Šta je novo?

Zlatibor

Komsija moj kad je kupovao apartman 55m2 izdavalo se za 50 e dan obican apartman bez nekih sadržaja gradnja mu je kasnila skoro godinu dana i opremanje posto zgrada ima još sadržaja računao da će izdavati bar za 70 međutim teška priča naravno zgrada ima i recepciju nude oni da ti izdaju ali popunjenost daleko slabija od očekivanog.Narod se zasitio zlatibora
Uravo ovako ja zamišljam prosečno ulaganje u apartmane na Zlatiboru.
Po meni se nije narod zasitio Zlatibora koliko ima smeštaja za izdavanje.Što je i ok, realno ima baš dobrog i jeftinog smeštaja sada.
Koliko traje ekspanzija Zlatibora sa ogromnom gradnjom?
Selidba Investitora kreće na Surčin, dobijena je direktiva, što je po meni i logično i ok.
E sada za infrastrukturu i dalji korak ka tom razvojnom planu Zlatibora se nadam da će se imati para i da će to da rade. Tu bih napravio fokus ukoliko bih hteo da baš ozbiljno u njega uložim.
Videćemo, svakako ima širok spektar nekretnina da se odabere kako bi se boravilo ili uložilo na Zlatobor😉

Zlatibor je jedino mjesto gdje je cijena nekretnina stagnirala zadnjih par godina. Za razliku od Zlatibora, u Beogradu i na CG primorju se udvostručila u zadnjih nekoliko godina i sada je M2 stana otprilike duplo skuplji nego na Zlatiboru.
U Svetogorskoj ulici se stanovi mogu kupiti za cca 2.300 € po M2, a to je najmoćnija lokacija. U Kiridžijskoj ulici u Nalps zgradi (Vidićevoj), ostala su još tri stana od 39 M2 po 1.800 € + PDV. Tačno je da su najniži spratovi, ali zgrada je vrhunskog kvaliteta i pozicija je dominantna. U Park Resortu (koji će imati sadržaje) je moglo da se pazari za 1.600 €\m2 + PDV. Tako da cijene M2 su na Zlatiboru po meni niske i nisu pratile opšti rast cijena. Ko hoće da kupi sada mu je vrijeme jer jeftinije od trenutnog teško da može jer je maltene cijena koštanja M2 da se izgradi samo malko manja od ovih prodajnih cijena. E sad zašto je to tako, ja ne znam. I meni je čudno. Vjerovatno je hiperprodukcija učinila svoje.

Pa naravno, prevelika izgradjenost, i jos jako puno zapocetih projekata koji ce jos vise povecati ponudu. Prosto nema toliko kupaca, ni priblizno, zato cena stagnira godinama vec.

Mozda za novogradnju, za starogradnju tek dolazi kad ljudi ukapiraju da nema vajde od rentiranja, a troskovi odrzavanja ne posustaju. Mislim, ukapirali su mnogi, al jos se inate i cuvaju "za sebe" ( a odu 3 puta godisnje na zlatibor).

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk

Pre svega moraću da vas uputim na realne, zvanične podatke, da jadni ne bi tumarali i ko zna šta sve umišljali u glavama. Pre svega kad je u pitanju 2025 godina samo Zlatibor ima skok (ne rast već skok!) stranih turista od 40%, i nastavak rasta domaćih turista...i što je najbolje od svega ti podaci se tako nižu od 2019! Sve vreme je rast! Čak je i u godini Korone bio stabilan zbog toga što su svi domaći kupci otišli na njega! Više puta sam kopirao članke gde se sami turistički radnici žale da je turizam ove godine pukao, osim na Zlatiboru koji iznova pokazuje svoju žilavost i izdržljivost...njihove reči sa terena! Znači zvanični podaci i struka demantuju razna piskaranja ovog tipa, ovo za početak.
Drugo, cene na Zlatiboru su se duplirale, uostalom kao i svugde, ali to je bilo zbog rusa, inflacije i ko zna čega još, uglavnom. Sledeće poskupljenje će biti vezano za nadolazeći Razvojni program i infrastrukturu, znači imaćemo novi skok po konačnom završetku preostalih 30-ak kilometara autoputa, po završetku aerodroma i kako se vrhunski sadržaji budu završavali (Golf tereni, Sportski tereni za pripreme, veliki Akvapark itd itd). Zlatiborska opština ima razvojni budžet već godinama, od ukupno 30-40 miliona evra samo 2,5-3 miliona troši na svoje održavanje i plate, ostalo sve ide u razvoj

