Šta je novo?

Šta jedemo?

Naravno da je najbolje sve sam praviti i uzgajati, nije to neka mudrost.
Ali nisu svi (ogromna vecina) u mogucnosti da to rade, zato se moraju naci kompromisi.

Za kupovno suhomesnato, najbolji je Kosmajac, kakav crni Zlatiborac.
Takodje preporuka za kulen iz http://butco.rs, imaju i druge proizvode ali nisam probao.
Ja ne jedem mnogo suhomesnatog, vise mi dodju kao prilog/zacin, tako da volim da pojedem samo ono sto je kvalitetno.

Za jogurt preporuka Zapis Tare is Bajine Baste. Njihovo mleko nisam probao, ne pijem inace.

Za hleb sam se preporodio sa kucnim pekacem, najbolje ide kombinacija razano brasno, belo brasno i spelta/heljda.
Stavim samo malo suvog kvasca (mnogo manje od preporuke), malo maslinovog ulja, soli i vode, i ispadne prste da polizes.
Tajna je u dobrom aparatu, samo Panasonic, zasto, bice vam jasno kad kupite, to je Mercedes u svetu pekara.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=899999#p899999:198gvret je napisao(la):
mariks » Pet Nov 19, 2021 12:51 am[/url]":198gvret]A ako već misliš da kod nas nema ništa zdravo i da je jedini izlaz u "mediteranskoj" kuhinji (koja su delom i naša jela) onda nemam ništa protiv, samo nema potrebe da nas koji mislimo drugačije ubedjuješ u suprotno.
Ne, ne, ne ,ne ...
Tipicno ljudi u Srbiji ne jedu kozije proizvode i hrane se masno, preslano.
Niko ne kaze da ne moze da se hrani zdravo sa srpskom kuhinjom, ali moras mnoge tradicionalne proizvode da izbacis.
Mnogo je lakse hraniti se zdravo ako imas mediteranske proizvode na raspolaganje i njihovu kuhinju.
Takodje mozes nezdravo da se hranis ako jedes njihove proizvode, ali moras vise da se potrudis nego sa srpskim.

Ja u principu kombinujem, imam srece sto mi se ne svidja nezdrava hrana, slaninu, mast, ulje, kajmak, slano, prezacinjeno ne podnosim. A toga je puna srpska kuhinja.
Sa druge strane u zadnje vreme sam primetio da mi mnogo vise odgovaraju neki tradicionalni mediteranski prozvodi sto se tice ukusa. A sto su pritom i zdravi, to je dodatni veliki plus.
Koziji sir (grcki, nas nisam nasao da valja), maslinovo ulje, origano, humus, pesto.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=900343#p900343:25szhzxb je napisao(la):
mariks » Sub Nov 20, 2021 12:10 am[/url]":25szhzxb]Humusi kupovni su mi svi slični, a ako već kupujem onda često ne gledam sastav jer znam da nije zdrav tako da je svejedno :) Uskoro ću u nabavku pa ću baš pogledati ima li neke razlike po markama.
Skroz netacno, ima razlike itekakve izmedju razlicitih proizvodjaca.
Neki su totalno nejestivi, neki delimicno, a neki su skroz OK.

Po mom ukusu poredjao bi po kvalitetu (od najboljeg):
- Patewski (dobar)
- Argeta (nako)
- Sumska tajna (nako, previse ulja)
- Karnex (los)
 
To je sve stvar ukusa, mozda je neki neukusan zdraviji od ukusnijeg ;) Ako ne bi gledali po ukusu nego sastav kao zdraviju varijantu onda bi tako trebali da poredjamo. E sad ako si uporedjivao sastav i zdraviji redosled je takav onda ok.

Ne, ne, ne ,ne ...
Tipicno ljudi u Srbiji ne jedu kozije proizvode i hrane se masno, preslano.
Niko ne kaze da ne moze da se hrani zdravo sa srpskom kuhinjom, ali moras mnoge tradicionalne proizvode da izbacis.

Vidiš, u jednom selu se baš tipično i tradicionalno jedu kozji proizvodi od njihovih koza. Imaju i krave naravno ali one više služe za prodaju mleka i sira na pijaci, a naravno i da se nadju na stolu pored kozjih proizvoda tako da tipično zavisi od okruženja. Npr u jednom naselju pored jedne reke većinom jedu ribu i prave jela od nje, to su im tradicionalna jela ali kada dodju turisti više njih traži "tradicionalne" ćevape. Možda u Beogradu ljudi izbegavaju kozje proizvode, ribu i peku na suncokretovom ulju ali negde je to manjina tj nije Beograd cela Srbija. Negde se tradicionalno više pije vino nego rakija. I ne, uopšte ne moraš izbaciti tradicionalne proizvode (reci mi na koje misliš, kog podneblja), dovoljno je da ih vratiš u izvorno stanje (dakle bez margarina, suncokretovog ulja i td..) ili malo modifikuješ recept, količinu i to je to. Možda jesu jela masnija ali opet kažem, pogledaj koliko je prosečan Srbin radio pre u odnosu na nekog ko bleji ceo dan na nekom ostvru, pa sa njegovom ishranom ne bi mogao ni motiku da pomeri, a kamoli da zamahne sekirom i testerom da se spremi za zimu.
 
