Šta je novo?

Cene nekretnina

Mrzim proseke - strupmf Mrgud :)

Da ... Mozes kreativno da formiras pricu oko omiljenog narativa (sto mi je to poznato) :) Dobro da se ne zezam, cela situacija je oko percepcije proseka i ako on matematicki ima tacnu definiciju.

Pa sta znam, valjda zavisi od percepcije. Evo kod mene u kraju je cena porasla 60% ali to ne mogu da ekstrapoliram na ceo grad, s druge strane ni sam prosek ne znaci mnogo bez dodatnog pojasnjenja. Zato sam pitao onim zonama ma kakve bile
Nema sta da zavisi od percepcije ako poredimo sa zvanicnom Eurostatovom statistikom. Nisu oni birali koji ce kraj i projekat da ubace. Jednostavno uzmes sve prodaje u kvartalu i pljus uradis prosek. Sve drugo je poredjenje baba i zaba.

Mozemo da pricamo o krugovima i zonama i sta vec, ali onda ova Eurostatova statistika ide kroz prozor i moras isto tako gledati krugove i zone i po drugim zemljama.

Ako poredimo babe i babe, onda nema govora da je maks porast cena u Evropi bio 70% a u Srbiji 110%. Jednostanvo to nema veze sa istinom.

Bataja, januar 2021, starogradnja 835e
Bataja, decembar 2025, starogradnja 1500e
😁
Septembar 2025, oglašene cene od 1650-2000e 😁

Ajmo realno, Beograd je teritorijalno baš veliki. Ono što svi ovde smatrate Beogradom tipa od Batajnice do Mirijeva svakako nije poraslo 30-40-50% već ravno duplo. To svakako nije krug dvojke i samo centralne opštine nego apsolutno sve je duplo.
Ajmo realno, priznaj lepo da si u onom postu lupio i prekini se zakopavas.

3k +-PDV je cifra za bolju novogradnju na ok lokaciji i mikrolokaciji stana u NS-u. Uzorak od par mojih ljudi(rodjenih ovde u NS-u) koji aktivno gledaju dvosoban stan a da nije prizemlje. Sama periferija je 1800-2000eur.
Starogradnja je 2200-2500eur na sličnim lokacijama. Renovirana starogradnja 2600-2800eur.

Dakle, ova tema je prešla iz rasprave oko toga kako i koliko će se cene promeniti u narednih 5 godina u raspravu oko toga kako i koliko su se cene promenile u prethodnih 5 godina.
I ni oko toga ne možemo da se složimo. :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Sve je stalo, nemamo zvanične podatke, možemo samo iskusta trenutno da razmenjujemo i oglase da gledamo i komentarišemo. Gradjanski rat je manje više tu na pomolu, a dosta ljudi bi okarakterisali i da je u toku.

3k +-PDV je cifra za bolju novogradnju na ok lokaciji i mikrolokaciji stana u NS-u. Uzorak od par mojih ljudi(rodjenih ovde u NS-u) koji aktivno gledaju dvosoban stan a da nije prizemlje. Sama periferija je 1800-2000eur.
Starogradnja je 2200-2500eur na sličnim lokacijama. Renovirana starogradnja 2600-2800eur.
Limani, januar 2021, starogradnja 1150-1290e
Decembar 2024: prometovane cene 2200-2780e
Septembar 2025, oglasene cene 2500 (veliki stanovi), standardni 2700-3200 🤡

Nema sta da zavisi od percepcije ako poredimo sa zvanicnom Eurostatovom statistikom. Nisu oni birali koji ce kraj i projekat da ubace. Jednostavno uzmes sve prodaje u kvartalu i pljus uradis prosek. Sve drugo je poredjenje baba i zaba.
To je tacno, ako poredimo proseke onda treba da poredimo proseke (to sto ti proseci nista ne znace je vec druga stvar jer ni prosek u Bg-u ne moze da bude zonalno kao prosek u Becu na primer).