Meni je žao ali hotelijeri u Bgd, NS kao i oni koji su okrenuti turistima i sistemu izdavanja "stan na dan" su očajni ove 2025 godine. Sve im je u minusu!

Što se tiče cena, najskuplji kvadrat u hotelskim objektima na Zlatiboru je trenutno 3.800 eur/m2, najskuplji prodati penthaus 5.500 eur/m2, Royal Gardens i Kraljica Zlatibora su 2.600 do 3.500 u zavisnosti od sprata, mahom su te neke slične cene za 4*...sa 3* je nešto povoljnija cena tipa 2.200-2.500...dok su najskuplje stambene zgrade 2.900 eur/m2 u pomenutoj Svetogorskoj iznad crkve, Kiridžijska isto iznad crkve ali kod Vidića je već 2.400-2.500 eur/m2 za više spratove. Ja sam protiv stambenih zgrada na Zlatiboru, ali eto čisto da se spomene

Problem je bio kod ljudi koji su hteli da kupe sasvim jeftino, a da izdaju sasvim skupo, i onda su kupovali sve i svašta, plus nisu hteli time da se time ozbiljno bave, nego sistem "lezi lebe da te jedem" iz BG kafića. Kad su se osvestili da je turizam posvećenost gostu 24/7 onda su počeli da kukaju (iz istih tih kafića hahaha) kako je Zlatibor pukao. Ali svakako takve lezileboviće uopšte ne žalim, niti su njihove žalopojke i kukanja za jedno zrnce bilo gde pa i ovde na forumu merodavni!!

Svake nedelje se nešto dešava na Zlatiboru, i leti, zimi, s jeseni i proleća...deca iz dijaspore stigla na kamp:

Kako se Razvojni program i infrastruktura bude ostvarivala, dolaziće poznati hotelski lanci i brendovi i postoji velika mogućnost da se pojave takvi objekti sa 5* sa cenama preko 5.000-6.000 za obične apartmane i preko 7.000-8.000 za penthause. To će po sistemu "videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu" koji se već događa u Bgd i NS, biti pritisak na cene u okolnim stambenjacima, pa se može desiti da one nove i lepe stambene zgrade koje su sada 2.000 porastu na 2.500 ili sl., i po tom sistemu se slično desi na celom Zlatiboru.

Ali uvek odvajajte TURIZAM i dnevno izdavanje u odnosu na KIRIJU (mesečni zakup), iako se dodiruju to su pojmovi kao NEBO i ZEMLJA! Turizam traži marketing, posvećenost i mukotrpan rad, a mesečni zakup možeš i iz kafića da vodiš.
Inače viđam krš 2.0 stanove koji se na Zlatiboru izdaju majstorima za 400 eur mesečno + struja

Labude,
Evo ponuda i cijena za Kiridžijsku i Svetosavsku ulicu.
Ja sam dosta verziran i vjeruj mi cijene na Zlatiboru su skoro duplo niže nego na CG primorju i Beogradu.
Po meni su neopravdano niske, ali tako je kako je.
Pozdrav.

