Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 104 31,9%
  • Ne

    Glasovi: 195 59,8%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 8,3%

  • Ukupno glasača
    326
@Došljak
Šta bi sa Lazarom 4 za novu kupolu, Od ruske nema ništa..
 
Sve je to sada gledanje u pasulj. Za mesec dana, iako je zaista postojala blokada, dolaze poručena 2 Kamov K-32 vatrogasna helikoptera za Mup.

Prema nekim informacijama, u toku su pregovori da se sve ranije dogovorene narudžbine realozuju, što bi možda uključilo i same kupole za Lazanski i Lazara 3M (4 kako ga zovu)...

E sada, nedavno je u Egiptu testiran sa njihovom kupolom koja je dovedena u razmatranje. Isto DUBS 30 mm koji su razvijali zajedno sa Španijom.
 
@Došljak
Šta bi sa Lazarom 4 za novu kupolu, Od ruske nema ništa..
Мислим да ћемо се дуго начекати док смисле шта тачно желе са Лазаром 4 и да ће попуна у пешадији наставити са Лазаром 3 и МРАПом који је направио Терво на шасији Фапа.
 
Može lazar 4 i bez kupole od 30mm nek stave Nove rakete eventualno topove od Prage..
 
Plastična maska na 1976. kabini neće taj kamion prodati nikome, a ni VS ne treba tako nešto.
Mislim da gresis. Dosta privatnika bi se uz reklamu resilo na takvo " novo domace " vozilo iz Srbije. Na to dodamo drzavne firme da se okrenu domacem proizvodu, i da drzava firmama koje poseduju Fap da ponovim " domaca " vozila daje prednost u izvodjenju radova. Banke povoljne kredite na domaci proizvod ( i Fap ozivi na 300-400% ). Pa samo gradu Beogradu treba bar 30ak kamiona godisnje. Moramo uvoznicki lobi polako da maknemo.Pisao sam dosta i kapiram-DA mozda u Rusiji nije sve idealno, ALI dosta stvari mozemo ( MORAMO ) pokupiti od njih. Danas se ne zna sta nosi dan a sta noc. Cuvajmo domace, gledajmo one kojima nije cilj da nas uniste kao drzavu kako se domacinski ponasaju!
 
Nema šanse. Već smo to probali sa svim proizvodima i sve je propalo. Mora kapitalno ulaganje sa dugoročnim planom. I da cena buda u skladu sa proizvodom
 
Увознички лоби мора да се стимулише да учествује у националном програму. Касније им дати могућност да дилују возилима - као сувласницима или суфинансијерима пројекта.
 
Srbija je relativno malo tržište i zbog ekonomije obima FAP nema šanse protiv velikih proizvođača. Ne živimo više u Jugoslavija koja je bila znatno veća niti možemo imati visoke carine na uvoz kao tada zbog sporazuma sa EU.
Jedina šansa za FAP je da nađe tržišnu nišu koja nije previše zanimljiva velikim igračima i da se tu bazira.
 
Interesantna reportaža Politike o dva srpska gastarbajtera, ocu i sinu, koji su izmislili mašinu za automatsko punjenje okvira. Nažalost, nema slika. Ali dobra vest je da su se vratili u Srbiju i pokušaće ovde da plasiraju svoj proizvod.

 
I da, jedan zanimljiv detalj iz reportaže koji opisuje kako izgleda famozno posedovanje oružja u Švajcarskoj, na koji se uvek pozivaju sve usijane glave i zagovornici posedovanja oružja koji bi isto da uvedu i u Srbiju, pozivajući se na Švajcarski model ali izostavljajući ovaj deo:

Михаила је породична страст према оружју држала и у Швајцарској. Био је члан стрељачког клуба који постоји већ невероватних 560 година. Као малолетник пушку је носио кући. Затварач овог оружја је био извађен, остављен у клубу, тако да је тиме онеспособљено, али овај пример говори како се у Швајцарској млади уче да граде одговоран однос према оружју.
 

Прве на ранг листи су САД, а следе Русија, Кина и Индија, а у првих 10 налазе се и Јапан, Јужна Кореја, Француска, Велика Британија, Пакистан и Бразил.
Турска и Иран су позиционирани на 13. односно 14. место, преноси Бета.

Србија има највећу војну снагу у региону – налази се на 61. месту. Оцењено је и да има тенденцију пораста војне моћи. Одмах иза Србије је Хрватска, која је на 62. и Бугарска на 67. месту.
 
Politika objavljuje da je Kosovo Online prenelo pisanje Albanian Posta u kojem se navodi lista Global Firepower-a po kojem Srbija ima "najveću vojnu snagu u regionu"...
Politika ne podseća svoje čitaoce i da su u regionu oko Srbije: Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Severna Makedonija, Albanija i Crna Gora - članice NATO saveza :)
 
 
Нешто ми се чини да ће На Космету дасе појави део оружја који се тога шаље у Украјину, па ће рејтингблажне државе одједном да скочи
 
Jedan komentar ispod članka iz gornjeg posta :

"Berket" koristi americki Swat, tako da je bolje da ste ga dali Saj-u...Vojna policija moze da koristi ovo vozilo ali nece iskoristiti sve njegove mogucnosti.
 
Занимљиво је да у региону Северна Македонија остаје без скоро свог тешког наоружања.
 
Јел су то они у титовим сакоима што се играју са паповкама? Па нема ни мушкића довљно па ухватили и девојке из краја?
Занимљиво је да у региону Северна Македонија остаје без скоро свог тешког наоружања.
Све што су и имали стигло им је оданде где га сад шаљу. То се зове циклус материје у природи. Таман да га претопе у азовстаљу
 
Јел су то они у титовим сакоима што се играју са паповкама? Па нема ни мушкића довљно па ухватили и девојке из краја?
Кад сам ја служио Гардијска бригада је била војска у малом, било је ту свега и свачега
1. Гардијски батаљон, ти у плавим оделима, али то само кад се сликају, имали су редовну обуку и слично
2. Гардијски батаљон, за обезбеђење објеката за специјалне намене, центара везе, резиденцијалних објеката...
25. Батаљон војне полиције
Позадински батаљон
Чета везе
Чета АБХО
Минобацачки вод
Специјална јединица Кобре...

а сада не знам каква је ситуација и шта је од тога остало.
 
Знам ја сам био веза тамо... У ствари одмах поред. Тада је то још личило на нешто, сада ми је онај екзерцир, да извинете, јефтина шарада. Губљење времена.
 
Vrh