Šta je novo?

Гроцка / Grocka

1. b) Da, kad Beograđani izvrše pritisak na kanalizacionu mrežu Gročance hvataju mrežama kod Smedereva...
 
Dobar dan! Molim clanove foruma za info i savet. Naime razmisljamo da kupimo za izgradnju kuce ili plac sa kucom u Grockoj. Svidja mi se kraj, pogled na Dunav, zelenilo, infrastruktura u smislu vrtica, skole, doma zdravlja, opstine. Na slikama sve izgleda lepo ali ne znam puno o toj opstini i zato molim da mi neko kaze sledece:
  1. Da li stvarno ima klizista? Ima li smisla gledati placeve bas na Dunavu? Da li bude bujica s obzirom da je nizvodno od Beograda?
  2. Da li se oseca blizina Vinče u smislu smrada i zagadjenosti?
  3. Kakvo je stanje sa vodovodom? Sa jedne strane citam po oglasima da pored placeva ima prikljucak na vodu, a sa druge strane citam da vodovod Mladenovac-Makis bice zavrsen 2023. i Grocka bice prikljucena. Od cega se snabdevaju stanovnici Grocke?
  4. Koja je otprilike cena gradjevinske dozvole u Grockoj?

Naravno ako ima neko ko prodaje plac sa ili bez kuce, pisite mi. Hvala svima!

Поуу потенцијални комшија
1. Има клизишта у Гроцкој, али конкретно су највише изражена у делу Гроцке ка Брестовику, дакле део ка Брестовику има делове где постоје клизишта и где су целе улице уништене клизиштима. Део ка Заклопачи (од Београда пре центра Гроцке) и тај потез ту колико ја знам немају клизишта. Али има још Грочана овде, може још неко да прокоментарише тај део конкретно.
2. Осим у случају пожара какав смо имали лане, депонија се никада не осећа у Гроцкој.
3. Гроцка има сопствени водовод и сопствену водоводну мрежу која се снабдева са бунара који се налази на територији Гроцке. У изградњи је прикључак на регионални водовод Макиш - Младеновац којим ће се Гроцка и остала насеља прикључити на Макишки водовод и тиме би проблем водоснабдевања требало да буде решен. Тренутни водовод није довољног капацитета и рестрикције воде преко лета нису ништа неуобичајено.
 
Ако говоримо о конкретно насељу Гроцка, клизиште постоји само на једном малом делу када се крене од Гроцке на Смедереву око 2 километра од центра са десне стране. Ту је 2014. клизиште срушило око 7 кућа. Ту буквално постоји расед који ради свремена на време циклично на пар деценија и прилично је разарајући, али је то клизиште строго димензионално дефинисано, Куће које се налазе 10 метара од раседа немају ни пукотине у глету нити за њих има опасности. Знам људе којима је то клизиште однело цело двориште и помоћне објекте али се расед завршава на 2 метра од куће. Ту је клизиште направило литицу и висинску разлику од 4 метра, али је кућа у потпуности остала читава.

Смрад са Винче се осетио само једном за све ове године, летос када је депонија данима озбиљно горела и тај смрад се осећао само две вечери. Струје ветрова поред Дунава то брзо разнесу. Највећи смрад и аеро загађење које Гроцку урнише лети су викендаши који да би отерали комарце - пале аутомобилске гуме. Зими је највећи загађивач - котларница у центру Гроцке решен јер су уграђени пречистачи по стандардима ЕУ.

Водовод је засебан, односно не припада БВК, али се убрзано гради магистрални цевовод који ће Гроцку прикачити на Макиш што би требало да буде готово у току ове године. До тада, постоје несташице воде у летњим периодима али само у одређеним деловима насеља, односно улици Хајдук Вељка изнад ресторана Виногради. Тај део је проблем због висинске разлике и када има мање воде у систему, он нема снагу потиска. Викенд насеља ка Београду (Плавинци) и ка Брестовику (Дибочај) немају водоводне системе и то ће се решавати након прокључења на Макиш, тек од 2023 али седелачки део насеља има нормално воду целе године.
 
Не знам тачну трасу, пренео сам само део текста из новина. Има ли стајалишта на Смедеревском путу?
 