A vidis, u nebrojeno mnogo sela u Srbiji tradicionalno se jedu slanina i cvarci, takoreci svakodnevno.
I takvih sela je neuporeeeedivo vise od tih gde se jedu koziji sir i riba svakodnevno.

A zamisli u Srbiji ima i vegetarijanaca i vegana, jel to znaci da su to vecinski nacini ishrane ?
Ima i onih koji redovno jedu sushi, jel to znaci da je sushi deo srpske kuhinje ?

Evo, dobro pogledaj ovaj video:
https://www.youtube.com/watch?v=hPLsQt2J60c

I videces da svako jelo vrvi od masti, slanine i dimljenog, tj onog najnezdravijeg.
To je ono sto je tipicno za Srbiju.
Slobodno pogledaj i ostale videe sa ovog kanala i samo ce ti se kasti.
Ja volim sarmu, ali klot, bez gluposti slanine, butkice itd... Ali to se retko pravi u Srbiji.
Otidji u bilo koji restoran u Srbiji i naruci npr sarmu, u 90 % slucajeva dobices premasno jelo.

Bio mi pre korone kolega iz inostranstva, i otisli na veceru, on je skoro pa vegetarijanac, znaci jede meso ali veoma malo.
Gledamo meni, pita me sta da naruci od srpskih jela, ja gledam ono sve rostiljcine i pasulj sa rebarcima i slaninom.
Na kraju covek narucio morsku ribu, sta ce.
Sledeci dan u drugom, mi narucili neku rostiljcinu, jer nema nista drugo, on neku salatu.

Poenta, srpska kuhinja moze da bude zdrava, ako se izbace sve tradicionalne masnoce i dimljene stvari (kojih je prepuna), ali vecina naroda tako ne voli, i tako se generalno ne jede u Srbiji.
 
Šta mislite o surutki? Pre nego što krenete sa "bogata je proteinima", odmah da kažem da nije u poređenju sa običnim mlekom, a to je i logično jer surutka je ono što ostane od mleka kada se pravi sir.

Elem, u odnosu na mleko ima malo više šećera, a mnogo manje proteina i masti.

Zašto je onda surutka toliko cenjena? Ako je zbog masti, postoje mleka sa 0,5% masti, a to slično kao kod surutke.

Odmah da objasnim razliku između whey-a koji koriste vežbači i surutke - naime, surutka je praktično otpad od mleka kada se pravi sir. Pošto je vrlo jeftina (i ima je mnogo) Iz nje se filtracijom izvlače proteini (i odbacuju masti i šećeri) i tako dobijam prašak u kome proteini dominiraju.
 
Ja povremeno pijem kozju surutku. Šta je bolje ne znam, otpad jeste, a možda je i zdravo. Ne može se naći pravo istraživanje jer će neki proizvodjač koji koristi surutku umesto mleka jer je 5x jeftinije reći da je surutka zlato.

@chiko
Ja ne znam koliko je to nebrojeno mnogo sela niti znam da ima više jednih od drugih. Znaš li ti koliko ima kojih? Kao što rekoh normalno je da je negde delikates slanina i čvarci kada ljudi u selu rade ceo dan, neće valjda da jedu koru od pomorandže i da oru 20 hektara? Ja u sarmu volim i slaninu i dimljeno, ne volim ništa klot, ni gazirana pića ne pijem bez šećera jer što ih onda pijem, dobar su buster kada je potrebno. Drugo postavio si klip sarmijade, normalno da će sve da vrvi od masti ali isto bi bilo i da vrvi u maslinovom ulju, možda čak i gore. Masno i začinjeno je ono što se prodaje kako turistima tako i domaćim ljudima, a taj kolega ako je vegetarijanac on ima problem i van Srbije da jede.

Evo ti jedan primer. Po Grčkoj bio si, na svakom koraku imaš giros. U restoranima sam baš imao problem da nadjem riblju čorbu, skoro da je nema nigde, ribe naravno ima kad im je domaća životinja ali to samo po nekim restoranima. Picerije i burgeri na svakom koraku, puni. Znači da oni tipično ne jedu ribu već samo girose, picu i poneko jelo sa ribom?

