A šta tačno mi proslavlajmo ovom paradom 20. septembra? Rođenje Sofije Loren ili otvaranje memorijalnog centra u Potočarima?
Mislio sam da ima neke veze sa probojem Solunskog fronta ali nije na taj datum. Ovo sam uspeo da nađem od događaja na taj dan:
1870. godine – Snage italijanskog kralja Vitorija Emanuela II ušle su u Rim čime je završeno ujedinjenje Italije. Papa Pije IX povukao se u Vatikan i proglasio se zatvorenikom.
1928. godine – Veliki fašistički savet postao je vrhovno zakonodavno telo u Italiji, umesto dotadašnjeg Veća poslanika.
Sofija Šikolone, poznatija kao Sofija Loren
1934. godine – Rođena je italijanska filmska glumica Sofija Šikolone, poznata kao Sofija Loren, dobitnica Oskara 1961. godine za film “Dve žene”. Proslavila se filmovima “Čočara”, “Crna orhideja”, “Hleb, ljubav i …”, “Čežnja pod brestovima”.
1960. godine – Trinaest afričkih država koje su stekle nezavisnost i bivša britanska kolonija Kipar primljeni su u UN.
1970. godine – Sovjetski kosmički brod “Luna 16” spustio se na Mesec i pokupio uzorke mesečevog tla.
1977. godine – Vijetnam i Džibuti primljeni su u UN kao 149. i 150. članica međunarodne organizacije.
1981. godine – Centralnoamerička država Belize na obali Karipskog mora (bivši Britanski Honduras) stekla je nezavisnost od Velike Britanije.
1984. godine – U napadu automobila-bombe na američku ambasadu u Bejrutu poginulo je 16 ljudi, a američki ambasador je povređen.
1990. godine – Parlamenti Istočne i Zapadne Nemačke potvrdili su ugovor o ujedinjenju dveju država.
1991. godine – Crnogorski parlament je u Žabljaku proglasio Crnu Goru ekološkom državom i prihvatio deklaraciju o zaštiti prirode. Projekat prve ekološke države u svetu prihvaćen je 1992. na svetskom eko-samitu u Brazilu pod pokroviteljstvom UN.
2001. godine – Albanski teroristi započeli su predaju poslednjih količina oružja NATO trupama u Makedoniji. Tog dana je u makedonskom parlamentu počela diskusija o ustavnim amandmanima kojima bi se albanskoj manjini garantovala veća prava.
2003. godine – Bivši američki predsednik Bil Klinton zvanično je otvorio Memorijalni centar u Potočarima (BiH) posvećen žrtvama masakra u Srebrenici 1995. godine, kada su snage Vojske Republike Srpske ubile oko 4.000 Bošnjaka.