Pogledajte prilog 252834
Pogledajte prilog 252836Pogledajte prilog 252837
Za ovo je odgovoran Nixon, tj. "sile iza amer. predsednika", ako ćemo koristini 4chan-termine

. Još su ubedili decu flower-power generacije da je emancipacija to, kada žena gradi karijeru i ima svoj život (super stvar), ali najbitnije je da ne proverava kupovnu moć svoje plate, bitno je samo da nema tlačitelja.
Za CBDC nije loše pratiti ovo:
https://www.atlanticcouncil.org/cbdctracker/
Bilo je neuspelih pilot-projekata u Nigeriji, ali suviše zemalja i dalje radi na tome da neće biti daljih pokušaja, uz neku prisilu možda. Liči na neku kombinaciju univerzalnog dohotka / cbcd koji bi mogao da se programira: negativne kamatne stope, oročenost do kraja meseca, kontingenti vezani za određenu upotrebu (jefitna hrana za plebs) itd.
Ovo meni izgleda kao spoj vrli novi svet pacifikacije narodnih masa čiju radnu snagu će ubuduće smatrati suvišnom, ali će to verovatno ići iz strogu kontrolu svega, ali i obaveze. Pokvario se robot za čišćenje snega? -> Dobiješ poruku da hitno stupaš u radnu akciju. Techbro-fantazija, u stilu "Ready Player One" (naravno bez kičaste pobune slučajnog heroja i pokajanja negativca koji je samo imao teško detinjstvo.)
I naravno da nećeš biti vlasnik ičega, pogotovo ne stana.
Srbija tu prednjači na palanački način, nećemo imati vr-naočare i opijanje digitalnim sadržajima, ali ćemo imati rakiju nakon kraja radnog vremena u motaonicama i rudnicima, i pendrek i suzavac za one kojima je do ulice. Eventualno će se kasnije za kredit nabaviti oni robo-džukci iz "black mirrora" kada tehnika bude dostigla taj nivo.
Ali sve u svemu, moje amatersko shvatanje makroekonomije mi i dalje kaže da je to dugoročno neodrživo, u smislu da će se u narodu buditi želja za revolucijom u stilu Nepala, a kod vlasti strah, i eventualno tel. poziv bio-laboratorijama, da pitaju kako napreduje sledeće gain-of-function čedo.
Za cene stanova u Srbiji i meni deluje kao da FOMO i 1% krediti konstantno guraju sve na gore. I dalje me zanima struktura stanovništva kojima su krediti odobreni. A i redosled je bitan: što pre, to bolje. Jer na kraju ćeš za 100k dobiti "mrvice". Problem je u tome što je FOMO možda bukvalno opravdan, i da to od nas uopšte ne zavisi. Voleo bih da grešim, i da dođe do standardne recesije i korekcije cena, uz pad vlade, ali...