Šta je novo?

Energetika

Тако су и мене учили. Говорили су овако:
1. Истражених резерви има да се цела Србија удвостручи у производњи (све заједно са хидро) има за 100 година.
2. Неистражених не знамо колико има
3. Где је угаљ, ту је и нафта и гас

Јел сад јасно зашто је Космет окупиран?
 
 
Дакле:
1. Србија мора да се хвата у корак са најразвијенијим земљама света
2. Држава мора да пропозна да је то потребно
3. Треба да се мења свест
4. Треба да се мења информаструктура
5. Треба да се сви упрегнемо у то да радимо
6. Требају паре у то да се издвајају,
7. Треба тај кадар да се школује јер га практично немамо.
Сви се скупили, причали, сагласили.
---------------------------------------------------
Да резимирам: 2 ком. "мора" и 5 ком. "треба" при том "зашто" има целих 0 комада. Исто толико има и "зато"
 
Влада је одобрила ЕПС-у да до краја 2023. увезе четири милиона тона угља, како би се обезбедио несметан рад обреновачких термоелектрана, које покривају половину потреба за струјом у земљи. Рудник "Колубара" сада даје трећину мање угља неопходних за зиму, а прављење залиха за ТЕНТ почеће у августу када се заврши ремонт багера.


Приоритет је сада обезбедити што више угља за рад термоелектрана, мање количине ићи ће на слободно тржиште, али само за приоритетне потрошаче, као што су болнице, топлане и неке установе.

За грађане на стовариштима ове године неће бити ни угља из Колубаре, ни угља из Костолца.
 
Od kako smo ugovorili novu cenu gasa TETO ponovo bez prekida proizvodi struju što implicira da podatak "da TETO radi samo u grejnoj sezoni nije tačan" Ili nisam u pravu?
 
Poslednji ekser
1.png
 
Александар Вучић: Бринем за зиму, нафта поново скочила, струје нигде бити неће, а гаса – то је питање. Биће тешка зима за све нас.
 
Zorana, ma koliko bila glupa jer vezan igrac najvaznije Ambasade i ostace u politici.
Vidjena je za buducu predsednicu vlade.
Jos jedna steta od totalne nesuverenosti.
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се држава припрема за тешку зиму и обезбеђује све што је потребно, али да се на дневном нивоу јавља по десетак нових проблема и да треба имати у виду да од новембра више нећемо моћи да увозимо руску нафту.



Вучић је рекао да се само у Обреновцу данас троши 350 тона мазута, јер угаљ и даље није довољно сув и квалитетан, а да ће се на зиму трошити седам пута више него сада.
zar nismo poručili ovaj uvozni ugalj da ne bi trošili mazut ?

Po ovom tekstu mi ulazimo u restrikcije već na jesen. Ničeg nema sve je teško......
 
Neka kaže bratu i**** da prestane da rovari šitkoine pa će biti struje dovoljno za sve. I neka zaveže gubicu i ćutke radi svoj posao umesto što ljude straši i loži pričama o strašnoj zimi pa oni kupuju i šta im treba i šta ne treba pa se prave nestašice i nestabilnosti.

Nelečeni manijak.
 
Ako je tačna ta vest da će EPS od 2023. biti akcionarsko društvo, ja to podržavam. Tada će država moći da proda 25-30% vlasništva tako što će se izvršiti dokapitalizacija EPS-a od koje bi se nap. platili remonti i izgradnja Rev.HE Bistrica (Mild.evra).
Ako se odabere dobar partner u poslu i suvlasnik sa iskustvom i znanjem, onda bi on znatno unapredio poslovanje cele kompanije.
 
А што би се потезао за 30% власништва?
Како то да је ЕПС уопште постао губиташ и да читаву годину генерише дугове?

Бистрица је одавно требала да буде готова и то од наших пара. Давање странцима стратешке гране може само луд човек, али, што би рекао Бендер, ми имамо нелеченог.
 
Давање странцима стратешке гране . . .
Nije to nikakvo "davanje strateške grane", već uvodjenje strateškog partnera u vlasništvo tako što će da plati odredjeni novac za nap. 30%.

