Šta je novo?

Гроцка / Grocka

До 2023. године у читавој општини Гроцка биће решен проблем водоснабдевања

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас радове на изградњи водоводне мреже у Ритопеку и том приликом изјавио да ће у читавој општини Гроцка до 2023. године бити решен проблем водоснабдевања.

Весић је подсетио да је пре годину дана са председником општине Гроцка Драганом Пантелићем био у овом насељу и разговарао са житељима Ритопека о томе како да им се реши проблем водоснабдевања.

– Њима је у прошлости више пута обећана изградња водовода и тада сам им рекао да ће до новембра ове године имати воду. Данас са поносом могу да кажем да ће то обећање бити испуњено. Гради се резервоар и око седам километара секундарне мреже према Ритопеку биће завршено у новембру и то у Старом Ритопеку и деловима Новог Ритопека – рекао је Весић.

Он је додао да се у међувремену завршава пројектовање за више делове Ритопека, а да су радови планирани у следећој години.

– Завршили смо тендер и наредних недеља почињемо изградњу одвојака са регионалног водовода Макиш–Младеновац за Врчин и Гроцку. То ће бити око 15 километара секундарне мреже, што значи да ће до марта 2022. године бити завршен водовод у Ритопеку а Гроцка и Врчин спојени са градским водоводом – нагласио је заменик градоначелника.

Весић је најавио да ће Град Београд 15. јуна расписати још један тендер, последњи део регионалног водовода Макиш–Младеновац на територији општине Гроцка.

– То су она села која имају проблем са водоснабдевањем – Дражањ, Камендол, Пудравци, Умчари, Живковац. Ова села ће до марта 2023. године бити прикључена на водоводну мрежу. То значи да ће до 2023. године Гроцкој бити решен проблем водоснабдевања, а то је иначе био један од највећих проблема у Београду – рекао је Весић.

Он је додао да се у овом тренутку на територији општине Гроцка само из буџета Града раде путеви у вредности од око 240 милиона динара.

– Град је издвојио два милиона евра за изградњу локалних путева на територији општине. У Гроцку се до сада није улагало иако овај крај то заслужује. Ово је воћарски крај који ће тек бити у експанзији и на овај начин само помажемо да људи изаберу Гроцку као место где желе да живе – рекао је Весић.

Председник општине Гроцка Драган Пантелић истакао је да је у току прва фаза изградње водовода Макип–Ритопек и додао да се очекује да до краја новембра буду завршени радови.

– Ово је тренутно најважније за наше грађане. Испунили смо дато обећање. Очекујемо да ће до 2023. године цела општна Гроцка, захваљујући Граду Београду и Републици Србији, добити воду за пиће – истакао је Пантелић.
 
Meni je neverovatno da godinama po asfaltiranju onog puta kroz njive od Zaklopače do Grocke ne postoji putokaz na odvajanju za Grocku kada od Vrčina ideš ka Smederevcu.
 
Постојао је, а мислим да и даље постоји знак "Гроцка" у центру Заклопаче који је показивао на лево (ка Смед. Путу).

Послато са SM-G998B помоћу Тапатока
 
Да ли неко зна због чега су стали са радовима у Пударцима на асфалтирању тротоара?

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
 
Радиће се неке бочне улице јер је остало средстава па када то заврше онда ће наставити тротоаре.
 
И онда ће почети у Дражњу, је л да?
Искрено се надам да хоће

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
 
Радови на пружном прелазу у Дражњу!
Од 14.06.2021. до 20.06.2021. ће пружни прелаз бити затворен за саобраћај због извођења радова.
51110938f6da70034968ef085e293e25.jpg


Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
 
Da li ima neko informaciju kada ce stvarno biti zavrseni radovi na Smederevskom putu?

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk
 
Verujem da je Grocka ponosna za lep asfaltni put sa osvetljenjem do kuce gospodina Nevolje.
 
