Šta je novo?

Cene nekretnina

Naprotiv, veliki deo ITa recimo ovde ima firme koje imaju 0 profita, a čovek ovde je (su)vlasnik firme u Americi. Monogo ljudi drži druge firme napolju zbog poreza i investitora.
Ja ne znam nikoga ko ovde ima jednu od tih 7000 firmi, a znam solidan broj u ovoj drugoj kategoriji (čak iako izbacim startupe koji su digli po valuacijama od 20-30M, a realno će da propdanu)
Startupi uopšte nisu tema... Te njihove valuacije su monopoly money što bi se reklo, ja ovde pričam isključivo o firmama koje prave realan, opipljiv profit. Što se tiče poreske optimizacije, već rekoh da je Srbija jedna od najpovoljnih država u Evropi što se tiče korporativnog poreza, tako da nema razloga da neko seli poslovanje u inostranstvo zbog toga.

Nije samo zbog poreza, tu je i pravna sigurnst, lakoća poslovanja... Bar sa Amerikom je mnogo lakše ako je sve tamo, a smo za plate šalješ vamo (iz iskustva znam).
Elem, ako nećeš da veruješ ne moraš, ja sam siguran da više milioner kod nas ima skoro svu imovinu napolju...

Nije samo zbog poreza, tu je i pravna sigurnst, lakoća poslovanja... Bar sa Amerikom je mnogo lakše ako je sve tamo, a smo za plate šalješ vamo (iz iskustva znam).
Elem, ako nećeš da veruješ ne moraš, ja sam siguran da više milioner kod nas ima skoro svu imovinu napolju...
Nije to stvar verovanja ili ne, u pitanju su brojke, a brojke su veoma lako proverljive i iste za sve. Ako nešto ima logike ima, ako nema nema. Imati firmu u Americi i korisiti je samo kao shell kompaniju (a da ti je centar svih poslovnih aktivnosti u Srbiji) nema nekog smisla, jer ćeš na kraju platiti veći porez, plus imati pravne, računovodstvene i compliance komplikacije.

Kad to ima smisla je kada hoćeš aktivno da izbegneš da prijavljuješ prihode u Srbiji, kad ne želiš da država Srbija (i posredno vladajuće strukture) uopšte znaju za tvoje prihode, tada svesno pristaješ na sve komplikacije i veće poreze, ali verujem da takvih ljudi nema mnogo. Oni kojima to smeta su preselili ne samo poslovni već i životni centar van Srbije, pa su nebitni za ovu našu priču, njih sigurno ne zanima ni da kupuju stanove po Srbiji.

Uostalom, to sa raznoraznim sendvičima funkcioniše manje više samo kod IT firmi kojima gro prihoda dolazi iz inostranstva. Teško da ti možeš da napraviš takvu kombinaciju sa nekom građevinskom firmom ili trgovinom ili proizvodnjom i sl.

Nisu samo shell kompanije, prosto deo kompanije je tamo, nekad veći deo. Čovek ovde je suvlasnik i deo poslova je ovde. Sa građevinskom firmom koja gradi ovde, teško da ima smisla. Proizvodnje već ima, čak i poljoprivrede. Ne znam gde bi računao razvoj dronova na primer, možda dovoljno liči na IT da ga tu računamo (to su sve pojedinačni primeri za koje znam, svakako ne mogu da nabrojim hiljade takvih). Šta god da je multinacionalno, skoro uvek završi primarno negde napolju. Ono što je ovde je mahom ili vezano za lokalno tržište ili ima smo tanak sloj nekod predstavništa napolju.

Porez na dobit preduzeća + kapitalnu dobit (dividendu) je veći u Estoniji, Mađarskoj i Sloveniji u odnosu na Srbiju, nema logike da neko seli firmu tamo zbog poreza. Takođe nema logike da seli firmu u offshore zone jer će plaćati dodatnih 20-30% witholdinga na sve. Srbija je država sa prilično povoljnim poreskim sistemom što se tiče same dobiti preduzeća, jedna od povoljnijih poreskih destinacija u Evropi.
Tačno, ako se gleda isključivo porez na dobit, Srbija jeste konkurentna, ali dosta ljudi ne seli firme zbog nominalnih stopa, nego zbog šireg konteksta. U Estoniji recimo ne plaćaš porez dok ne isplaćuješ dobit, što je ogroman benefit za reinvestiranje. U Sloveniji i Mađarskoj mnogi gledaju stabilnost pravnog sistema, dostupnost EU tržišta i mogućnost apliciranja za fondove.