Videli smo kako sami vodimo EPS, pa pored novca od dokapitalizacije novi suvlasnik bi obezbedio i bolje poslovanje i zaradu EPS-a, a to je ono što nama treba.
 
EPS je opstajao i svojom pameću dok SNS nije doveo svoje kadrove s konopa i koca te ga odvukao u ponor, požare i eksplozije.
Jeste EPS uvek bio prepun rupa, parazita i problema, ali je dakle opstajao. A onda ga je SNS doveo do ivice propasti.


I da, niko nema iluzije da ovo što se sprema nije zapravo predavanje strateške grane stranim upravnicima i vlasnicima. To je jasno svima u Srbiji. Jedino ostaje da se uradi računica kome ga predati tako da bude načinjeno najmanje zlo i šteta. Šta god da se odabere, biće loše po običnog Srbina. Samo ostaje da se odluči u kom slučaju će biti najmanje loše.
 
Nema nikakve šanse da većinski vlasnik EPS-a bude strana kompanija. Kao što rekoh, očekujem da se eventualno proda 25-30% vlasništva radi dokapitalizazije i isto tako važnog upravljanja EPS-om.

Naravno, sve to samo pretpostavljamo jer nema zvanične vesti da će EPS biti akcionarsko društvo i da se uopšte planira dovodjenja strateškog partnera.
 
Ma dobro de, pa ti isto tako ''pretpostavljaš'' da će struja da poskupi maksimum 10% za građanstvo, a svi drugi ljudi očekuju 20 ili 30%.

Inače, kada su 2000ih razni G17, DS, LDP i ostali pričali Srbima da nisu oni u stanju da vode aerodrome, fabrike, šećerane, elektropostrojenja, GSP, železare, telekomunikacione kompanije... to se doživljavalo kao izdaja, autošovinizam, petokolonašenje, podrivanje društva i poretka i uvod u robovlasništvo i dugove.

A danas, kada naprdnjaci i njihova propagandna mašinerija govore i rade isto to - daje aerodrome, šećerane, energetski sistem, GSP, železare... to je odjednom sve kul.
 
Najmanji problem je videti. Ono što je mnogima nesavladiva prepreka, napor i sramota je da priznaju kada pogreše i isprave se.

P.S.
Ako se kojim slučajem desi da državno-partijski aparat na primer 1. avgusta poveća struju za 10%, i ja dođem ovde i kažem ''dragane, bio si u pravu, ja sam pogrešio'', a onda taj isti državno-partijski aparat u narednih 6 meseci PONOVO poveća cenu struje za 10%, onda zadržavam pravo da povučem šta sam rekao i priznao. Jer onda to neće biti poskupljenje za samo 10%. Druga je stvar to što kvarni džavno-partijski aparat jedno poveće poskupljenje podeli na dva manja, da ga lakše zabije narodu otpozadi. Ali u suštini, sva poskupljenja struje u razmacima manjim od 6 meseci mogu i treba da se vode kao jedno veliko poskupljenje. Ali ako bude samo 10%, ja ću ovde da dođem i kažem ''bio si u pravu, ja sam pogrešio''. I to će da ostane tako sve dok ne istekne 6 meseci od dana proglašenja nove cene.
 
Fenomenalan plan:

- Bukvalno uništiti najveću i najvažniju kompaniju u državi.
- Uništiti energetsku stabilnost države, i napraviti je zavisnom od uvoza el. energije, umesto igračem koji diktira elektroenergetsku politiku regiona.
- Obezvrediti tržišnu vrednost kompanije, ležišta uglja i apsolutno sve segmente poslovanja, isisavanjem stotina milijardi dinara godišnje u paradržavne partijske fondove.
- Potrovati sopstveni narod, da bi se jeftino ugrejao zimi.

I za bednu cifru pokloniti 25% te ruševine nekom strateškom partneru, da pokrije gubitke interventnog uvoza struje - koju smo već potrošili.

Mir, stabilnost, Strujić!
 
И ЕМС је АД па је 100 у државном власништву и при томе власник 15% акција ЦГЕС-а.
Придружујем се противницима било какве промене власништва у ЕПС-у.
 
Fenomenalan plan:
Nama nikakvog plana, ima samo ovaj članak sa nekim pretpostavkama.

 
Vrh