Šta je novo?

Cene nekretnina

Šta si joj kaz'o?
Objašnjavao sam joj o bitcoinu, pošto sam o tome pitan.
Moj savet je da se ode na putovanje svetom godinu dana, pa će se dobiti neke ideje na tom putovanju.
Bio los kvalitet screehsnoot-a pa sam isekao. Cuprija najbolji ROI. Uporedjuje cene rente i cene stana.
Zanimljiva je Ćuprija.
A sedi za kasom ?
A ti ceo dan na forumu a tolike nekretnine i renoviranja i planovi i savetovaliste i Dubai..i.....?
Dubaji je jedan od mogućih planova, da odatle pišem na forumu.
Zavisi koje zemljište imaš i kako se dogovoriš sa Investitorom.
Ja znam za jedno zemljište(ništa posebno nije) koje je kupljeno pre 11-12god za 60k eur, a pre 1.5god je nudjeno 5 stanova u izgradnji za to.
EDIT: Tih 60k su tada vredeli kao 2 garsonjere u NS-u.

Pa šta će onda da radi, da ide ipak oko sveta a?
Sada smo brzinski pričali i složili se da u neki biznis treba zajedno.
Po meni plac na Popovici ili parcela pored Analitičara pa onda da se ukrupni i pravi neki plan izgradnje kompleksa sa poznatijim Izvodjačem radova.
Pre toga treba zasluzeni put oko sveta svakako.

Kako ide prodaja? Povećava se ponuda a nikad manja izgradnja.
Sta mislite, ako potraje ovo sa NISom, a narod ne prestaje da podize evre, oslobadja se dinara, kada ce drzava eskalirati i uvesti ograničenja što se tiče deviza? Baš se uvukao nemir u ljude

Sta mislite, ako potraje ovo sa NISom, a narod ne prestaje da podize evre, oslobadja se dinara, kada ce drzava eskalirati i uvesti ograničenja što se tiče deviza? Baš se uvukao nemir u ljude
Sto bi rek'o narod: tvrdo za oranje 😀

Kakvoj crnoj uredjenosti?

Sada nam je ambicija da postanemo Bugarska?
Nazalost da, za pocetak, pa tek nakon toga mozemo da sanjamo da stignemo druge evropske zemlje.
Vec sam delio clanak gde su neki izracunali da nam treba oko 45 godina da stignemo neki evropski prosek razvijenosti i standarda.
U vecini parametara su bolji od nas, a tamo gde smo mi bolji to se meri u promilima.
1765757118827.jpeg

Po indeksu korupcije mi smo 105-to mesto na svetu, a oni 76-to,

Da ne pricamo o tome sto su u EU, pa su neke stvari po defaultu bolje uredjene jer su deo EU.

Nazalost da, za pocetak, pa tek nakon toga mozemo da sanjamo da stignemo druge evropske zemlje.
Vec sam delio clanak gde su neki izracunali da nam treba oko 45 godina da stignemo neki evropski prosek razvijenosti i standarda.
U vecini parametara su bolji od nas, a tamo gde smo mi bolji to se meri u promilima.
Pogledajte prilog 261428

Da ne pricamo o tome sto su u EU, pa su neke stvari po defaultu bolje uredjene jer su deo EU.
Stavljao sam i ja podatke sa Numbea, da prikazem stanje u srpskom drustvu. Poredio sam i Beograd i Sofiju, ali znas kako psi laju, kavarani prolaze.
Niko se ne seli u Bugarsku i ne zeli da bude Bugarska - ide se u par zemalja u EU da se radi. To su Austrija, Nemacka, Svedska, Danska, ostalo je sve poprilicno mlako.
Van EU to su Svajcarska i Norveska.

Stavljao sam i ja podatke sa Numbea, da prikazem stanje u srpskom drustvu. Poredio sam i Beograd i Sofiju, ali znas kako psi laju, kavarani prolaze.
Niko se ne seli u Bugarsku i ne zeli da bude Bugarska - ide se u par zemalja u EU da se radi. To su Austrija, Nemacka, Svedska, Danska, ostalo je sve poprilicno mlako.
Normalno da niko ne ide iz Srbije u Bugarsku jer je razlika u benefitima koje imas u Bugarskoj relativno mala da bi se selio iz Srbije. Isto kao sto se mnogima ne isplati da se iz manjih gradova u Srbiji sele u Beograd. Ljudi se sele da bi imali 2-3-4 puta vece plate i bolje uredjen sistem, a ne zbog 10% vece plate i zbog jednog faktora kao sto su nize cene nekretnina (ako pricamo samo o ekonomskim faktorima). Ne pricamo o tome gde covek treba da se seli, nego koja je zemlja objektivno naprednija, a cinjenica je da su oni ipak napredniji i uredjeniji od nas, ne nesto mnogo, ne u svim segmentima, ali su definitivno ispred nas u mnogim pitanjima, nedovoljno da bi ti se nesto mnogo isplatilo da se preselis tamo, ali dovoljno da kazes da jesu bolji.

