Šta je novo?

Cene nekretnina

Zna se sta je odrzavanje koje radi stanar, a sta vlasnik.
Ne zna se, niti je tačno opisano u Ugovoru.
Ja bih rekao u 80% tih Ugovora.
E sada da hoću da ti napakostim verujem da ne bi mogao ni sa timom advokata da napraviš takav Ugovor koji će te zaštiti od mene, realno samo kažem.
U ovakvim stvarima, kao i kod kupovine napominjem poverenje je važno, a Ugovor je nešto drugo, to jest druga stvar.

Zna se sta je odrzavanje koje radi stanar, a sta vlasnik.
Održavanje koje radi stanar?!? Zakupac stana nije dužan u stanu da promeni ni sijalicu, a kamoli šta drugo. Zakupac ima odgovornost jedino prema stvarima koje je on uneo, sve što je zatekao u stanu - kuhinja, bela tehnika, bojler, klima, sijalica, otirač za noge, to je sve obaveza zakupodavca. Ja kapiram da je praktičnije da sam promeniš sijalicu ili dotegneš vrata na kuhinjskom elementu nego da cimaš i čekaš zakupodavca da on to uradi, ali to je stvar dobre volje zakupca, a ne neko pravilo.

Pri useljenju sve se popise, konstatuje u kakvom je stanju, fotografise, stavi u ugovor i u tom stanju bi trebalo biti pti iseljenju.
Kako to tačno zamišljaš? Jel ti kad kupiš auto i voziš ga 5 godina, jel on u istom stanju kao i kada je izašao iz salona?

Održavanje koje radi stanar?!? Zakupac stana nije dužan u stanu da promeni ni sijalicu, a kamoli šta drugo. Zakupac ima odgovornost jedino prema stvarima koje je on uneo, sve što je zatekao u stanu - kuhinja, bela tehnika, bojler, klima, sijalica, otirač za noge, to je sve obaveza zakupodavca. Ja kapiram da je praktičnije da sam promeniš sijalicu ili dotegneš vrata na kuhinjskom elementu nego da cimaš i čekaš zakupodavca da on to uradi, ali to je stvar dobre volje zakupca, a ne neko pravilo.

Kako to tačno zamišljaš? Jel ti kad kupiš auto i voziš ga 5 godina, jel on u istom stanju kao i kada je izašao iz salona?
Naravno da nije ovako jednostavno.
Zašto bi zakupac popravljao tvoju veš mašinu?
Zato što ju je možda nepažnjom pokvario i nije se pridržavao pravila korišćenja.
E ko će to dokazati?

Naravno da nije ovako jednostavno.
Zašto ne bi bilo? Rentiraš stan sa stvarima unutra, sve što je tvoje je tvoja obaveza da držiš u ispravnom stanju.

Zato što ju je možda nepažnjom pokvario i nije se pridržavao pravila korišćenja.
E ko će to dokazati?
Ok, naravno da se to što sam rekao ne odnosi na grubu nepažnju i namerno oštećenje. Nije isto da si odvalio vrata kuhinjskog elementa jer si ih šutnuo nogom, kao i da su vrata spala jer si stavio najjeftiniji okov koji si našao na tržištu. Nećemo sada da karikiramo.

Ok, naravno da se to što sam rekao ne odnosi na grubu nepažnju i namerno oštećenje. Nije isto da si odvalio vrata kuhinjskog elementa jer si ih šutnuo nogom, kao i da su vrata spala jer si stavio najjeftiniji okov koji si našao na tržištu. Nećemo sada da karikiramo.
Tanka je granica izmedju ovoga, kao i dokazivanje.
Ako su oboje razumni to je super i lak dogovor. Ukoliko jedna strana hoće da se izvuče, realno lako može.
Trebalo bi na neki način koristiti pravila koja hoteli koriste, to je najpoštenije., ali i tu može biti svašta.
Zato sam i napisao ko će svedočiti i veštačiti i kako to onda ide pravno.
Zašto ne bi bilo? Rentiraš stan sa stvarima unutra, sve što je tvoje je tvoja obaveza da držiš u ispravnom stanju.
Slažem se.

