Šta je novo?

Cene nekretnina

na osnovu čega to tvrdiš? odakle će da se akumulira taj nominalni rast primanja?
Na osnovu toga sto i za ovo trenutno nema ko da radi, nase stanovništvo je otislo i odlazice i dalje ako se makar ne približimo nekom proseku u Evropi, jer se radnici vec uvoze u ozbiljnim količinama. Mislim da stvari treba gledati malo jednostavnije, sve vise novca ce biti u opticaju i naravno sve ce biti skuplje, ali realan standard velike većine ljudi ovde ce biti bolji dok ce manjina pogotovo ona koja je vezana za primanja u evrima imati tj. vec ima manji standard. Realnost je da moramo dobiti neku ozbiljno brojnu nizu srednju klasu. A da izvlacim podatke o tome da li su pale SDI, doznake, da li je dug 40 ili 60 BDP-a, da li kurs treba biti 200... Realnost je ono sto imamo trenutno i kako se stvari krecu zadnjih godina, pogotovo od korone

Na osnovu toga sto i za ovo trenutno nema ko da radi, nase stanovništvo je otislo i odlazice i dalje ako se makar ne približimo nekom proseku u Evropi, jer se radnici vec uvoze u ozbiljnim količinama. Mislim da stvari treba gledati malo jednostavnije, sve vise novca ce biti u opticaju i naravno sve ce biti skuplje, ali realan standard velike većine ljudi ovde ce biti bolji dok ce manjina pogotovo ona koja je vezana za primanja u evrima imati tj. vec ima manji standard. Realnost je da moramo dobiti neku ozbiljno brojnu nizu srednju klasu. A da izvlacim podatke o tome da li su pale SDI, doznake, da li je dug 40 ili 60 BDP-a, da li kurs treba biti 200... Realnost je ono sto imamo trenutno i kako se stvari krecu zadnjih godina, pogotovo od korone
naše stanovništvo je otišlo i odlaziće, a umesto naših ljudi dolaze oni nesretnici sa nepala, sirije i ostalih kuro***ina. oni kad dođu pristaju da rade za srpski minimalac jer je to za njih samo po sebi ludilo mozga - mislim da nam je izvesniji scenario u budućnosti da uvozimo te nesretnike koje ćemo da plaćamo klikerima nego da ulažemo u naše mozgove, jer da bi se ulagalo u naše mozgove potrebne su strane investicije i radna mesta koja bi zahtevala stučne ljude.

Zanimljiv video. Mogli bi se izvuci neki zakljuci a i napravite paralele ...

Sve je tačno objasnio. Za razliku od Srbije Nemačka ima progresivno oporezivanje, I svi preko 150k eur bruto upadaju u tu "super rich" kategoriju, iako u stvarnosti kući donose jedva 7k Eur i teško da mogu da se nazovu srednjom klasom u gradovima poput Minhena, Frankfurta I Berlina. Mogu da zamislim @iv4n kada shvati da pored sto mora da zaradi svoju platu, treba da zaradi i za zdravstveno osiguranje I socijalnu pomoć za još jednu prosečnu sirijsku ili afganistansku porodicu

naše stanovništvo je otišlo i odlaziće, a umesto naših ljudi dolaze oni nesretnici sa nepala, sirije i ostalih kuro***ina. oni kad dođu pristaju da rade za srpski minimalac jer je to za njih samo po sebi ludilo mozga - mislim da nam je izvesniji scenario u budućnosti da uvozimo te nesretnike koje ćemo da plaćamo klikerima nego da ulažemo u naše mozgove, jer da bi se ulagalo u naše mozgove potrebne su strane investicije i radna mesta koja bi zahtevala stučne ljude.
Trik je u tome da bi njih vise ne mozes da placas klikerima jer i on mora ovde da plati krevet i sve ostalo po tekućim cenama i da posalje nesto kuci. To vreme, neces da radis za 200e, ima ko hoce, je proslo i sad je situacija da tu uvoznu radnu snagu placas onoliko koliko da si platio sopstveni narod ne bi imao egzodus istog.

Cool, ti kad budeš imao svoju firmu ti godišnje daj 30% povišice. Inače inflacija za 2025 je 2.2% u Evrozoni, 2.9% u Srbiji.