Ponudu po restoranima smo već objasnili. Turisti često ne žele da jedu ribu i ostale trave, a Srbi kada sednu u restoran ne žele da jedu ono što jedu kod kuće svakodnevno. Zato je roštilj i ostalo mesište glavno, a pasulj, čorba, riba i ostalo je u senci.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=900256#p900256:b49l5jj4 je napisao(la):
Igor » Pet Nov 19, 2021 6:46 pm[/url]":b49l5jj4]Sličan odgovor sam dobio za humus. Jasno je da je uglavnom najbolje da sami nešto napravimo, poželjno da uzgajamo svoju st*** i živinu, takođe imamoe svoju baštu, njivu i sl.

Ali pošto većina živi u gradskoj sredini i nije baš u prilici da sve sama napravi dobro bi došla preporuka nekog proizvoda koji se pokazao kao dobar a da je moguće da se kupi u nekoj radnji.

Zdravohranaši su ti jedna sekta :) dele se na one koji jedu zaista zdravo i one koji kupuju proizvode na kojima piše zdravo, bio ili šta već. Čak sam prisustvovao svadji jedne "sektašice" i prodavačice zašto je cocoa stavljeno na mesto cacao. Uglavnom ćeš dobiti odgovore koje ne želiš da čuješ jer je sredina tj ljudi izmedju te dve grupe retka. :twisted: :mrgreen:
 
Sto se tice mediteranske vs srpske ishrane, samo da je razlika u ribi i maslinovom ulju, to je nebo i zemlja, a naravno da nije samo to (imaju mnogo manje svinja a vise koza od Srbije).

Za sarme, lepo rekoh da bi trebalo praviti bez masnoca i dimljenog, staviti npr meso, pirinac i neko povrce (sargarepa, plavi patlidzan) i to bi bilo ukusno i zdravo.
To sto vecina ljudi u Srbiji voli i jede sa slaninom i dimljenim, upravo potvrdjuje da srpska kuhinja (uglavnom) nije zdrava.
 
Konstantno mešaš pojmove. Šta fali slanini? Odličan izvor energije, masti (mononezasićene uglavnom, pogadjaš kao i maslinovo ulje), proteina, minerala... veoma kalorično jelo. A po tebi mast = smrt, a maslina dobila ime po masti. E sad što bi ti da pojedeš 15 sarmi i da sediš 10 sati za kompom to je drugo. I to upravo potvrdjuje da je srpska kuhinja veoma zdrava za one koji bar ustanu da prošetaju par km dnevno ili imaju neku fizičku aktivnost. Eto i koka kola je štetna, a opet odličan izvor brze energije ko ima gde da sagori (ko razume shvatiće, možda dule jedino) ili za mučnine. Sad što ljudi ne razumeju konkretno šta je mast, šećer i ostalo to je već druga priča, nije sve crno ili belo. Kao što rekoh postoji više masti, više holesterola...

Dakle nikako da odgovoriš, šta je to toliko loše u slanini iliti svinjskoj masti da ćemo umreti od parčeta dnevno, a zdravo u maslinovom ulju da ga možemo piti umesto vode? Eto, mene zanima zašto ću da umrem ako jedem slaninu, a neću ako pijem maslinovo ulje?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=900256#p900256:7c3q3zw9 je napisao(la):
Igor » 19 Nov 2021 17:46[/url]":7c3q3zw9]Sličan odgovor sam dobio za humus. Jasno je da je uglavnom najbolje da sami nešto napravimo, poželjno da uzgajamo svoju st*** i živinu, takođe imamoe svoju baštu, njivu i sl.

Ali pošto većina živi u gradskoj sredini i nije baš u prilici da sve sama napravi dobro bi došla preporuka nekog proizvoda koji se pokazao kao dobar a da je moguće da se kupi u nekoj radnji.
Sve je stvar individualne prirode, u šta će ko da veruje. Ja sam na nekoj od prethodnih stranica napisao da mi je jedenje proizvoda Zlatiborca pomoglo da sredim trigliceride i da sam primetio da njihove proizvode jedem daleko manje količinski po obroku, nego li što je bio slučaj sa proizvodima drugih firmi, pa je ispalo da sam to umislio i da njihovi proizvodi nisu ništa bolji od drugih.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=900428#p900428:7c3q3zw9 je napisao(la):
astrodule » 20 Nov 2021 11:42[/url]":7c3q3zw9]Šta mislite o surutki? Pre nego što krenete sa "bogata je proteinima", odmah da kažem da nije u poređenju sa običnim mlekom, a to je i logično jer surutka je ono što ostane od mleka kada se pravi sir.

Elem, u odnosu na mleko ima malo više šećera, a mnogo manje proteina i masti.

Zašto je onda surutka toliko cenjena? Ako je zbog masti, postoje mleka sa 0,5% masti, a to slično kao kod surutke.