Tanka je granica izmedju ovoga, kao i dokazivanje.
Ako su oboje razumni to je super i lak dogovor. Ukoliko jedna strana hoće da se izvuče, realno lako može.
Dokazivanje čega i kome?

Pokvarila se veš mašina, ja pošaljem majstora, majstor me pozove i kaže da si ubacio ciglu unutra i da je mašina pokidana. Ja te pozovem i kažem pokvario si mašinu namerno, moraš da je platiš. Ti odbiješ, ja ti otkažem ugovor. I to je to. Sa druge strane ako je crkla sama od sebe, ja kao stanodavac popravim, i teramo dalje.

Dokazivanje čega i kome?

Pokvarila se veš mašina, ja pošaljem majstora, majstor me pozove i kaže da si ubacio ciglu unutra i da je mašina pokidana. Ja te pozovem i kažem pokvario si mašinu namerno, moraš da je platiš. Ti odbiješ, ja ti otkažem ugovor. I to je to. Sa druge strane ako je crkla sama od sebe, ja kao stanodavac popravim, i teramo dalje.
A ja ću ostaviti unutra ciglu kao dokaz.
Ako se zapali stan?
Jel do instalacija ili podstanarove nepažnje, jer je ostavio cigaretu upaljenu dok je izlazio iz stana, a toga se i ne seća?
Veštak izlazi pa pokušava da pronadje uzrok, pa onda može žalba na presudu, pa drugi veštak itd... Ako se ispostavi da je podstanar kriv a nema da isplati, šta onda? Ili je nemarnost vlasnika na održavanje pa su meni uništene vrednije stvari od tvog stana? Jel i to piše u Uvovoru, da meni stanodavac garantuje da mi se neće uništiti na takav način sve što je moje u stanu?
Poplava u stanu, ja je namer o napravio, pa izašao iz stana i evo vratio aam se i poplavlje o kao, nemam pojma, upropastio mi je tvoj stan stvari. Ko je kriv, to ćemo da dokazujemo.
Mnoho ljudi zbog ovoga uopšte neće ni da rentiraju stanove i zbog toga im stoje prazni, mogao bih da nabrajam verovatno još dosta primera zbog čega se boje, to jest neće ni da razmišljaju da budu uključeni u nešto poput toga.
Iskoči pacov iz wc solje i ugrize me, ko je kriv? Da li to piše u Ugovoru i podrazumeva se. Tuži te stanar zbog toga.
Baš bih voleo da vidim takav neki Ugovor, da pokriva sve.
U principu treba da bude onda ulazite svesno i upoznati ste sa ovim stanom i snosite odgovornost na bilo šta će da se desi?

Baš bih voleo da vidim takav neki Ugovor, da pokriva sve.
To je veoma lako pokriti ugovorom, na primer ovako::

Zakupac snosi troškove popravki i zamene svih delova stana, uređaja i instalacija koji se pokvare usled njegove namere, nepažnje ili grubog postupanja, kao i zbog napažljivog korišćenja ili nepravilnog rukovanja.

Ne mora da dolazi CSI forenzika iz Američkih filmova da skuplja dokaze, neke stvari su očigledne majstorima da vide. Ako ti majstor kaže da je nešto namerno pokvareno, tražiš od zakupca da plati, ako neće, otkažeš mu ugovor o zakupu i ćao.

To je stvar ugovora, ne dobre volje. Ako je u ugovoru napisano sta je cija duznost i potpisano, to je to. Procitaj engleski zakon o rentiranju, jedan or uredjenijih i najpravednijih. Mozes da dogovoris ugovorom sta hoces, i to se postuje. Stanar moze biti obavezan na sitne popravke, zamena sijalice, otpusavanje odvoda, popravka npr gumice na slavini, popravka uredjaja ostecenih nepaznjom, farbanje zidova zbog ostecenja, busenja bez dogovora i sl.
Ako se tako napise u ugovoru, nema tu dobre volje. Niko ne ocekuje da ti stanar zameni bojler i klimu.

