Šta je novo?

Cene nekretnina

Ako pričamo o isplativosti nečega kade ali.ne mora o investicije, apsolutno jeste sve u novcima i ROI. Ako pričamo o hobijima onda ROI nije bitan, ail tada naglasimo da pričamo o hobijima, da neko sa strane ne bi izvukao pogrešne zaključke.
Ako pričamo o gubitku znam da ga nema...a % isplativosti ....pa kao i život u ovoj državi....moze bude ali ne mora da znači

Za cene stanova u Srbiji i meni deluje kao da FOMO i 1% krediti konstantno guraju sve na gore. I dalje me zanima struktura stanovništva kojima su krediti odobreni. A i redosled je bitan: što pre, to bolje. Jer na kraju ćeš za 100k dobiti "mrvice". Problem je u tome što je FOMO možda bukvalno opravdan, i da to od nas uopšte ne zavisi. Voleo bih da grešim, i da dođe do standardne recesije i korekcije cena, uz pad vlade, ali...
FOMO ali realan, jednostavno slabo se ulaze u nesto drugo osim cigle. Moje licno misljenje je da bi doslo do stabilizacije trzista morace mnogo vise da se gradi, tj da drzava malo tu umesa prste. Trenutna ekipa na vlasti radi suprotno jer im ortaci rade gradnju a pitanje je cak i da sepromeni ekipa na vlasti koliko bi bilo realno tako nesto bez ozbiljnih lomova u drzavi. Za tako nesto trenutno ne postoje kapaciteti tako da mozemo slobodno da prognozirao rast cena (koliki ce taj rast da bude je pitanje ali na pad ne bih smeo da stavim ni evro opklade)

Rekao sam "neki" jer nisam hteo da napisem koja je firma ali mogu i da napisem ovde kakve veze ima. U pitanju je Sunce gradnja, zgrada u Nikole Stefanovica.
Ne kapiram ovo sa procentima
Mislio sam na to koliko investitora prodaje tek po dobijanju upotrebne...ja nikoga ne znam niti sam čuo...jedino stanovi koji su vec bili u prometu.
Izuzetak je neverovatan...

Mislio sam na to koliko investitora prodaje tek po dobijanju upotrebne...ja nikoga ne znam niti sam čuo...jedino stanovi koji su vec bili u prometu.
Izuzetak je neverovatan...
Aha ... Taj procenat ... Onih tvojih 1% je bilo sirokogrudo, mislim da nije ni 0.1% Znam samo 3 primera u nekoj siroj okolini gde zivim a to je zanemarljivo u odnosu na ono sto je sagradjeno. Licno sam misljenja da ako bi se uveo tu red da bi se mnogo stvari promenile, ali kao sto znao od tog posla nema nista jer red smanjuje "manevarski prostor" :)

Aha ... Taj procenat ... Onih tvojih 1% je bilo sirokogrudo, mislim da nije ni 0.1% Znam samo 3 primera u nekoj siroj okolini gde zivim a to je zanemarljivo u odnosu na ono sto je sagradjeno. Licno sam misljenja da ako bi se uveo tu red da bi se mnogo stvari promenile, ali kao sto znao od tog posla nema nista jer red smanjuje "manevarski prostor" :)
PRVIH 20% stanova se biraju...ostalo je sta uhvatiš.

Ranije je baza ljudi koji mogu da uzmu kredit bila nekoliko stotina hiljada ljudi. Sada sa 1% kreditima se taj broj povećao za skoro milion ljudi koji mogu da uzmu kredit gde će država plaćati umesto njih. Kada toliko podržiš potražnju skok je neminovan.
Bice to najskuplja predizborna kampanja u istoriji Srbije!

Pogledajte prilog 252834
Pogledajte prilog 252836Pogledajte prilog 252837

Za ovo je odgovoran Nixon, tj. "sile iza amer. predsednika", ako ćemo koristini 4chan-termine :). Još su ubedili decu flower-power generacije da je emancipacija to, kada žena gradi karijeru i ima svoj život (super stvar), ali najbitnije je da ne proverava kupovnu moć svoje plate, bitno je samo da nema tlačitelja.

