Šta je novo?

Cene nekretnina

U kojoj to fantaziji USA moze da se poredi sa Srbijom po bilo cemu?
Po disparitetu prihoda i cena nekretnina unutar USA.

Evo npr. šta kupiš u glavnom gradu Misisipija:
1764328039684.png

Lošija kuća slične kvadrature u Kaliforniji
1764328087461.png

Razlika u ceni bukvalno 25 puta.

Razlika u platama između Misisipija i Kalifornije je možda 2-3 puta, ali nije 25 puta. Apropo poređenja Beograda/Novog Sada sa ostatkom Srbije.

Na Severu Kosova (ili Trgovistu) moze jos jeftinije, zasto se ograniciti samo na Beograd, eto ... gde je problem?
Pa možemo i to da navedemo kao primer, kad već navodiš vukoj***ine poput Las Vegasa.

Cekaj, hoces da kazes da je Lekino Brdo kao urbanisticki devastiran deo grada jedne poprilicno propale drzave na Balkanu uporediv sa rezidencijalnim naseljem u LV jedne od najvecih ekonomija?
Čoveče, Las Vegas je vukoj***na u sred pustinje. Tamo ideš da živiš ili ako se kriješ od poreza, ili ako si nekvalifikovan šljaker jer tamo ima gomila posla za takve ili ako si baš u gaming industriji pa jbg moraš tamo. Postoji debeo razlog zašto su tamo nekretnine tako jeftine - zato što niko ko ne mora neće da živi tamo.

Lekino Brdo je naselje u samom centru grada, "devastirano" je koliko i svako drugo naselje. Pa pogledaj na šta liči core Dedinja: Užička, Tolstojeva, Augusta Cesarca, izgledaju kao Bangladeš. Jel imamo mi u tom kontekstu ijedno naselje u državi a da nije "devastirano"?!?

Poslednja izmena:
stan nije 4k jer ima samo 50m2 korisne površine tako da košta 5k. Za 5k već mogu da biram šta ću, barem u tom srednjem segmentu.
Ne možeš da ne računaš terase, smanji njihovu vrednost, ali da ih uopšte ne računaš?
Onda moramo izbaciti i hodnik isto.
Jel bi radije platio 4k stan I uselio se odmah, ili na istoj toj lokaciji, samo u zgradi pored platio 4400 i čekao 3 godine da se završi? Ja mislim da je no brainer ako imas novac, ako ti je ideja da za 3 godine skupljas pa placas fazno, to je druga stvar.
Naravno da je no brainer ako imaš novac.
Pri tome pričamo o opremljenom i sredjenom stanu.
Ma ovo je odlična prilika, baš me zanima za koliko će nestati oglas, ja bih rekao za manje od mesec dana.

Možda mu se žuri, možda se razvodi pa mora da proda, ko zna šta je u pozadini. Ali tebe kao kupca baš briga. Cena je ta i to je to. Stan je baš lep dvosoban stan prostran. Nema zamerki po meni. I realna cena samim tim mislim da imaš posla s normalnim čovekom s kojim se može dogovoriti i da dogovor važi. (što nije uvek slučaj)
I ja mislim ovako. Tako sam jednom isto naleteo na neki stan na BW(koji sam ovde okačio) i isto smo ovako komentarisali.

Ne možeš da ne računaš terase, smanji njihovu vrednost, ali da ih uopšte ne računaš?
Onda moramo izbaciti i hodnik isto.

Ma ovo je odlična prilika, baš me zanima za koliko će nestati oglas, ja bih rekao za manje od mesec dana.
Pa smanjio sam, stan košta 260k, 250k računam stan i 10k terase. Hodnik je unutrašnji deo, znači upotrebljiv dok terase čine nepotrebno 22% stana. Svakako ko voli terase sa pogledom na nbg blokove gde provodi isto vremena na terasama i u stanu ovo je stan za njega. Ja bih radije kod Ekstraneniksa za 3k+ po m2.