To je stvar ugovora, ne dobre volje. Ako je u ugovoru napisano sta je cija duznost i potpisano, to je to. Procitaj engleski zakon o rentiranju, jedan or uredjenijih i najpravednijih. Mozes da dogovoris ugovorom sta hoces, i to se postuje. Stanar moze biti obavezan na sitne popravke, zamena sijalice, otpusavanje odvoda, popravka npr gumice na slavini, popravka uredjaja ostecenih nepaznjom, farbanje zidova zbog ostecenja, busenja bez dogovora i sl.
Ako se tako napise u ugovoru, nema tu dobre volje. Niko ne ocekuje da ti stanar zameni bojler i klimu.
Ok, stanar zameni sijalicu, gumicu na slavini itd. Kada izlazi iz stana jel on tu sijalicu i gumicu može da ponese sa sobom?

Pa ja sam i pricao o namernim i ociglednim ostecenjima...

Ok, stanar zameni sijalicu, gumicu na slavini itd. Kada izlazi iz stana jel on tu sijalicu i gumicu može da ponese sa sobom?
Ako je moron verovatno ce je poneti, eto mu je... Nije to poenta, poenta je da te za neke sitne stvari ne zivka stanar da dolazis i zavitlavas se sa sijalicom i sto mu je zavesa ispala iz zabice. U ugovoru mozes da definises i nacin odrzavanja stana u smislu ciscenja, svega onoga sto bi kao vlasnik radio dok si u stanu da ocuvas izgled povrsina. Dogovoris i periode kada mozes doci da pogledas stan.

Ako je moron verovatno ce je poneti, eto mu je... Nije to poenta, poenta je da te za neke sitne stvari ne zivka stanar da dolazis i zavitlavas se sa sijalicom i sto mu je zavesa ispala iz zabice. U ugovoru mozes da definises i nacin odrzavanja stana u smislu ciscenja, svega onoga sto bi kao vlasnik radio dok si u stanu da ocuvas izgled povrsina. Dogovoris i periode kada mozes doci da pogledas stan.
Sve popravke snosi stanodavac, osim onih stvari koje se dogode nepažnjom stanara.

Dogovoris i periode kada mozes doci da pogledas stan.
Uh, mi definitivno nemamo iste poglede na to kako treba da izgleda zakup stana. Šta ti imaš da gledaš u stanu u kome neko drugi živi?!?

Ja sam izdao stan pre 2-3 godine, i ne da nisam bio u tom stanu, nego mi nije ni palo na pamet da bi mogao da odem i da “pogledam” stan. Šta tačno da gledam? Tudji život?

Meni je prosto šokantno koliko ljudi sebi daju za pravo.

Ja isto nisam otišao 1.5g -2g da vidim stan. Dok na primer neki poznanici idu 1 u mesec ili 2 meseca.
Sve to može da se dogovori i napiše u Ugovoru, 100ljudi 100ćudi.
Čak kada mi je agencija izdavala stan na dan, stojalo je u Ugovoru, ako odem ne najavljeno u moj stan da imam kaznu od 500eur, nego da ih zovem i najavim dan ranije moju nameru da odem u svoj stan.

Par godina 😁

Bosch sudo mašinu nisam hteo da uzmem u prethodnom stanu jer je garancija bila samo dve godine za taj nemački kvalitet. Uzeo Beko sa 5 godina garancije i radila bez greške 8 godina, i ostala u amanet narednim atanarima.

LG veš mašina 8 godina ali bila je jedna popravka prošle godine koju sam pomenuo.

U principu kod bele tehnike i televizora vrlo mi je bitno da garancija bude 5 godina. Ko god ne daje nije u mom izboru.
Zar nisu ovi moderniji
Ugovor pa definisi sta je sta i ko sta placa i popravlja, ako izdajes. A ako na crno izdajes onda uzmes sve skart, ne boli te glava.
Kako ugovorom definisati šta ko plaća? Jedno je ako stanar nepažnjom i nestručnim rukovanjem doprinese štetu, ali realno to se ne događa često. Ovako, ako rikne matična ploča na mašini, pojavi se zelena linija na TV-u, itd. to nema veze sa stanarom i svakako ja snosim trošak popravke/zamene bez obzira na ugovor.

