Šta je novo?

Izbori 2025

Da li i jedna stranka, grupa, ili pojedinac zainteresovana za izbore , se zalaže za borbu protiv korporativnog Darvinizma prema zaposlenima i poštovanje njihovim prava. ?
Socijalni darvinizam nije problem nastao zbog nedostatka socijalizma već nedostatka karaktera i samopoštovanja. Ako se nagu..iš izvršiće ti koitus. Sam si kriv što si se nag.zio

Smrt države i kao pi*** smo svi kolektivno prećutali svi ceo dan. Osim 100 ljudi ispred Vlade, njima svaka čast.

Mislio sam da je došlo vreme kad ćemo i najmanju sitnicu izlaziti masovno, ali ****ina.

Nebitno ko je na vlasti.

Srećan Šešelj koji se šepuri 1.11. na Sajmu knjigu svima koji slave.

***o nam ja mater svima kolektivno.

Nek se naslađuju klošari ćacijevski dok mogu, biće im veselo kad ostanu sami sa sobom ovde.

Што се тиче истраживања Црте, они су пре две године проценили да ће Србија против насиља освојити 30% гласова на парламентарним и 51% на градским изборима, а знамо колико су гласова на крају стварно освојили. Тако да, не сматрам да су Цртина истраживања поуздан извор. Ни НСПМ истраживања нису 100% поуздана, али су најпоузданија од свих.
pa zar nije tako i bilo? Koliko se sećam SPN je osvojila 27%, a u gradu je bio egal pa je neko pametan smislio da treba da se bojkotuje.

^
Nama sada treba dobra pokazna vežba kako će prolaziti političari koji se budu usudili da bar malo oponašaju SNS. Bilo to Čaušesku scenario ili javno sramoćenje, svejedno, mora oštro i jasno. A posle toga nam je pod hitno potreban sistem kojim će lako moći da se smeni bilo koja vlast, nešto nalik na antičku Grčku i njihova provera rada čelnika na svakih godinu dana. Možda da zađemo u univerzum serije Black Mirror pa da imamo sistem poena za političku vlast, pa kada padne popularnost ili bude skandal, onda ide automatska smena. I tako dok se ne istreniraju političari i da konačno shvate da oni rade za narod, a ne obrnuto.

Ne bih da krećem u fantaziranje i da namećem bilo kome, posebno jer ja nažalost ne mogu učestvovati ni biti u Novom Sadu 1. novembra, ali smatram da bi uz ove najave pešačenja studenata mogli i neki zborovi da se skupe i da narod krene u šetnju - naravno u svojoj organizaciji. Mislim da je takav poduhvat izuzetno jak simbol, ali da to opet ne bude simbol, mora da se onda i realizuje u neki konkretan rezultat.

Да се вратим на истраживање црте и зашто су бројеви дискутабилни:

1. Од 100% испитаних само је 19% њих дало одговор. Већ то је показатељ да се истраживање може сматрати неуспешним јер нема довољног узорка.
2. Чак и на тако малом узорку има и маргина грешке.
3. Навели су да студенстка листа има 44% подршке, листа предвођена АВ 32% и да има 14% оних који неће изаћи на изборе или не знају за кога би гласали. Остаје 10% за које не знамо ништа. Можда они подржавају неку листу или више њих који би могли да се приклоне АВ листи.
4. Ово су подаци само на 19% испитаних. За 81% не знамо ништа. Рецимо да је ових 19% из урбаних средина. То би значило да у оних 81% има више подршке АВ листи, како то бива у мањим срединама.
5. Исто важи и обрнуто, ако је тих 19% из мањих средина онда се у оних 81% налази већи потенцијал за студентску листу.

Мој утисак је да се са овим бројевима изашло да би се подигао морал нама на супротној страни ове власти и да тема остане актуелна. Мени лично не значи много јер је узорак мали и немамо податке одакле он долази.

Зар није написано у самом истраживању да је узорковање учињено методом рандом генерисања бројева телефона?

Иначе реалистичније ми је да неко одбије да одговори зато што се плаши да каже да ће гласати против Вучића него да одбије да одговори јер ће гласати за Вучића и верује да су студенти радикална мањина обојених револуционара коју је држава победила

Ти проценти ми сами по себи нису нереалистични свеопште узев и извесно је подршка режиму неповратно опада, да ће изгубити велике градове а потом и целу земљу. Важно је да се студенти активирају у томе и зграбе формалне полуге моћи и институција да пумпају много ефективније, протести и шетње су изгубили и свој новитет и тежину, једва да их и опозициони медији преносе више

Да се вратим на истраживање црте и зашто су бројеви дискутабилни:

1. Од 100% испитаних само је 19% њих дало одговор. Већ то је показатељ да се истраживање може сматрати неуспешним јер нема довољног узорка.
2. Чак и на тако малом узорку има и маргина грешке.
3. Навели су да студенстка листа има 44% подршке, листа предвођена АВ 32% и да има 14% оних који неће изаћи на изборе или не знају за кога би гласали. Остаје 10% за које не знамо ништа. Можда они подржавају неку листу или више њих који би могли да се приклоне АВ листи.
4. Ово су подаци само на 19% испитаних. За 81% не знамо ништа. Рецимо да је ових 19% из урбаних средина. То би значило да у оних 81% има више подршке АВ листи, како то бива у мањим срединама.
5. Исто важи и обрнуто, ако је тих 19% из мањих средина онда се у оних 81% налази већи потенцијал за студентску листу.

Мој утисак је да се са овим бројевима изашло да би се подигао морал нама на супротној страни ове власти и да тема остане актуелна. Мени лично не значи много јер је узорак мали и немамо податке одакле он долази.
Па свако истраживање има овакав ток, узорак, маргине и податке. Једина разлика је у томе што у другим истраживањима често прећуте ових пар информација (узорак и успешност). Црта их је објавила овако "сирово". Нема нити једног дискутабилног податка, аман.

Ако се ради са насумичним генерисањем бројева колике су шансе да се добије репрезентативни узорак?
Ако свако истраживање има овако ниску стопу добијених одговора колике су шансе да се добије репрезентативни узорак?

Рачунао сам да када се ради истраживање онда је циљ да се добије одговор од циљаног броја испитаника, у њиховом случају од 2020. Која је поента направити списак тог броја људи и ако неко не одговори не тражити новог испитаника из те категорије (старосне, образовне, боравишне). Узорак мора бити репрезентативан, ако неко од рецимо 65 година не да одговор онда се мора пронаћи испитаник од 65 година да би узорак остао репрезентативан.

Колико видим из њихових резултата, ми не знамо да ли тих 19% рецимо садржи 90% људи испод 60 година.

Можда само нисам видео да су ти подаци негде истакнути, прошао сам кроз резултате више пута и не видим их.

Biraš ne biraš izabranXa si.

eu.jpg

Vrh