Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja pričam da stane pumpanje inflacije od strane države. Ja pričam da porast minimalca svaki put bude pojeden poskupljenjima. Ja pričam da porast minimalca uz našu suludu inflaciju devastira privatni sektor koji radi za platu.
Fun fact, bankarski službenici imaju oko 200e veću platu od novog minimalca 🙈. Pre 5 godina su imali 2-2,1 minimalca, sada 1,4 😁. Minimalac samo služi da pokaže koliko im je ubijena kupovna moć. I tako slično svuda u privatnom sektoru.
Mene ne veseli slabija kupovna moć svake godine. Zemlja mediokriteta i UBI na srpski način.
Bankarski službenici i ne zaslužuju više, ionako samo parazitiraju, što se mene tiče mogu slobodno da menjaju zemlju ili zanimanje ako im smeta. Inflacija je uvek praćena porastom plata, čak i da nije, da svi rade za tvojih 200e i da je sve toliko jeftino da im ostane 30e mesečno, šta mogu sa tim parama u današnje vreme pogotovo kada pogledamo druge države? Daj tvoje rešenje na današnje cene i inflaciju kako ne povećati minimalac. Ja baš mislim da te veseli slabija kupovna moć, a da istovremeno patiš jer si bio bogatiji 7x od prosečnog stanovnika, a sada samo 5x. Cene idu gore, plate idu gore, kupovna moć ostaje ista... pate samo ovi što su radili za par hiljada evra u zemlji gde je minimalac bio 200e pa im sad sve skupo (njihova plata nije ispratila) jer su navikli na robove.

Bankarski službenici i ne zaslužuju više, ionako samo parazitiraju, što se mene tiče mogu slobodno da menjaju zemlju ili zanimanje ako im smeta.
Odakle ti to da je posao bankarskog sluzbenika parazitski posao? I ne razumem poentu komentara da mogu da menjaju zemlju, kao da su oni najvece zlo u zemlji. Nisu paraziti na stotine hiljada cacija sa izmisljenim zanimanjima, nego ljudi koji posteno zaradjuju platu na nivou jedne medijalne plate?
Daj tvoje rešenje na današnje cene i inflaciju kako ne povećati minimalac.
Problem je sto se uopste i desila inflacija, sad prakticno i moras da povecavas minimalac. Poenta je bila da se spreci inflacija i da se rese neki strukturni problemi nase privrede. Ovako je na vatru (kriza oko korone) dodato ulje (inflacija), i sad imas kvalitetne ljude kojima si obezvredio platu i koji verovatno ozbiljno razmisljaju o odlasku iz zemlje.
Ja baš mislim da te veseli slabija kupovna moć, a da istovremeno patiš jer si bio bogatiji 7x od prosečnog stanovnika, a sada samo 5x. Cene idu gore, plate idu gore, kupovna moć ostaje ista... pate samo ovi što su radili za par hiljada evra u zemlji gde je minimalac bio 200e pa im sad sve skupo (njihova plata nije ispratila) jer su navikli na robove.
Na zapadu kad imas veliku platu ti na nju placas velike poreze i doprinose, ali imas i kvalitetno zdravstvo, skolstvo,...,, i mozes da racunas na dobru penziju. Kod nas se moze desiti da cak i kad imas abnormalno veliku platu i na nju placas poreze i doprinose da imas penziju od 5 evra, kao sto je bilo 90-tih. Neki ljudi jednostavno imaju znanje, iskustvo i kvalifikacije kojim zasluzuju velike plate, kao sto Jokic zaradjuje 1.000 puta vise od nekog amatera u kosarci, tako je moguce i da neko ima 5-10 puta vecu platu od nekog u istoj zemlji. Jedan od razloga zbog kojih mnogi ostaju da zive u Srbiji iako imaju velike plate jeste to sto su ovde neke stvari jeftinije, pa lakse "progutas" 1.000.000 stvari koje ti smetaju. A ako placas pune poreze i doprinose koji su prakticno bacen novac ako ih placas u Srbiji, ako ti plata stagnira, onda se gubi razlog da zivis u Srbiji. I ne znam odakle ti to da je neko sa dobrom platom "navikao na robove", kad su na robove navikli upravo poslodavci/kapitalisti, a ne obicni radnici koji sticajem okolnosti malo vise zaradjuju?