Па пази, Ритопечани су поносни. Скраћен пут до Гроцке за 15 минута и исто толико километара. :)
 
У Дражњу је реконструисан пружни прелаз, остаје још други слој асфалта
13314ffbd3ecd52b05286a9ed1862184.jpg
704155800524576b0f7804341ab54a48.jpg


Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
 
ПОЧЕЛИ ПРИПРЕМНИ РАДОВИ ЗА ПОВЕЗИВАЊЕ НАСЕЉА ГРОЦКА И ВРЧИН НА РЕГИОНАЛНИ ВОДОВОД МАКИШ – МЛАДЕНОВАЦ

Јутрос су почели припремни радови (обележавање терена, постављање ограда и уклањање растиња) за изградњу водовода који ће насеља Гроцка и Врчин спојити на регионални водовод Макиш – Младеновац.
Вредност радова је 1.14 милијарди динара, радове изводи конзорцијум домаћих компанија на челу са компанијом МПП Јединство АД Севојно.
Радови на постављању цевовода почињу до краја следеће недеље чим припремни радови буду завршени.
Рок за завршетак свих радова је девет месеци што значи да ће грађани Гроцке и Врчина имати стабилно водоснабдевање градском водом из фабрике воде Макиш до пролећа следеће године.
Гради се цевовод који се са регионалног водовода Макиш–Младеновац грана ка Врчину и Гроцкој. Везни цевовод за Гроцку је дугачак око 15 километара и за Врчин око три километра. Дуж трасе цевовода биће изграђено шест резервоара и три црпне станице.
Овим пројектом биће обухваћен и водовод за насеље Бегаљица дужине око осам километара са два резервоара.
За две недеље објављује се тендер за изградњу дела регионалног водовода Макиш–Младеновац у оквиру сектора 6 којима ће бити обухваћени и одвојци за Умчаре и Пударце, дужине 18 километара са три резервоара, две црпне станице и једном прекидном комором.
Овај цевовод ће проћи кроз насеље Дражањ и доћи до прекидне коморе у Камендолу.
Рок за извођење биће 18 месеци, а завршетак радова и пуштање у функцију очекује се у пролеће 2023. године.

Izvor: https://www.grocka.rs/poceli-pripremni- ... ladenovac/
 
Vest stoleća! Ako bude gotovo po planu, biće to vest milenijuma.
 
Jel mi se cini da su uporedno sa toplovodom ovi iz konvara krenuli i prosirenje smederevca na ukljucenju iz mirijeva? Vidim da je prosireno dosta.

Iskreno ako to ne urade, bice zavrsen toplovod ali ce i dalje biti nesnosnih guzvi.
 
Да видео сам и ја то на Смедеревцу и мени делује исто као да ће да проширују

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
 
Видим да се Заклопача по ко зна који пут игнорише у плановима водовода, можда се за викенд нешто промени 3:)

Послато са SM-G998B помоћу Тапатока
 
Игнорише се само у спомињању. Траса водовода иде кроз Заклопачу, бар по плану, а у овој вести о протесту у Врчину се и изравно спомиње.

https://www.blic.rs/a-m-p-article?uuid= ... eograd/ART

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk
 
Започети су радови на постављању потисног цевовода који ће Гроцку, Бегаљицу и Заклопачу повезати на магистрали цевовод Макиш - Младеновац. Радови су започети из улице Хајдук Станка у Гроцкој и напредују према центру Заклопаче. Током радова, пут између Гроцке и Заклопаче биће затворен за саобраћај!

233342665_4021302464634736_8619063875363895259_n.jpg
 
Jeeee! Da se pohvalim i da sam nakon tri sušna meseca, i da ponovim: TRI MESECA BEZ KAPI VODE (dobro, sa jednim prekidom od nekoliko sati), krajem jula dobio vodu. Čak je to potrajalo dobrih nedelju dana. Šok i neverica. No, sada opet ulazimo u period suvih slavina, i ne očekujem vodu do septembra.

Iskreno, ne mogu da dočekam izbore, jer su oni neka vrsta garancije da će ovakve nestašice postati deo naše ružne prošlosti. U to ime, postavljam i par vašarskih slika sa gročanskih svečanosti:

20210731_193033.jpg

20210801_192445.jpg

20210801_194506.jpg
 
ŽIVOT U VINČI PRAVI PAKAO: Reporteri "Novosti" proveli dan sa žiteljima prigradskog naselja u blizini deponije koja je gorela

ŽITELJI Vinče od trenutka izbijanja požara na deponiji preživljavaju pravu dramu!