Prilozi

• Screenshot_2025-09-17-14-08-13-260_com.viber.voip.jpg
    Screenshot_2025-09-17-14-08-13-260_com.viber.voip.jpg
    81,2 KB · Pregleda: 34
  • Screenshot_2025-09-17-14-08-27-095_com.viber.voip.jpg
    Screenshot_2025-09-17-14-08-27-095_com.viber.voip.jpg
    82,1 KB · Pregleda: 35
  • Screenshot_2025-09-17-14-09-01-262_com.viber.voip.jpg
    Screenshot_2025-09-17-14-09-01-262_com.viber.voip.jpg
    79,4 KB · Pregleda: 35
  • Screenshot_2025-09-17-14-09-13-653_com.viber.voip.jpg
    Screenshot_2025-09-17-14-09-13-653_com.viber.voip.jpg
    82,1 KB · Pregleda: 32
Nije to baš tako Stevo, ja sam u pravnom sektoru i imam uvid u mnoge ugovore i dogovore, tako da uvek pričam iz prve ruke.
Kad pričamo o Stambenim zgradama Nalps koji spominješ ti je rasprodat za 2100-2200, mislim da su neki bolji otišli i po 2300. To što si izbacio na oglas je iz serije onih koji se ne prodaju kad treba, obično u prizemljima, suterenima, tavanima koje niko neće u prvom krugu. Tu je mogu reći ova cena 2000 čak i sasvim lepa, i upravo to potvrđuje ono što sam rekao da su cene otišle gore. Nekad bi ti za to tražili 1300! Jedan stan, ali lep na spratovima, i to ne baš sa najboljim pogledom je tu prvi kupac prodao po 2400-2500, zaradivši oko 300 eur/m2 za godinu dana.
Recimo, jedna od skupljih ulica je i Krfska, koja izlazi na Maxi, gde su svojevremeno bile cene stambenjaka od 2200 i važile za jedne od jačih, a sada 2600-2700+. I pojavio se tamo jedan za 1900, međutim kad sam onako iznenađen detaljno pogledao bio je u prizemlju i gledao na kantu iz susednog dvorišta. Ono što vredi, ima spratnost, pogled, tu nećeš sigurno naći te cene, naročito u centru gde tako reći nema ispod 2000 za najobičnije stambene zgrade.

U Svetogorskoj stan koji prikazuješ se prodaje za 2400, ali taj je u onim višim zgradama i to odgovara kvalitetu i celoj priči, ali sve one prelepe zgradice sa P+2+Pk iznad crkve su skuplje. Tu je jedan tražio 3100 i dobio oko 2900-3000. To je jedina od Stambenih zgrada koja je postigla tu cenu, i sasvim pravilno je ovaj napisao u oglasu da je to najtraženija ulica na celom Zlatiboru i da se sasvim retko prodaju stanovi. Otprilike samo ko mora, zato što se najskuplje izdaju...iako su stambene zgrade!

Pa Obudojevica koja se može smatrati nekom periferijom ali sa pogledom je već dotakla 2000, bolji stanovi razume se!

Poslednja izmena:
Bio mi je kod mene na ljetovanju jedan investitor iz Obrenovca koji ima svoju zgradu na Obudojevici i nudio mi je za 1.600 €\m2. Meni se ta lokacija ne svidja. U Svetosavskoj br. 27 se u izgradnji može uzeti za otprilike 2.200 €\m2 to je malo visočiji dio ulice što nije ni loše radi pogleda.
Za Vidića je tačno. Ova 3 su u prizemlju i suterenu s tim da je suteren bolji jer ima otvoreniji pogled.
Šta znam. Meni se Zlatibor svidjao, ali istina je da sve više i više liči na Rafu.

Tako je, na Obudojevici imaš i za 1600 ali i za 2000 što je neki maksimum, za sada. Imaš i stan u prizemlju/suterenu za 1300 kod ulaza u garažu i sl, samo da ga proda. Ima svašta ali ipak moramo gledati neke sredine da bi lakše diskutovali. CG jeste skuplja ali je i pukla sezona (i to ne znam već koja više po redu!?), ma da i sam znaš da gde god je turističko mesto možeš u jednoj zgradi na Pr naći za recimo 1500, a već prekoputa sa dobrim pogledom za 3000. To je tako u turizmu, čak se u jednoj jedinoj zgradi cene znatno razlikuju, pa samim tim i cene izdavanja...što je sve normalno.
Najjeftinije je platiti investitoru 100% još dok je u rupi, i dobiti popust. Ali moraš znati dobro čitati projekt ili bar povesti nekakvoga građevinca/arhitektu sa sobom da ti pomogne

