Šta je novo?

Bahato parkiranje, bahati vozači i malograđanština

Bon-ton, sa kojim mnogi oskudevaju, treba da bude veliki deo kucnog vaspitanja, ne samo bon-ton za stolom, nego u kompletnom smislu. Ali su se opet i oni koji su tome bili nauceni, stopili sa ovima koji nisu, jer je to u vecini.

Na primer, ja parkiram kola dalje, 500 metara od ulaza u zgradu, gde je parking. Ali zato npr. zivite vi ostali sa mnom u zgradi. I npr. ti parkiras ispod mog prozora, Igor parkira ispod drveta preko puta na zelenu povrsinu, Beki sa strane do ulaza, Exroniks na sred puta, pa ga svi zaobilaze, ristivoje do Igora (covek je u fazonu:,,Kad moze Igor, sto ja ne mogu i sto sam ja bu**** da marsiram 500m, a Igor udje odmah u zgradu iz kola), pa Bender Rodriguez do tebe,...I ja sa bon-tonom ispadam bu**** u toj prici. I naravno da cu i ja da se stopim sa svima vama u tom smislu. A da se svi vi parkirate na parking, a ja jedini tu ispred zgrade, vi bi me prekorili, pa bi se i ja prisilno naucio bon-tonu u tom smislu. Ako zivis u drustvu koje je uredjeno, moras i ti da se uredis, ako mislis da ostanes deo tog drustva.
Ja sam za neki...korigovani bonton...
Što se tiče parkinga-dovukao sam one kamenčine od trotoara da marva ne može parkira na ulaz zgrade čak i da hoće!
Stubiće bih sejao bukvalno svugde gde nije propisan parking...pa neka je ružno sto puta. Kako englezi po Londonu imaju one kretenske ograde na svakoj ulici...ne možeš da predješ van pešačkog sve i da 'oćeš! nauče vremenom...neko za godinu-dve, neko za generaciju-dve...
Ali slažem se...treba po džepu svuda i uvek. Neko se nije naučio životu u gradu, neko jeste...šta koj djavo plaćamo onolike komunalce? Treba da im komandir kaže da se bez xxx napisanih kazni ne vraćaju u stanicu. Pa da vidiš kako bi dežurali po ćoškovima i gledali ko baca djubre kroz prozor, ko parkira na travu i slično

Pričali smo o ovome dosta puta ovde na temi. Problem je što nema ko da piše kazne jer se kroz ovu anarhiju i "opuštenost" kupuju glasovi i socijalni mir. Bar kod jednog dela naroda. A taj deo naroda je ovde nažalost većina.

Svima će da zasmeta automobilčina posred trotoara ali od tih kojima je zasmetala ta opuštenost i izostanak kazne, njima 14 od 20 će dobro doći kad i oni negde zaustave na kolovozu da svrate da žderu, podignu pare ili uplate tiket nasušni.

Znaju to i političari i koriste to do maksimuma. Skoro svi kukaju na nered i haos u ovoj zemlji ali samo jedan manji deo ljudi bi bili spremni da se i sami žrtvuju i potrude da zavlada red. Ipak većina voli ovaj haos, jer ne samo što ga koriste, nego su u njemu i rođeni. Mnogima je norma da se ovako živi. Mnogi za bolje ni ne znaju.

ljudi parkiraju smece ispred ulaznih vrata od stana na spratu zgrade, sto ne bi na trotoar tvoje zgrade

sada bio u sloveniji, i njima je trotoar u stvari za parkiranje

Pričali smo o ovome dosta puta ovde na temi. Problem je što nema ko da piše kazne jer se kroz ovu anarhiju i "opuštenost" kupuju glasovi i socijalni mir. Bar kod jednog dela naroda. A taj deo naroda je ovde nažalost većina.

Svima će da zasmeta automobilčina posred trotoara ali od tih kojima je zasmetala ta opuštenost i izostanak kazne, njima 14 od 20 će dobro doći kad i oni negde zaustave na kolovozu da svrate da žderu, podignu pare ili uplate tiket nasušni.