A kod offshore i low-tax struktura, nisu poenta isplate fizičkim licima, nego čuvanje kapitala van domašaja domaćih institucija ili planiranje kasnije prodaje kompanije. Dakle, u pravu si za poreze, ali motivi nisu samo fiskalni, već i regulatorni i reputacioni.

Nije to stvar verovanja ili ne, u pitanju su brojke, a brojke su veoma lako proverljive i iste za sve. Ako nešto ima logike ima, ako nema nema. Imati firmu u Americi i korisiti je samo kao shell kompaniju (a da ti je centar svih poslovnih aktivnosti u Srbiji) nema nekog smisla, jer ćeš na kraju platiti veći porez, plus imati pravne, računovodstvene i compliance komplikacije.
Ima smisla jer kod nas nemas Stripe niti druge velike payment gateway procesore koji su standard u svetu, a koji su potrebni za vecu konverziju korisnika i vece prihode od prodaje tvog proizvoda...

Ima smisla jer kod nas nemas Stripe niti druge velike payment gateway procesore koji su standard u svetu, a koji su potrebni za vecu konverziju korisnika i vece prihode od prodaje tvog proizvoda...
Stripe je prilično skup, velike firme obično idu na varijantu da se povežu direktno na payment gateway, ne treba im Stripe kao middleman. To je za male firmice i home biznise. Srbija u tom kontekstu nije ništa manje povoljna od US, ali ako ti je većina klijenata iz US onda ima logike imati firmu tamo jer mi još uvek imamo nakaradni zakon o deviznom poslovanju jos iz doba komunizma.

Stripe je prilično skup, velike firme obično idu na varijantu da se povežu direktno na payment gateway, ne treba im Stripe kao middleman. To je za male firmice i home biznise. Srbija u tom kontekstu nije ništa manje povoljna od US, ali ako ti je većina klijenata iz US onda ima logike imati firmu tamo jer mi još uvek imamo nakaradni zakon o deviznom poslovanju jos iz doba komunizma.
Zavisi sta smatramo malim firmama, ja poslujem sa par firmi koji su u ecommerce sferi, par njih ima promet oko 2 miliona EUR mesecno i koriste Stripe vec duze vreme, niko prosto im nije hteo dati bolje uslove (EU trziste doduse).

Ako sad pricamo o 10+ mil EUR prometu mesecno, onda OK, mozda te firme i koriste direktne integracije.
Ali Stripe je postao prilicno velik standard i poznat je vecini consumera kao brend i samim time cak i gubitak na % proviziji je nekad nadomesten poverenjem u Stripe i korisnickim iskustvom.

Pa uzmi uzorak ljudi koji poznaješ različitih profesija I staleža. Počni od ljudi iz sela sa kojima si odrastao, preko ljudi iz škole I iz studentskog doma, pa preko kolega u 5 firmi koje si promenio...koji % njih su uopste u mogucnosti da kupuju svoj 5. stan? Relanost je da ne poznajes nikoga iz te kategorije, ali verujes da tu ljudi postoje u značajno broju.
Ja sam boranija, gde sam ja relevantan za ovo, mogu da nagadjam samo. Ali cak i ja kao boranija licno znam bar 5 ljudi koji imaju 5+ stanova. Ali ovo treba da kaze neko ko ima firmu i ko se krece u takvom drustvu. Vise puta sam cuo za pricu gde se neki kupac ubaci na neki gradjevinski projekat i kupi toliko stanova da investitor menja ceo projekat prema njemu. Kako ti kao obican gradjanin da se takmicis sa takvim likovima za stan u zgradi? Jos kreditni kupac, pa bolje da ne pokusavas. Mene licno su oduvali sa jednog projekta 2022. za koji sam cekao gradjevinsku dozvolu 6 meseci jer su dosli svi kes kupci. Niti ja mogu da dokazem to sto pricam, niti ti. Dok ne vidimo crno na belo, nista. A to necemo videti nikad.
Ali je lepo diskutovati razloge za misljenja 😀

Zavisi sta smatramo malim firmama, ja poslujem sa par firmi koji su u ecommerce sferi, par njih ima promet oko 2 miliona EUR mesecno i koriste Stripe vec duze vreme, niko prosto im nije hteo dati bolje uslove (EU trziste doduse).

