Šta je novo?

Cene nekretnina

Holandija povrh toga još nudi I 30% ruling pa stranci koji tamo dodju em imaju daleko bolje plate i benefite nego lokalno stanovništvo, em 5 godina imaju umanjenje poreza na prihod. Samo lud čovek ne bi iskoristio takvu priliku, naravno na odgovarajuću poziciju.
Ja sam imao 10 godina. Bilo je inicijalno 10 godina pa su smanjili na 8 pa sada na 5. Ali to je super opcija i slažem se da treba iskoristiti. Ima taj ruling i Srbija za povratnike i za strane koji dolaze na visoko plaćene poslove. Mnoge manje zemlje to imaju jer tako privlače kadar. Danska isto ima. To velike zemlje poput Nemačke ili US ili Francuske nemaju nažalost.

Blok VIla na petrovaradinu, o kakvom se to naselju radi, da li se zna kolike su cene , neke oglase sam pregledao ide oko 2K, ne nzam da li je to realno

Slazem se, i ne slazem se.

I kad sam ja kupovao, a i sada, na NBG-u se drzi aktvnim samo par projekata u isto vreme, kao da se tempira. Za Zemun je jos gore, projekat sa centralnim grejanjem ne postoji. Doduse, za mene je smanjen izbor, jer ne zelim toplotne pumpe i podno grejanje, ali opet, i da zelim, to su male zgrade gde najbolji stanovi odu dok niko ne zna za projekat, a u slobodnu prodaju posle idu samo ovi stanovi koje niko nece. Izbor je bas nikakav, za ovoliki grad se slabo gradi, zato i mogu da odrzavaju ovde cene. Ne zna se gde je manji izbor, da li starogradnja ili novogradnja.
Da ..jeste ..ali da bi dobio kupatilo ili kuhinju sa prozorom i uđeš u priču pre iskopa svi ti kažu da si bu**** ...propaščeš...ko je on..itd itd

Može mala pomoć?
Pokušavam da pronađem informaciju o iznosu naplaćenih akciza i PDV-a za period 2023-2025. 2025 mi je posebno zanimljiva. Gde to može da se nadje?
Ključna stvar da vidimo kako stojimo i šta možemo da očekujemo u narednom periodu.
Ili i to nije dozvoljeno plebsu da prati?

Poslednja izmena:
Blok VIla na petrovaradinu, o kakvom se to naselju radi, da li se zna kolike su cene , neke oglase sam pregledao ide oko 2K, ne nzam da li je to realno

Koliko vidim to je na Ribnjaku.

EDIT: Evo još tih oglasa, zavisi od stana ali da od 2000-2500eur(sa PDV-om)

Koliko vidim to je na Ribnjaku.

EDIT: Evo još tih oglasa, zavisi od stana ali da od 2000-2500eur(sa PDV-om)
Hvala, više sam mislio na okolinu, slabo poznajem petrovaradin posebno ove blokove (3,6, 9, Vila), oglase sam već video

Ne moraš da tražiš. 2,4 milijarde evra i svake godine 15-20% veći
Ne baš tačno.
Ili i to nije dozvoljeno plebsu da prati
Imaš te podatke sa minimum tri, četiri izvora (odnosno svakom iole ozbiljnom mesečnom izveštaju finansija).

Konsolidovani bilans - ukupni prihodi (2023–2025, jan–jun, mil. RSD)

GodinaAkcize PDV
2023366,913.5842,907.4
2024415,112.2951,782.4
2025 (jan–jun)213,943.2482,408.0

2025(jan–jun)

MesecAkcize PDV
Januar46,594.485,040.2
Februar31,181.173,911.4
Mart26,258.275,662.1
April32,193.387,138.7
Maj44,356.178,058.5
Jun33,360.182,597.0
Total (jan–jun)213,943.2482,408.0

Zahvaljujem se na podacima. Može link?
Inače izdaci za kamate za 2025 su uvećani u odnosu na 2024 za 19%. Sada su oko 2 milijarde. Tako je već nekoliko godina. 15-20% više svake godine. 2026 će biti koliko sam rekao. 2025 je i ovako gortoa.
Tokom 2025. dug države povećaće se u apsolutnom iznosu sa 39,3 milijardi evra na 41,9. Smanjenje SDI je veliko. Verovatno zbog inflacije i političke nestabilnosti. Verujem da su doznake u blagom padu. Devizne rezerve su pale od početka godine a sada su ponovo kao porasle.

Poslednja izmena:
Sredjivao neku kuhinju i vidim da majstor uzima 40-50% od materijala u zavisnosti od veličine kuhinje. Njemu je prihod od rada ispratio koliko toliko inflaciju. Porasla je cena materijala i samim tim i cena rada.

U ITu su rasle plate zbog tražnje pa je samim tim bilo nekakvog praćenja inflacije ali tu dosta zavisi od uslova ugovora između firmi i uopšte industrija za koju se nude servisi.
Kako je u vašim IT firmama?
Kako je u ostalim branšama? Zubari, advokati, bankarski sektor...