Terase gledaju na 2 ogromna i jako prometna bulevara. Mislim da bih i prozore otvarao samo da luftiram stan, a kamoli da sedim na terasi. Ko šta voli, ali u okolnim projektima može za 200k da se bira dvosoban stan koji ne gleda na bulevare. Ne vidim što bi neko ovo kupio po ovoj ceni.

Pa smanjio sam, stan košta 260k, 250k računam stan i 10k terase. Hodnik je unutrašnji deo, znači upotrebljiv dok terase čine nepotrebno 22% stana. Svakako ko voli terase sa pogledom na nbg blokove gde provodi isto vremena na terasama i u stanu ovo je stan za njega. Ja bih radije kod Ekstraneniksa za 3k+ po m2.
Ne cveta cvece ni u nase preduzece
Koliko ja znam nema vise za tu cifru da se kupe stanovi ni u mom okruzenju, cene su porasle

E sad da moze jeftinije od 4k, moze ali za vece stanove, manji su oko 4k svakako:
Screenshot 2025-11-28 at 13.26.42.png
Screenshot 2025-11-28 at 13.26.32.png

Sa time sto jelte, jedno je u zavrsenom kompleksu i uredjenom mestu a moje okruzenje kompleksa je gradiliste u sledecih barem 5 godina.
Pa ko sta voli, po meni veci potencijal rasta je svakako kod lokacija u razvoju, sa rizikom da ne znas kada ce se taj potencijal realizovati.

Poslednja izmena:
Besmislena je diskusija, uopste ne pricamo o istim stvarima. Ako ti je cilj da me ubedis da je u Srbiji bolje nego u USA, moras drugu publiku da nadjes ...
Gde je napisano da je u Srbiji bolje nego u USA? Nemoj ti ko enfa "ako ne pišeš da smo najgori na svetu znači da misliš da smo najbolji". Zapravo čovek ti je lepo naveo primere da i u USA imaš zabiti koje niko neće ili ne bira za život, kao i kod nas. Kao što je tebi sve tamo "Amerka ba" tako i ovde može da bude "Bejograd bajko", a ono pustinja u USa ili periferno selo kod nas. Na kraju ova tema je puna ljudi koji bi da kupe u tom raspalom gradu u propaloj državi.
Ne cveta cvece ni u nase preduzece
Koliko ja znam nema vise za tu cifru da se kupe stanovi ni u mom okruzenju, cene su porasle

E sad da moze jeftinije od 4k, moze ali za vece stanove, manji su oko 4k svakako:
Pogledajte prilog 259526Pogledajte prilog 259527

Sa time sto jelte, jedno je u zavrsenom kompleksu i uredjenom mestu a moje okruzenje kompleksa je gradiliste u sledecih barem 5 godina.
Pa ko sta voli, po meni veci potencijal rasta je svakako kod lokacija u razvoju, sa rizikom da ne znas kada ce se taj potencijal realizovati.
Pa dobro, ovaj manji je 3500e+pdv što mu i sa pdvom dodje 3800e ali jbg ćekanje dok je ovamo sredjen i useljiv stan. Ko kupuje prvi stan i ima povrat pdv-a kod tebe štedi minimum 1000e po m2 (ima 4m2 manje) s tim da mora da čeka godinu dve plus da ga opremi. Ko nema povrat pdv-a dodje mu na slično ali i dalje tvoj povoljniji zbog manje terase. Lokacijski su tu negde bem li ga. Na kraju šta je kome bitnije... Svako spram želje i mogućnosti.