Ako sad pricamo o 10+ mil EUR prometu mesecno, onda OK, mozda te firme i koriste direktne integracije.
Ali Stripe je postao prilicno velik standard i poznat je vecini consumera kao brend i samim time cak i gubitak na % proviziji je nekad nadomesten poverenjem u Stripe i korisnickim iskustvom.
Da budem iskren, kao neko iz te struke, Stripe se koristi ponajviše zbog lenjosti developera. Oni imaju toliko dobre alate i toliko je laka integracija sa njima, da svi prvo odrade njih i kažu to je to (ta lakoća korišćenja je Stripe-ov biznis model od starta). To što ti Stripe naplaćuje 2.9% a da ušetaš na dobar dan direktno kod vize/mastercarda dobio bi 1.5% sa nula prometa, to je samo posledica toga što firme obično nemaju svoje developere, i što kad rade outsource to je bezobrazluk gde naplaćuju sumanute cifre da se integrišu sa nekim drugim, i onda si defakto zaglavljen sa Stripeom.

Npr. FirstData posluje u Srbiji više od 10 godina (možda i više), nema razloga otvarati firmu u USA samo zbog payment processinga.

Znači ako se ovde oseti mali pad kreće masovna bežanija iz nekretnina?
Ne, ne ide to tako. Nemamo mi finansijsku pismenost za ulaganje u berzu i preduzetništvo.
Mora baš biti ozbiljna kriza da neko nema za život pa da krene rasprodaja, poput SEKE za Beograd.
Nikom to u cilju nije.
Rasprodaje se zemlja, moš misliti nekretnine.
Nego mi sada palo na pamet i kada bude krize, ljudi će sve više dolaziti za BG, jer neće moći u svojim selima, manjim gradovima da žive(mada se to već dešava).
Imaš trenutno više ljudi van Srbije nego u Srbiji. Jedan deo tih ljudi živi u nekoj alternativnoj realnosti pa iz emotivnog razloga kupuju. Gasterbajteri ukoliko ne žive u Srbiji retko izdaju stanove.
Svi oni i kupuju i ulažu u druge države. Mnogo više nego kod nas. Tamo rade i žive. Ovo u Srbiji im je bilo usput. Sada zbog cena više nije usput.
Pitaš koliko % treba da bude bolje da bi se preusmerila kupovina? Zavisi šta ti je cilj. Uglavnom to može biti pri ovim cenama:
1. Špekulativna kupovina i nada da će ratu pojesti inflacija ili se nadati da će se rast nastaviti
2. Očuvanje vrednosti kapitala. Da se samo održi neka koliko toliko vrednost i da nema ni gubitka a ni neke zarade od porasta vrednosti.

Evo ti primer. Prodaj stan u NS i kupi u Bukureštu. Verovatno će ti ostati još dosta novca pride ili uzmi dva manja stana. Sačekaj xy godina i onda kada imaš 40% kvadrata više, ponovo kupi u NS. Ili Trst, sad je on aktuelan (starogradnja 1500-2000, za full renoviranje može da se nadje i niže navodno). Sada više nije stvar kako da zaradim od kupovine. Sad je stvar kako zaštititi kapital. Nadam se da shvataš šta hoću da ti kažem.
Razumem ideju, znači Bukurešt je bolji od Dubajia po tom pitanju?
Ili na primer Atine na vodi?
Eto dajem primere.
3217 stranica na ovoj temi, koliki % ljudi ovde gleda investiciono da ucari jos jedan stan u centru BG-a a koliki % ljudi gleda da kupi za zivot?
Kada budemo ovde videli da ljudi pricaju kako su prodali stan ili hoce da prodaju e onda mozda budemo videli pad cena, ali naravno ne prodali u Zemunu da bi kupili na Vracaru.
Ili prodali na Vračaru izvornu starogradnju a kupili modernu novogradnju u Zemunu.