Odmah da objasnim razliku između whey-a koji koriste vežbači i surutke - naime, surutka je praktično otpad od mleka kada se pravi sir. Pošto je vrlo jeftina (i ima je mnogo) Iz nje se filtracijom izvlače proteini (i odbacuju masti i šećeri) i tako dobijam prašak u kome proteini dominiraju.
Majka je imala nekih problema sa jetrom, i lekar joj je preporučio da pije surutku. Nakon par meseci, rezultati su se vratili u normalu. Nakon toga je nastavila da je pije redovno još par meseci. Trenutno ne pije tako često, ali konzumira isključivo kozju, zato što joj ista ne smeta za organizam, za razliku od kravlje, koja zna i da smeta (zavisi od proizvođača).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=900594#p900594:7c3q3zw9 je napisao(la):
mariks » 20 Nov 2021 22:11[/url]":7c3q3zw9]Konstantno mešaš pojmove. Šta fali slanini? Odličan izvor energije, masti (mononezasićene uglavnom, pogadjaš kao i maslinovo ulje), proteina, minerala... veoma kalorično jelo. A po tebi mast = smrt, a maslina dobila ime po masti. E sad što bi ti da pojedeš 15 sarmi i da sediš 10 sati za kompom to je drugo. I to upravo potvrdjuje da je srpska kuhinja veoma zdrava za one koji bar ustanu da prošetaju par km dnevno ili imaju neku fizičku aktivnost. Eto i koka kola je štetna, a opet odličan izvor brze energije ko ima gde da sagori (ko razume shvatiće, možda dule jedino) ili za mučnine. Sad što ljudi ne razumeju konkretno šta je mast, šećer i ostalo to je već druga priča, nije sve crno ili belo. Kao što rekoh postoji više masti, više holesterola...

Dakle nikako da odgovoriš, šta je to toliko loše u slanini iliti svinjskoj masti da ćemo umreti od parčeta dnevno, a zdravo u maslinovom ulju da ga možemo piti umesto vode? Eto, mene zanima zašto ću da umrem ako jedem slaninu, a neću ako pijem maslinovo ulje?
Znam za jedan slučaj Vojvođanina, koji je otišao kod lekara, kada je na njega pao težak šporet (nije u pitanju ovaj što mogu i ja koji sam mršav da pomerim), tačnije na ruku. Ništa nije bilo slomljeno na ruci, i čini mi se da čak nije bilo ni naprsnuća, već samo bilo ljubičasto po ruci. Kroz razgovor sa lekarom, ispostavilo se da je to zato što je dotični Vojvođanin jeo slaninu, čvarke i sl. Ja krkam baš dosta slaninu, i nikada nisam imao problem sa trigliceridima (koji su vrsta masti) zbog iste.

Fizički sam dosta aktivan, i bez problema mogu da pređem peške, bilo to po ravnom ili uzbrdo, 5-10km dnevno, ali nisam u mogućnosti da to radim svakodnevno. A hrane mogu da pojedem daleko više nego li neki gojazni ljudi, pa se znaju zezati na moj račun, kako moja pantljičara u stomaku ima svoju pantljičaru. Takođe, primetio sam da ako nekoliko dana nisam fizički aktivan, da mi organizam prosto počne da traži da izađem napolje i prošetam.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=900594#p900594:2z7kv538 je napisao(la):
mariks » Sub Nov 20, 2021 11:11 pm[/url]":2z7kv538]Konstantno mešaš pojmove. Šta fali slanini? Odličan izvor energije, masti (mononezasićene uglavnom, pogadjaš kao i maslinovo ulje), proteina, minerala... veoma kalorično jelo. A po tebi mast = smrt, a maslina dobila ime po masti. E sad što bi ti da pojedeš 15 sarmi i da sediš 10 sati za kompom to je drugo. I to upravo potvrdjuje da je srpska kuhinja veoma zdrava za one koji bar ustanu da prošetaju par km dnevno ili imaju neku fizičku aktivnost. Eto i koka kola je štetna, a opet odličan izvor brze energije ko ima gde da sagori (ko razume shvatiće, možda dule jedino) ili za mučnine. Sad što ljudi ne razumeju konkretno šta je mast, šećer i ostalo to je već druga priča, nije sve crno ili belo. Kao što rekoh postoji više masti, više holesterola...

