvalitetu, kada ionako većinu zabole da se angažuju oko toga na bilo koji način. A i kada je ionako i sva ostala hrana podjednako srozana ili izmenjena.
Bolje da se tema vrati na kačenje slika i izveštaja ko je šta jeo. Zašto menjati nešto što radi dobro i uigrano.