Šta je novo?

Cene nekretnina

Da bi dosli u taj modus mora prvoda bude izgradjena infrastruktura pa onda da se odradi decentralizacija (d ane ide sve u Bg i NS) i da se mnogo vise gradi.
Da se gradi mnogo i planski. A mi ne mozemo ni jedno ni drugo. Ne gradi se dovoljno, tek kad krenes da kupujes nekretninu za sebe, shvatis koliko malo novogradnji zapravo ima.

U pravu si da "obični" ljudi ne mogu danas da priušte stan (uprkos statistikama da su stanovi priuštiviji u odnosu na platu u proteklih 15 godina), ali potrošnja od plate ne ide samo na hranu i komunalije, to nije tačno. Gledam danas decu u školskom dvorištu ispred stana, veliki odmor, svi jedu sendvice, palacinke, neke fast foodove...u moje vreme se uzina donosila od kuce. Okolo svi kafici puni, ok nisu to neki astronomski iznosi ali vecina mladih ljudi ne trepne da potrosi 400 dinara na kafu. Ranije nije postojao Instagram pa nisi ni znao gde ljudi koji ti nisu prijatelji ili makar bliski poznanici idu na odmor, sada vidim slike nekih ljudi za koje znam da su potpuno prosecnih primanja, to je neki resort u Tunisu, cela porodica all inclusive. Tako da, tacno je da su stanovi i dalje van domasaja vecine, ali srednja klasa ima daleko vide opcija i mnogo toga je dostupnije nego sto je bilo pre 15, 20 ili 30 godina. Ne vidim neku apokalipsu u najavi, tim pre sto veliki broj te srednje klase ni nema sansu da svojim sredstvima dodje do stana, neki zive u multigeneracijskim zajednicama, a neki cekaju rasplet na porodicnom nivou ne bi li dobili neku kintu za ucesce i tako uopste usli u pricu da mogu makar i da razmisljaju o stanu.
To to je sve par stotina evra mesečno. Na godišnjem nivou 2000e možda. Veliko možda. Tunis AI je možda skuplji od klot paralije kolima nekih 1000e kada ideš malo kasnije na odmor.
Jednostavno to nisu neki iznosi koji ti menjaju stambeno pitanje u situaciji kada ti godišnje poraste vrednost stana 10%. Nekome je to 10000e, nekome je to 30000evra a nekome 50000e. To da uštediš zbog odricanja i štednje ne možeš. Da se odričeš svega i da živiš kao pas za 3000e godišnje......čemu?
Dok se ne smiri inflacija teško da nešto može da se promeni u ponudi. Tražnja je poslednji fomo i krediti.

Poslednja izmena:
Da se gradi mnogo i planski. A mi ne mozemo ni jedno ni drugo. Ne gradi se dovoljno, tek kad krenes da kupujes nekretninu za sebe, shvatis koliko malo novogradnji zapravo ima.
Ali stanovi nisu košulja i pantalone pa da imaš neograničen izbor. Možeš sa kupiš u LC Waikikiju odevni predmet za 5 ili 6 eur, a možeš da kupiš u Gucciju isto to ali za 500 ili 600 eur. Sa stanovišta porizvođača opet se isplati i Waikikiju i Gucciju jer imaju svoju ciljnu grupu i na kraju dana (ili godine) prave milijarde u prometu. Kod stanova je drugačije, moraš dobiti lokacijske uslove, građevinsku dozvolu i za projekat od 1.000 eur i za onaj od 10.000 eur po m2. Moras dovesti radnike, koristice manje vise slicne konstrukcione materijale (cement, celik, itd) i onda naravno da je sve skupo pa makar zidao i u Besnom Foku. Sa druge strane, upravo se govori o tome da "obican" narod nema odakle to sve da plati, a investitori preferiraju centar, pa cak i tu je veliki pad ROI. Dakle gde i za koga onda da se zidaju ta mega planska naselja?

ti podržavaš da migranti dodju kod nas, što si i pisao kao nešto pozitivno. E sad ako je taj put zatvoren kako onda? Ne vidim primer gde država može da destimuliše emigraciju bez poboljšanja sistema, osim zaključavanja tj da sama odredjuje ko treba, a ko ne treba ali kako će odlučiti? Sa druge strane druge zemlje će same zaključati granice kada budu imali dovoljno kadra koji im je potreban.