Ja u davnim vremenima kad sam studirao i plaćao kiriju.....imao sam stanodavca koji je jednom prilikom priveo neku gospoDZu dok nismo tu bili za vikend. Tip stana gde je skupio sve stare stvari što je imao (polepio, zakrpio) i ubacio u stan. Od ulaganja je imao zamenu sijalica od 1960 i neke. Ubrzo smo i promenili stan. Nije hteo da ubaci klimu. Nije hteo da zameni naprslu wc šolju nego je zalepio. Bili smo u tom stanu 4 meseca. Našli mi drugi stan i prenosili stvari odmah da se ne zarazimo jer je za mesec dana crklo i pokvarrio se sve što može a stanodavac nije zeleo da menja. Slavine, frizider, pukao krevet (zalepljen a prethodno već pukao), sarke ormara, zapušila sudopera. Bukvalno je sve već bilo za kompletno renoviranje+kompletna zamena nameštaja+pop da okadi. To se naravno nije videlo na prvi pogled. Napravili žurku pre odlaska (iako nismo pre toga),i otpalo to parče wc šolje u toku žurke. Kada pustiš vodu ono kao fontanica fiju u vazduh pa sve do lavora. Sledeći dan izbacili i počistili nered i vratili ključeve dve nedelje pre kraja meseca. Zanimljivo zivotno iskustvo.
80+ kvadrata a nas dvojica u njemu. Jesu bile stare stvari i nije nam smetalo što su stare. Smetalo nam je što je sve dotrajalo a čovek nije hteo da uloži ni evro.

Poslednja izmena:
Ja nikada ne bih izdao stan zakupcu koji bi se protivio da jednom mesečno dođem lično u stan po kiriju i pri tom bacim pogled unutra. Prevencija je pola zdravlja. Neće se ponašati isto zakupac kada zna da ćeš doći svaki mesec i kada zna da ćeš doći na kraju zakupa posle nekoliko godina. Radio sam i dugoročno izdavanje i stan na dan i znam kako se ljudi ponašaju. Čim osete da imaju prostora, nešto će zaj****.

Ja u davnim vremenima kad sam studirao i plaćao kiriju.....imao sam stanodavca koji je jednom prilikom priveo neku gospoDZu dok nismo tu bili za vikend. Tip stana gde je skupio sve stare stvari što je imao (polepio, zakrpio) i ubacio u stan. Od ulaganja je imao zamenu sijalica od 1960 i neke. Ubrzo smo i promenili stan. Nije hteo da ubaci klimu. Nije hteo da zameni naprslu wc šolju nego je zalepio. Bili smo u tom stanu 4 meseca. Našli mi drugi stan i prenosili stvari odmah da se ne zarazimo jer je za mesec dana crklo i pokvarrio se sve što može a stanodavac nije zeleo da menja. Slavine, frizider, pukao krevet (zalepljen a prethodno već pukao), sarke ormara, zapušila sudopera. Bukvalno je sve već bilo za kompletno renoviranje+kompletna zamena nameštaja+pop da okadi. To se naravno nije videlo na prvi pogled. Napravili žurku pre odlaska (iako nismo pre toga),i otpalo to parče wc šolje u toku žurke. Kada pustiš vodu ono kao fontanica fiju u vazduh pa sve do lavora. Sledeći dan izbacili i počistili nered i vratili ključeve dve nedelje pre kraja meseca. Zanimljivo zivotno iskustvo.
80+ kvadrata a nas dvojica u njemu. Jesu bile stare stvari i nije nam smetalo što su stare. Smetalo nam je što je sve dotrajalo a čovek nije hteo da uloži ni evro.
80+ kvadrata vas dvojica, bogami lepi studentski dani.
Da je sve renovirao i sve novo opremio verujem da bi kirija bila 50-60% viša..