Za CBDC nije loše pratiti ovo: https://www.atlanticcouncil.org/cbdctracker/

Bilo je neuspelih pilot-projekata u Nigeriji, ali suviše zemalja i dalje radi na tome da neće biti daljih pokušaja, uz neku prisilu možda. Liči na neku kombinaciju univerzalnog dohotka / cbcd koji bi mogao da se programira: negativne kamatne stope, oročenost do kraja meseca, kontingenti vezani za određenu upotrebu (jefitna hrana za plebs) itd.

Ovo meni izgleda kao spoj vrli novi svet pacifikacije narodnih masa čiju radnu snagu će ubuduće smatrati suvišnom, ali će to verovatno ići iz strogu kontrolu svega, ali i obaveze. Pokvario se robot za čišćenje snega? -> Dobiješ poruku da hitno stupaš u radnu akciju. Techbro-fantazija, u stilu "Ready Player One" (naravno bez kičaste pobune slučajnog heroja i pokajanja negativca koji je samo imao teško detinjstvo.)

I naravno da nećeš biti vlasnik ičega, pogotovo ne stana. :)

Srbija tu prednjači na palanački način, nećemo imati vr-naočare i opijanje digitalnim sadržajima, ali ćemo imati rakiju nakon kraja radnog vremena u motaonicama i rudnicima, i pendrek i suzavac za one kojima je do ulice. Eventualno će se kasnije za kredit nabaviti oni robo-džukci iz "black mirrora" kada tehnika bude dostigla taj nivo. 😬

Ali sve u svemu, moje amatersko shvatanje makroekonomije mi i dalje kaže da je to dugoročno neodrživo, u smislu da će se u narodu buditi želja za revolucijom u stilu Nepala, a kod vlasti strah, i eventualno tel. poziv bio-laboratorijama, da pitaju kako napreduje sledeće gain-of-function čedo.

Za cene stanova u Srbiji i meni deluje kao da FOMO i 1% krediti konstantno guraju sve na gore. I dalje me zanima struktura stanovništva kojima su krediti odobreni. A i redosled je bitan: što pre, to bolje. Jer na kraju ćeš za 100k dobiti "mrvice". Problem je u tome što je FOMO možda bukvalno opravdan, i da to od nas uopšte ne zavisi. Voleo bih da grešim, i da dođe do standardne recesije i korekcije cena, uz pad vlade, ali...
Zanimljivi grafici. Ako pogledaš poslednji put smo imali ovaj trend kupovine zlata tokom 80-tih (mnogo je veća monetarna masa danas pa ne deluje tako na prvi pogled). Nakon toga se vidi jasan trend neatraktivnosti čvrstih asseta i preusmeravanje kapitala na berzu. Zanimljivo je još da je te 1981 kada je rad u zlatu bio na najnižem tj kao današnjem nivou kamata bila na vrhuncu kako bi se izborili sa stagflacijom. Očekuje nas zanimljivih narednih nekoliko godina koji god rasplet bio🍿

A da. Što se tiče drugih stvari. Porast u Evropi (prosek) je za period 2020-2025 oko 29% izvor:
Najveći nivoi za zemlje period Q4 2020- Q1 2025 je između 50% i 65% (ekstremi u odnosu na prosek). Imaš nekoliko zemalja gde je porast bio oko 100% (proveriću koje pa pišem ali za period 2010-2025). Srbija konkretno je na 110% za manje od 5 godina. EU prosek radt za period 2015-2025 je 50%.

Poslednja izmena:
Tako je Mićoniii!
Kao kad odem da gledam fudbal sitne dečice, pa ustane neki ćalac koji je osetio surovost sveta, i krene da urla: "Ne daj na sebe, Miluneee! Ne daj na sebeeee! Tako će sutradan i žena da te gazi! Lopta sme da prođe, on nikako! Polomi mu nogu ako treba, mamicu mu... Tako jeee, tooo, lakat Miluneeee!