То стајалиште користе 306, 307, 309, 311, и сад 313. Значи житељи Болеча, Гроцке, Бегаљице, Заклопаче и Ритопека морају да преседају на поменуте линије за једну станицу да би ухватили 313 и дошли до Миријева 4. Требало би додати станицу на скретању са Смедеревског пута или да и остале линије почну да стају на стајалишту Пиранделова, не знам зашто га тренутно прескачу.
 
Linija 313 je neupotrebljiva za presedanje, jer ide na 40 minuta. Mislim da je bolje ići desetak minuta peške, nego čekati godoa...
 
Ово је предизборни флајер из фебруара 2018-те године. Обећали су пуштање линије исте те године. Ова је пуштена после 4 године, друга вероватно никад и неће. Овим темпом само обећања из овог флајера неће моћи да испуне у наредних 40 година.
IMG_20220331_152147.jpg
 
Линија 300 ће бити уведена након завршетка радова на обилазници.
 
Линија 300 ће бити уведена након завршетка радова на обилазници.
А имаш ли информацију када ће и да ли ће бити завршен пут Лештане Раван - Врчин Траншпед? Пут је пробијен у дужини од око 2 км, ширине 6 метара још 2018-те, урађени су шахтови, насут је 100 метара и ту се стало. Тренутно је у лошем стању, недовршен, поново је зарастао у шибље, вода га је однела на неколико места, за аутомобиле је непроходан, може се само тракторима.
 
Ово је предизборни флајер из фебруара 2018-те године. Обећали су пуштање линије исте те године. Ова је пуштена после 4 године, друга вероватно никад и неће. Овим темпом само обећања из овог флајера неће моћи да испуне у наредних 40 година.
Pogledajte prilog 132651
Pa sad, verovati flajeru ili videti svojim ocima?

U tom istom flajeru imas npr i crtez setalista u Kaludjerici (izgradnja kanalizacione mreze ispod njega), a u stvarnosti na pocetku planiranog setalista zeton perionicu...
Smederevski put od Cardaka do Eko pumpe jeziv, neosvetljen. Kanal okolo zapusen pa fekalije samo sibaju od 3 tiganja nizbrdo ka Lestanima. Prosirenje SD puta nemoj slucajno neko da spomene ili mozda da se ogranici prolazak teretnjaka ovom trasom , valjda si i video kako su ''okrpili'' Smederevski drum nakon izgradnje toplovoda, potez 3 tiganja-do ukrstanja sa Bulevarom u Mokrom lugu...

  1. https://24sedam.rs/beograd/vesti/29...lizaciju-projekat-vredan-50-miliona-evra/vest
  2. https://www.telegraf.rs/vesti/beogr...aludjerice-ce-resiti-problem-sa-kanalizacijom
U medjuvremenu, rekonstruisane su neke od ulica gde je bilo potrebno bar zapoceti izgradnju primarne i sekundarne kanalizacije,
ulica Zeljka Milivojevica (kod groblja), uradili rekonstrukciju prosle godine, a put je u tom delu gde je bilo potrebno odraditi kanalizaciju vec propao, nikako da okacim slike.
Radili su Vojvode Stepe Stepanovica totalno i umesto da pripreme teren za izgradnju kanalizacije, jok.. samo tampon i asfalt....
Ulica Kralja Petra je ispucala (poslednji put rekonstruisana 2015-2016), u medjuvremenu su se na kanalizacionu mrezu nakacile zgrade uz glavnu ulicu,
pa opet nastaje haos , potop...


a sve sto smo videli te daleke 2018. vise ne vazi jer u novom nema reci o bus linijama, kao ni o izgradnji kanalizacione mreze.

Akcenat je na izgradnji vodovodne mreze.

Put ka Transpedu je prioritetan, mnogo bi znacio svima iz Vince, Lestana, Boleca, Kaludjerice, Vrcina, Ritopeka cak i Mirijevu, Mokrim lugovima.
Isto kao spajanje padina naselja Klenak i naselja Moravac (Spajanje ulica Beogradska-Radojke Lakic, negde sam kacio slike te saobracajnice) i tu bi onda mogla jedna dobra lokal minibus linija...

Temu Petlja E75-Kaludjerica sam otvorio pre 10 godina, i umesto da se ovo naselje priblizi auto-putu, sve dalje je od njega... i kada bude SMT, pitanje je gde ce biti prikljucak za nas.

