Šta je novo?

Cene nekretnina

bnv nije merilo. bnv ne može ni blok 65 da prekopira. bnv je teška izloacija i jasno je u prinicpu i tebi i meni ko su ljudi koji pikiraju bnv.
je l poznaješ nekoga iz svog okruženja ko bi otišao da živi pod kiriju u bnv i plaćao ovoliko?
Dok god ljudi mere samo prema svom okruzenju do tad im nista kece biti jasno. Od bavljenja poljoprivredom, preko cena nekretnina do iznajmljivanja u bnv.

bnv nije merilo. bnv ne može ni blok 65 da prekopira. bnv je teška izloacija i jasno je u prinicpu i tebi i meni ko su ljudi koji pikiraju bnv.
je l poznaješ nekoga iz svog okruženja ko bi otišao da živi pod kiriju u bnv i plaćao ovoliko?
Ne, ali to je zato sto se ne krecem u takvim krugovima, siguran sam da ima ljudi koji poznaju takve ljude

Dok god ljudi mere samo prema svom okruzenju do tad im nista kece biti jasno. Od bavljenja poljoprivredom, preko cena nekretnina do iznajmljivanja u bnv.
veruj mi da sam srećan što mi nije jasno i što ne znam nikoga iz svog okruženja ko bi otišao da živi u bnv pod kirijom (kolika god ona bila). i neka mi zauvek ne bude ništa jasno, samo neka je tako.
u suportnom, morao bih da menjam okruženje u kompletu sve dok ponovo ne nađem ljude koji će za bnv reći "FUJ TO".

Sad će još malo podaci za novoodobrene kredie, pa ćemo da vidimo da li je tržište živo ili ne. Iskustvo je pokazalo da su monetarni agregati daleko pouzdaniji od teorija da, recimo, potražnja izumire zbog nepodnošljivosti života u Beogradu.

Pre pandemije, M2 je rastao yoy nekih 5,6% u proseku. Tokom pandemije išao je do 35% (narandžasta prati godišnju stopu rasta). Onda 2022. povlačenje stimulansa, rast kamatnih stopa, usporavanje, pa čak i pad likvidnosti u drugoj polovini godine. Zatim 2023-2024 opet rast plata, rast potrošnje, obnova kredita, još visoka inflacija. I evo nas ovde, krstarimo na oko 15%. Isto tako i cene nekretnina, manje-više.

Montetarni stimulansi deluju sa velikim zakašnjenjem. Teoretirači navode 12-18 meseci, ali otegne se to bogami, pa se određeni efekti iz 2020-2021 vide i do par godina kasnije. Pošto nemamo registar cena, najbolje je pratiti kreditnu aktivnost, to će nam reći dosta.

M2_Growth_Serbia.png

veruj mi da sam srećan što mi nije jasno i što ne znam nikoga iz svog okruženja ko bi otišao da živi u bnv pod kirijom (kolika god ona bila). i neka mi zauvek ne bude ništa jasno, samo neka je tako.
u suportnom, morao bih da menjam okruženje u kompletu.
Što je toliko loše otići u BNV da se živi pod kiriju? Ozbiljno pitam.
Malo je falilo da upravo ja budem taj u ovom periodu.

Što je toliko loše otići u BNV da se živi pod kiriju? Ozbiljno pitam.
Malo je falilo da upravo ja budem taj u ovom periodu.
loše je to što ne bi trebalo da plaćaš sumanute cifre za borča kvalitet i izgled, a druge strane kurve, đani i viki komšiluk.
ps za te pare ideš kao gospodin na dorćol ili vračar, ako ti je bitan centar grada.

