Šta je novo?

Bahato parkiranje, bahati vozači i malograđanština

Bon-ton, sa kojim mnogi oskudevaju, treba da bude veliki deo kucnog vaspitanja, ne samo bon-ton za stolom, nego u kompletnom smislu. Ali su se opet i oni koji su tome bili nauceni, stopili sa ovima koji nisu, jer je to u vecini.

Na primer, ja parkiram kola dalje, 500 metara od ulaza u zgradu, gde je parking. Ali zato npr. zivite vi ostali sa mnom u zgradi. I npr. ti parkiras ispod mog prozora, Igor parkira ispod drveta preko puta na zelenu povrsinu, Beki sa strane do ulaza, Exroniks na sred puta, pa ga svi zaobilaze, ristivoje do Igora (covek je u fazonu:,,Kad moze Igor, sto ja ne mogu i sto sam ja bu**** da marsiram 500m, a Igor udje odmah u zgradu iz kola), pa Bender Rodriguez do tebe,...I ja sa bon-tonom ispadam bu**** u toj prici. I naravno da cu i ja da se stopim sa svima vama u tom smislu. A da se svi vi parkirate na parking, a ja jedini tu ispred zgrade, vi bi me prekorili, pa bi se i ja prisilno naucio bon-tonu u tom smislu. Ako zivis u drustvu koje je uredjeno, moras i ti da se uredis, ako mislis da ostanes deo tog drustva.
Ja sam za neki...korigovani bonton...
Što se tiče parkinga-dovukao sam one kamenčine od trotoara da marva ne može parkira na ulaz zgrade čak i da hoće!
Stubiće bih sejao bukvalno svugde gde nije propisan parking...pa neka je ružno sto puta. Kako englezi po Londonu imaju one kretenske ograde na svakoj ulici...ne možeš da predješ van pešačkog sve i da 'oćeš! nauče vremenom...neko za godinu-dve, neko za generaciju-dve...
Ali slažem se...treba po džepu svuda i uvek. Neko se nije naučio životu u gradu, neko jeste...šta koj djavo plaćamo onolike komunalce? Treba da im komandir kaže da se bez xxx napisanih kazni ne vraćaju u stanicu. Pa da vidiš kako bi dežurali po ćoškovima i gledali ko baca djubre kroz prozor, ko parkira na travu i slično

Pričali smo o ovome dosta puta ovde na temi. Problem je što nema ko da piše kazne jer se kroz ovu anarhiju i "opuštenost" kupuju glasovi i socijalni mir. Bar kod jednog dela naroda. A taj deo naroda je ovde nažalost većina.

Svima će da zasmeta automobilčina posred trotoara ali od tih kojima je zasmetala ta opuštenost i izostanak kazne, njima 14 od 20 će dobro doći kad i oni negde zaustave na kolovozu da svrate da žderu, podignu pare ili uplate tiket nasušni.

Znaju to i političari i koriste to do maksimuma. Skoro svi kukaju na nered i haos u ovoj zemlji ali samo jedan manji deo ljudi bi bili spremni da se i sami žrtvuju i potrude da zavlada red. Ipak većina voli ovaj haos, jer ne samo što ga koriste, nego su u njemu i rođeni. Mnogima je norma da se ovako živi. Mnogi za bolje ni ne znaju.

ljudi parkiraju smece ispred ulaznih vrata od stana na spratu zgrade, sto ne bi na trotoar tvoje zgrade

sada bio u sloveniji, i njima je trotoar u stvari za parkiranje

Pričali smo o ovome dosta puta ovde na temi. Problem je što nema ko da piše kazne jer se kroz ovu anarhiju i "opuštenost" kupuju glasovi i socijalni mir. Bar kod jednog dela naroda. A taj deo naroda je ovde nažalost većina.

Svima će da zasmeta automobilčina posred trotoara ali od tih kojima je zasmetala ta opuštenost i izostanak kazne, njima 14 od 20 će dobro doći kad i oni negde zaustave na kolovozu da svrate da žderu, podignu pare ili uplate tiket nasušni.

Znaju to i političari i koriste to do maksimuma. Skoro svi kukaju na nered i haos u ovoj zemlji ali samo jedan manji deo ljudi bi bili spremni da se i sami žrtvuju i potrude da zavlada red. Ipak većina voli ovaj haos, jer ne samo što ga koriste, nego su u njemu i rođeni. Mnogima je norma da se ovako živi. Mnogi za bolje ni ne znaju.
Jeste, na žalost...sve je povezano.
Gde da se parkira kad nema garaža-parking servis plaća ko zna šta od svog profita umesto da gradi garaže...