126705_vinca-06-1108-2021_f.jpg


Strah za zdravlje uvukao se među ljude, a zatvoreni prozori nedovoljna su barijera da se sačuvaju od dima koji štipa za oči i nos! Iako im plamen sa najneuslovnijeg smetlišta nije nepoznanica jer su u komšiluku, kako kažu, ovakav požar ne pamte.

Od trenutka izbijanja vatre, nesnosni miris i dim širi se s vremena na vreme prestonicom, ali, već godinama unazad zagušava život najviše onima koji su joj najbliži - meštanima Vinče. Iako se i juče oblak pomerao ka drugim delovima grada, bilo je i momenata da se predahne. Ipak, za žitelje Vinče predaha nema. Strahuju za zdravlje jer o zagađenju donose sud na osnovu ličnog osećaja, a podatke o zagađujućih materija iz pravca deponije izostaju.

126706_vinca-07-1108-2021_f.jpg


Čim se zakorači u Vinču, oseti se neprijatan miris u nosu. Kako se približavate deponiji, smrad je još intenzivniji, a dim koji se nadvija nad deponijom se vidi kao na dlanu.
Kako su se reporteri "Novosti" uverili, a posvedočili im meštani, iako im ova situacija nije nova, ali je najalarmantnija. Zaposleni u metalostrugarskoj radionici u Ulici Rite Ine navikli su da u prašini rade jer im je "prljav" posao, ali sada ni na pauzi ne mogu da predahnu.

- Kada smo došli na posao ujutru, od oblaka nije moglo da se prođe ka Grockoj sa strane plantaža - kaže Gorica Nikolić. - Vetar je valjda prethodnih dana duvao na drugu stranu.

126707_vinca-02-1108-2021_f.jpg


Kolege su otišle na teren u grad kako bi barem malo izbegli zagađenje, ali neko mora da ostane da radi i ovde. Bojimo se za zdravlje. Srećom, ne stanujem u ovom delu, već samo ovde radim, ali sam svakako veći deo dana u Vinči.

U kući pored ove radionice, Slavica Nojnes došla je iz Austrije u posetu ćerki i unucima. Kaže, cele noći nisu mogli zaspe jer je vazduh bio nepodnošljiv.

- Svaki put kad ovde dođem, ja se razbolim - kaže Slavica. - Zatvorili smo sve prozore, ali ni klimu nismo mogli da pustimo jer prerađuje taj isti vazduh. Kao da miris paljevine ulazi kroz zidove u kuću.

Vinčanac Žika Živanović, koji u kamionu pored puta prodaje voće i povrće, kaže da je disao punim plućima dok nije izgrađena deponija u Vinči, pre više od četiri decenije.
Ovih dana sa mušterijama deli iste muke i strahove:

- Isto je svake godine, jer deponija tinja gotovo konstantno. To ne može da se sredi dok je ne zatvore. Zagađenje je veliko. Vrućine su nepodnošljive, a mi niti smemo da otvorimo prozore, niti da izađemo na vazduh.

126708_vinca-01-1108-2021_iff.jpg


I jedna sugrađanka dok pazari breskve komentariše kako se nedavno iz Zemuna preselila u Vinču.

- Vinča je lepa, ali se nadam se da će požar uskoro biti saniran i da će se vazduh koliko-toliko pročistiti.

Kod ulazne rampe na deponiji Vinča juče su se smenjivali kamioni sa smećem, ali i zemljom koja se doprema za zatrpavanje. Kako radnici komentarišu, situacija se stišava.

- "Beo čista energija" je dovezla dosta mehanizacije, mnogo više nego one s kojom smo ranije gasili požare. To je sada njihova briga i biće sređeno - kaže jedan od radnika na rampi.
DIREKTOR "BEOČISTE" VLADIMIR MILOVANOVIĆ O NAVODNO ZAKASNELOJ AKCIJI GAŠENJA
NIJE SE ODMAH ZNALO DA JE POŽAR TAKVIH RAZMERA

OD trenutka izbijanja požara, prijave incidenta i dolaska vatrogasaca i gašenja navodno

je prošlo izvesno vreme. Taj period je bio izgubljen za intervenciju nadležnih službi. Kako objašnjava direktor "Beočiste energije" Vladimir Milovanović invenciju je u subotu onemogućila nepritupačnost i slaba vidljivost. Ipak, kako ističe, obezbeđenje je postupilo po protokolu koji važi za ovakve situacije.