Dakle nikako da odgovoriš, šta je to toliko loše u slanini iliti svinjskoj masti da ćemo umreti od parčeta dnevno, a zdravo u maslinovom ulju da ga možemo piti umesto vode? Eto, mene zanima zašto ću da umrem ako jedem slaninu, a neću ako pijem maslinovo ulje?
Prvo nemoj da pricas neistine, nisam rekao da treba piti litre maslinovog ulja dnevno.
A ovde, kao i na onoj temi o kovidu se pravis blesav, i ignorises naucna istrazivanja.
A sva govore da je maslinovo ulje jedna od najzdravijih masti. Ako cemo o tome da raspravljmao, mozemo i da li sunce izlazi na istoku.
Evo nadji neko istrazivanje da maslinovo ulje nije zdravo !

I opet karikiras, od jednog parceta neces umreti, ali kod nas se previse stavlja masno i dimljeno, eto ti one sarme, za koje si sam rekao da se tipicno jedu u Srbiji tako masne. Znaci sam sebe demantujes. I jopet, to sto ti jedes jedno parce, ili vec sta, ne znaci nista u statistici. Evo ja ne jedem uopste slaninu, jer je ne volim, ne zbog zdravlja, i sad da zakljucim da Srbi ne jedu slaninu uopste ???
A za svinjsku mast se znaju brojne nezeljene posledice, npr lose masti (zasićene) i posledica je holesterol, a mogu da uzrokuju i mnoge ostale bolesti da ne nabrajam, nadji sam, a verovatno i znas.
Plus sto se obicno kupovna slanina dimi i dodaju joj se aditivi, sto jos pogorsava stanje !
A kupovno extra devicansko maslinovo ulje nema nista od tog djubreta i puno je zdravih masti (polinezasićenih).

Lepo ti jedi te slaninice, i ubedjuj sebe da jedes zdravo, nemam nista protiv, ali nemoj da siris ocigledne neistine po forumu.
Ja nisam opterecen zdravom ishranom, nego eto imam srece da nezdravu hranu uglavnom ne podnosim, a samim tim mi ne prija TIPICNA srpska kuhinja.

Ja bih najradije modifikovao srpska tradicionalna jela, dao sam primer za sarme, i tako bih iz svih tradicionalnih jela izbacie te masnoce i presoljavanje, dodao povrce i neke zacine (npr majcinu dusicu, sto dodadose oni Rumuni u pobednicku sarmu i ostale biljne zacine), i to bi bilo i ukusno i mnooooogo zdravije.
Cudi me da neki restoran nije do sada to uveo, nego svi nude isto, premasno i prezacinjeno, nema inventivnosti kod nas.
 
Evo primera dobrog i originalnog jela:
https://www.youtube.com/watch?v=F8LFaQ-mwdQ

Ako ima neki piza majstor ili vlasnik picerije, pa da to isproba, umesto sto svi nakrkaju kulen, pecenicu i pancetu i nazovu originalno "srpska" piza.
I kod svih isto...
 
Chiko, konstanto pišeš o tim naučnim istraćivanjima i nikako da napišeš koja su to naučna istraživanja i koje su to razlike izmedju svinjske masti i maslinovog ulja. Ja ne pišem da maslinovo ulje nije zdravo tj i nije ako se konzumira mnogo već da je i svinjska mast zdrava ako se ne konzumira previše, pogotovo kod prženja. Eto lepo si rekao, od malo masnog nećeš umreti već ti može pomoči, a od mnogo maslinovog ulja bogami možeš. To što ti misliš da svaki Srbin jede 2kg slanine dnevno opet ne znači ništa u statistici. Ne pričam o industrijskoj slanini i aditivima nego o pravoj.

Pa mi nadji koje to loše masti ima i koliko i koji holesterol stvaraju u odnosu na maslinovo ulje? Koji holesterol stvara maslinovo ulje tj da li znaš da postoji više vrsta holesterola? Za nekoga ko explicitno tvrdi da je nešto extremno loše verovatno imaš neke brojeve. Dakle dokaži kako ja širim neistine, a tebe moramo da slušamo jer se očigledno više razumeš u materiju. I drugo, da li će naš seljak izdržati ceo dan u njivi na ribi i maslinovom ulju? Kao što rekoh ako se već ne razumeš u ono što pričaš čemu ubedjivanje da je tvoje isravno, a naše ne valja? Ja pokušavam da ti pokažem da ne troši svako energiju isto tako da je tebi koji sediš za kompom 15 sati dovoljna jedna pomorandža i to je zdravo ali ako ja trčim 15km dnevno i idem u teretanu da li će mi ta tvoja pomorandža pomoći ili maslinovo ulje ili slanina?
 
Najveci problemje sto se jedu termicki obradjeni suhomesnati proizodi.
Nitarti i nitriti u njima postajukancerogeni posle kuvanja i przenja.
 
Nije to sad tema već mast = smrt, maslinovo ulje = život.