Terase gledaju na 2 ogromna i jako prometna bulevara. Mislim da bih i prozore otvarao samo da luftiram stan, a kamoli da sedim na terasi. Ko šta voli, ali u okolnim projektima može za 200k da se bira dvosoban stan koji ne gleda na bulevare. Ne vidim što bi neko ovo kupio po ovoj ceni.
Ne može da se bira stan, ako ćeš ovakve parametre da uzimaš, a pogotovo u Bloku 65/64. Nije isti dvosoban stan od 44m2 i od 64m2.
Jeste imaju 2 terase, eto mariks svakako računa koju god kvadraturu terasa po 10k za terase.
Ako nećeš da gledaš na prometno onda otpada dosta stanova u Beogradu u starogradnji i novogradnji.

Pa dobro, ovaj manji je 3500e+pdv što mu i sa pdvom dodje 3800e ali jbg ćekanje dok je ovamo sredjen i useljiv stan. Ko kupuje prvi stan i ima povrat pdv-a kod tebe štedi minimum 1000e po m2 (ima 4m2 manje) s tim da mora da čeka godinu dve plus da ga opremi. Ko nema povrat pdv-a dodje mu na slično ali i dalje tvoj povoljniji zbog manje terase. Lokacijski su tu negde bem li ga. Na kraju šta je kome bitnije... Svako spram želje i mogućnosti.
Koliko računaš po kvadratu opremljenost?
Neko možda to računa i kao minus, jer hoće po svome, a neko kao veliki plus, jer ne mora oko toga da se cima.
Mnogo različitih imamo tipova i za po sve po nešto objektivno.
Kao i lokacije, nekom je plus nekom minus.
Prodaja u okolini sličnih stanova nam govori realnu tržišnu cenu.

Pa za neku srednju klasu tu oko 300e po m2. Obično bude minus jer ljudi srede po nekom njihovom ukusu, po meni onaj stan je korektno sredjen, moderno i neutralno, može bolje naravno ali i košta više pa sad kako kome, uglavnom ja ne bih skoro ništa dirao.

Prosečan ajtijevac kao Enfario npr. u zapadnim zemljama Evrope ne tripuje da može da kupuje nekretnine po širem centru Berlina, Londona ili Pariza, ali u Beogradu se to iz nekog razloga podrazumeva.

zato sto je realno da moze da kupi.
drugo ljudi su i skontali prednost duga

Da li misliš da će brzo biti prodat?
To sve zavisi od ličnih preferencija, ko hoće tu lokaciju i odmah da se useli i ne sredjuje ništa jbg to je, terase su svakako minus ali nekome možda nisu presudne. Za tu cenu ja bih svakako gledao šta sve mogu da kupim i koliko mi šta odgovara (ja bih gledao što manje terase). Ovaj stan je koliko se sećam (zapamtio sam po kupatilu) bio postavljen ovde pre nekoliko desetina strana, piše da je ažuriran pre 3 dana tako da je možda i obnovljen i stoji već preko mesec dana.

verujem. Kod nas jos uvek iz It ce kupovati na nbg. A mi matoriji iz ita ce begamo van bg

Kupovaće još malo, ali već su sad cene nenormalne, za 10-15 godina NBG će postati nepristupačan skroz radničkoj klasi, biće samo zona za akumulaciju kapitala.

Sve ovo što se gradi sad i što je planirano da se gradi je samo najava za ove sa velikom količinom $$$ da se spreme za novu rundu investiranja.

Kupovaće još malo, ali već su sad cene nenormalne, za 10-15 godina NBG će postati nepristupačan skroz radničkoj klasi, biće samo zona za akumulaciju kapitala.

Sve ovo što se gradi sad i što je planirano da se gradi je samo najava za ove sa velikom količinom $$$ da se spreme za novu rundu investiranja.

jesu, ali nbg je bas veliki, ima raznih klastera.
samo ce da razvuku dug. Vidim po prici zena, da neki uzimaju kredite po 300k jer nbg jbg

A ove blok 65/64 ce manje kupovati devovi drasticno, iako nekad u a bloku su preovladavali

Dvosoban u centru Londona je svakako bar milion evra, tako da skidam im kapu jer su postigli kao stranci ono što ni većina Engleza ne postigne za života.

Vrh