- Nije prihvatljiva optužba da se čekalo predugo sa pozivom vatrogascima - kaže Milovanović za "Novosti".

126709_vinca-pozar-foto-instastory-moj-beograd-0708-2021_iff.jpg


- Prethodno je bilo potrebno utvrditi da li je reč o redovnoj pojavi dima ili o požaru koji zahteva angažovanje vatrogasaca. U svakom slučaju, čim je identifikovan otvoreni plamen, počelo je i gašenje nasipanjem zemlje u našoj organizaciji dok se čekao dolazak vatrogasaca. Problem je što su ekstremni vremenski uslovi pogodovali brzom širenju požara pa je do dolaska vatrogasaca već velika površina deponije bila zahvaćena vatrom.

Kako objašnjava Milovanović, nadležni sektor Policijske Uprave Beograda sprovodi istragu uzroka nastanka požara i na tužilaštvu će biti odluka da utvrdi da li postoji nečija krivica ili je reč o akcidentnoj situaciji usled vremenskih uslova i uslova koji vladaju na deponiji.

Iako je "Beočista energija" preuzela novu deponiju od 2. avgusta, kako je istakao Milovanović, u narednim danima počeće zatvaranje i sanacije postojeće, za šta će biti potrebno više od tri godine.

Извор: https://www.novosti.rs/beograd/vesti/10 ... oja-gorela
 
Jedan od 6 velikih budućih rezervoara na potezu Vrčin-Grocka:
20210905_093655.jpg

Ovaj projekat stabilizacije vodosnabdevanja za opštinu Grocka, se poklapa sa prolećnim izborima, te je skoro 100% izvesno da će i biti do tada konačno završen.
 
Промена режима рада линије јавног превоза 309 током извођења радова у Калуђерици

244413590_4217751191656528_3637302602197947844_n.jpg


Током извођења радова на редовном одржавању у улици Војводе Степе Степановића, на делу од улице Краља Петра I до улице Жељка Миливојевића у насељу Калуђерица (Гроцка) у периоду од 11.10.2021. од 09.00 часова до 31.10.2021. године доћи ће до промена у раду линије бр. 309.

Током извођења радова доћи ће до потпуног затварања коловоза улице Војводе Степе Степановића, па ће возила са линија јавног превоза саобраћати на следећи начин:

– Возила са линије бр. 309 ће саобраћати на скраћеној траси до привременог терминуса у зони стајалишта „Пут за Институт“ код ресторана „Три тигања“ на Смедеревском путу и носиће ознаку 309Л;

– Успоставља се привремена минибус линија 309Л1 која ће саобраћати на траси: КАЛУЂЕРИЦА (РИБНИЧКА), Рибничка, Ђуре Ђаковића, Краља Петра I, Смедеревски пут, Булевар револуције, Пролетерских бригада, Саве Ковачевића, Милана Ракића, Драгољуба Стојановића, Жикице Јовановића Шпанца, Војводе Степе Степановића, Радисава Игњатовића, Вишњићева, КАЛУЂЕРИЦА (ВИШЊИЋЕВА).

Возила ће на привременом делу трасе користити сва постојећа као и новоформирана привремена стајалишта ЈЛПП –а:



За линију бр. 309Л

Калуђерица (Смедеревски пут) – полазно/долазно стајалиште које се успоставља на новоизграђеној површини испред ресторана „Три тигања“;