Dakle da odgovorim chiku pošto će se izgubiti u tim nekim njegovim verovanjima.

https://rs.n1info.com/lifestyle/da-li-m ... organizam/

Kada se ulje zagreva iznad tačke dimljenja, uništavaju se ukusi iz ulja, te se stvaraju radikali kiseonika koji oštećuju ljudske ćelije nakon unošenja ili čak i udisanja. Tačka dimljenja maslinovog ulja je srednje visoka, a dodatnu otpornost na visoke temperature pružaju i prirodni antioksidansi iz ulja poput skvalena i vitamina E koji čuvaju ulje od kvarenja i nastanka štetnih spojeva. Maslinovo ulje može se pohvaliti i sadržajem fenolnih spojeva koji imaju dvojaku ulogu. Čuvaju ulje od kvarenja, ali istovremeno štite i naše zdravlje. Međutim, tokom izlaganja ulja visokim temperaturama, ovi se spojevi vrlo brzo uništavaju. Iz toga se može zaključiti da će maslinovo ulje kuvanjem izgubiti vredne spojeve

https://vitkigurman.com/kuvanje-maslinovo-ulje/

Tačno je da maslinovo ulje, pri termičkoj obradi hrane, ne smemo da pregrevamo. Ali to svakako važi i za bilo koje drugo ulje. Ne volim kad me neko pita da li sme da pohuje ili prži u fritezi i to na maslinovom ulju.

https://www.espreso.co.rs/lifestyle/zdr ... reporucuje

Nutricionistkinja Brižit benet (Bridget Bennett) kaže kako se maslinovo ulje, baš kao i sva ulja, tokom zagrejavanja "raspada" te velik broj važnih tvari, poput omega – 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u tom procesu.

https://www.kurir.rs/zabava/zdravlje/31 ... strucnjaka

Prženje hrane najmanje je štetno ako koristite svinjsku mast ili maslac, kažu stručnjaci.

Oni kažu da problem nastaje kod zagrevanja, jer se tada otpuštaju toksične hemikalije. Zbog toga preporučuju da se hrana priprema na masti životinjskog porekla.

Iako su godinama savetovali suprotno, danas stručnjaci tvrde da se zagrevanjem biljnih ulja otpuštaju aldehidi koji se povezuju s nastankom srčanih bolesti, demencije, pa čak i tumora. Što duže konzumiramo te toksine, gore je po zdravlje.

https://www.bl-portal.com/zdravlje-i-sa ... a-od-ulja/

https://zena.blic.rs/zdravlje/zasto-je- ... te/d95k4lv

Svaki gram svinjske masti "vredi" devet kalorija- isto koliko i gram bilo koje vrste biljnog ulja. Zato, navodi nutricionista dr Ljubomir Pfafa, nije tačno da mast goji, ali je istina da je ona biološki daleko kvalitetnij izbor.

Ako su ljudi nekada jeli mast i hleb i bavili se fizički daleko zahtevnijim poslovima, onda je jasno da je mast korisna i poželjna u ishrani, a sve negativne kritike su isključivo stvar zablude- kaže za portal "Žena" dr Pfaf.

Prema njegovom savetu, a na osnovu višedecenijskog iskustva, ulja treba koristiti samo kao začin, a mast za pripremu hrane.

Životinjska mast je idealna za prženje. Osim toga, meso neće toliko upiti masnoću, biće brže gotovo i lakše za probavu.

Dobro je i to što je svinjska mast bez mirisa i ukusa ako je u dobrom stanju i ako se pravilno pripremi.

MANJI NEDOSTACI U POREĐENJU SA MASLINOVIM ULJEM

Svinjska mast ima upola manje zasićenih masti nego puter, ali dvostruko više zasićenih masti od maslinovog ulja.

https://www.mojpedijatar.co.rs/mast-mas ... tovo-ulje/

Dakle, svi tvrde ono što sam od početka pričao. A to je da svinjska mast nije nezdrava i da je za prženje najgpogodnija jer termičkom obradom maslinovog ulja gube se neka svojstva i stvaraju transmasti. Sa druge strane životinjska mast ne gubi svojstva i jeftinija je 10x od extra devicanskog maslinovog ulja kao odgovor na tvoju konstataciju da je zdrava hrana skupa. Da, svinjska mast u odnosu na ED maslinovo ulje sadrži duplo više zasićenih masti ali ga niko ne jede uz salatu. Da druge strane broj polinezasićenih masti(one što ti kažeš da je zdrava) je sličan tj bogatija je svinjska mast oko 50%, a mononezasićenom je maslinovo malo bogatije oko 50%. Za kratkotrajno prženje/kuvanje na nižim temperaturama bolje je ed maslinovo, ali za duže spremanje i veće temp ja bih izabrao mast, pogotovo što se u neka maslinova ulja ubacuju druga ulja(loše masline, starije maslinovo ulje i td...) da bi dobili na količini tako da koristim ono što je sigurno, zatim kako je skladišteno, koje pakovanje i slično. Ko se bavi fizičkom aktivnošću ništa mu neće faliti. Zapravo najveći rat se vodi svinjska mast i maslinovo ulje protiv drugih ulja.