Pazi, ja licno bih voleo da imamo statistiku koliko ljudi ima recimo 5+ stanova, pa da se vidi koliki je to udeo na trzistu nekretnina.
I ja bih voleo, nekoliko ih i znam. Ali šta znači 5+ stanova, sam pojedinac?
Ako žena ima 4, muž 4, deca po 3, roditelji po 2-3, braća i sestre po 3...
Zanima me i koliko firme imaju nekretnina, koje se vode kao poslovni prostori.
Kada dodje do progresivnog oporezivanja takva će biti raspodela...

Da budem iskren, kao neko iz te struke, Stripe se koristi ponajviše zbog lenjosti developera. Oni imaju toliko dobre alate i toliko je laka integracija sa njima, da svi prvo odrade njih i kažu to je to (ta lakoća korišćenja je Stripe-ov biznis model od starta). To što ti Stripe naplaćuje 2.9% a da ušetaš na dobar dan direktno kod vize/mastercarda dobio bi 1.5% sa nula prometa, to je samo posledica toga što firme obično nemaju svoje developere, i što kad rade outsource to je bezobrazluk gde naplaćuju sumanute cifre da se integrišu sa nekim drugim, i onda si defakto zaglavljen sa Stripeom.

Npr. FirstData posluje u Srbiji više od 10 godina (možda i više), nema razloga otvarati firmu u USA samo zbog payment processinga.
Ima i drugih razloga sto firme odlucuju da posluju sa Stripeom, nije sve u proviziji. Znaci i samoj musteriji laka navigacija kroz izvestaje i neke naprednije funkcionalnosti Stripe-a.
Mislim da niko od mojih klijenata ne placa 2.9%, na volumen se ipak dobije neka mogucnost pregovora, mislim da su oko 2.5% trenutno ispregovarali.

No necu da idem previse u off topic, za startupe i manje firme je mnogo lakse integrisati se sa Stripeom nego sa FirstData, kompanijom za koju ne zna 99% ljudi.

Koji je izvor te statistike? Kako se uopšte vrši uvid u nečiju imovinu? Isto tako, neko ko živi u skromnom stanu I ima nasledsledstvo od milion EUR koje mu stoji je milion. Neko ko ima net worth od 3 miliona ali tako da poseduje neku malo lepšu kuću na Dedinju koja mu je primarna nekretnina nije milioner. Naravno, ovaj drugi konstatno zarađuje I troši, što je daleko bolje za ekonomiju od ovog prvog koji živi kao crkveni miš iako je nominalno milioner.
ima more ovakvih slučajeva u beogradu. ljudi podobijali stanove u najjačim delovima grada od slobe i tita i dan danas žive u tim stanovima, i oni i njihovi naslednici. ti stanovi vrede mnogo para, ali oni sitorinja do grla. nemaju da plate ni održavanje te zgrade koja se raspada, ali da nisu dobili to nešto za džabe tada, danas ne bi imali ni gde da žive. međutim, oni imaju gajbu koja vredi nekoliko stotina hiljada eur i nominalno su oni bogati (ne i milioneri) ali šta vredi kad ne žele da se odreknu tog nekog npr vračara na kom žive jadno i nesretno jer kako će oni sad to da prodaju i da žive tamo na nekom voždovcu ili ne daj bože krnjači. to jesu bogati ljudi jer imaju kapital, ali sirotinja i nebitni za državu jer ni na koji način ne doprinose GDP.

edit: ne pričam ovo za na pamet. živeo sam 15 godina u jednoj ovakvoj zgradi u srcu vračara. zgrada prepuna novinara, glumaca, režisera, voditelja, što iz iz doba tita što njihovi naslednici. ciganče se za 500 din da li će dati za održavanje jer su danas sirotinja a tad su važili za nekoga bitnog. zgrada se raspada iz temelja ali niko ne prodaje stan jer kako će sa vračara na kom su odrasli.

Poslednja izmena:
Ima i drugih razloga sto firme odlucuju da posluju sa Stripeom, nije sve u proviziji. Znaci i samoj musteriji laka navigacija kroz izvestaje i neke naprednije funkcionalnosti Stripe-a.
Mislim da niko od mojih klijenata ne placa 2.9%, na volumen se ipak dobije neka mogucnost pregovora, mislim da su oko 2.5% trenutno ispregovarali.