Znaju to i političari i koriste to do maksimuma. Skoro svi kukaju na nered i haos u ovoj zemlji ali samo jedan manji deo ljudi bi bili spremni da se i sami žrtvuju i potrude da zavlada red. Ipak većina voli ovaj haos, jer ne samo što ga koriste, nego su u njemu i rođeni. Mnogima je norma da se ovako živi. Mnogi za bolje ni ne znaju.
Jeste, na žalost...sve je povezano.
Gde da se parkira kad nema garaža-parking servis plaća ko zna šta od svog profita umesto da gradi garaže...

Bon-ton, sa kojim mnogi oskudevaju, treba da bude veliki deo kucnog vaspitanja, ne samo bon-ton za stolom, nego u kompletnom smislu. Ali su se opet i oni koji su tome bili nauceni, stopili sa ovima koji nisu, jer je to u vecini.

Na primer, ja parkiram kola dalje, 500 metara od ulaza u zgradu, gde je parking. Ali zato npr. zivite vi ostali sa mnom u zgradi. I npr. ti parkiras ispod mog prozora, Igor parkira ispod drveta preko puta na zelenu povrsinu, Beki sa strane do ulaza, Exroniks na sred puta, pa ga svi zaobilaze, ristivoje do Igora (covek je u fazonu:,,Kad moze Igor, sto ja ne mogu i sto sam ja bu**** da marsiram 500m, a Igor udje odmah u zgradu iz kola), pa Bender Rodriguez do tebe,...I ja sa bon-tonom ispadam bu**** u toj prici. I naravno da cu i ja da se stopim sa svima vama u tom smislu. A da se svi vi parkirate na parking, a ja jedini tu ispred zgrade, vi bi me prekorili, pa bi se i ja prisilno naucio bon-tonu u tom smislu. Ako zivis u drustvu koje je uredjeno, moras i ti da se uredis, ako mislis da ostanes deo tog drustva.
Ništa tebe ne sprečava da poštuješ pravila no kako ti ne poštuješ jer ne poštuju drugi tako će i sutra neko gledati tebe kako se bahatiš i tako redom. Vaspitanje je ključno, a ne čas o saobraćaju u školi. Može tvojte dete da uči u školi koliko god, ništa mu ne vredi kada vidi tebe kako slatko kršiš zakon "jer tako drugi rade".

Ništa tebe ne sprečava da poštuješ pravila no kako ti ne poštuješ jer ne poštuju drugi tako će i sutra neko gledati tebe kako se bahatiš i tako redom. Vaspitanje je ključno, a ne čas o saobraćaju u školi. Može tvojte dete da uči u školi koliko god, ništa mu ne vredi kada vidi tebe kako slatko kršiš zakon "jer tako drugi rade".
Ja sam samo dao primer.

Deca jesu bila i ostala ogledalo roditelja. Ako je tvoj otac kada si bio mali bacao papire od cigareta, žvaka, peciva,...kroz prozor, normalno je da si usvojio taj obrazac ponašanja, čudno je ako nisi. Ali zato ako imaš predmet u školi iz koga učiš o tom primeru kao lošem, a uce i drugi, naravno da ce se tvoja svest o tome popraviti, koliko-toliko, a ako su te i roditelji tako učili- jos bolje.
Ja ne mogu auto da ostavim negde gde ce nekome da smeta da prodje(pesacima, drugim vozacima,...), gde ce da uzurpira nečiji prostor, sve i da neću biti kažnjen...Nisam tako naučen.
Mnogo je lakše jednoj nekulturi da stvori drugu, nego jednoj kulturi da stvori drugu. Los primer je uvek lakše slediti, nego dobar. Roditelj moze da te uči dobrim primerima ponašanja, ali kada je oko tebe 4 od 5 ljudi bahato i ti vidiš da im to olakšava funkcionisanje, a nikome za to ne odgovaraju, to ces pre usvojiti, nego ponašanje coveka koji više postuje norme i načela kulture od tebe, jer, ,,on je bu**** koja parkira kola dalje gde je parking, pa onda pešaci, zašto kao čovek ne parkira nepropisno tu odmah ispred? Ma, zašto ne udje kolima u zgradu". Prosečan Srbin tako rezonuje.

Tri faktora te čine kulturnim: zakon, edukacija i vaspitanje. I svaki od 3 faktora je potreban. Pa posle naredna generacija roditelja, koju mozda njihovi roditelji nisu naučili, ali jeste škola koliko- toliko i ukorio ih je zakon, naravno da ce drugačije da vaspitaju svoju decu, zato sto ce ostatak društva kao one koji se ne uklapaju u sistem da ih odbacuje.