Ovo ce jos medijski da bude predstavljeno kao da smo toliko napredovali da smo poceli da uvozimo radnike. Sad strani radnici ne idu samo u Nemacku, Austriju, Holandiju, Svedsku, nego i u Srbiju.

Paradoksalno je da ce upravo ti sa najmanjim platama najgore proci, jer njihovi poslovi bivaju zamenjeni ovim uvoznim radnicima.

Ovo je kao situacija u politici. Protiv vlasti se bune oni koji imaju kakav-takav zivotni standard, dok su za vlast oni koji jedva prezivljavaju.

Tako i ovde kad je u pitanju ekonomija. Ljudi koji imaju malo vece plate su svesni da inflacija unistava i domacu privredu i standard domaceg stanovnistva, a povecanje minimalca je samo maskiranje problema. Svima pogorsas zivotni standard inflacijom, onima sa najmanjim platama omogucis da nekako prezive tu inflaciju jer oni ionako nemaju stednju, nema sta da im obezvredis, populizam na max. Plate kompresujes, svi rade za minimalac ili malo iznad minimalca, da jedva prezive, hvalis se da vec povecati minimalac na 650 evra za 2 godine, a pricas kako niko nece da ti radi za 600 evra i da zato moras da uvozis radnike. Ko pozeli da zaradi malo vise od minimalca bice zamenjen Marokancima ili kim vec. A za odabrane lux otvorena osnovna skola u BgH2O od nasih para.
Inflacija i zivotni troskovi u Srbiji su postali jezivo visoki.

Sada imam i direktno iskustvo boravka u Svedskoj konkretno u Malmeu gde sam mogao da vidim da je cena pojedinih proizvoda maltene duplo niza nego u Srbiji.
Hipp kasica za bebe je oko 120 dinara dok je u Srbiji oko 200, https://cenoteka.rs/p/sirni-namaz-philadelphia-classic-200g/ ovaj sirni namaz je da li 250 dinara u Svedskoj.

Jezivo, ozbiljno razmisljam o relokaciji na neko vreme da se zdravstveno i mentalno rehabilitujem - kvalitetniji vazduh, zdravija hrana.
Mogu da zamislim kakav krs od hrane jedemo, drzava nema nikakvu kontrolu i autoritet da zastiti gradjane.

Lepo objasnjenje danasnjeg ekonomskog stanja, niko nece da radi nesto korisno i produktivno, svi hoce pasivni prihod.
Da leze na plazi, a da se pare same prave.
Tako da imamo bubble ekonomiju koja je jako nestabilna, imamo real-estate bubble, imamo tech bubble, imamo kripto bubble itd...

Bankarski službenici i ne zaslužuju više, ionako samo parazitiraju, što se mene tiče mogu slobodno da menjaju zemlju ili zanimanje ako im smeta. Inflacija je uvek praćena porastom plata, čak i da nije, da svi rade za tvojih 200e i da je sve toliko jeftino da im ostane 30e mesečno, šta mogu sa tim parama u današnje vreme pogotovo kada pogledamo druge države? Daj tvoje rešenje na današnje cene i inflaciju kako ne povećati minimalac. Ja baš mislim da te veseli slabija kupovna moć, a da istovremeno patiš jer si bio bogatiji 7x od prosečnog stanovnika, a sada samo 5x. Cene idu gore, plate idu gore, kupovna moć ostaje ista... pate samo ovi što su radili za par hiljada evra u zemlji gde je minimalac bio 200e pa im sad sve skupo (njihova plata nije ispratila) jer su navikli na robove.
Ovo sve sto si napisao je toliko ruzno i detinjastvo, da ja nemam reci. Pocev od mrznje prema ekonomistima pa sve do izmisljotine da Ivan zali sto nema 7x vecu platu nego 5x vecu platu.
Mislim dal' imas zenu, sestru, rodjaku, bilo koga ko je zavrsio ekonomiju, a ti ga pljujes ovde na jako degutantan nacin. Neko je izabrao karijeru jer to voli, da bi ga jedan Mariks pljuvao ovde na sav glas. Sta sve necu da vidim ovde. Uz naravno obavezan komentar neka menjaju zemlju.