Šta god mi mislili broj stranaca se naročito povećava, a broj domaćih umereno...a zamisli kako će sve izgledati sa autoputem, Golf terenima, aerodromom - kad krenu da sleću niskotarifni avioprevoznici sa po 200 turista samo u jednom avionu, kad dođu svetski hotelski lanci i brendovi. Najavljujem ludilo 🚀🍾🥂:cool:

Sa strancima nije sve tako obećavajuće. Oni dolaze jednom i to je to. Da vide. Nisu "stalni gosti". Kada neka lokacija postane aktuelna, oni je izgustiraju za par godina i idu dalje. To se desilo Hrvatskoj, sada se dešava Crnoj Gori, sledeća je Albanija...
To se ne odnosi na hotelski turizam. On ima perspektivu. Pogotovo u rezortima koji su maltene zatvoren sistem - grad za sebe. Turista ne mora ni da izadje iz njega, ako ne želi.
Boranija i paradajiz turizam i turisti polako opadaju i dugoročno će to biti jako mali udio.
Privatni izdavaoci da bi opstali, moraće da ukrupnjavaju svoju ponudu. Npr. da imaju mali objekat sa nekoliko apartmana i da šire ponudu - sa nekom vrstom hrane, dovozenja/odvođenja, organizacije izleta, pa čak i sopstvenog Rent a car-a...
Opstaće samo oni koji se porodično bave time jer će radna snaga biti sve deficitarnija i skuplja i skuplja.
To su već pokazale malo luksuznije destinacije u Istri i Dalmaciji - kuća, prepravljena u par dobrih apartmana, na prvoj liniji ili u suprotnom sa bazenom, sa konobicom u prizemlju...
Era stan na dan polako prolazi.
Pogotovo na Zlatiboru gdje se to radi za 30 € što je ujedno i smješno i žalosno jer to je parodija na turizam i tu u stvari ni za koga nema zarade - samo se pravi prividna vještačka gužva najniže platežno moćnih turista.
E sad, pravo je pitanje da li je za pravi turizam Zlatibor trajno devastiran i uništen. Na to pitanje ja još uvijek nemam odgovor. Vjerovatno okolina nije i tu će se praviti hoteli, a ovo u sadašnjem centru će ostati grad koji pomalo podsjeća na pojas Gaze.
Na žalost, mi smo takvi i sve fino uništimo radi pohlepe za profitom što je tipično za ex komunistička društva.
Džabe ti najbolji stan u najboljem objektu na Zlatiboru kada je sve okolo kao neka parodija na turizam. Prave turiste ne zanima šećerna vuna, kuvani kukuruz, pljeskavica u lepinji i palačinka na ulici, nego prirodne ljepote, domaća kuhinja i zdrav vazduh i priroda.

Nema stranog turiste koji se nije oduševio i takoreći obećao da dolazi opet, vidim da mnogi ovde nemaju pojma i nisu upućeni o čemu pričaju! U Bgd je takva situacija, on je prolazna priča, kao na autobuskoj stanici!
To isto što se piše za 30 eur/noć su budalaštine naravno, doduše ima jedna raspala kućica sa naherenom ogradom, ali čak i taj izdaje za 39 eur/noć hahaha. Zaboravite te priče, neozbiljno je! Dobar smeštaj u stambenoj zgradi nema ispod 50 eura, a hotela sa 4* ispod 100 eur...ili nešto niže za duži boravak
Na Zlatiboru ima bar dvadesetak okolnih turistički interesantnih lokaliteta, i treba ti bar 15-ak dana da bi sve to obišao. Često ljudi iznajme apartman na Zlatiboru a onda obilaze okolinu. Ali glavna stvar je čist vazduh i zdravlje po koje ljudi i turisti dolaze...zato mu se svi stalno iznova i iznova vraćaju. I uvek ih nešto novo sačeka. Ne smem ni zdravu i ukusnu hranu da zaboravim koja naročito prija posle šetnje i relaksacije.