Dakle samo ti prži, kuvaj, pi maslinovo ulje umesto vode nemam ništa protiv, samo nema potrebe da iznosiš neistine na forumu.
 
Svinjska mast ne može ni u ludilu da bude zdrava, a prženje uopšte nije potrebno.
 
Naravno da može biti zdrava isto kao i skoro svaka druga namirnica. Ono što čini razliku između otrova i leka je količina.

Kao što je @mariks pomenuo - i koka kola može biti zdrava i korisna, samo je bitno kada i koliko je uzimamo.
 
Badava pričaš dule, većina naroda misli mast = holesterol = debeo = smrt, a ne zna da će to isto biti i od maslinovog ulja jer ne razumeju kako organizam funkcioniše. Ali dobro za njih je bolje da izbace kompletna jela jer bi se prejedali dok mi neznalice možemo da uživamo u svim blagodetima svačije kuhinje, a da pritom ostanemo zdravi :)
 
@Astrodule, ovo je relativizacija, ako tako krenes da razmisljas, sve oko nas moze biti zdravo, samo zavisi od kolicine, verovatno bi nasli da i urin i fekalije mogu da budu zdrave pod odredjenim okolnostima.

Valjda je jasno da npr jabuke i koka kola nisu isto "zdrave".
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=900720#p900720:1kt2i7nj je napisao(la):
mariks » Ned Nov 21, 2021 3:34 pm[/url]":1kt2i7nj]Nije to sad tema već mast = smrt, maslinovo ulje = život.
Ne izmisljaj i ne podmeci.
Maslinovo ulje je zdravije od masti, svako normalan to vidi.

Umesto tabloidnih clanaka, malo nauke za promenu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770785/

Sto se tice svinjske masti, ima i jednih i drugih radova, jedni govore da nije tako stetna, dok drugi govore da je stetna (i navode citav niz bolesti). ALI NIJEDAN NE GOVORI DA JE IZUZETNO ZDRAVA.
Ako bih isao tvojim metodom, i filtrirao sadrzaj samo na ono sto meni odgovara, evo ga jedan:
https://www.zmescience.com/science/why- ... -17072020/

Niko ne preporucuje maslinovo ulje za przenje, u stvari przenje treba izbeci totalno, i toga je isto srpska kuhinja prepuna.

Posto je maslinovo ulje = mediteranska ishrana, svinjska mast = srpska, dokaz je jasan.
 
Idemo dalje:
https://www.healthline.com/health/food- ... t-cuisines

Zamisli na prvom mestu Grcka kuhinja, Spanska na 6, Italijanska na 7, Francuska na 9 i Libanska na 10.
Od prvih 10 najzdravijih kuhinja na svetu 4,5 je mediteranskih!

Ajmo jos malo:
http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/08/2 ... index.html
https://theculturetrip.com/africa/chad/ ... the-world/
https://www.lifesavvy.com/25348/10-of-t ... the-world/
https://www.thetravel.com/healthiest-cu ... ealthline/
https://www.healthfitnessrevolution.com ... -cuisines/
https://www.foodnetwork.com/healthyeats ... l-cuisines
https://spicesinc.com/p-3789-8-healthie ... world.aspx

Zamisli cuda, Grcka i mediteranska kidaju po SVIM mogucim istrazivanjima, bukvalno suvereno vladaju, jedino im Japanska predstavlja ozbiljnu pretnju.
A Srpske nema ni u tragovima, i ne samo srpske nego i bilo koje slicne.
 
Zašto je onda surutka toliko cenjena?

Surutka je odličan pročišćivač organizma, prvenstveno jetre u kojoj se talože toksini. Korisna je pre svega za ljude koji su na nekim jačim lekovima, terapijama.

Što se tiče srpske tj seljačke kuhinje da nije zdrava ne bi starci na selu živeli po 100 godina. Naravno bez prežderavanja i bez kafanskih varijanti. Šta je to nezdravo u sarmi, pasulju itd? Nezdravo je samo ako umesto dve sarme sabiješ 10. Svinjska mast uopšte nije nezdrava, naravno u malim količinama (kao i svaka vrsta masti).
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=900740#p900740:sz1gzpk3 je napisao(la):
chiko » Ned Nov 21, 2021 5:05 pm[/url]":sz1gzpk3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=900720#p900720:sz1gzpk3 je napisao(la):
mariks » Ned Nov 21, 2021 3:34 pm[/url]":sz1gzpk3]Nije to sad tema već mast = smrt, maslinovo ulje = život.
Ne izmisljaj i ne podmeci.
Maslinovo ulje je zdravije od masti, svako normalan to vidi.