No necu da idem previse u off topic, za startupe i manje firme je mnogo lakse integrisati se sa Stripeom nego sa FirstData, kompanijom za koju ne zna 99% ljudi.

a apple i google ti uzmi 30%. 3% mi deluje kao sitnis

Imaš trenutno više ljudi van Srbije nego u Srbiji. Jedan deo tih ljudi živi u nekoj alternativnoj realnosti pa iz emotivnog razloga kupuju. Gasterbajteri ukoliko ne žive u Srbiji retko izdaju stanove.
Svi oni i kupuju i ulažu u druge države. Mnogo više nego kod nas. Tamo rade i žive. Ovo u Srbiji im je bilo usput. Sada zbog cena više nije usput.
Pitaš koliko % treba da bude bolje da bi se preusmerila kupovina? Zavisi šta ti je cilj. Uglavnom to može biti pri ovim cenama:
1. Špekulativna kupovina i nada da će ratu pojesti inflacija ili se nadati da će se rast nastaviti
2. Očuvanje vrednosti kapitala. Da se samo održi neka koliko toliko vrednost i da nema ni gubitka a ni neke zarade od porasta vrednosti.

Evo ti primer. Prodaj stan u NS i kupi u Bukureštu. Verovatno će ti ostati još dosta novca pride ili uzmi dva manja stana. Sačekaj xy godina i onda kada imaš 40% kvadrata više, ponovo kupi u NS. Ili Trst, sad je on aktuelan (starogradnja 1500-2000, za full renoviranje može da se nadje i niže navodno). Sada više nije stvar kako da zaradim od kupovine. Sad je stvar kako zaštititi kapital. Nadam se da shvataš šta hoću da ti kažem.

Da li si ti odradio kao ovaj primer što si naveo?
Nisi. Razlog zašto nisi je isti zašto to neće uraditi 99,9% populacije. Oni ko to budu uradili ili su već uradili neće uticati na tržište nekretnina u Beogradu (ne Srbiji).

Neko je napisao da cena stana ne može da bude ista ceni stana u Švajcarskoj. Zašto ne može? Šta je sprečava? Ako može da bude veća nego u Sofiji, Bukureštu, Temišvaru, Solunu, zašta ne može da bude ista cena kao u nekom švajcarskom gradu?

Država drži dosta stvari u svojim rukama. Kad zapreti neki problem na tržištu nekretnina uleteće istom da pomogne i zaštiti cenu od pada. Danas su to krediti sa 1% za one do 35 godina i do 100k, sutra će to biti krediti bez starosne odrednice i do 500k. Prekosutra će biti krediti na 40, 60 godina...

Pogledaj šta se desilo Japanu. Sa tržištem nekretnina oni su praktično uništili svoju ekonomiju (ok, njima su drugi "pomogli" i nisu imali baš izbora). Na njihovom primeru se vidi da to može da traje 30-40 godina i da nema kraja tome. Iako možeš kupiti kuće po selima za 1€, Tokijo i veći gradovi su dalje nedostupni većini stanovništva što za rezultat ima demografski kolaps.
Srbija nije Japan. Srbija (Beograd) ima imigraciju, što iz susednih zemalja, što iz ostatka sveta, I tome se nema kraja.
S druge strane nekretnine u Srbiji se kupuju domaćom valutom kao u Japanu, pa bi kolaps mogao da nastane kad država bude u problemu sa te strane. Međutim, sa našim iskustvom iz 90's ljudi su spremni da žive godinama na konzervama i kao socijalni slučajevi pre nego što bi prodali stan. 93. smo imali najveću inflaciju u univerzumu, kurs nije postojao, plate i penzije su bile 5-10 DM, a takva situacija nije dovela do kolapsa cena nekretnina. U slučaju da država upadne u problem sa dugom (ne može da se više zadužuje) to će samo ubiti tržište nekretnina kod nas (u smislu prometa, ne i cena).