Odvojte turizam od kirije, i stambenjake od hotela i biče vam lakše da razumete šta će se desiti kad Razvojni program uzme maha. Dobro je što će tada i te raspale kućice da se srede, jer će biti para na sve strane...ali svakako centar će biti sve nedostupniji i tu ni kuknjava ni omalovažavanje neće pomoći sigurno, već samo duža šetnja (a i zdravije je :cool:)

Nema stranog turiste koji se nije oduševio i takoreći obećao da dolazi opet, vidim da mnogi ovde nemaju pojma i nisu upućeni o čemu pričaju! U Bgd je takva situacija, on je prolazna priča, kao na autobuskoj stanici!
To isto što se piše za 30 eur/noć su budalaštine naravno, doduše ima jedna raspala kućica sa naherenom ogradom, ali čak i taj izdaje za 39 eur/noć hahaha. Zaboravite te priče, neozbiljno je! Dobar smeštaj u stambenoj zgradi nema ispod 50 eura, a hotela sa 4* ispod 100 eur...ili nešto niže za duži boravak
Na Zlatiboru ima bar dvadesetak okolnih turistički interesantnih lokaliteta, i treba ti bar 15-ak dana da bi sve to obišao. Često ljudi iznajme apartman na Zlatiboru a onda obilaze okolinu. Ali glavna stvar je čist vazduh i zdravlje po koje ljudi i turisti dolaze...zato mu se svi stalno iznova i iznova vraćaju. I uvek ih nešto novo sačeka. Ne smem ni zdravu i ukusnu hranu da zaboravim koja naročito prija posle šetnje i relaksacije.

Odvojte turizam od kirije, i stambenjake od hotela i biče vam lakše da razumete šta će se desiti kad Razvojni program uzme maha. Dobro je što će tada i te raspale kućice da se srede, jer će biti para na sve strane...ali svakako centar će biti sve nedostupniji i tu ni kuknjava ni omalovažavanje neće pomoći sigurno, već samo duža šetnja (a i zdravije je :cool:)
Sreća tvoja što niko od nas nema booking, pa ne može da te demantuje.

Znaš kako, dok god budem ovde čitao budalaštine kako nepostojeći senzor javlja da je vazduh užasno zagađen, kad se podmeću montirane slike potopljenog trga, najnoviji eko projekat predstavlja kao uništenje planine, kako su cene rente ili kvadrata male, kako je sve puklo, kako eto i ti im se priključio pričajući kako liči na Gazu, kako se negde neka kanta prevrnula, neke behaton ploče pocrnele od puno turista (a onda u drugom delu iste poruke pišu kako nema turista i sve je puklo! hahaha), i dok niko drugi ne želi da se takvim budalaštinama suprotstavi, onda neće imati nikakvih mana, ili baš retko...a ako se uzdignemo iznad tih podmetačina i provokacija propalih Bgd agenata (recimo i sa avatarima nato činova!) i sitnih investitora kojima je tržište puklo, promaja duva kroz show room i gluvare dokoni u obližnjem kafiću pa im krivo što drugima ide dobro (ono prostačko "da komšiji crkne krava"), usput se čudeći što njihova pohlepa nije prepoznata kao uspeh, i počnemo normalno diskutovati i u detalje ocenjivati kakve sve dobre stvari sigurno donosi novi Razvojni projekat, kad budemo cenili zvanične podatke o rastu turista itd itd, onda će mi se verovatno javiti želja da više kritikujem.

Sve više turista dolazi u naše najveće turističko mesto, i pre svega treba prihvatiti tu realnost a odbaciti predrasude i predubeđenja

Evo nekih lepota i zanimljivosti:

2500 sunčanih sati godišnje i svega 1,4% planine urbanizovano

Vrh