Šta je novo?

Energetika

Evo opet su vratili na 3100 MW. Znaci nije bilo nikakve logike to smanjenje sa jutrosnjih 3100 na 2700 pa opet dostizanje 3100. Uvozili su u medjuvremenu i po 650MW. Znaci i da su radili celog dana na 3100 opet bi bilo manjka struje. Zasto su iskljucili blok sa mreze? I to nije samo sada. Konstantno cim dostignu neku "vecu" proizvodnju, vrlo brzo sledi nagli pad?!
 
Била би мања штета да се повећа за 20% домаћинствима а привреда остави на миру

Но данас сам баш ударио са коментарисањем на Беобуилду боље да не улазим у расправу
 
Ipak, prema njegovoj gruboj proceni, mogli bismo očekivati da poskupljenje struje od 10 odsto prati rast cena ostalih proizvoda od jedan odsto.

Kako da ne. :LOL:
 
Ne znam šta je problem da Srbija uradi isto što je i Mađarska, ostanu minimalne cene struje za neku određenu potrošnju, može i da zavisi od članova domaćinstva, a sve preko toga da cena bude tržišna - madjarska-ce-ukinuti-ogranicenja-cena-energije-za-klijente-sa-velikom-potrosnjom
Prema uredbi, domaćinstva će imati pravo na trenutnu ograničenu cenu električne energije za korištenje električne energije do 2.523 KWh godišnje, ali će plaćati oko dvostruko više za energiju koja je iznad te granice, iako je vlada rekla da će to i dalje biti ispod tržišne cene.

Što se tiče gasa, godišnja granica potrošnje za ograničenje cena je 1.729 kubnih metara, iznad koje se primenjuje cena približna tržišnoj, što rezultira sedmostrukim rastom cene.
 
Ne znam šta je problem da Srbija uradi isto što je i Mađarska, ostanu minimalne cene struje za neku određenu potrošnju, može i da zavisi od članova domaćinstva, a sve preko toga da cena bude tržišna - madjarska-ce-ukinuti-ogranicenja-cena-energije-za-klijente-sa-velikom-potrosnjom
Kod nas već postoji sistem tri tarife (zelena, plava, crvena) koje čuvaju nisku cenu za određenu potrošnju, a kažnjavaju visoku potrošnju. Moguće je da treba revidirati taj odnos cena (i graničnu potrošnju), ali u principu linearno povećanje cene u % bi i u postojećem sistemu mnogo više pogodilo velike potrošače.
 
IMG20220727172443.jpg
 
Kad se organizuje košenje tih novonastalih livada? Da bar neku vajdu vidimo
 
 
Najmanji problem je videti. Ono što je mnogima nesavladiva prepreka, napor i sramota je da priznaju kada pogreše i isprave se.

P.S.
Ako se kojim slučajem desi da državno-partijski aparat na primer 1. avgusta poveća struju za 10%, i ja dođem ovde i kažem ''dragane, bio si u pravu, ja sam pogrešio'', a onda taj isti državno-partijski aparat u narednih 6 meseci PONOVO poveća cenu struje za 10%, onda zadržavam pravo da povučem šta sam rekao i priznao. Jer onda to neće biti poskupljenje za samo 10%. Druga je stvar to što kvarni džavno-partijski aparat jedno poveće poskupljenje podeli na dva manja, da ga lakše zabije narodu otpozadi. Ali u suštini, sva poskupljenja struje u razmacima manjim od 6 meseci mogu i treba da se vode kao jedno veliko poskupljenje. Ali ako bude samo 10%, ja ću ovde da dođem i kažem ''bio si u pravu, ja sam pogrešio''. I to će da ostane tako sve dok ne istekne 6 meseci od dana proglašenja nove cene.

Pošto je vest objavljena i na sajtu Agencije, znači da je poskupljenje oko 8%.
@dragan U skladu sa ovim što sam obećao gore, da napišem - bio si u pravu, ja sam pogrešio. Poskupljenje struje je ispod 10%.
Naravno, ovo važi pod uslovom da do 1. marta 2023. ne dođe do novih poskupljenja. Što sam naveo i u citiranom postu, odnosno obećanju. Do daljnjeg, ti si u pravu oko ovoga.
 
Pa bice sigurno do proleca sledece godine opet poskupljenje
Ne bi me cudilo da u januaru bude opet
Lakse je progutati dva put po 6.5% nego odjednom 13%
S tim da je u prvoj varijanti vece poskupljenje jer dodajes isti procenat na vec dignutu cenu
Problem je sto svo to povecanje ide da bi plate bile jos vece u EPSu. Nista se nece resiti
 
Sledeće poskupljenje struje će biti možda tek posle grejne sezone ili posle gradskih izbora, ako ih uopšte bude bilo na proleće.

Kada se na 6,5% uračuna akciza i PDV sada je poskupljenje oko 8,4%.
 
Standardna situacija vikendom, maksimano se uvozi struja zbog nize cene, pali pumpa, a stede ugalj i voda
 
Jedno pitanje od mene kao laika: da li ima neke koristi od eventualnih restrikcija, ali ne kao devedesetih kad je bilo dugo, nego makimalno 2h dnevno?
Iskreno, ne znam kako cemo mi pregurati zimu sad je suša, ako i jesen bude ovakva....
Da li se kontrolisanim restrikcijama moze ustedeti, znam da je to poslednja opcija, ali moguce je da nas to ceka zar ne?
 
Najverovatnija šansa za restrikcije je da se zaoštri energetska kriza i da nema struje za uvoz. Mislim dok ima struje za uvoz da ćemo je plaćati po bilo kojoj ceni samo da ne dođe do toga.
 
Država bi mogla da naredi, pod pretnjom restrikcija, svim javnim preduzećima, vojsci i drugima gde je osnivač ili vlasnik da se smanji potrošnja struje za 10%. Tako bi dala primer i podsticaj privredi i stanovništvu da i oni uštede neki % kako bi se smanjila kupovina iz inostranstva, a koja neće biti jeftina.
 
Da bi se smanjila potrošnja struje ne mora odmah da se ide na restrikcije. Već sam napisao da država/vlada može da naredi javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač ili vlasnik da smanje potrošnju za 10%.

Može da se i smanji radno vreme za 1h svim prodavnicama, bankama, ugostiteljskim i uslužnim firmama, državnim ustanovama, . . i sl. Tako može dosta da se smanji potrošnja struje i uštedi novac koji bi išao na uvoz.
 
Vrh