Kad znaš da je zemlja perspektiva...napraviš dogovor sa rođacima...pocnete zajedno da radite i zarađujete veliki Roi....ima bog da Vas vidi....Baš je glupo da niko nije na njoj kad je to super isplativo ...
Au bre mićo, teško dopreti do tebe, a bas sam probao….sto ne kupiti neku njivu uz bedem pored Dunava izmedju Surduka i Starog Slankamena, ako možeš da čekaš sa lovom, niko ne prica o livadama po zapustenim selima, i to će vredeti nekim sledećim generacijama sigurno, ko može da čeka 🤣

Poslednjih dana se sve vise pise i u AI bubble-u. Ne u smislu da ce AI puci kao sto su pukle kriptovalue, AI je tu da ostane, nego da je upumpano previse novca, mnoge firme posluju sa gubicima, 95+% AI wrapper startupova je u gubicima, a takodje su i ulaganja toliko isprepletana medju kompanijama da ako jedna pukne pucaju i sve ostale. Struja se trosi sve vise, to dize cene i energentima,...
Pogledajte prilog 256019
Ubrzo ćemo se svi pitati kako nismo videli nešto što je bilo toliko očigledno 😁

Isto kao što smo se pitali 2001 godine, a taj dot com boom je dečija igra za ovaj koji će da se desi.

Znam mnoge koji žive tamo, jako lepo naselje, sa svim sadržajima. Šta je tačno zamerka?

loše je to što ne bi trebalo da plaćaš sumanute cifre za borča kvalitet i izgled, a druge strane kurve, đani i viki komšiluk.
ps za te pare ideš kao gospodin na dorćol ili vračar, ako ti je bitan centar grada.
Odes na dorčol medj rome ili vračar medj crnegorce magijase. Jaki komsioluci.

Plate da skoče za 30%??? Plate su skakale do sada zbog stranih investicija. Kao drugo ne znam nikog kome je plata u zadnjih godinu dana porasla za 1% a ne više. Naravno plate neće puno ni padati, ali će kupovna moć da drastično oslabi u par meseci pred nama, zbog prognoziranih poskupljenja hrane i energenata (koji su ionako skupi). Kao treće mi nismo ni svet ni evropa, ali jesmo jeftina i nekvalifikovana radna snaga, koja je počela da dobija masovne otkaze. Šta mislite kada većina te mase sa juga, sada krene u Bg trbuhom za kruhom, da će plaćati kirije 500+ eura?

Poslednjih dana se sve vise pise i u AI bubble-u. Ne u smislu da ce AI puci kao sto su pukle kriptovalue, AI je tu da ostane, nego da je upumpano previse novca, mnoge firme posluju sa gubicima, 95+% AI wrapper startupova je u gubicima, a takodje su i ulaganja toliko isprepletana medju kompanijama da ako jedna pukne pucaju i sve ostale. Struja se trosi sve vise, to dize cene i energentima,...
Pogledajte prilog 256019

Ovo je opet kataklizmičnost bez razloga. Sigurno je da će short term biti pomalo balon, jer smo sad u fazi da se lova sliva u to sa idejom da se to može primeniti svuda, pa se puca u mraku u nadi da će neko nabosti zlatni ćup.

Kad se budu iskristalisali najbolji načini za primenu tehnologije, dugoročno će to nastaviti da bude bull. Ekonomija nema u kom drugom pravcu da ide osim u pravcu totalne automatizacije.

da li veruješ da se ovo stvarno izdaje i kome?
btw i ako koji slučajem može nekome da se izda, smtaram da je ekstremno izlovan uzorak u vidu veštački naduvanog bnv koji ne može biti primenjen i usvojen na druge lokacije.

Znam situacije da strane firme/organizacije plaćaju i duplo veće kirije svojim zaposlenima u BG, naravno to su ekspati na visokim pozicijama, ali ima toga sve više.

to nije do deteta, već je fail roditelja. ja nisam neko ko je odrastao u siromaštvu, ali sam imao dubokousađene obaveze u glavu i šta je to što se od mene očekuje u budućnosti. sve što sam dobijao sam morao da opravdam i ništa mi se nije podrazumevalo. zato danas imam svoj stabilan život, a antidepresiv/lek za smirenje popijem samo zbog problema na poslu, a ne iz obesti.
Pa upravo zbog tih roditeljskih očekivanja sad u mladosti piješ lekove za smirenje. Šta ćeš tek raditi kad te stignu ozbiljni životni problemi. Mora samo da se umre, sve drugo je u životu opcionalno. Problem u sadašnjem vaspitanju dece je to što im ubijamo želju za bilo čim, jer im sve činimo instant dostupnim, dobiju sve i pre nego što požele, a želja je gorivo uspeha. I to je problem velike većine porodica bez obzira kom staležu pripadaju. Moje planiram da pošaljem na detox u podstanare nakon završetka srednje škole.

