Juče sam bio posmatrač u Negotinu na biračkom mestu 13 u osnovnoj školi Vuk Karadžić. Razočaraću vas, dan mi nije bio ni izblizu zanimljiv kao posmatračima u selima oko Negotina, ili kao hrabrim borcima za slobodu koji su bili u Sečnju i Mionici.
Ovo biračko mesto je u samom centru Negotina pored parka i na 2 minuta od zgrade opštine. Inače, škola Vuk Stefanović je stara 201 godinu i odmah sam primetio da je deo levo od ulaza ograđen jer se obrušava fasada zgrade škole. Unutra je škola u solidnom stanju ali u WC-u su čučavci.
Na biračkom mestu je manje više standardna situacija sa 4 izborne liste od kojih su stvarne SNS sa satelitima i Ujedinjeni za Negotin dok druge dve liste Mladi za Negotin (gde od 5 kandidata najmlađi je 1979. godište) i druga Srpski liberali za Zeleni Negotin iza koje stoji moj komšija sa Zvezdare Dejan Žujović su tu da zamute vodu.
Posebno je indikativno što je članica biračkog odbora u ime liste Sprski liberali insistirala ceo dan kako je ona SNS i nije nikakav zeleni ili kako se to zove.
Prvo mi je na biračkom mestu upalo u oko da u biračkom odboru su skoro sve žene i da je prosek godina oko 50 ako izuzmemo predsednika biračkog odbora komunalnog inspektora koji je kvario prosek jer ima oko 35 godina . Od posmatrača sam ja bio sam u ime Kreni promeni promeni bez prisustva kolega iz Crte, Čuvara pobede (ZLF) i drugih, ali su zato bile 3 posmatračke misije Evropskih posmatrača za nešto nešto iza kojih stoji SNS.
Već nekoliko minuta posle početka glasanja se pojavila prva TV ekipa i bilo mi je jasno da zbog lokacije BM ovde u centru neće biti većih nepravilnosti i da je ovo biračko mesto izabrano da se predstavi javnosti da izboru protiču bez neregularnosti. Na kraju dana sam izbrojao preko 15 TV ekipa koje su bile, među kojima i RTS 1 koji se direktno uključio u program kako bi predsednik biračkog odbora rekao da nema nikakvih nepravilnosti.
Osim roma koji je pitao gde da dobije 3000 dinara za glasanje nije bilo većih nepravilnosti pa sam imao vremena da se socijalizujem sa članovima biračkog odbora. Polako su počele da pristužu vesti i snimci šta se dešava u selima oko Negotina, u Sečnju i pogotovu u Mionici dok smo mi na BM13 u Negotinu kao da smo istovremeno bili negde daleko od Srbije u nekoj drugoj dimenziji gde su izbori relativno nebitna, dosadna i rutinska stvar. (npr u Švajcarskoj.)
Kako su glasači dolazili i odlazili na biračko mesto tu su bile i TV ekipe koje su ličile jedne na drugu. U dva navrata tokom dana su i došli na kratko posmatrači Crte, ali se nisu zadržali jer je bilo jasno da su potrebniji na drugom mestu.
Inače na ovom biračkom mestu glasa 638 glasača od kojih je 337 izašlo na glasanje, i na kraju dana rezulati su bili sledeći:
Nevažećih listića 7
Važećih listića 330
Lista SNS i satelita 173 glasova
Ujedinjeni za Negotin 141
Evropa i mladi 4
Srpski Liberali - Za zeleni Negotin 12.
Ono što sam mogao primetiti je da su u Negotinu studenti zajedno sa opozicijom uspeli da daju nadu ljudima i da je izlaznost bila veća nego ranije kao i da su rezulati izuzetni s obzirom koliko je kratko , sa malo para i malo resursa rađena kampanja dok je SNS 2 meseca imao više stotina aktivista i sve resurse države iza sebe sa samo jednim ciljem - "zasejati" što više glasova za SNS koje će "požnjeti" na dan izbora. Istinska borba Davida i Golijata.
Ovako, sa terena bi mogao zaključiti da SNS gubi podršku i u ovim ruralnim krajevima, što sam primetio i u Zaječaru gde sam bio posmatrač letos. Polako, ali sigurno SNS mehanizmi ucene, izbornog inženjeringa i nasilja bivaju prokazani, a narod se hrabri da više ne ćuti. Jasno je da ako studenti i iopozicija imaju 20-40% glasova u ruralnim krajevima da će u Novom Sadu, Beogradu i drugim velikim gradovima imati znatno više glasova.
Ali Srbija nije Novi Sad i Beograd i zato trebamo nastaviti da se borimo na svakom mestu za slobodu koja je i bliža nego što mislimo. Verujem da će to i pokazati rezultati idućih redovnih lokalni izbora u 10 lokalnih samouprava koji će biti održani na proleće 2026. godine.
Biiće mi čast da i tu pomognem koliko mogu.