Peti minut, Milun dobio crveni, sedi sam na klupi, ćale zapalio kući
И то је боље него ватерполо. Тада сам схватио зашто су родитељи ограђени дебелим стакленим зидом, и зашто деца не крате нокте на ногама. Сва срећа на време смо одустали од тог "спорта".

Rast standarda radničke klase je primarno vezan za tehnološki napredak i proizvodnu efikasnost, a ne za bolju raspodelu resursa u kapitalizmu. Kada svega ima više, onda i oni na dnu imaju više nego što su imali. Raspodela u kapitalizmu je u svom prirodnom stanju gora i od feudalizma, što se vidi na primeru USA gde je dozvoljeno da kapitalizam divlja, zbog čega 50% populacije drži samo 2.5% bogatstva.
Tehnološki napredak i rast produktivnosti su posledica kapitalizma. Što su zemlje duže prelazile sa feudalizma u kapitalizam, to su bile zaostalije i siromašnije.

I pored takve raspodele i taj deo populacije u SAD živi daleko bolje od većine sveta. Ti bi radije jednakost u siromaštvu nego nejednakost u bogatstvu.

Iz feudalnih zemalja su sanjali da odu u tu nepravednu zemlju Ameriku. Mislim stvarno- feudalizam gde su ljudi po rođenju nejednaki pravedniji od parlamentarnog kapitalizma građana jednakih prava.

Vlasnička klasa je klasa vlasnika tj. klasa onih koji ne moraju da rade za novac, već zapošljavaju druge da rade za njih i prisvajaju višak vrednosti. U marksističkoj teoriji ova klasa se naziva buržoaska, ali mislim da je taj termin malo zastareo danas. Različito je od "vladajuća", zato što vlast i moć unutar društva ne mora nužno imati (samo) buržoazija, već i politička kasta, koja je strukturno postavljena izvan ove radnik-vlasnik dinamike.
I na primeru evropskih proizvođača automobila se može videti da vlasnici najvažnijih kompanija nemaju gotovo nikakav uticaj na dugoročnu politiku, inače ne bi morali da varaju i mole da se produži datum izbacivanja tehnologija u kojima su dominirali.

Dakle, iz vlasništva nad kapitalom ne sledi nikakav nužni uticaj na položaj radnika.

Prisvajanje viška vrednosti je besmislen pojam u tom kontekstu. Koji višak prisvajaju od radnika ako sedi kući ili ga zamene automatizacijom?
Potrošači su naravno potrebni, zbog čega je potrebno pronaći balans, tj. optimalno stanje gde radnika plaćaš minimalno da ostane zavisan od tebe, a opet dovoljno da mu ne padne na pamet da preispituje sistem i sprovodi revoluciju. To je teška lekcija koju je buržoazija naučila u XIX i XX veku.
Buržoazija je pre svega građanska klasa, i do Prvog svetskog rata nije bila vladajuća ni u većem delu Evrope, tako da ne znam koje je lekcije, kad i gde naučila.

I ta ideja da vlasnici kapitala u ogromnim ekonomijama gde stvarno postoji tržište mogu da fino podešavaju koliko će radnici da zarađuju je suluda. Pa, ne bi onda premeštali fabrike u Treći svet i dovodili migrante.

Božo uz dužno poštovanje, meni su te rasprave o tome da li kapitalisti imaju moć u društvu prevaziđena priča, time se bave studenti FPN-a na drugoj godini kad se zalaufaju sa Hajekom i Mizesom.

Ako voliš da veruješ u to što pišeš, slobodan si, ali ja da gubim energiju na elementarne stvari nemam živaca.

Ok, gde ja danas da kupim kvadrat koji će da poraste 100% u narednih par godina?
Evo šta kaže "brat" ChatGPT. I meni ovo zvuči realno.

Može li stan kupljen sada da vredi duplo ili troduplo za 10 godina?