Sredjivao neku kuhinju i vidim da majstor uzima 40-50% od materijala u zavisnosti od veličine kuhinje. Njemu je prihod od rada ispratio koliko toliko inflaciju. Porasla je cena materijala i samim tim i cena rada.

U ITu su rasle plate zbog tražnje pa je samim tim bilo nekakvog praćenja inflacije ali tu dosta zavisi od uslova ugovora između firmi i uopšte industrija za koju se nude servisi.
Kako je u vašim IT firmama?
Kako je u ostalim branšama? Zubari, advokati, bankarski sektor...
U IT-ju su plate rasle do 2022. Nakon toga rasta plata vise nema, osim pojedinacnih slucajeva i to u nekim malim procentima, sto znaci da u IT-ju realna vrednost plate sve manja iz godine u godinu. Uglavnom, plate u IT-ju poslednje 3 godine nisu pratile inflaciju.

Evo i George Carlin se sprda sa nekretninama, danas neka nekretnina kosta 100.000 sutra 200.000 zasto niko ne zna.
Trziste je porpilicno mrtvo kao sto sam konstantovao i ranije, koliko vidim retko se sta prodaje.

U IT-ju su plate rasle do 2022. Nakon toga rasta plata vise nema, osim pojedinacnih slucajeva i to u nekim malim procentima, sto znaci da u IT-ju realna vrednost plate sve manja iz godine u godinu. Uglavnom, plate u IT-ju poslednje 3 godine nisu pratile inflaciju.

Najbolje su prošli oni koji su se dobro "pogodili" 2021/22 i te godine kupili stan. Generalno gledano za zaposlene u stranim kompanijama, ne samo IT. E sad, ko je ostao u istoj kompaniji i imao povećanja od 0-5 % godišnje, sad se nalazi u dosta lošijem položaju, jer su cene nekretnina od tada porasle mnogo više. Tako da, dosta zavisi od startne pozicije te godine, kao i napredovanja, menjanja poslova.

Ovo se malo kosi sa onom teorijom kako stanovi "nisu nikada bili priuštiviji", ali kao što sam rekao, zavisi od slučaja do slučaja. Korpo zaposleni koji su dobijali mrvice su u lošijem položaju, dok oni koji su se bolje prilagodili inflaciji (npr. majstori) su u boljem položaju, ali često nisu kreditno sposobni

a poprilično pedantno pratim i ove nove mere oko ograničenja cena, i ne deluje mi baš sjajno).

Pogledajte prilog 251202
Ja doktrinarno smatram da je državno mešanje u formiranje cena pogrešno, ali me zanima tvoje mišljenje o konkretno ovom slučaju, jer si spominjao ranije da nisu tolike marže koliko Vučić tvrdi da jesu.

Možda si upućen u formiranje cena kod velikih lanaca?

A gde to vidis?
Pratim par nekretnina koje me zanimaju i vidim da se ne prodaje nista mesecima.
Da postoji normlano trziste te solidne ponude bi trebalo brzo da odu. Prosto su cene otisle u nebesa.

Znam jednu dobru nekretninu u okolini moje, koju zaobilaze ljudi koju su prakticno milioneri, prosto skupo im je. Ne zele ljudi da daju tolike pare, iako je solidna nekretnina i zeleli bi da je imaju.

Da postoji normlano trziste te solidne ponude bi trebalo brzo da odu. Prosto su cene otisle u nebesa.

Znam jednu dobru nekretninu u okolini moje, koju zaobilaze ljudi koju su prakticno milioneri, prosto skupo im je. Ne zele ljudi da daju tolike pare, iako je solidna nekretnina i zeleli bi da je imaju.
Milioneri ne razmatraju nekretnine u Visnjickoj Banji. Tamo se ide da kupis stan u Sunnyvill-u, srednja klasa.

Ja doktrinarno smatram da je državno mešanje u formiranje cena pogrešno, ali me zanima tvoje mišljenje o konkretno ovom slučaju, jer si spominjao ranije da nisu tolike marže koliko Vučić tvrdi da jesu.

## Poduže razglabanje koje nema potrebe da čitate, ali kad je već pitao čovek... ##

Svakako da je pogrešno, ali ne verujem da će ovo svakako da potraje previše (cenim da je neodrživo).

Problem je što se frljaju terminima, marža i markup nisu isto. Markup je uvek veći broj od marže, jer se računa na manju bazu (COGS). Koliko sam ja upućen, u food retailu COGS je 82–86%. što bi značilo da je realna bruto marža 14–18%. Kada je govoreno o 45% marži, zapravo se mislilo na markup na nabavnu cenu, a ne na pravu maržu iz bilansa.

Sad, problem je što nije ni tako lako odrediti svoju maržu u maloprodaji. Kod "Private Label" artikla se trgovac i dobavljač dogovaraju na osnovu neto cene (nema lifleta, bonusa itd.), pa dobavljač lako može da odredi maržu (samo što sada neće moći da je podigne po potrebi, jelte, pa će ovi artikli nestati sa polica ako se pokaže da marža nije dovoljna). Ni ovde naravnoo ne postoji uniformisana marža, nego se određuje pojedinačno za svaki proizvod, logično. Drugi slučaj je kada dobavljači daju bruto cenu, a u pozadini se ugovaraju razne stvari ("iz off-a"): 10% off rabat, 3% logistka, 2% marketing. Ovde trgovac računa maržu na tu bruto "naduvanu" cenu (a ne na efekivnu neto), te se na kraju ispostavi da je stvarna marža viša, jer trgovac kasnije dobija razne off povraćaje.