Prvo nek država destimuliše ćacizam i zaposlenje po partiji da ne radiš ništa, pa posle neka destimuliše emigraciju. Ja se generalno slažem za ostanak ljudi, pogotovo u unutrašnjosti ali nisam mazohista da teram nekog da ostane makar gladovao dok ja kupujem jahtu. Kao što rekoh, većina nema sredstava da izgradi svoj mikrosvet.
Pa drzava iz koje migranti dolaze i ne moze mnogo toga da uradi, a da to ne krene da se granici sa represijom. Moze da sprecava olaksavanje tako sto nece ulaziti u neke bioateralne sporazume itd ali ako npr. Nemacka resi da sire otvori svoje granice tu nema bas sta da se uradi.

Zato je sve ovo i krenulo od moje izjave da se nadam da ce trenutna antiimigrantska klima u EU nastaviti da jaca pa zakaciti i nas. Pragmaticno gledano, nama i ne odgovara da recimo udjemo u potpunosti u EU dok ne dostignemo bar nekih 60-70% prosecnog standarda tamo.

A to da drzava treba prvo da stimulise ostanak, to je malo kokos ili jaje situacija. Emigracija smanjuje i pritisak da se nesto promeni. Verujem da bi npr. trenutnom rezimu bilo draze da demonstranti mirno emigriraju nego da im prave probleme ovde.

Ako ovo sto se desava sad konacno dovede do promene vlasti, jedan od glavnih kratkorocnih pozitivnih efekata ce biti bas taj psiholoski, gde ce deo ljudi koji razmisljaju o emigraciji iz dnevnopolitickih razloga odustati od toga.

Za nas neupućene ako može šta je Popovica? Koliko sam razumeo selo u podnožju Fruške Gore. Kontam da sve zavisi od preferencija jer ima i Kosmaj i Avala... Evo @Filip 01 prodaje plac na Zlatiboru :)
Objasnio je kolega, ali evo lokacije i opisa.
Generacije mog pradede i dede su se tamo naseljavali, to jest gradili vikendice. Sa napredavonjem u infrastrukturi je postalo mesto i pogodno za život tokom cele godine, mada zavisi i od mikrolokacije u naselju. Kao što i na wikipediji kaže kraj urbanog dela Novog Sada i početak Nacionalnog parka.
Komercijalna prodaja je krenula pre koju godinu(nekoliko kompleksa) poslovna zgrada sa samouslugom itd., a sa završetkom izgradnje i novog mosta biće još pristupačnije.

Ali stanovi nisu košulja i pantalone pa da imaš neograničen izbor. Možeš sa kupiš u LC Waikikiju odevni predmet za 5 ili 6 eur, a možeš da kupiš u Gucciju isto to ali za 500 ili 600 eur. Sa stanovišta porizvođača opet se isplati i Waikikiju i Gucciju jer imaju svoju ciljnu grupu i na kraju dana (ili godine) prave milijarde u prometu. Kod stanova je drugačije, moraš dobiti lokacijske uslove, građevinsku dozvolu i za projekat od 1.000 eur i za onaj od 10.000 eur po m2. Moras dovesti radnike, koristice manje vise slicne konstrukcione materijale (cement, celik, itd) i onda naravno da je sve skupo pa makar zidao i u Besnom Foku. Sa druge strane, upravo se govori o tome da "obican" narod nema odakle to sve da plati, a investitori preferiraju centar, pa cak i tu je veliki pad ROI. Dakle gde i za koga onda da se zidaju ta mega planska naselja?
Apsolutno ima da se gradi i gde i za koga, samo sto svi hoce laku lovu zgradu bez infrastrukture, i to im je dozvoljeno.

Dugorocno planiranje izgradnje sa pratecom infrastruktrom nam je nepostojece, a za to ne treba kriviti investitore jer ce oni uvek traziti profit, treba kriviti one koji im dopustaju da umesto stare kuće naprcaju 3 sprata, pa tako celu ulicu, a da jednu cev nisu dodali u infrastrukturu. A da ne pricam o putevima, parkovima i skolama. Tvoj stav je ispravan, ali samo sa stanovista investitora koji zeli laku lovu. Sa strane humanog urbanizma kojim se niko ne bavi je potpuno pogresan.

Pa drzava iz koje migranti dolaze i ne moze mnogo toga da uradi, a da to ne krene da se granici sa represijom. Moze da sprecava olaksavanje tako sto nece ulaziti u neke bioateralne sporazume itd ali ako npr. Nemacka resi da sire otvori svoje granice tu nema bas sta da se uradi.

