tragac":1cyr3i9i je napisao(la):
I ono sto je razlicito u Beogradu u odnosu na druge gradove: ja se ne secam da smo nekada na gradskim izborima imali neku ozbiljniju "grupu gradjana" kojoj bi program bio usmeren samo na vodjenje grada, a ne i na povlacenje glasova nekoj stranackoj centrali za vise nivoe glasanja. U unutranjosti su "grupe gradjana" veoma znacajni igraci i tesko je naci opstinu u Srbiji u kojoj neka od njih nema znacajnu ulogu u opstinskoj skupstini. Beograd je tu potpuni izuzetak, a cim je Djilasov rad postao potpuno izdvojen od rda centrale DS-a, u smislu da se vise bavi gradskom nego stranackom politikom, podrska mu je znacajno porasla.
Postoje grupe gradjana u prigradskim opstinama.
No, Beograd je centar Srbije - u svakom pogledu pa i politickom. Veliki je to plen za stranke, zato se one za Beograd bore, skoro pa uvek je ista koalicija u Beogradu kao na republickom nivou, stranke su upletene u svaki deo gradske administracije koja je velika i tesko je tu grupama gradjana da se izbore.
Takodje, Beograd je ogroman - 1,5 miliona ljudi, da bi delovao organizovano treba ti stranacka infrastruktura. Nije to mesto od 50.000 ili 150.000 ljudi gde grupa gradjana moze ad-hok da se organizuje za jedne izbore, pa da napravi nesto.
Sad, da se u Beogradu bira gradonacelnik direktno, i da izvrsna vlast zavisi samo od njega (tj. da na lokalu postoji "predsednicki" a ne "parlamentarni" sistem) mozda bi i mogao da se pojavi jak nezavisan, nestranacki kandidat. Ovako, slabo - ovako je kao da pitas, zasto u Vojvodini ne postoji neka grupa gradjana koja se bavi samo Vojvodinom.
djordje*******g":1cyr3i9i je napisao(la):
Po meni verovatno vestacka oplodnja za parove koji nisu imali dece.
Izvinjavam se, ali ovo nije nesto cime
gradska vlast treba da se bavi. Gradske i opstinske vlasti ne treba da se bave socijalnom politikom. Niti vestackom oplodnjom, niti socijalnom pomoci za siromasne penzionere. Niti stipendijama za studente. To uostalom koliko znam i nije u njihovim nadleznostima definisanim ustavom i zakonom. Lokalna vlast treba da se bavi lokalnom infrastrukturom i svim onim stvarima o kojima se diskutuje na beobuildu.
Mislim, te pomoci i stipendije verovatno nisu neka velika stavka u budzetu, ali svejedno, to je najobicniji populizam - ne radis ono sto treba da bude tvoj posao, a skupljas glasove radeci nesto drugo. Mislim OK, ako hocemo da grad radi sve to, ajde da ga proglasimo za autonomnu pokrajinu (sto da ne, ako moze Vojvodina sa 1,9 miliona ljudi, zasto ne moze Beograd sa 1,6 miliona), ali to je vec nesto drugo.