Šta je novo?

Cene nekretnina

Naprotiv, veliki deo ITa recimo ovde ima firme koje imaju 0 profita, a čovek ovde je (su)vlasnik firme u Americi. Monogo ljudi drži druge firme napolju zbog poreza i investitora.
Ja ne znam nikoga ko ovde ima jednu od tih 7000 firmi, a znam solidan broj u ovoj drugoj kategoriji (čak iako izbacim startupe koji su digli po valuacijama od 20-30M, a realno će da propdanu)
Startupi uopšte nisu tema... Te njihove valuacije su monopoly money što bi se reklo, ja ovde pričam isključivo o firmama koje prave realan, opipljiv profit. Što se tiče poreske optimizacije, već rekoh da je Srbija jedna od najpovoljnih država u Evropi što se tiče korporativnog poreza, tako da nema razloga da neko seli poslovanje u inostranstvo zbog toga.

Nije samo zbog poreza, tu je i pravna sigurnst, lakoća poslovanja... Bar sa Amerikom je mnogo lakše ako je sve tamo, a smo za plate šalješ vamo (iz iskustva znam).
Elem, ako nećeš da veruješ ne moraš, ja sam siguran da više milioner kod nas ima skoro svu imovinu napolju...

Nije samo zbog poreza, tu je i pravna sigurnst, lakoća poslovanja... Bar sa Amerikom je mnogo lakše ako je sve tamo, a smo za plate šalješ vamo (iz iskustva znam).
Elem, ako nećeš da veruješ ne moraš, ja sam siguran da više milioner kod nas ima skoro svu imovinu napolju...
Nije to stvar verovanja ili ne, u pitanju su brojke, a brojke su veoma lako proverljive i iste za sve. Ako nešto ima logike ima, ako nema nema. Imati firmu u Americi i korisiti je samo kao shell kompaniju (a da ti je centar svih poslovnih aktivnosti u Srbiji) nema nekog smisla, jer ćeš na kraju platiti veći porez, plus imati pravne, računovodstvene i compliance komplikacije.

Kad to ima smisla je kada hoćeš aktivno da izbegneš da prijavljuješ prihode u Srbiji, kad ne želiš da država Srbija (i posredno vladajuće strukture) uopšte znaju za tvoje prihode, tada svesno pristaješ na sve komplikacije i veće poreze, ali verujem da takvih ljudi nema mnogo. Oni kojima to smeta su preselili ne samo poslovni već i životni centar van Srbije, pa su nebitni za ovu našu priču, njih sigurno ne zanima ni da kupuju stanove po Srbiji.

Uostalom, to sa raznoraznim sendvičima funkcioniše manje više samo kod IT firmi kojima gro prihoda dolazi iz inostranstva. Teško da ti možeš da napraviš takvu kombinaciju sa nekom građevinskom firmom ili trgovinom ili proizvodnjom i sl.

Nisu samo shell kompanije, prosto deo kompanije je tamo, nekad veći deo. Čovek ovde je suvlasnik i deo poslova je ovde. Sa građevinskom firmom koja gradi ovde, teško da ima smisla. Proizvodnje već ima, čak i poljoprivrede. Ne znam gde bi računao razvoj dronova na primer, možda dovoljno liči na IT da ga tu računamo (to su sve pojedinačni primeri za koje znam, svakako ne mogu da nabrojim hiljade takvih). Šta god da je multinacionalno, skoro uvek završi primarno negde napolju. Ono što je ovde je mahom ili vezano za lokalno tržište ili ima smo tanak sloj nekod predstavništa napolju.

Porez na dobit preduzeća + kapitalnu dobit (dividendu) je veći u Estoniji, Mađarskoj i Sloveniji u odnosu na Srbiju, nema logike da neko seli firmu tamo zbog poreza. Takođe nema logike da seli firmu u offshore zone jer će plaćati dodatnih 20-30% witholdinga na sve. Srbija je država sa prilično povoljnim poreskim sistemom što se tiče same dobiti preduzeća, jedna od povoljnijih poreskih destinacija u Evropi.
Tačno, ako se gleda isključivo porez na dobit, Srbija jeste konkurentna, ali dosta ljudi ne seli firme zbog nominalnih stopa, nego zbog šireg konteksta. U Estoniji recimo ne plaćaš porez dok ne isplaćuješ dobit, što je ogroman benefit za reinvestiranje. U Sloveniji i Mađarskoj mnogi gledaju stabilnost pravnog sistema, dostupnost EU tržišta i mogućnost apliciranja za fondove.

A kod offshore i low-tax struktura, nisu poenta isplate fizičkim licima, nego čuvanje kapitala van domašaja domaćih institucija ili planiranje kasnije prodaje kompanije. Dakle, u pravu si za poreze, ali motivi nisu samo fiskalni, već i regulatorni i reputacioni.

Nije to stvar verovanja ili ne, u pitanju su brojke, a brojke su veoma lako proverljive i iste za sve. Ako nešto ima logike ima, ako nema nema. Imati firmu u Americi i korisiti je samo kao shell kompaniju (a da ti je centar svih poslovnih aktivnosti u Srbiji) nema nekog smisla, jer ćeš na kraju platiti veći porez, plus imati pravne, računovodstvene i compliance komplikacije.
Ima smisla jer kod nas nemas Stripe niti druge velike payment gateway procesore koji su standard u svetu, a koji su potrebni za vecu konverziju korisnika i vece prihode od prodaje tvog proizvoda...

Ima smisla jer kod nas nemas Stripe niti druge velike payment gateway procesore koji su standard u svetu, a koji su potrebni za vecu konverziju korisnika i vece prihode od prodaje tvog proizvoda...
Stripe je prilično skup, velike firme obično idu na varijantu da se povežu direktno na payment gateway, ne treba im Stripe kao middleman. To je za male firmice i home biznise. Srbija u tom kontekstu nije ništa manje povoljna od US, ali ako ti je većina klijenata iz US onda ima logike imati firmu tamo jer mi još uvek imamo nakaradni zakon o deviznom poslovanju jos iz doba komunizma.

Stripe je prilično skup, velike firme obično idu na varijantu da se povežu direktno na payment gateway, ne treba im Stripe kao middleman. To je za male firmice i home biznise. Srbija u tom kontekstu nije ništa manje povoljna od US, ali ako ti je većina klijenata iz US onda ima logike imati firmu tamo jer mi još uvek imamo nakaradni zakon o deviznom poslovanju jos iz doba komunizma.
Zavisi sta smatramo malim firmama, ja poslujem sa par firmi koji su u ecommerce sferi, par njih ima promet oko 2 miliona EUR mesecno i koriste Stripe vec duze vreme, niko prosto im nije hteo dati bolje uslove (EU trziste doduse).

Ako sad pricamo o 10+ mil EUR prometu mesecno, onda OK, mozda te firme i koriste direktne integracije.
Ali Stripe je postao prilicno velik standard i poznat je vecini consumera kao brend i samim time cak i gubitak na % proviziji je nekad nadomesten poverenjem u Stripe i korisnickim iskustvom.

Vrh