Zato je sve ovo i krenulo od moje izjave da se nadam da ce trenutna antiimigrantska klima u EU nastaviti da jaca pa zakaciti i nas. Pragmaticno gledano, nama i ne odgovara da recimo udjemo u potpunosti u EU dok ne dostignemo bar nekih 60-70% prosecnog standarda tamo.

A to da drzava treba prvo da stimulise ostanak, to je malo kokos ili jaje situacija. Emigracija smanjuje i pritisak da se nesto promeni. Verujem da bi npr. trenutnom rezimu bilo draze da demonstranti mirno emigriraju nego da im prave probleme ovde.

Ako ovo sto se desava sad konacno dovede do promene vlasti, jedan od glavnih kratkorocnih pozitivnih efekata ce biti bas taj psiholoski, gde ce deo ljudi koji razmisljaju o emigraciji iz dnevnopolitickih razloga odustati od toga.
Ne postoji mera koja drzava moze da donese trenutno koja bi doprinela smanjivanju emigracije osim da uhapse sami sebe.

Nije svaka emigracija ista. Neko ko je nezaposlen cinjenicno ima tezi put jer mora sve sam, potrebno je da nauci jezik da bi se kvalifikovao za odgovarajuci radnu vizu, a mora i da ustedi neka sredstva da bi imao od cega da zivi dok se ne snadje u novoj zemlji.

Sa druge strane, neko ko radi u korporaciji ima relocation package, gde ne mora nista da radi, firma snosi sve troskove preseljenja, plus cesto dobija corproate housing prvih 3 do 6 meseci. Takodje, ovi expati ne moraju da govore lokalni jezik, a ako ipak zele da nauce opet im firma placa obuku. Medjutim, ovo je tek pocetak. Ono sto sam cuo od kolega iz USA vezano za relocation je "next level", recimo njima firma asistira prilikom prodaje ili kupovine kuce, snosi sve out of pocket troskove poput agenta, notara, itd., placa deci vrtic i slicno. Pa pod takvim uslovima, nema ko ne bi emigrirao.
Jeste ovo je sve tačno. Ja sam dobio većinu toga osim ovo za prodaju kuće i notara, ali nisam ni imao pa ... Ali da se plaća sve od strane korporacije to jeste. Zato je i život na expat nozi skroz drugačiji od lokalnog života. To je kao sad npr. ITjevci u Srbiji oni su fizički tu ali s platama su u EU ili USA i žive vrh. Tako isto nešto su i expati po svim zemljama. Ali to je dok traje ugovor u toj firmi. Ako dobiješ otkaz onda se nađeš tek u čudu gde si i kakvo je stvarno tržište.

Evo kako se reklamira Dubaji 😉
IMG_1875.jpeg

Zamisli na kom smo nivou deluzije kada se kod nas reklamira kupovina stana u sci-fi okruženju Dubaiju kao povoljnija. U nivou cene maltene bilo koje novogradnje na Voždovcu, Zemunu.....🙂.

Teško da ćemo stići 70% njihovog standarda bez ulaska u EU (firme lakše rade, manji troškovi, manje korupcije...). Ne verujem da bi režimu odgovaralo da svi protestanti emigriraju. Ko će ostati? Penzioneri i ćaci, a oni ne rade ništa samo su trošak, država bi bankrotirala veoma brzo. Zbog toga mnogo toga zavisi od sledećih izbora.

Novogradnji ima koliko hoces, samo ne na lokacijama koje zelis, da budemo precizni
Slazem se, i ne slazem se.

I kad sam ja kupovao, a i sada, na NBG-u se drzi aktvnim samo par projekata u isto vreme, kao da se tempira. Za Zemun je jos gore, projekat sa centralnim grejanjem ne postoji. Doduse, za mene je smanjen izbor, jer ne zelim toplotne pumpe i podno grejanje, ali opet, i da zelim, to su male zgrade gde najbolji stanovi odu dok niko ne zna za projekat, a u slobodnu prodaju posle idu samo ovi stanovi koje niko nece. Izbor je bas nikakav, za ovoliki grad se slabo gradi, zato i mogu da odrzavaju ovde cene. Ne zna se gde je manji izbor, da li starogradnja ili novogradnja.

Slazem se, i ne slazem se.