Ovo sve sto si napisao je toliko ruzno i detinjastvo, da ja nemam reci. Pocev od mrznje prema ekonomistima pa sve do izmisljotine da Ivan zali sto nema 7x vecu platu nego 5x vecu platu.
Mislim dal' imas zenu, sestru, rodjaku, bilo koga ko je zavrsio ekonomiju, a ti ga pljujes ovde na jako degutantan nacin. Neko je izabrao karijeru jer to voli, da bi ga jedan Mariks pljuvao ovde na sav glas. Sta sve necu da vidim ovde. Uz naravno obavezan komentar neka menjaju zemlju.
Pljuje ekonomiju zbog mene i sve što ima veze sa njom. Pluje korporacije i privatni sektor zbog mene. Inzinjere zbog tebe i tako. Svako ko ima objektivno razmišljanje da je ovo sada trenutno loše on je nepotreban je, ne radi ništa, treba da ide iz zemlje i tako to.
U principu govori mrznja iz njega. Suludo je onda objašnjavati i pričati.

Ja se slažem da država treba da ima mehanizme da zaštiti lokalno stanovništvo. Navodili su se primeri vozača iz Šri Lanke, građevinskih radnika iz Bangladeša, čistačica sa Filipina, dostavljača iz Indije a sad i fabričkih radnika iz Maroka. Međutim, nisam primetio da su naši bankarski službenici zamenjeni nekom jeftinijom uvoznom radnom snagom. Sa druge strane, od kad je praktično sve bankarske usluge moguće završiti preko aplikacije, retko uopste zalazim u banke. Cak sam primetio da su dve ekspoziture koju su ranije bile u mom kraju trajno zatvorene, sto navodi da ce značajan deo tog sektora (makar u delu onih što rade se klijentima) biti zamenjen tehnologijom. Mozda su zbog toga takve plate?

Ja se slažem da država treba da ima mehanizme da zaštiti lokalno stanovništvo. Navodili su se primeri vozača iz Šri Lanke, građevinskih radnika iz Bangladeša, čistačica sa Filipina, dostavljača iz Indije a sad i fabričkih radnika iz Maroka. Međutim, nisam primetio da su naši bankarski službenici zamenjeni nekom jeftinijom uvoznom radnom snagom. Sa druge strane, od kad je praktično sve bankarske usluge moguće završiti preko aplikacije, retko uopste zalazim u banke. Cak sam primetio da su dve ekspoziture koju su ranije bile u mom kraju trajno zatvorene, sto navodi da ce značajan deo tog sektora (makar u delu onih što rade se klijentima) biti zamenjen tehnologijom. Mozda su zbog toga takve plate?
Plate su lose za sve ekonomiste. Kad bi Mariks znao kako su to vredni ljudi i kako se razbijaju od rada po knjigovodstvenim agencijama dan i noc za medijalnu platu, pa i manje, ne bi ovako lupao gluposti. Njihove plate su male iz prostog razloga sto rade sa lokalcima, a ne sa strancima. Da se srpski vlasnik pita, maksimalna plata bi bila medijalna. Retki su slucajevi da neko ima dobru platu, a da radi za bas srpsku firmu. Mora mnogo da se se menja da bi se doslo do iole pristojne plate, nenormalno mnogo.

Inflacija i zivotni troskovi u Srbiji su postali jezivo visoki.

Sada imam i direktno iskustvo boravka u Svedskoj konkretno u Malmeu gde sam mogao da vidim da je cena pojedinih proizvoda maltene duplo niza nego u Srbiji.
Hipp kasica za bebe je oko 120 dinara dok je u Srbiji oko 200, https://cenoteka.rs/p/sirni-namaz-philadelphia-classic-200g/ ovaj sirni namaz je da li 250 dinara u Svedskoj.