A drugi problem sa povišicama je to što su jednosmerne. Kad daš nekome 10% to je taknuto maknuto, ako sutra posao krene nizbrdo ili šta god, ne možeš da dođeš i kažeš e ajde sad da smanjimo platu na staro. Tako da treba malo realnije gledati na sve.
Hoceš da kazeš da su cene u proseku poskupele 2.9 % ?
Ako je struja poskupela 6.6 % i infostan tj.voda za 17.5% i npr pogrèbne usluge za 60%...ili parking za nekh 28% .....gde da nađem tih 2.9% u proseku ?

Plate da skoče za 30%??? Plate su skakale do sada zbog stranih investicija. Kao drugo ne znam nikog kome je plata u zadnjih godinu dana porasla za 1% a ne više. Naravno plate neće puno ni padati, ali će kupovna moć da drastično oslabi u par meseci pred nama, zbog prognoziranih poskupljenja hrane i energenata (koji su ionako skupi). Kao treće mi nismo ni svet ni evropa, ali jesmo jeftina i nekvalifikovana radna snaga, koja je počela da dobija masovne otkaze. Šta mislite kada većina te mase sa juga, sada krene u Bg trbuhom za kruhom, da će plaćati kirije 500+ eura?
Nema više mase ljudi sa juga koji idu za BG. Samo inostranstvo. Isti su troškovi.

Jedino je ovde pitanje da li si pao na državnu propagandu? Pošto ovo čujem na više mesta copy/paste. To i da sada želimo samo visokoproduktivne investicije. Radno intenzivne kaput. Kao da je to tako jednostavno

260k eur do 325k eur za 1Bedroom u Dubajiu, sada mi stigla poruka od našeg poznatog prodavca/agenta za nekretnine. Nekima sigurno on iskače na instagramu.

Ma kakvih 325k da bacaš pare tamo u pustinju. Uzmeš ovde kuću sa imanjem, tri sprata troje dece, posle nećeš ni da lupaš glavo razmišljajući o investicijama. Eventualno investiraš u zemlju neku usput i da te bog vidi. Evo našao sam ti, nema na čemu:

Imaš i kusur da opremiš dvorište, napraviš neke skalamerije da trči sitna dečica. Ne moraš da slaviš rođendane u igraonici (to ti je ušteda odmah 1k evra godišnje), nego u avliji bato, ima mesta za 50 ljudi minimum, bogato.

Ljudi iz Sofije imaju slicnu perspektivu o Beogradu, gledaju ga kao grad koji je stao u vremenu gde mozes jeftino jesti piti i pusiti po kafanama. Kad sam ih pitao sta je to sto osecate da je losije, rekli su mi fasade po centru, raspali i prastaei javni transport i gužve(pogotovo su sokirani naicnom na koji se vozi), štrokavost i romi po centru, manjak zelenila, kablovi koji vise po centru (vrv misle na Dorcol i Vracar) scam taxisti itd. Sve je do perspektive
U ovim kategorijama nismo ni do kolena Bugarima, ne znam kako je Beograd mogao da ih šokira.

loše je to što ne bi trebalo da plaćaš sumanute cifre za borča kvalitet i izgled, a druge strane kurve, đani i viki komšiluk.
ps za te pare ideš kao gospodin na dorćol ili vračar, ako ti je bitan centar grada.
Neka je 'Dorćol izgled' metafora za uređenost i estetiku, kad ono... Sivilo i prastare zgrade koje pucaju, jedino vajb izvlaci situaciju... A Borča izgled je više novogradnja + planski blokovi i to svi sa fasadnom ciglom.
Tako da nisi ispao bas zanimljiv i duhovit.

Neka je 'Dorćol izgled' metafora za uređenost i estetiku, kad ono... Sivilo i prastare zgrade koje pucaju, jedino vajb izvlaci situaciju... A Borča izgled je više novogradnja + planski blokovi i to svi sa fasadnom ciglom.
zamolio bih bez bespotrebnog obesmišljavanja priče. verujem da je svima jasno šta je posredi kada se u uporednu analizu uzimaju bnv, borča i dorćol.

Zasto si tako nesiguran u svoje izbore? Ako je tebi lepo u Borci, onda svaka cast ne vidim razlog da menjas mesto stanovanja sve i da mozes da priustis Dorcol ili Vracar. Sa druge strane, bilo bi suludo da nisi svestan kakvu reputaciju ima Borca kao naselje- sigurno ne kao metafora za uredjenu, plansku gradnju sa crvenom fasadnom ciglom.

Vrh