📈 Argumenti „DA, može rasti“:

Urbanizacija i migracije → sve više ljudi se seli u Beograd, potražnja za stanovima raste.

Ograničena ponuda zemljišta u centralnim delovima grada → lokacija uvek „gura cenu gore“.

Inflacija → vrednost evra/dinara pada, a nekretnine se često drže kao „sigurna luka“.

Investitori i stranci (npr. Kinezi, Rusi, Turci, dijaspora) već sada pumpaju cene na atraktivnim lokacijama.

Iskustvo iz prošlosti → cena kvadrata je od 2014. do 2024. skočila i 2,5–3× u Beogradu.

📉 Argumenti „NE, teško je da opet skoči toliko“:

Plate ne prate rast cena → već sada je kupovina stana prosečnom čoveku skoro nemoguća. Ako kupci nemaju snagu, tržište mora da uspori.

Kamatne stope (EURIBOR) mogu ostati visoke još godinama → rate kredita ograničavaju potražnju.

Demografija Srbije → stanovništvo stari i opada, pa dugoročno manje ljudi traži stan.

Moguća regulacija tržišta (npr. porezi na prazne stanove, restrikcije za strane kupce) može da spusti pritisak na cene.

Već smo u „balonu“? – mnogi analitičari kažu da su sadašnje cene nerealno visoke u odnosu na plate i BDP.

⚖️ Realan scenario

Najverovatnije: stan kupljen danas neće vredeti 3× više za 10 godina, ali može 20–50% više (više ako inflacija „jede“ evro i ako Beograd nastavi da se širi kao magnet).

Moguće: da cene stagniraju nekoliko godina, pa nastave da rastu polako.

Rizik: ako dođe ekonomska kriza ili „pucanje balona“, stan može i da padne 10–20% u ceni, bar privremeno.

FOMO ali realan, jednostavno slabo se ulaze u nesto drugo osim cigle. Moje licno misljenje je da bi doslo do stabilizacije trzista morace mnogo vise da se gradi, tj da drzava malo tu umesa prste. Trenutna ekipa na vlasti radi suprotno jer im ortaci rade gradnju a pitanje je cak i da sepromeni ekipa na vlasti koliko bi bilo realno tako nesto bez ozbiljnih lomova u drzavi. Za tako nesto trenutno ne postoje kapaciteti tako da mozemo slobodno da prognozirao rast cena (koliki ce taj rast da bude je pitanje ali na pad ne bih smeo da stavim ni evro opklade)
Kako niko neće ili ne želi da shvati da državi (nezavisno od vlasti) NIJE u interesu da nekretnine budu jeftine! Niti jednoj državi na svetu. 1.) Veći porez ubire od skupljih nekretnina. 2.) Više se zadužiš i imaš poslušnog roba koji mora da radi i da ćuti dok god je u dugu. 3.) Što veći dug, veća i poslušnost.
Nema duga, nema poslušnosti. Vrlo jednostavno. Pa šta mislite zašto su na zapadu uveli porez na nasledstvo od 30% na prvo koleno. Jer znaju da bi već svi nakon drugog ili trećeg kolena imali sve i ne bi radili ili bi radili samo part time čisto da se kaže da radimo. A ne da se ubijaju od rada po 60h nedeljno.
Pogledaj samo ti sad deci ostaviš 3 stana. 1 za život dva izdaje. On je slobodan čovek. Imao posao ok, nemao posao opet ok. S čim ga možeš uceniti? A ako mu natovariš 300-500k duga na vrat. Ima da sluša sve šta mu kažeš i kad dobije otkaz odmah što pre da nađe novi ili u inostranstvo da zaradi pa da banci šalje...
Cene nekretnina mogu pasti kao i sve na tržištu ali nijednoj vlasti nije u interesu da budu jeftine i vrlo lako dostupne. Pa čak ni auti koji nisu ni blizu nekretnina.