Ako nista, bar su zapoceli prosirenje VSS ka Lestanima, ali sve je to jadno, koliko se u drugim opstinama rade infrastrukturni projekti...

Valjda ce i taj Dom zdravlja u Vinci zapoceti, postojeci je gotovo neupotrebljiv...
 
Poslednja izmena:
Примарна и секундарна канализација се нигде не ради јер законски не може да добије мрежа употребну дозволу ако се иста не прикључује на канализациони колектор на чијем је крају постројење за пречишћавање отпадних вода. Дакле, док се не изгради колектор са погоном, нема изградње секундара нигде. Све што може јесте да се као и до сада становници организују сами и нелегално прикаче на постојећу нелегалну мрежу уз гледање кроз прсте инспекција.

За канализациони колектор са постројењем за прераду на уливу у Болечицу ради се документација са којом ће општина аплицирати код пројекта "Чиста Србија" У току је процес препарцелације кроз Калуђерицу.

Смедеревски пут ће се ширити након изградње метроа, тако је барем нама речено из града.
СМТ са прикључком за Калуђерицу се врши препарцелација и екпропријација а неки нелегални објекти на траси су већ добили решења о рушењу.

Пречица ка Траншпеду није за сада у плану.
 
Za kanalizaciju - razumljivo, ima smisla
Za Smederevac - lol, pa to su obećanja i priče koje vređaju inteligenciju, za to jednostavno nemaju rešenje
SMT - super
Prečica - šteta, mislim da je jeftino, a da mnogo koristi
 

Расписан међународни конурс за уређење археолошког налазишта у Винчи​

Републички завод за заштиту споменика културе и Удружење архитеката Србије у сарадњи са националном платформом „Србија ствара“ Владе Републике Србије расписали су међународни урбанистичко-архитектонски конкурс за реконструкцију и адаптацију комплетне зоне археолошког налазишта Бело брдо у Винчи са припадајућим приобљањем!

Крајњи рок за подношење конкурсних радова је 8. август до 23:59 часова.



Више детаља о конкурсном задатку, начину учешћа и проипозицијама конкурса могуће је пронаћи на званичној веб страници: vinca.konkurs
 
I tako, ako se neko (kao ja) ponadao da će problem vodosnabdevanja biti rešen, 'oće malo morgen. Kao i svakog proleća isključili su mi vodu, i sada je neću imati do septembra (osim ako padnu baš velike kiše, pa se posle smiluju par dana). Koliko sam čuo, pitanje je da li će vode biti i sledeće sezone.

Do izbora se nešto radilo, a sada: radnika i napretka bez:
20220521_175907.jpg
 
Успорили су јер и да заврше резервоар, немају чиме да га напајају, будући да никако да извођач добије дозволу ЈП "Путева Србије" да поставља цеви између Гроцке и Врчина у зони државног пута под њиховом надлежношћу.

Цеви су постављене на деоницама које пролазе улицама у надлежности општине и Града, али ЈП "Путеви Србије" коче.
 
Ljudi šta mislite koliko je razvijena infrastruktura kaluđerice po meni ulice koje bi trebale da se rekonatruisu:moja ulica makedonska vojvode stepe Stepanovića skroz do zabranske pošto sumnjam da će uraditi trebala bi da se rekonstruiše kralja petra 1 zato što je puna rupa, đure jakovića I još mnogo drugih.Šta mislite o infrastrukturi kaluđerice?
 
Искрено, веома лоша инфраструктура као и урбанизам саме Калуђерице.
 
Kaludjerica ce za koju godinu izgledati kao brazilska favela. Tu nema resavanja jer je prenatrpano i juznjaci se svakog dana doseljavaju.

Koliko je prenatrpano govori i to da godinama skola u kaludjerici radi u 3 smene!
 
Kaludjerica ce za koju godinu izgledati kao brazilska favela
А како сад изгледа? По мени је одавно фавела, за коју имамо српску реч - Калуђерица. И све је речено.


Tu nema resavanja jer je prenatrpano i juznjaci se svakog dana doseljavaju.
Јел то нема законских оквира да се процес спречи? Ако не, господо драга, због чега онда тражите од буџета паре за решавање комуналних проблема који сами направисте?
 
Vrh