Pa da, to sam hteo da kažem, ne treba otići u ekstreme i radikalne ideje. I drago mi je da se razumemo.
Ja razmišljam u nekim sličnim ali opet malo drukčijim pravcima. Drugačiji trotoari, drugačiji ivičnjaci, humaniji trotoari i ulice i samim tim i sporije, ali zato i veća preglednost, manje vizuelnih prepreka, uvođenje novih horizontalnih oznaka i slično. Što bi na kraju, ukombinovano, dovelo do toga da tamo gde je moguće, i pešacima na trotoaru, i biciklistima na stazi (ako ima mesta) pa čak i ljudima u vozilima bude prijatnije i humanije.
Na primer, ne može ulica - kolovoz, ivičnjak, trotoar, znakovi... ovako da izgleda:
Ovo je idiotski na više nivoa. Vozače zbunjuje i odvlači im pažnju tolika šuma znakova, a pešacima oduzima još širine već uskog trotoara. I na sve to, prosto izgleda ružno. A i nebezbedno je, jer nema dovoljno jasnog razgraničenja između kolovoza i trotoara. Nego sve deluje kao neka odvratna siva šuma.
Nisam istražio sve mogućnosti i alternative za rešavanje takvih situacija. A uz to, ovaj režim mentola mi ubija entuzijazam da se bavim tim stvarima jer znam da čak i da im čovek da savršeni recept na tacni, oni će sve da urade preko one stvari i naravno preko rođačkih firmi sa masnim cenama a užasnim kvalitetom.
Ali moguće je, pogotovu jednog dana kad se ovi najure, pa da se od temelja sve reorganizuje. Višak zbunjujućih a nepotrebnih znakova se počupa ili grupiše. Ivičnjaci zamene novim, višim i konkretnijim. Visina trotoara u odnosu na kolovoz se poveća. Gde nema mesta za 2+1 uz trotoare, uvede se 1+1 i bici staza, ali onda da traka bude propisne širine, a ne 3 trake ali za Smarta. Da ti ne prolazi limarija na 30 cm od ruke dok hodaš ili voziš bajs.
Tako neke stvari, nešto u tom smeru. Prosto, da se malo konkretizuju svi ti elementi - visina ivičnjaka, širina trotoara, postavljanje znakova, preglednost, bolje označavanje i "izolovanost" bici traka, drugačije podloge, drugačije boje (ne samo 3 nijansi prljavo sive), itd...
I naravno, treba tražiti inspiraciju i ideje i kod drugih mesta po svetu koje imaju slične uslove kao mi ovde. Ali pod time mislim i na one koji imaju tesne ulice, haotične mreže ulica, uzbrdice i nizbrdice i slično. Dakle kul je što neki grad negde u Holandiji ima ulice sa po 3 trake, bici staze na obe strane, pojas zelenila i trotoar od 5 metara, kao ravni i prostrani Novi Beograd. Ali jasno je da tako nešto nije ostvarivo u ulici kao što je Pop Lukina, i još 300 drugih na Desnoj obali Save. Nego mora da se razmišlja i implementira drugačije, da se prilagodi našim uslovima, prostorima i potrebama.