Umesto tabloidnih clanaka, malo nauke za promenu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770785/

Sto se tice svinjske masti, ima i jednih i drugih radova, jedni govore da nije tako stetna, dok drugi govore da je stetna (i navode citav niz bolesti). ALI NIJEDAN NE GOVORI DA JE IZUZETNO ZDRAVA.
Ako bih isao tvojim metodom, i filtrirao sadrzaj samo na ono sto meni odgovara, evo ga jedan:
https://www.zmescience.com/science/why- ... -17072020/

Niko ne preporucuje maslinovo ulje za przenje, u stvari przenje treba izbeci totalno, i toga je isto srpska kuhinja prepuna.

Posto je maslinovo ulje = mediteranska ishrana, svinjska mast = srpska, dokaz je jasan.

Podmećeš reči koje nikad nisam rekao i to već par puta. Ništa u tom članku ne piše ono što ti tvrdiš dakle ne da je zdravije ed maslinovo od masti nego da je maslinovo ulje = život, svinjska mast = smrt pogotovo za prženje pa te opet pitam imaš li ikakve brojke za takve tvrdnje ili trabunjaš po običaju? Pluš što se tu uzimaju proseci bolesti, a ne naučne metode. Da li ćemo biti extremno zdravi ako pijemo maslinovo ulje umesto vode? I na kraju koja namirnica je zdrava da se unosi u neograničenim količinama? Ako bih išao tvojom metodom neinformisanosti onda nijedan članak ne tvrdi da je maslinovo ulje IZUZETNO zdravo da ga možemo piti umesto vode. Prženje uopšte ne treba izbegavati, možda ako se imaju poluinformacije kao pojedini.

Drugo taj tvoj "naučni" članak govori o mediteranskoj DIJETI, ne o kuhinji, jer su Grci, kao i Italijani masni i gojazni. Dakle ako želiš da se hraniš zdravo mediteranskom kuhinjom moraš da prilagodjavaš recepte, zamisli kao i kod nas. Pojedine namirnice im jesu zdravije ali to ne znači da se oni hrane zdravo. Dakle mešaš babe i žabe jer ne razumeš o čemu se priča ili manipulišeš jer ne možeš nikako da budeš u pravu. Pitanje je koliko je ovih linkova što si postavio čulo za Srpsku kuhinju.

Treće, da li bi naš seljak mogao da živi na tvojoj mediteranskoj dijeti jer je to zdravo i da obradjuje hektare zemlje devno? A pošto si pričao kako je za prženje maslinovo ulje bog umesto svinjske masti znači lupio si za sve pare jer kao što sam već rekao NIKO NE STAVLJA MAST U SALATU. A konstanto pričam da ne uporedjujem ED maslinovo ulje u salati sa mašću već za termičku obradu hrane dakle zašto bi koristili ed maslinovo ulje za prženje kada to više nije malsinovo ulje pogotovo jer ko zna kakvog je kvaliteta. Dakle ono što SVI tvrde je da je svinjska mast IZUZETNO ZDRAVA ako se koristi u primerenim količinama, kao i maslinovo ulje, pogotovo od mangulice. Čak i u tom članku koji si "probrao".

Tako da drago mi je da si napokon priznao da si se nalupetao u oblasti koju inače ne razumeš :wink: Budite i dalje gojazni i hranite se zdravo "mediteranom", a mi vitki i zdravi ćemo se nekako snaći bez kompromisa u jelima :)
 
Da si lepo procitao clanak video bi da se pojam "mediteranska dijeta" odnosi na:
The term “Mediterranean diet” (MedDiet) was coined by Ancel Keys in the early 1960s and is based on the traditional culinary practices of rural areas of Southern Italy (where he lived), Crete, other parts of Greece, and other countries of the Mediterranean basin in the 1950s–1960s [1].
Znaci clanak govori o tradicionalnim jelima nabrojanih regiona i navode se brojne zdravstvene prednosti.

To sto su Italijani i Grci debeli, je sto nista ne rade, kako ti kazes, vec samo rentaju.
Cuj, Kricani zive duze, ne zbog zdrave ishrane, nego sto nista ne rade, ovo je biser godine :)

I ne izmisljaj i ne lazi opet da sam rekao da se maslinovo ulje treba piti u litrima.
Za przenje sam ti vec rekao, ne trvrdim da je maslinovo ulje bolje za przenje od masti, vec da ne treba uopste prziti ili gledati da se jede sto manje przenog, jer neje zdravo kako god da okrenes.

Nego kako komentarises one rang liste zdravih kuhinja, to si zaboravio da pomenes ?
 
Vrh