Mozemo da pricamo o krugovima i zonama i sta vec, ali onda ova Eurostatova statistika ide kroz prozor i moras isto tako gledati krugove i zone i po drugim zemljama.
Istina, ali onda to mnogo komplikuje sve. Znaci poredjenje proseka je los metod, mozda ima bolji nisam razmisljao o tome.

Ako poredimo babe i babe, onda nema govora da je maks porast cena u Evropi bio 70% a u Srbiji 110%. Jednostanvo to nema veze sa istinom.
Ta poredjenja su sama po sebi opet pogresna jer i dalje nisu babe i babe. Treba videti u tim gradovima prosecne plate, dostupnost posla, kvalitet zivota ... pa porediti slicno sa slicnim. Ovako ispada da poredimo Bg i Pariz/Berlin/ ... ne ide ... ili sa sta znam Krajovom ili Plovdivom

Ne, nije. Zna se sta je Beograd, nema tu 'iskoriscavanje statistike u ovakve svrhe' nije ovo rasprava koji zanr metala je pravi a koji pozerski pa da je do ukusa, zna se sta je statistika. I 'svako sa malo mozga' ume da je gleda i izvlaci zakljucke iz nje.
Ali upravo sam napisao da nije isto kad je rezultat 40% a ukljucis i Batajnicu i Lazarevac. Ti kazes nije tako, zna se sta je Beograd. Znaci kazes isto sto i ja i tvrdis suprotno. Zanimljivo.
Kada i ti budes naucio da je citas i kad shvatis da izjave:

- U Srbiji ne moze da se zivi od poljoprivrede jer je to nemoguce u tvom sleu
Ni Vojvodjani se bas ne hvale. Evo ga kukuruz nema ga metar sad. Videcemo da li ce da naplate osiguranje ili sledece godine nema setve.
- Karaburma je neprihvatljiva za zivot jer je daleko od tvog posla
Apsolutno.
- Van Beograda inzenjer ne moze da ima vise od 800e platu jer je ti nisi imao
Nije bas 800, sad jd vec 1000 ali je i dalje smesna cifra.
- Srbija ide ka africkim zemljama jer se tebi to tako cini
Ovo je u fazonu jel' ti verujes meni ili svojim ocima?
- Skok cena se racuna samo na projektima koji se tebi svidjaju
Meni i svima koji zele da kupe stan u Beogradu.
...nisu nikakve cinjenice vec samo tvoja subjektivna smatranja, onda ces moci da diskutujes na nekom zrelom nivou. Niko tebi ne brani da imas neka subjektivna smatranja, ali je smesno kada njima pokusavas da opovrgnes cinjenice koje stoje crno na belo.
Tvoje cinjenice koje stoje crno na belo ja ne vidim kao cinjenice.
Slozicemo se da se ne slazemo, kao i uvek.

Kada se uvede finasijska pismenost u skole možda se i smanji ovoliko ludovanje cena u vodećim gradovima.
Limani, januar 2021, starogradnja 1150-1290e
Decembar 2024: prometovane cene 2200-2780e
Septembar 2025, oglasene cene 2500 (veliki stanovi), standardni 2700-3200 🤡
Liman je to, nema mesta za novogradnju i po meni najbolji deo grada. Mnogo njih se borilo ovde za dogradnju.

Kada se uvede finasijska pismenost u skole možda se i smanji ovoliko ludovanje cena u vodećim gradovima.

Liman je to, nema mesta za novogradnju i po meni najbolji deo grada. Mnogo njih se borilo ovde za dogradnju.
Pa ista je situacija i za podbaru, grbavicu, adamovićevo, petrovaradin itd. Nisu limani izuzetak.

У кафани могу да се штелују премисе како коме одговара, а у научној дискусији не могу, ама ни промил. Све зависи како који форумаш гледа на овај форум.

Ја сам први подржао премису која је гласила: "На 30км од Београда, могу да се купе куће за 50к-60к". Зашто? Зато што знам да је истинита. Онда је кренуло штеловање премисе (30км од центра БГ, 50к-60к подразумева 50к, Кућа мора да има плац, да не мора да се улаже, знаш ти колико кошта ограда... Не може кућа без 100 квадрата и помоћних просторија). У таквој дискусији не желим да учествујем. Само могу мало да тролујем.