За линију бр. 309Л1

– у смеру ка улици Вишњићева

Калуђерица (Рибничка) – стајалиште се успоставља у улици Рибничка, на позицији дрвеног ЕД стуба испред објекта са кућним бројем 16А;
Војина Југовића – стајалиште се успоставља у улици Пролетерских бригада, на позицији ЕД стуба испред објекта са кућним бројем 29;
Церска – стајалиште се успоставља у улици Саве Ковачевића, на позицији ЕД стуба испред објекта са кућним бројем 150;
Меше Селимовића – стајалиште се успоставља у улици Милана Ракића, на позицији испред објекта са кућним бројем 1/1, непосредно испред зоне раскрснице са улицом Меше Селимовића;
Рифата Бурџевића – стајалиште се успоставља у улици Милана Ракића, на позицији дрвеног ЕД стуба испред зоне раскрснице са улицом Рифата Бурџевића;
Драгољуба Стојановића – стајалиште се успоставља у улици Драгољуба Стојановића, на позицији паркинг простора испред објекта са кућним бројем 1Л;
– у смеру ка улици Рибничка

Калуђерица (Вишњићева) – полазно стајалиште које се успоставља у улици Вишњићева, на позицији ЕД стуба испред објекта са адресом Радисава Игњатовића 2Г;
Драгољуба Стојановића – стајалиште се успоставља у улици Драгољуба Стојановића, на позицији ЕД стуба испред објекта са кућним бројем 2Г;
Рифата Бурџевића – стајалиште се успоставља у улици Милана Ракића, на позицији ЕД стуба испред објекта са кућним бројем 8;
Меше Селимовића – стајалиште се успоставља у улици Милана Ракића, на позицији ЕД стуба испред објекта са кућним бројем 14с, непосредно испред зоне раскрснице са улицом Меше Селимовића;
Церска – стајалиште се успоставља у улици Саве Ковачевића, на позицији дрвеног ЕД стуба испред објекта са кућним бројем 97;
Војина Југовића – стајалиште се успоставља у улици Пролетерских бригада, на позицији испред објекта са кућним бројем 28.
 
Извор : Градска општина Гроцка

Pripremni radovi na rekonstrukciji deonice državnog puta drugog reda broj 350, odnosno ulica Narodnog fronta u Dražnju su u toku. Putari su danas postavljali saobraćajnu signalizaciju za regulisanje saobraćajnih tokova kroz naselje za vreme trajanja radova.
Upravljač puta, JP „Putevi Srbije“ angažovao je za ovaj posao putarsko preduzeće „Šumadija put“. Radovi su predviđeni na deonici dugoj 1600 metara od raskrsnice sa Beogradskom ulicom u centru Dražnja prema Umčarima. Vrednost radova iznosi 70 miliona dinara.

Prema informacijama koje nam je dostavio izvođač, građevinski radovi bi trebalo da počnu u utorak, 23. novembra. Prvih nekoliko dana ulica će biti otvorena za saobraćaj uz pojačanu opreznost, a zatim sledi POTPUNA OBUSTAVA SAOBRAĆAJA do završetka radova. Obustava saobraćaja je neophodna jer se izrađuje potpuno novi noseći sloj puta dubine pola metra, ulica se širi na propisanu širinu, grade se trotoari u dužini od kilometar kao i rigole i kanali za odvod atmosferskih voda.

Do kraja trajanja radova veza sa Umčarima i Grockom će biti preko nalatne rampe „Mali Požarevac“. Linije gradskog prevoza će takođe biti preusmerene tim pravcem.

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
 
Dobar dan! Molim clanove foruma za info i savet. Naime razmisljamo da kupimo za izgradnju kuce ili plac sa kucom u Grockoj. Svidja mi se kraj, pogled na Dunav, zelenilo, infrastruktura u smislu vrtica, skole, doma zdravlja, opstine. Na slikama sve izgleda lepo ali ne znam puno o toj opstini i zato molim da mi neko kaze sledece:
  1. Da li stvarno ima klizista? Ima li smisla gledati placeve bas na Dunavu? Da li bude bujica s obzirom da je nizvodno od Beograda?
  2. Da li se oseca blizina Vinče u smislu smrada i zagadjenosti?
  3. Kakvo je stanje sa vodovodom? Sa jedne strane citam po oglasima da pored placeva ima prikljucak na vodu, a sa druge strane citam da vodovod Mladenovac-Makis bice zavrsen 2023. i Grocka bice prikljucena. Od cega se snabdevaju stanovnici Grocke?
  4. Koja je otprilike cena gradjevinske dozvole u Grockoj?

Naravno ako ima neko ko prodaje plac sa ili bez kuce, pisite mi. Hvala svima!
 
Vrh