Kako niko neće ili ne želi da shvati da državi (nezavisno od vlasti) NIJE u interesu da nekretnine budu jeftine! Niti jednoj državi na svetu. 1.) Veći porez ubire od skupljih nekretnina. 2.) Više se zadužiš i imaš poslušnog roba koji mora da radi i da ćuti dok god je u dugu. 3.) Što veći dug, veća i poslušnost.
Nema duga, nema poslušnosti. Vrlo jednostavno. Pa šta mislite zašto su na zapadu uveli porez na nasledstvo od 30% na prvo koleno. Jer znaju da bi već svi nakon drugog ili trećeg kolena imali sve i ne bi radili ili bi radili samo part time čisto da se kaže da radimo. A ne da se ubijaju od rada po 60h nedeljno.
Pogledaj samo ti sad deci ostaviš 3 stana. 1 za život dva izdaje. On je slobodan čovek. Imao posao ok, nemao posao opet ok. S čim ga možeš uceniti? A ako mu natovariš 300-500k duga na vrat. Ima da sluša sve šta mu kažeš i kad dobije otkaz odmah što pre da nađe novi ili u inostranstvo da zaradi pa da banci šalje...
Cene nekretnina mogu pasti kao i sve na tržištu ali nijednoj vlasti nije u interesu da budu jeftine i vrlo lako dostupne. Pa čak ni auti koji nisu ni blizu nekretnina.
ovo za prez na nasledstvo mi je nerealno što sam pročitao. bukvalno zamalo da bljunem od paklene informacije.
ostalo, sve tačno.

Zanimljivi grafici. Ako pogledaš poslednji put smo imali ovaj trend kupovine zlata tokom 80-tih (mnogo je veća monetarna masa danas pa ne deluje tako na prvi pogled). Nakon toga se vidi jasan trend neatraktivnosti čvrstih asseta i preusmeravanje kapitala na berzu. Zanimljivo je još da je te 1981 kada je rad u zlatu bio na najnižem tj kao današnjem nivou kamata bila na vrhuncu kako bi se izborili sa stagflacijom. Očekuje nas zanimljivih narednih nekoliko godina koji god rasplet bio🍿

A da. Što se tiče drugih stvari. Porast u Evropi (prosek) je za period 2020-2025 oko 29% izvor:
Najveći nivoi za zemlje period Q4 2020- Q1 2025 je između 50% i 65% (ekstremi u odnosu na prosek). Imaš nekoliko zemalja gde je porast bio oko 100% (proveriću koje pa pišem ali za period 2010-2025). Srbija konkretno je na 110% za manje od 5 godina. EU prosek radt za period 2015-2025 je 50%.
Ko ti daje za pravo da koristiš statistiku i razum na ovoj temi?

Vidi druze, drzava nije odvojeni entitet od naroda. Ovo sto mi sada imamo nije drzava nego kolonijalna simulacija. Pitanje je kakvu mi drzavu hocemo, eu koloniju sa podivlljalim kapitalizmom ili drzavu gradjana koji se pitaju za nesto.

nisam ispratio taj deo. šokantno i ponižavajuće do koske. pa ti sad želi u evropu haha
Ja sam zagrejan za investicionu nekretninu u Dubajiu, pre nego u Evropi, a pogotovo u tim zemljama koje uvode takve poreze.
Kada se dodje do nekog nivoa, potrebna je zaštita bogatstva, relokacija kapitala, izbegavanje suludih poreza, udruživanje u firme-korporacije i relokacija i sedišta firmi - boravka. Tu onda dolaze pravi eksperti koji se time bave, najbolji advokati, medjunarodni ekonomisti, računovodje...
Ovako ili postaješ siromašniji ili ideš realno na pametnu ekspanziju kapitala. Da stagniraš, to je izuzetno teško, pošto te inflacija pored poreza jede. Realno u tom slučaju moraš baš konstantno da napreduješ na poslu - to i jeste cilj, a ne da se pridružiš toj klasi za koju radiš.
Ovako nekako 😉

Vrh