Ja nikada ne bih izdao stan zakupcu koji bi se protivio da jednom mesečno dođem lično u stan po kiriju i pri tom bacim pogled unutra. Prevencija je pola zdravlja. Neće se ponašati isto zakupac kada zna da ćeš doći svaki mesec i kada zna da ćeš doći na kraju zakupa posle nekoliko godina. Radio sam i dugoročno izdavanje i stan na dan i znam kako se ljudi ponašaju. Čim osete da imaju prostora, nešto će zaj****.
U uredjenim drzavama ovo je ilegalno.
Cak zakupac moze da menja bravu i ti moras da mu se najavis i da on se slozi sa time da mozes da udjes u stan, ako se ne slozi nista, cekaj da mu istekne zakup ili raskidaj ugovor sa penalima po tebe.

Isto kao sto i ne smes da mu das sut kartu ako ste potpisali ugovor na npr godinu dana tek tako.

Izdavanje nekretnina nije bez rizika i troskova, samo Srbi misle da su bogom dani pa izmisljaju razne uslove i peripetije za zakupce.

Odmah da ti kažem, nisi u pravu. Stanodavac sam i advokat. Pošto zakup spada u domen obligacionog prava, koje je dispozitivnog karaktera, ugovorne strane mogu da dogovore bilo šta što nije u suprotnosti sa imperativnim propisima. Ako dogovorim dolazak 5x mesečno, to je odnos mene i zakupca. Ne znam kako si zaključio da je to ilegalno. Ne pričamo o ulasku na svoju ruku, u bilo koje doba, već ugovoreno. Zakupac nema pravo da menja bravu ako se to izričito nismo dogovorili, jer je standardna odredba ugovora da zakupac ne sme da vrši nikakve promene na stanu bez saglasnosti vlasnika. Suprotno ponašanje predstavlja otkazni razlog.

Takodje, samo hocu reci da je mnogo jednostrano sada pricati o pravima stanodavaca a ne i o pravima zakupaca, obe strane imaju odredjena prava i odgovornosti.
U razvijenim zemljama ide i provera zakupca kada se sklapa ugovor, gledaju se primanja i da li je covek osudjivan, cime se bavi i nekada se cak trazi i kontakt prethodnog stanodavca ili pismo preporuke.

Ali isto tako ne mozes tek tako da izbacis stanara ili da mu dizes stanarinu kada ti se cefne, jasno je ugovorom definisano i razgraniceno sta je cija obaveza i sta su gruba krsenja clanova ugovora i penali za iste.
Mom drugaru koji je odlazio u Porto su trazili dugorocni najam, pismo od poslodavca i izvod iz banke za poslednja 3 meseca + mislim 4 kirije depozita, u slucaju da nesto zezne u stanu, tako se stite od tih stvari a ne mesecnim posetama.

Ali isto tako fakticki kada imas zakupca u nekoj razvijenoj drzavi taj stan se tehnicki gleda kao njegov dok je on u njemu i pod zakupom, znaci nema nasumicnih dolazenja i ulazenja.
Ako se brines da ce da ti unisti neko stan lepo overa kod notara i veci sigurnosni depozit

Odmah da ti kažem, nisi u pravu. Stanodavac sam i advokat. Pošto zakup spada u domen obligacionog prava, koje je dispozitivnog karaktera, ugovorne strane mogu da dogovore bilo šta što nije u suprotnosti sa imperativnim propisima. Ako dogovorim dolazak 5x mesečno, to je odnos mene i zakupca. Ne znam kako si zaključio da je to ilegalno. Ne pričamo o ulasku na svoju ruku, u bilo koje doba, već ugovoreno. Zakupac nema pravo da menja bravu ako se to izričito niamo dogovorili, jer je standardna odredba ugovora da zakupac ne sme da vrši nikakve promene na stanu bez saglasnosti vlasnika. Suprotno ponašanje predstavlja otkazni razlog.
Mislio sam na uredjenije drzave od nas, da mozes da sklopis takav ugovor kod nas, ali onda ocekujem i da me prijavis, da overu uradimo kod notara + da mi ti saljes potvrde da placas porez na rentu koju ti placam.

Ako cemo sve po PSu.

Vrh