Ne, ne ide to tako. Nemamo mi finansijsku pismenost za ulaganje u berzu i preduzetništvo.
Mora baš biti ozbiljna kriza da neko nema za život pa da krene rasprodaja, poput SEKE za Beograd.
Nikom to u cilju nije.
Rasprodaje se zemlja, moš misliti nekretnine.
Nego mi sada palo na pamet i kada bude krize, ljudi će sve više dolaziti za BG, jer neće moći u svojim selima, manjim gradovima da žive(mada se to već dešava).

Razumem ideju, znači Bukurešt je bolji od Dubajia po tom pitanju?
Ili na primer Atine na vodi?
Eto dajem primere.

Ili prodali na Vračaru izvornu starogradnju a kupili modernu novogradnju u Zemunu.
Ja bih trenutno izbegao Grčku i Emirate. Imaju već istoriju velike volatilnosti cena u slučaju krize kao i mi. Više bih birao dosadne, stabilne i "glupe" zemlje ukoliko bi mi primarni cilj bio zaštita kapitala.

Nekretnina ima intrinsičnu vrednost zvanu lokacija i to će uvek držati cenu relativno u odnosu na prosečna društvena primanja.

Mislim da trenutno prolazimo kroz proces koji se ranije više puta dešavao, a to je da se polako ali sigurno menja percepcija o tome šta je prihvatljivo u smislu lokacije. Sad i neke poprilično periferne lokacije dobijaju na ceni zato što je "širi centar" apsolutno nepriuštiv za većinu stanovnika.

Građani treba da vrše pritisak na državu svim metodama da krene da radi na ubrzanom razvoju infrastrukture periferije. Mi smo kao narod jako inertni u tom smislu, ali npr. par ozbiljnih protesta građana Borče bi sigurno imalo efekta na grad da požuri sa kanalizacijom i slično.

Mi imamo taj paradox da u naseljima u kojima se najmanje ulaze ima i najmanje protesta. Mislimi da SNS lagano dobija Borcu, Altinu i Ledine. Obecas legalizaciju bez kanalizacije i eto ti glasova.

Mi imamo taj paradox da u naseljima u kojima se najmanje ulaze ima i najmanje protesta. Mislimi da SNS lagano dobija Borcu, Altinu i Ledine. Obecas legalizaciju bez kanalizacije i eto ti glasova.
u tim naseljima po pravilu žive siromašni, neobrazovani, ubogi. takvi po pravilu ne razmišljaju out of the box, gledaju konjsku glavu i vookel-u, veruju da je terorizam zaslužan za tragediju u ns i čekaju svaki miting ne bi li odneli kući besplatnu koka kolu i pljeskavicu da se deca najedu i napiju na račun ostalih građana. takvima protesti nisu u fokusu interesovanja.

Je l' su nekretnine koje se kupuju domaćom valutom u prostoriji sa nama?
Greška u kucanju. Valjda je jasno iz konteksta da sam to naveo kao razliku u odnosu na japansko tržište.
Mada nije loša ideja za državu da sutra bude garant stambenih kredita u dinarima. Eto još jedne mere koju imaju na raspolaganju kad tržište stane.

ledaju konjsku glavu i vookel-u, veruju da je terorizam zaslužan za tragediju u ns i čekaju svaki miting ne bi li odneli kući besplatnu koka kolu i pljeskavicu da se deca najedu i napiju na račun ostalih građana.
Veoma pogrešno gledaš na sopstveni narod.

Mora baš biti ozbiljna kriza da neko nema za život pa da krene rasprodaja, poput SEKE za Beograd
Trenutno više imamo indikacije krize unutar zemlje, čiji će efekti biti asimetrični. Imali smo najveći pad ekonomije, i predviđaju nam dalje usporavanje. Naš region prema svemu sudeći očekuje veliki problem sa nedostatkom radne snage. Imamo i blagi rast nezaposlenosti mladih...

Rast BDP-a

Zemlja2022202320242025e2026f2027f
Albanija4.84.04.03.73.53.5
BiH4.22.03.02.63.03.2
samopr. Kosovo4.34.14.43.83.83.9
Severna Makedonija2.82.12.83.13.03.0
Crna Gora7.76.53.23.33.23.2
Srbija2.63.83.92.83.04.0
WB63.53.53.63.03.13.6

Plate rastu, produktivnost slabije:

plate_produktivnost.png

Vrh