Bon-ton, sa kojim mnogi oskudevaju, treba da bude veliki deo kucnog vaspitanja, ne samo bon-ton za stolom, nego u kompletnom smislu. Ali su se opet i oni koji su tome bili nauceni, stopili sa ovima koji nisu, jer je to u vecini.

Na primer, ja parkiram kola dalje, 500 metara od ulaza u zgradu, gde je parking. Ali zato npr. zivite vi ostali sa mnom u zgradi. I npr. ti parkiras ispod mog prozora, Igor parkira ispod drveta preko puta na zelenu povrsinu, Beki sa strane do ulaza, Exroniks na sred puta, pa ga svi zaobilaze, ristivoje do Igora (covek je u fazonu:,,Kad moze Igor, sto ja ne mogu i sto sam ja bu**** da marsiram 500m, a Igor udje odmah u zgradu iz kola), pa Bender Rodriguez do tebe,...I ja sa bon-tonom ispadam bu**** u toj prici. I naravno da cu i ja da se stopim sa svima vama u tom smislu. A da se svi vi parkirate na parking, a ja jedini tu ispred zgrade, vi bi me prekorili, pa bi se i ja prisilno naucio bon-tonu u tom smislu. Ako zivis u drustvu koje je uredjeno, moras i ti da se uredis, ako mislis da ostanes deo tog drustva.
Ništa tebe ne sprečava da poštuješ pravila no kako ti ne poštuješ jer ne poštuju drugi tako će i sutra neko gledati tebe kako se bahatiš i tako redom. Vaspitanje je ključno, a ne čas o saobraćaju u školi. Može tvojte dete da uči u školi koliko god, ništa mu ne vredi kada vidi tebe kako slatko kršiš zakon "jer tako drugi rade".

Ništa tebe ne sprečava da poštuješ pravila no kako ti ne poštuješ jer ne poštuju drugi tako će i sutra neko gledati tebe kako se bahatiš i tako redom. Vaspitanje je ključno, a ne čas o saobraćaju u školi. Može tvojte dete da uči u školi koliko god, ništa mu ne vredi kada vidi tebe kako slatko kršiš zakon "jer tako drugi rade".
Ja sam samo dao primer.

Deca jesu bila i ostala ogledalo roditelja. Ako je tvoj otac kada si bio mali bacao papire od cigareta, žvaka, peciva,...kroz prozor, normalno je da si usvojio taj obrazac ponašanja, čudno je ako nisi. Ali zato ako imaš predmet u školi iz koga učiš o tom primeru kao lošem, a uce i drugi, naravno da ce se tvoja svest o tome popraviti, koliko-toliko, a ako su te i roditelji tako učili- jos bolje.
Ja ne mogu auto da ostavim negde gde ce nekome da smeta da prodje(pesacima, drugim vozacima,...), gde ce da uzurpira nečiji prostor, sve i da neću biti kažnjen...Nisam tako naučen.
Mnogo je lakše jednoj nekulturi da stvori drugu, nego jednoj kulturi da stvori drugu. Los primer je uvek lakše slediti, nego dobar. Roditelj moze da te uči dobrim primerima ponašanja, ali kada je oko tebe 4 od 5 ljudi bahato i ti vidiš da im to olakšava funkcionisanje, a nikome za to ne odgovaraju, to ces pre usvojiti, nego ponašanje coveka koji više postuje norme i načela kulture od tebe, jer, ,,on je bu**** koja parkira kola dalje gde je parking, pa onda pešaci, zašto kao čovek ne parkira nepropisno tu odmah ispred? Ma, zašto ne udje kolima u zgradu". Prosečan Srbin tako rezonuje.

Tri faktora te čine kulturnim: zakon, edukacija i vaspitanje. I svaki od 3 faktora je potreban. Pa posle naredna generacija roditelja, koju mozda njihovi roditelji nisu naučili, ali jeste škola koliko- toliko i ukorio ih je zakon, naravno da ce drugačije da vaspitaju svoju decu, zato sto ce ostatak društva kao one koji se ne uklapaju u sistem da ih odbacuje.

A sada prolazi bahatost i bezobrazluk i to je sistem. I takav nije bahat i bezobrazan, nego ,,zna da se snadje".

Vrh