Глутен нема везе са млеком. Нетолеранција на лактозу је у суштини природна али су се људи временом прилагодили, неки да неки не. Производи од млека су подношљиви за конзумирање интолерантним особама.
Mrzelo me je da radim testove netolerancije na gluten, laktozu i ostalo jer su me busili i testirali kao klinca na razne alergije i smucilo mi se za ceo zivot. Ovako probam nesto i ako mi ne prija zaobilazim, prezivecu i bez mleka.
Ja isto tako, pre par meseci imao neke tegobe (mislim više nego inače) i pročitam neki dobronameran savet na V92 od nekog čoveka koji je imao Helikobakter i izbacio laktozu i od tad mu svanulo. Odem na net, proguglam cene testiranja na laktozu i budem u fazonu -
Reko umesto da dajem 5.000 na test koji će mi reći ''može biti a i ne mora da znači'' (čuvena doktorska fraza u današnja vremena) ja ću lepo jedan period da izbacim laktozu pa da vidim hoće li biti promena. I pošto nije bilo posle par nedelja, vratio sam se na regularno mleko i to je to. Mislim da su mi neke druge stvari pravile problem, ne laktoza i svakako ne gluten.Ja sam jedno vreme probao da koristim samo mleko bez laktoze da vidim da li mi možda upravo laktoza pravi problem sa varenjem. Ali sam batalio posle 5. tetrapaka odnosno 3 nedelje jer nekako nisam mogao da se naviknem na ukus. I da, nije bila laktoza faktor jer mi je bilo isto stanje i za vreme ishrane bez laktoze i za vreme ishrane sa njom.
Naravno, ko voli ukus, ili ko ne može da podnosi laktozu, samo napred.
Kako se zna da su doživele tolike godine samo zbog jogurta? Možda ima i do vazduha, okruženja, a po mom mišljenju najviše do 'ladovine u glavi, tj. načina da eliminišeš stres.Јогурт је здравији од млека. Има прича о стогодишњој баби и њеној кћерки од 80 година које су доживеле те године захваљујући свакодневној конзумацији јогурта, тј. корисних бактерија млечне киселине које се налазе у њему.
Nemamo mi nestašice. Mi proizvodimo nestašice. Svaki put kada nam se predsednik obrati sa produženjem roka ograničenih cena određenih proizvoda, znam da je to objava da ti proizvodi poskupljuju. Lično se uverio u više navrata. Sada se svi redom vade na rat u Ukrajini, kao da je ona svetski proizvođač svega br. 1 u svetu, svega i svačega što može da ti padne na pamet i da snabdeva 95% sveta.
На Украјину се ваде због прича о највећем извознику уља.Nemamo mi nestašice. Mi proizvodimo nestašice. Svaki put kada nam se predsednik obrati sa produženjem roka ograničenih cena određenih proizvoda, znam da je to objava da ti proizvodi poskupljuju. Lično se uverio u više navrata. Sada se svi redom vade na rat u Ukrajini, kao da je ona svetski proizvođač svega br. 1 u svetu, svega i svačega što može da ti padne na pamet i da snabdeva 95% sveta.
Pa jeste veštačka, naravno. Koliko sam ja ispratio, nestašica je usledila kada su poskupela mleka u nekim drugim zemljama, i onda ovi naši počeli da izvoze ko bolesni.Поред свега тога мислим да је ова несташица млека вештачки уведена. У вестиме је почело да се драми о томе пре него што је стварно дошло до несташице, барем мени тако изгледа. Сад какви су и чији интереси све то тешко је рећи. Да ли неки политички интереси или поскупљење и већи увоз или нешто треће ...