Jezivo, ozbiljno razmisljam o relokaciji na neko vreme da se zdravstveno i mentalno rehabilitujem - kvalitetniji vazduh, zdravija hrana.
Mogu da zamislim kakav krs od hrane jedemo, drzava nema nikakvu kontrolu i autoritet da zastiti gradjane.
Ko god da je mrdnuo iz Srbije, pa makar i u okolne zemlje, jasno mu je sve.
Ajde da se ugradjuju x2, bezobrazno je, al' da i razumes nekako daj "burazerski" model biznisa, ali x3 je stvarno strasno. U Grckoj u najobicnijim marketima je decija Johnson's bedtime kupka 500ml svuda izmedju 2.5 i 3 evra, u Liliju je 889 dinara. Da ne nabrajam redom stvari, ali ima jos brda primera.
Verovatno tim radnjama placaju vlasnici lokala da budu u njima ili se odricu kirije, radnici u fazonu radim besplatno plus moji stan i hrana, rezije su besplatne itd. pa oni mogu sa svim svojim troskovima da imaju racunicu da stave 3x manju cenu nego u Srbiji.

Poslednja izmena:
Plate su lose za sve ekonomiste. Kad bi Mariks znao kako su to vredni ljudi i kako se razbijaju od rada po knjigovodstvenim agencijama dan i noc za medijalnu platu, pa i manje, ne bi ovako lupao gluposti. Njihove plate su male iz prostog razloga sto rade sa lokalcima, a ne sa strancima. Da se srpski vlasnik pita, maksimalna plata bi bila medijalna. Retki su slucajevi da neko ima dobru platu, a da radi za bas srpsku firmu. Mora mnogo da se se menja da bi se doslo do iole pristojne plate, nenormalno mnogo.
Ne razumem sad šta si hteo da kažeš. Pričalo se o bankarskim službenicima koji su mahom ekonomisti po struci. Otkud to da oni rade sa domaćim stanovništvom?! Pa vecina banaka kod nas su osnovane od strane inostranog kapitala (Intesa, Raiffeisen, Unicredit, itd) to ne znaci da ce automatski davati dobre plate. Što se knjigovođa tiče, to je potpuno druga branša. Oni rade obračun plata, prijavu PDV-a, završni račun, prijavu i odjavu radnika. Majka mog najboljeg druga radi u knjgovidstvenoj agenciji vec40 godina, zena nije ekonomista niti ima bilo koji fakultet, samo veliko iskustvo.

Ne razumem sad šta si hteo da kažeš. Pričalo se o bankarskim službenicima koji su mahom ekonomisti po struci. Otkud to da oni rade sa domaćim stanovništvom?! Pa vecina banaka kod nas su osnovane od strane inostranog kapitala (Intesa, Raiffeisen, Unicredit, itd) to ne znaci da ce automatski davati dobre plate. Što se knjigovođa tiče, to je potpuno druga branša. Oni rade obračun plata, prijavu PDV-a, završni račun, prijavu i odjavu radnika. Majka mog najboljeg druga radi u knjgovidstvenoj agenciji vec40 godina, zena nije ekonomista niti ima bilo koji fakultet, samo veliko iskustvo.
Ne rade sa domacim stanovnistvom, ali je to polazno ista struka, pa ovi u bankama nece da daju platu, kao sto ne daju ovima sto rade lokalno. Uzrocno-posledicno.
Ta sto radi 40 godina u agenciji bez fakulteta nema neki sirok dijapazon znanja. A ovi kad sidju s fakulteta prvo prodju kroz pakao agencija, pa onda idu dalje. Bankarski sektor slabe plate generalno, uslovi rada nikakvi. Ali sto se kaze da ne smaram, poenta je da je ekonomistima u Srbiji katastrofa stanje za platu i uslove rada, i ne treba im jedan Mariks da ih pljuje.