Au bre mićo, teško dopreti do tebe, a bas sam probao….sto ne kupiti neku njivu uz bedem pored Dunava izmedju Surduka i Starog Slankamena, ako možeš da čekaš sa lovom, niko ne prica o livadama po zapustenim selima, i to će vredeti nekim sledećim generacijama sigurno, ko može da čeka 🤣
Ta njiva uz bedem..bar što se tiče Bgd je gradsko gradevinsko pa ima i takvu cenu... Isto verujem da je i drugde. Ja i pricam o cekanju jedno 30 godina..ako bude a ne mora da znači... možda.
Kupi juga sad...čuvaj ga...vredeče sigurno nekim sledečim generacijama...kao muzejski eksponat ..bar...
Eto i ja nešto pametno...zar ne...

Pa upravo zbog tih roditeljskih očekivanja sad u mladosti piješ lekove za smirenje. Šta ćeš tek raditi kad te stignu ozbiljni životni problemi. Mora samo da se umre, sve drugo je u životu opcionalno. Problem u sadašnjem vaspitanju dece je to što im ubijamo želju za bilo čim, jer im sve činimo instant dostupnim, dobiju sve i pre nego što požele, a želja je gorivo uspeha. I to je problem velike većine porodica bez obzira kom staležu pripadaju. Moje planiram da pošaljem na detox u podstanare nakon završetka srednje škole.
svojoj deci ću omogućavati šta god požele sve dok mi to budu na ispravan način uzvraćali. ako su vredni, moralni, pošteni, kulturni, pristojni, uspešni u školi/fakultetu, ako cene ono što dobiju. dobiće šta god im padne na pamet. nikad ih neću terati da se muče ko isusi sve dok u njima vidim kvalitetne ljude.

Toliko pristupacno okruzenje sa direktnim informacijama...na 2 klika...samo bu**** ne vidi stanje bilo čega. Merim se prema onom sto poznajem i znam..a ne o eno onaj uspesno živi od poljoprivredeva a dobio bespovratno stranački 500k subvencije i auto put mu prošao kroz 2 njive..
Reči da nesto valja a propada vec 50 godina....reci da ima kuća u Bgd za 50k.....reci da nam je super i rusi pa i ostali da nas obozavaju.......reci da je inflacija 4% a ne ko i svuda oko 30%.....

ja prosto ne mogu da poverujem u to da će rente da skoče iznad ovih koje su trenutno. pa za koliko onda da se izdaje 50 kvadrata u bloku 65 ako je sad 1000 eur. ne možeš od babe napraviti devojku šta god da je. tako i ovo, ne može 50 kvadrata da se izdaje za 1500 eur jer je to na kraju dana ipak 50 kvadrata.
Dok imamo nominalni rast plata u evrima imacemo rast kirija i cena kvadrata. Jedno drugo je manje vise ispratilo. I realnost je da ce nam nominalni rast primanja u evrima biti sve veci

Poslednja izmena:
Samo se prati inflacija i po malo zaostaje
Cool, ti kad budeš imao svoju firmu ti godišnje daj 30% povišice. Inače inflacija za 2025 je 2.2% u Evrozoni, 2.9% u Srbiji.

A drugi problem sa povišicama je to što su jednosmerne. Kad daš nekome 10% to je taknuto maknuto, ako sutra posao krene nizbrdo ili šta god, ne možeš da dođeš i kažeš e ajde sad da smanjimo platu na staro. Tako da treba malo realnije gledati na sve.

Vrh