Glavni problem trenutno je, što su i fakturne cene dobavljača (koliko ja vidim) ograničene, i ne mogu biti veće od cene koja je važila 1. avgusta 2025. godine. Ovo je suštinski totalna kontrola cena, plafoniranje, zamrzavanje, nazovi kako hoćeš, jer dobavljači ne mogu da povećaju cene proizvoda, čak i ukoliko im porastu troškovi proizvodnje. Mogu doduše da smanje kvalitet, smanje gramažu, vrdaju na svakojake načine...

Retail generalno ima velike fiksne troškove (plate koje skaču, na primer). Ako im zakucaš maržu na 20%, onda će oni logično da pokušaju da prebace trošak na dobavljače kroz veće logističke troškove (logX), skuplje listing fee-ove, korektivne obaveze itd. A pošto će malim igračima ruke biti zavezane, proces će verovatno ići: kratkoročno cene možda padnu ili se (tobože) stabilizuju, a dugoročno: dobavljači sa nižim cenama smanjuju kvalitet, mali proizvođači nestaju sa polica, izbor proizvoda se sužava, retail se polarizuje skoz (PL + par globalnih brendova). A kupac? Gubi raznovrsnost i dobija "uniformnu" ponudu. Veliki lanci mogu da formiraju "specijalizovana" pravna lica (organska hrana, spacijalna uvozna roba), na koja se ne bi primenjivao zakon za lance iznad 4,5 mlrd prometa. Tako možeš da nađeš skuplji proizvod samo u formalno drugoj firmi. A mali trgovci da se "rebrendiraju" u recimo "etno-shop", "gastro-specijaliteti-shop, "bio-najjači-smo-shop". Deo populacije će ostati u „diskontnom režimu“ (osnovna korpa, jeftini brendovi, ograničene marže), a drugi deo će se pomeriti ka specijalizovanim radnjama gde zakonsko ograničenje ne važi, ali će plaćati više. Inflacija svakako neće biti izlečena.

A možda i ne bude baš ništa, nego je ovo samo kratkoročna predstava iz koje smo možda nešto novo naučilI!

EDIT: Jedino što sam do sada primetio jeste da u manjim maksijima strašno manjka robe. Rafovi "kao da je prošla vojska", he, he.

Poslednja izmena:

Naravno da drzava mora da se mesa u formiranje cena i da razbija oligopole.
Ne nego svi trebamo da pocrkamo od gladi ili da bankrotiramo zato sto moramo da jedemo.
Pravo na stanovanje i hranu trebaju da budu osnovna prava i da budu zasticena od strane drzave.

U mojoj ulici imas automobile ispred kuce koji vrede kao stan u Sunnyvill-u.
Zar nije tvoja kuca 370k EUR? Izadje kao stan stan od 100 m2 i garaznim mestom u Sunnyvile-u. Ili je to ona sve ostalo je precenjeno, samo moja kuca istinski vredi? Ili zivite u kuci od 370k a vozite Bugatti?

Tri neka stana koja pratim radoznalosti radi ne mrdaju vec godinu dana, ali uredno podizu cenu :)

Zar nije tvoja kuca 370k EUR? Izadje kao stan stan od 100 m2 i garaznim mestom u Sunnyvile-u. Ili je to ona sve ostalo je precenjeno, samo moja kuca istinski vredi? Ili zivite u kuci od 370k a vozite Bugatti?
Kucu sam platio 240.000 kraj 2019. godine.

Naravno da je precenjeno, u pitanju su skroz razlicite kategorije kvaliteta zivota.
Pa gde mozes da poredis moju kucu sa stanom od 100m2 i garaznim mesto. Ja imam tri parking mesta ispred kuce, plus garazu (parking mesta ispred kuce sam dobio maltene gratis, kao i dvoriste od dva ara). Imam cak i parking u okviru naselja na koji mogu da se parkiraju gosti - mada to na racunam, jer smo ga napravili na javnoj povrsini.
Dati 370k za malo vecu zatvorsku celiju (zatvor u Padinjaku deluje humanije od Sunnyvila) na ledini ispod groblja, po meni moze da da samo covek koji ne vodi racuna o svom psihickom i finansijkom zdravlju. Umesto skole i vrtica dobilu su kockarnicu, i perionicu auta, jezivo.

1757602503247.png

1757602533051.png

Tri neka stana koja pratim radoznalosti radi ne mrdaju vec godinu dana, ali uredno podizu cenu :)
Za to su uvek dva razloga tj jedan, cena je visoka za ono što se nudi, lokacija/stanje... Ovde se stalno kuka da je ponuda loša tako da verovatno ok stan sa ok cenom ode relativno lako. Prošlo je vreme ludila gde se kupovalo bilo šta samo da se kupi.

Vrh