U bankama radi ogroman broj nesposobnih ljudi, pa nek se ljuti ko hoce na tu izjavu, takvo je moje iskustvo svih ovih godina

Cast izuzecima

Ne rade sa domacim stanovnistvom, ali je to polazno ista struka, pa ovi u bankama nece da daju platu, kao sto ne daju ovima sto rade lokalno. Uzrocno-posledicno.
Ta sto radi 40 godina u agenciji bez fakulteta nema neki sirok dijapazon znanja. A ovi kad sidju s fakulteta prvo prodju kroz pakao agencija, pa onda idu dalje. Bankarski sektor slabe plate generalno, uslovi rada nikakvi. Ali sto se kaze da ne smaram, poenta je da je ekonomistima u Srbiji katastrofa stanje za platu i uslove rada, i ne treba im jedan Mariks da ih pljuje.
Šta treba drzava da uradi? Recimo, za radnike u fabrikama recimo da drzava ograniči mogućnost angažovanja stranih radnika, to bi bilo fer i u interesu lokalnog stanovništva. Ali kakve veze ima to sa bankarskim sluznenicima kad njihove poslove ne radi uvozna radna snaga? Da puškom teramo banke da daju vece plate ili sta? Drugo, rad sa stanovnistvom u banci je oduvek bio najmanje cenjen i placen medju ekonomistima. Drugo je da radis corporate ili na nekoj analitickoj poziciji, da radis u audit-u, advisory-ju, porezima , controllingu ili slicnoj delatnosti. To sve rade ljudi sa ekonomskim fakultetom i plate su ogromne, negde i preko 20k eur. (Za rukovodeći kadar) ne znam gde si našao podatak da "su svi ekonomisti lose placeni", jer je totalni nonsens. To je isto kao da uzmeš primer nwkog ko je radio u Wordpressu i ko gubi na relevatnosti u doba AI alata i kazes "svi developeri su lose placeni"...stvarno niđe veze

Šta treba drzava da uradi? Recimo, za radnike u fabrikama recimo da drzava ograniči mogućnost angažovanja stranih radnika, to bi bilo fer i u interesu lokalnog stanovništva. Ali kakve veze ima to sa bankarskim sluznenicima kad njihove poslove ne radi uvozna radna snaga? Da puškom teramo banke da daju vece plate ili sta? Drugo, rad sa stanovnistvom u banci je oduvek bio najmanje cenjen i placen medju ekonomistima. Drugo je da radis corporate ili na nekoj analitickoj poziciji, da radis u audit-u, advisory-ju, porezima , controllingu ili slicnoj delatnosti. To sve rade ljudi sa ekonomskim fakultetom i plate su ogromne, negde i preko 20k eur. (Za rukovodeći kadar) ne znam gde si našao podatak da "su svi ekonomisti lose placeni", jer je totalni nonsens. To je isto kao da uzmeš primer nwkog ko je radio u Wordpressu i ko gubi na relevatnosti u doba AI alata i kazes "svi developeri su lose placeni"...stvarno niđe veze
Iz tvoje perspektive je super. Nema potrebe za promenama. Uhvatis se za 2% ekonomista i kazes uslovi su super i prosipas tu fensi nazive. Iskuliraj.

Iz tvoje perspektive je super. Nema potrebe za promenama. Uhvatis se za 2% ekonomista i kazes uslovi su super i prosipas tu fensi nazive. Iskuliraj.
O cemu pricas, ja te pitam sta drzava treba da uradi pa da se takvo stanje promeni? Daj da podržimo recimo zdravstvene radnike, da podržimo prosvetu, da podrzimo javnu administraciju, sve to mogu da razumem jer se plaća iz budžeta. Fabrike ne plaćaju iz budzeta ali hajde da limitiramo uvoz radne snage j onemogućimo da drzava daje subvencije za zaposljavanje stranaca, sve jasno. Ali da drzava treba da intervencije i poveća plate zaposlenih u privatnim knjigovodstvenim agencijama i bankama jos nisam čuo. Stvarno delulu razmišljanje na max.

Vrh