Ne, nije. Zna se sta je Beograd, nema tu 'iskoriscavanje statistike u ovakve svrhe' nije ovo rasprava koji zanr metala je pravi a koji pozerski pa da je do ukusa, zna se sta je statistika. I 'svako sa malo mozga' ume da je gleda i izvlaci zakljucke iz nje.

Kada i ti budes naucio da je citas i kad shvatis da izjave:

- U Srbiji ne moze da se zivi od poljoprivrede jer je to nemoguce u tvom sleu
- Karaburma je neprihvatljiva za zivot jer je daleko od tvog posla
- Van Beograda inzenjer ne moze da ima vise od 800e platu jer je ti nisi imao
- Srbija

Bataja, januar 2021, starogradnja 835e
Bataja, decembar 2025, starogradnja 1500e
😁
Septembar 2025, oglašene cene od 1650-2000e 😁

Ajmo realno, Beograd je teritorijalno baš veliki. Ono što svi ovde smatrate Beogradom tipa od Batajnice do Mirijeva svakako nije poraslo 30-40-50% već ravno duplo. To svakako nije krug dvojke i samo centralne opštine nego apsolutno sve je duplo.
Lazarevac, Mladenovac (udaljenost 50km do nemanjine npr), Obrenovac..... realno to je kao da si rekao Kraljevo.....bez uvrede i da me neko pogrešno shvati.
Kada pokušavaš nekom da nacrtaš ali on ima direktivu i pravi se lud
....

У кафани могу да се штелују премисе како коме одговара, а у научној дискусији не могу, ама ни промил. Све зависи како који форумаш гледа на овај форум.

Ја сам први подржао премису која је гласила: "На 30км од Београда, могу да се купе куће за 50к-60к". Зашто? Зато што знам да је истинита. Онда је кренуло штеловање премисе (30км од центра БГ, 50к-60к подразумева 50к, Кућа мора да има плац, да не мора да се улаже, знаш ти колико кошта ограда... Не може кућа без 100 квадрата и помоћних просторија). У таквој дискусији не желим да учествујем. Само могу мало да тролујем.
Gde ima? Nikako da nam pokažeš..
Pa nismo debili....

Ali upravo sam napisao da nije isto kad je rezultat 40% a ukljucis i Batajnicu i Lazarevac. Ti kazes nije tako, zna se sta je Beograd. Znaci kazes isto sto i ja i tvrdis suprotno. Zanimljivo.

Ni Vojvodjani se bas ne hvale. Evo ga kukuruz nema ga metar sad. Videcemo da li ce da naplate osiguranje ili sledece godine nema setve.

Apsolutno.

Nije bas 800, sad jd vec 1000 ali je i dalje smesna cifra.

Ovo je u fazonu jel' ti verujes meni ili svojim ocima?

Meni i svima koji zele da kupe stan u Beogradu.

Tvoje cinjenice koje stoje crno na belo ja ne vidim kao cinjenice.
Slozicemo se da se ne slazemo, kao i uvek.
IZjaviš..pa to su činjenice...i to je dokaz? Cega dokaz ? Ako je 2008 cena bila 850 e a sada 1800.e...pa to nije 40%.... Da li je normalno da jedni te isti imaju svoju istinu ? Jel inflacija i dalje 4% ? Jesu li cene pale ...jel legalizacija 100evra ? Ili se plača i gradsko građevinsko ?
neverovatno

Gde ima? Nikako da nam pokažeš..
Pa nismo debili....
Где? Па, тачно супротно од тебе. А и мало лево, а и мало десно одатле. Рекох ти да сам чак и пешке ишао до центра, и о томе писао емотивну репортажу. Но, ти читаш само ову тему.

Где? Па, тачно супротно од тебе. А и мало лево, а и мало десно одатле. Рекох ти да сам чак и пешке ишао до центра, и о томе писао емотивну репортажу. Но, ти читаш само ову тему.
Gde ?

Učestvuj i trebalo bi da učestvuješ.
Suviše je ta izjava/rečenica opšta.

Vrh