A sada prolazi bahatost i bezobrazluk i to je sistem. I takav nije bahat i bezobrazan, nego ,,zna da se snadje".

20251124_120701.jpg

Jedan mali primer... nije parkiranje, ali. Ko zna Velbušku ulicu znaće tačno šta pričam. Ko ne zna - ulica je jedna od najmanjih i najkraćih u tom kraju.
Prošle nedelje lik skreće desno iz Dalmatinske u Velbušku u, dakle, suprotnom smeru (9 h ujutru), dakle Đušina je samo 50 metara dalje (gde normalno može desno u dozvoljenom smeru), nema gužve, pranja ulica i sličnih stvari. Mrzelo ga je da vozi još bukvalno 15 sekundi i da skrene desno u Đušinu. Kad me video da nailazim odozdo sklonio se da prođem (bilo je mesta, očigledno) i nastavio dole u Draže Pavlovića (desno, dakle u "dobrom" smeru).

Gde da se parkira kad nema garaža-parking servis plaća ko zna šta od svog profita umesto da gradi garaže...
Koga briga gde će on da parkira svoj auto? Parking mesto nije ustavno garantovano pravo, niti je iko dužan da bilo kome obezbeđuje parking mesta.

Ovo je recimo vrhunac bahatosti. Za ovo bi propisao kaznu oduzimanja vozila na 6 meseci.

jos jace je tu kod mupa, u zorana djinjdica, postoji dva reda automobila. prvi red je parkiran, iako nisu tu mesta za parkiranje, a drugi red blokira ovaj prvi haha
mislim toliko o tome. i vecina ljudi bi pristala na tako, jer nema gde. sto je ultamitivni izgovor, kao i ono, kad mi rekao lik, ako ne parkiram ja, neko ce drugi

jbg, kad kriminalci nose uniforme a oni posteniJI ih cuvaju od naroda a dosta(vecina) naroda je takva kava jeste (sami odaberite pridev)

Koga briga gde će on da parkira svoj auto? Parking mesto nije ustavno garantovano pravo, niti je iko dužan da bilo kome obezbeđuje parking mesta.

Ovo je recimo vrhunac bahatosti. Za ovo bi propisao kaznu oduzimanja vozila na 6 meseci.
I???

On, npr. Ima kući drugi auto i voziće njega, uzeće od mame, tate, žene, brata.. I voziće taj.

Da me ne shvatis pogresno...To su komunističke metode, a drugovi su otišli, hvala Bogu. Privatno vlasništvo, steceno postenim radom, ne mozes da otudjis.

Ali šta moze??? Može zabrana upravljanja vozilom te kategorije, na godinu dana.

Ne treba njegov auto negde da stoji 6 meseci, nego da godinu dana stoji kod njega u dvorištu, na ulici ispred zgrade, a da on pored njega mora na autobus, pa ce posle da vidi koliki je hendikep napravio sam sebi na dug vremenski period, a zbog svoje bahatosti.

Kad prodje ta kazna, ako istu napravi u skorije vreme, a dokaze se da je iz istog razloga, onda nova zabrana, ovaj put na dve godine. Pa na 4.

Pa dok se ne nauči...

U škole treba da se uvede od 5. razreda Osnovne škole, predmet ,,Društveno obrazovanje i domacinstvo", a od 7. , predmet ,,Emotivno i seksualno obrazovanje" i da traje do kraja Srednje škole.​
Od prvog razreda uvesti predmet "Društvena socijalizacija" jer to je, po mom mišljenju uzročnik mnogih problema u društvu, uključujući i ovo sa bahatošću u saobraćaju. Prva stvar koju bih uveo je obavezno ostavljanje mobilnog telefona na ulazu u školu i da se isti može preuzeti tek po završetku nastave.​

Da, kao što se onaj pevač Darko Lazić naučio pameti... Liku su oduzeli vozačku, ali on dođe i vozi sa češkom dozvolom i opet pravi sranja. Ovde su problemi kao kokoška i jaje, očekujemo da se društvo promeni, uz pomoć vlasti i zakona koje sprovodi taj isti mentalni sklop ljudi koji je potekao iz tog istog društva koje ne poštuje zakone i nema osnovnu kulturu.