Normalno da niko ne ide iz Srbije u Bugarsku jer je razlika u benefitima koje imas u Bugarskoj relativno mala da bi se selio iz Srbije. Isto kao sto se mnogima ne isplati da se iz manjih gradova u Srbiji sele u Beograd. Ljudi se sele da bi imali 2-3-4 puta vece plate i bolje uredjen sistem, a ne zbog 10% vece plate i zbog jednog faktora kao sto su nize cene nekretnina (ako pricamo samo o ekonomskim faktorima). Ne pricamo o tome gde covek treba da se seli, nego koja je zemlja objektivno naprednija, a cinjenica je da su oni ipak napredniji i uredjeniji od nas, ne nesto mnogo, ne u svim segmentima, ali su definitivno ispred nas u mnogim pitanjima, nedovoljno da bi ti se nesto mnogo isplatilo da se preselis tamo, ali dovoljno da kazes da jesu bolji.
A novogradnja u Sofiji od 1400 eur na 10 minuta od centra, nije dovoljan razlog za preseljenje? Da zanemarimo Beograd, kada bi cene stanova u Nišu bile kao u Sofiji, pola Srbije bi nagrnula tamo, bukvalno bi bio Eldorado. Nikom ne bi padalo na pamet da se seli u inostranstvo. Preko kredita za mlade uzmes trosoban stan I garažu u novogradnji za 100k ili Bog da te vidi. Ne moraš da razmišljqš da li da učiš Go ili Rust i kako da ostaneš relevantan na ionako prezasićenom tržistu. Takav kredit možeš da servisiraš i nekim najobičnijim poslom, bez stresa i napetosti.

Poslednja izmena:
Ljudi se sele da bi imali 2-3-4 puta vece plate i bolje uredjen sistem
Koliko ljudi znaš koji mogu tek tako da odu i dobiju tri puta veću platu? Možeš ti na duplo?
Sada smo brzinski pričali i složili se da u neki biznis treba zajedno
Tako moj teča na slavi, svake godine hoće da ulažemo u "neki biznis", ne može kaže više ovo od 9-5. Doduše i dalje ne zna šta je to...

Hoće da kaže da je Bugarinu u Bugarskoj bolje nego Srbinu u Srbiji. Da trebamo da radimo na tome da dostignemo taj nivo. Nije rekao da treba iz Srbije da se seliš za bugarsku. Ako već napuštaš zemlju, imaš boljih opcija.
Nego pošto je maltene izvesno da nećemo ništa uraditi oko NISa i krenućemo da uvozimo skupo gorivo, jeste li spremni za jedno 20+% realne inflacije u 2026 🙂 (ne NBS 8-9% nego realno 20%). Cene stanova i svega go brrrr ako ne rešimo krizu do sredine februara.

Poslednja izmena:
A novogradnja u Sofiji od 1400 eur na 10 minuta od centra, nije dovoljan razlog za preseljenje? Da zanemarimo Beograd, kada bi cene stanova u Nišu bile kao u Sofiji, pola Srbije bi nagrnula tamo, bukvalno bi bio Eldorado. Nikom ne bi padalo na pamet da se seli u inostranstvo. Preko kredita za mlade uzmes trosoban stan I garažu u novogradnji za 100k ili Bog da te vidi. Ne moraš da razmišljqš da li da učiš Go ili Rust i kako da ostaneš relevantan na ionako prezasićenom tržistu. Takav kredit možeš da servisiraš i nekim najobičnijim poslom, bez stresa i napetosti.
Kakvi Go i Rust, nema više 'leba od toga kad ti LLM piše 50% koda a tržište stagnira već treću godinu za redom.
Samo epoksidna fuga i mikrocement :)

Koliko ljudi znaš koji mogu tek tako da odu i dobiju tri puta veću platu? Možeš ti na duplo?
Evo ja znam cetvoro, izmedju ostalog, jedan je gradjevinski inzenjer koji je otisao kod Dzo-a u Holandiju.
2025-12-15 09_51_33-Cost of Living Comparison Between Belgrade, Serbia And Rotterdam, Netherla...png

Ovo su proseci, al kao sto i ovde obrazovaniji ljudi imaju 1,5 ili 2 proseka, tako je i tamo. I svi kukaju kao i Dzo, al nikome ne pada na pamet da se vrati :) Tako da, ako izuzmemo IT, koji je prosao svoj peak, nije neobicno da ljudi odu da rade i za 3,4x vise. Imajte u vidu da je Bg postao skup grad za zivot, a u inostranstvu su plate takodje skocile.

Pogledajte prilog 261428

18 godina u EU i i dalje isto ispred Srbije koliko su bili i 2007. znaci jedva. Pri tom od tih 18 godina mi 13 pod naprednjacima.

Koliko ti prvi kukas na otvaranje i zatvaranje poglavlja rekao bi covek da ce to biti neka revolucionarna promena.

Koji narod podiže evre? Koji su to izvori ...glupost. Nemir se uvukao....nešto novo već 25 godina?
Pišete bez veze

Vrh