Šta je novo?

Zaštita kulturnog nasleđa Beograda

  • Začetnik teme Садко
  • Datum pokretanja
1-31-16287.jpg

Ministarsvo Vojno, ugao kneza Miloša i Nemanjine, srušeno 1941.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=915158#p915158:zfo0gf8v je napisao(la):
Вожд » Pet Jan 07, 2022 10:39 pm[/url]":zfo0gf8v]
Ministarsvo Vojno, ugao kneza Miloša i Nemanjine, srušeno 1941.
file.php

Kad smo vec kod ove zgrade više sam za to da se sruše ostaci generalštaba i obnovi ova zgrada, mnogo bi se više uklapala u okruženje. Generalštab mi se uopšte ne dopada, možda bi bio lep ali na drugom mestu.
 
Teoретски, можемо и то да урадимо. Али то може да уради само држава. Било који приватни инвеститор би на тим плацевима правио нешто у дугу стандардне новоградње.
 
Ово је страдало у рату или је срушено после рата?
 
Nadograđena je u nekom momentu i kao takva srušena.
Verovatno posle.
 
eh da je na nekom drugom mestu.... odlicna sansa da se da nekom investitoru da se izivi sa 3 nadogradjena sprata, uz naravno odredbu da vrati kompletno staru fasadu...u interesu svih...

moglo bi pored hotela Moskva
 
Pa pored "Moskve" se i dalje nalazi Viktorovićeva zgrada... doduše - samo prizemlje... i nije više "viktorovićeva" niti tamo radi apoteka...
Ja sam se nadao da će novi vlasnik (SPC) da po drugi put obnovi porušene spratove, ali uzalud.
 
^jedina nevolja je sto su sada svi objekti na tom delu Slavije dosta nizi... Obnova objekata kod Moskve ima najveci potencijal.

Inace mislim da bi se to realizovalo jedino ako bi se grad ukljucio. Usloviti fasadom, a zabraniti nekakve uvucene spratove van originalnog gabarita... Svi na dobitku, pa makar i royal sanidejj lux maison dobili
 
Ovu bi trebalo obnoviti na originalnu visinu.
Mnogo toga vapi za obnovom i to u originalnom stanju:

- posta u Savskoj
- hotel ''Petrograd''
- ''ministarstvo vojno'' na mestu brutalistickih rusevina u Nemanjinoj
- Djumrukana
- Narodna biblioteka u Kosancicevoj...
 
Pored hotela "Moskva" se nalazila Viktorovićeva apoteka koja zaslužuje obnovuPogledajte prilog 124967..
Letnjikovac Viktorovića na Banovom brdu koristi predškolska ustanova Čukarica, odnosno decji vrtić "Sveti Sava" koji se nekada zvao vrtić "Dragan Mauzer". Na žalost, ta vila nije obuhvaćena bilo kakvom zaštitom. Jedino je dobro što je u okviru kompleksa javne namene, pa je manja verovatnoća da grad uništi svoj javni objekat. Po PDR je planirana postojeća namena, tako da će vila opstati narednih 20-25 godina. Bar se nadam.
Da li bilo ko zna nešto o sudbini porodice Viktorović, posle rata, odnosno posle 1945?
 
Divljanje nad spomenikom kulture

Dnevnik zabluda, Večernje novosti, 18. januar 2022.

Piše Slobodan Maldini

Nedavno mi se požalio prijatelj iz Nemačke da su mu propala ulazna vrata na stanu, međutim, budući da stara istorijska kuća u kojoj živi ima status zaštićenog spomenika kulture, moraće da izvrši rekonstrukciju po striktnim uslovima koji podrazumevaju upotrebu starih autentičnih materijala i tehnika angažovanih stručnih restauratora, što će ga koštati koliko i skuplji automobil. Priča me je podsetila na doba osamdesetih, kada je na čelu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda bila po principijelnim stavovima čuvena Aleksandra Banović, od koje su strepeli svi koji bi se drznuli da se upuste u sumnjive građevinske intervencije po beogradskom arhitektonskom kulturnom nasleđu. U to vreme bio je težak poduhvat dobiti dozvolu za pretvaranje prozora prizemlja stare gradske palate u Knez Mihailovoj u izlog ili promeniti ton boje njene fasade. Međutim, vremena su se promenila.

Šetajući nedavno Dedinjem, zaprepastio sam se neviđenim investitorskim divljaštvom. Čuvena vila Šterić u ulici Generala Vasića iz 1932, kolosalno delo arhitekte začetnika moderne u Srbiji Milana Zlokovića - tek pošto je pre par godina stavljena pod zaštitu države kao spomenik kulture kako bi se očuvao izvorni izgled spoljašnje arhitekture i enterijera - preko noći je uništena do neprepoznatljivosti! Smatrajući se boljim arhitektom od Zlokovića, drski investitor je promenio arhitekturu ovog objekta - dogradio sobe, nadzidao terase, razvalio postojeće prozore i na njihovom mestu probio nove, trostruko veće otvore od prethodnih, i ko zna šta još napravio u unutrašnjosti i dvorištu, skriveno od oka posmatrača sa ulice. Ambijent vile unakažen je terasama dograđenim na mestima gde nisu bile, a granica imanja zabetonirana masivnom ogradom koja skriva unakaženu fasadu od neželjenih pogleda prolaznika. Na mestu zaštićenog spomenika kulture pojavila se novokomponovana „donjokaluđerička sklepana“ podignuta po zamisli tipičnih predstavnika srbijanskog „nuvo riš-a“, koji procenjujući sopstvenu moć na osnovu debljine buđelara, u zabludi da im je zbog neznanja i neobrazovanja dozvoljeno da neodgovorno rade štagod požele, urušavaju ono što su generacije naših umnih ljudi s mukom gradile decenijama. Ovi ignoranti verovatno nemaju svest o tome da u Srbiji postoje zakoni koji štite spomenike kulture, a kada se u ovakvu situaciju uključe i inertni, polupismeni, potkupljivi pojedinci u službama zaštite koji „zaboravljaju“ da im je posao da čuvaju nacionalno dobro, rezultat je „donjokaluđerička paradigma“, odavno ukorenjena među nasilnicima nad istorijom arhitekture Beograda.

U odluci Vlade RS o utvrđivanju vile Šterić u Beogradu za spomenik kulture od 26. jula 2019. konstatuje se da ova dvospratnica predstavlja jedno od najznačajnijih modernističkih ostvarenja izuzetno plodnog i znamenitog autora srpske moderne Milana Zlokovića, na kojoj su striktno zabranjene prepravke, dogradnje, pa čak postavljanje aparata za zaštitu od požara, priključnih kutija, ormara i rashladnih uređaja na fasadama. Na osnovu uvida u novonastalo katastrofalno stanje vile, krajnje je vreme da se sprovede zakon, zaustavi divljaštvo nad ovim spomenikom kulture, naloži povraćaj u njegovo izvorno stanje, a počinioci zlodela – investitor i ovlašćeni arhitekta, snose zakonske posledice.

272077886_10225364698212078_7993570542589397020_n.jpg
 
Vrh