Od prvog razreda uvesti predmet "Društvena socijalizacija" jer to je, po mom mišljenju uzročnik mnogih problema u društvu, uključujući i ovo sa bahatošću u saobraćaju. Prva stvar koju bih uveo je obavezno ostavljanje mobilnog telefona na ulazu u školu i da se isti može preuzeti tek po završetku nastave.​
Cilj predmeta koji sam prvi naveo, upravo bi bilo to što si naveo ti. Ali ,,Društvena socijalizacija i domacinstvo" bi mozda bio i bolji naziv.

Da, kao što se onaj pevač Darko Lazić naučio pameti... Liku su oduzeli vozačku, ali on dođe i vozi sa češkom dozvolom i opet pravi sranja. Ovde su problemi kao kokoška i jaje, očekujemo da se društvo promeni, uz pomoć vlasti i zakona koje sprovodi taj isti mentalni sklop ljudi koji je potekao iz tog istog društva koje ne poštuje zakone i nema osnovnu kulturu.

To o čemu ti pričaš je drugi par opanaka. On je u ovoj zemlji dobio zabranu upravljanja vozilom.
Znaci NE MOZE da vozi ni sa vozačkom dozvolom druge zemlje.
Pritom, tu je bilo još prekršaja, koji ne mogu da budu sankcionisani disciplinski, nego ima materijala bar za 2-3 suda. Takve (ne znam kako da ih nazovem) uvek ces imati.

Od svake kazne ima gora kazna i treba kažnjavati, pa dok ne dodje do dozivotne robije. Ako neko dovodi konstantno život drugih ljudi u opasnost, taj ne moze da bude na slobodi. Može da bude u kućnom pritvoru, ludnici, zatvoru,...zavisi. A ovaj covek je ekstremista.

Domaćinstvo je nešto drugo.​
Jeste, nisam rekao da nije, ali je usko povezano, a mnogo bi realno bilo da bude zaseban predmet.
Moraš da se naučiš kako da reagujes u slučaju neke vanredne situacije u stanu, kući, zgradi,...kako da rešiš neki osnovni problem. Šta smes gde da prikljucis. Šta je kućni i javni red, zašto je on važan. I tako dalje i tako bliže.

To o čemu ti pričaš je drugi par opanaka. On je u ovoj zemlji dobio zabranu upravljanja vozilom.
Da ali je kazna blaža kada vozi sa stranom dozvolom dok mu je domaća oduzeta, posebno ako ima dodatno državljanstvo. Plati 500-1000e i tera dalje.

Da ali je kazna blaža kada vozi sa stranom dozvolom dok mu je domaća oduzeta, posebno ako ima dodatno državljanstvo. Plati 500-1000e i tera dalje.
Postoje u ovoj zemlji dobri zakoni, koji se iz nekih razloga ne primenjuju.

A postoje i previše blagi zakoni, koji se opet ne primenjuju, a i da se primenjuju, bili bi blagi za težinu učinjenog prekršaja. I mora da se poostri i promenjuje.

Ovo o čemu pričamo, spada u drugu kategoriju.

Pritom, tu je bilo još prekršaja, koji ne mogu da budu sankcionisani disciplinski, nego ima materijala bar za 2-3 suda. Takve (ne znam kako da ih nazovem) uvek ces imati.

Od svake kazne ima gora kazna i treba kažnjavati, pa dok ne dodje do dozivotne robije. Ako neko dovodi konstantno život drugih ljudi u opasnost, taj ne moze da bude na slobodi. Može da bude u kućnom pritvoru, ludnici, zatvoru,...zavisi. A ovaj covek je ekstremista.
Ne poznajem dotičnog sem iz medija, ali cenim da će on terati po svom sve dok ne napravi neko baš teško sr..e! To što tu i tamo podmiti nadležne pa ga niko ne cima za vožnju bez dozvole je samo dodatno otežavanje već teške situacije za njega.
Nadam se samo da neće nikog da ubije...

Ne poznajem dotičnog sem iz medija, ali cenim da će on terati po svom sve dok ne napravi neko baš teško sr..e! To što tu i tamo podmiti nadležne pa ga niko ne cima za vožnju bez dozvole je samo dodatno otežavanje već teške situacije za njega.
Nadam se samo da neće nikog da ubije...​
Dotični će se smiriti, nažalost, tek kada sr vine u nebesa.​

Vrh