I kad sam ja kupovao, a i sada, na NBG-u se drzi aktvnim samo par projekata u isto vreme, kao da se tempira. Za Zemun je jos gore, projekat sa centralnim grejanjem ne postoji. Doduse, za mene je smanjen izbor, jer ne zelim toplotne pumpe i podno grejanje, ali opet, i da zelim, to su male zgrade gde najbolji stanovi odu dok niko ne zna za projekat, a u slobodnu prodaju posle idu samo ovi stanovi koje niko nece. Izbor je bas nikakav, za ovoliki grad se slabo gradi, zato i mogu da odrzavaju ovde cene. Ne zna se gde je manji izbor, da li starogradnja ili novogradnja.
Samo par projekata od oko 2-3 hiljade ukupno stanova, stvarno gde ce im dusa :)

Ovo za zemun su tvoje preference izfiltrirale nista vise

Jeste ovo je sve tačno. Ja sam dobio većinu toga osim ovo za prodaju kuće i notara, ali nisam ni imao pa ... Ali da se plaća sve od strane korporacije to jeste. Zato je i život na expat nozi skroz drugačiji od lokalnog života. To je kao sad npr. ITjevci u Srbiji oni su fizički tu ali s platama su u EU ili USA i žive vrh. Tako isto nešto su i expati po svim zemljama. Ali to je dok traje ugovor u toj firmi. Ako dobiješ otkaz onda se nađeš tek u čudu gde si i kakvo je stvarno tržište.
Holandija povrh toga još nudi I 30% ruling pa stranci koji tamo dodju em imaju daleko bolje plate i benefite nego lokalno stanovništvo, em 5 godina imaju umanjenje poreza na prihod. Samo lud čovek ne bi iskoristio takvu priliku, naravno na odgovarajuću poziciju.

Kako onda ima malo ponude?
Mrzi me da pišem, jer je u poslednje vreme forum preplavljen ličnim prepucavanjem, ali danas se makar dotičemo tražnje i ponude, pa da dodam: čini mi se da se i o jednom i o drugom donose zaključci poprilično odokativno, tipa: prelistao sam malo oglase, dosta deluje loše. Ili: nisam čuo u poslednje vreme da se kupuju stanovi. Niti je ponuda kritično loša, niti tražnja kiritčno umire. Stambeni krediti deluju poprilično zahuktalo ove godine, i verovatno će biti rekordna godina:

1. Mesečni podaci za 2025 (novoodobreni stambeni krediti, u mil. dinara)​

• Januar: 9.326,51
  • Februar: 11.329,53
  • Mart: 13.333,71
  • April: 13.969,35
  • Maj: 15.977,58
  • Jun: 20.154,31
  • Jul: 16.156,57
Ukupno za prvih 7 meseci 2025: 100.247,56 mil. din.

2. Godišnji ukupni podaci (2019–2024)​

• 2019: 124.153,49
  • 2020: 92.109,34
  • 2021: 139.333,14
  • 2022: 127.599,19
  • 2023: 88.676,63
  • 2024: 122.075,86

Već sada (januar–jul 2025) iznosi su na 100,2 milijarde dinara, što znači da je za samo 7 meseci dostignuto:
  • 82% nivoa iz 2019.
  • 109% nivoa iz 2020.
  • 72% nivoa iz 2021. (rekordna godina)
  • 79% nivoa iz 2022.
  • 113% nivoa iz 2023.
  • 82% nivoa iz 2024.
Ako bi se ovaj tempo nastavio, godišnji iznos bi mogao da pređe 170 milijardi dinara, što bi bilo istorijski maksimum (oko +22% više od rekorda iz 2021).

Poslednja izmena:
Objasnio je kolega, ali evo lokacije i opisa.
Generacije mog pradede i dede su se tamo naseljavali, to jest gradili vikendice. Sa napredavonjem u infrastrukturi je postalo mesto i pogodno za život tokom cele godine, mada zavisi i od mikrolokacije u naselju. Kao što i na wikipediji kaže kraj urbanog dela Novog Sada i početak Nacionalnog parka.
Komercijalna prodaja je krenula pre koju godinu(nekoliko kompleksa) poslovna zgrada sa samouslugom itd., a sa završetkom izgradnje i novog mosta biće još pristupačnije.

Evo jos jedna u Popovici

I vrlo velika šansa da te mobilišu i da pošalju na istočni front pošto su oni sledeća zemlja da se žrtvuje protiv Rusije.
Nema sanse da Gruzini ponovo naprave istu gresku. Vrlo dobro znaju da bi ih pregazili za 30dana a ne dobijaju nista za uzvrat. Pre ce neki Holandjani avanturisti da ulete u famoznu "koaliciju voljnih" ali se bojim da ce da bude mesavina Galipolja i Dunkirk-a

akodje ova vlast se očigledno dodvorava penzionerima,
Baš su mi danas zapale za oko penzije kad sam prelistavao novi "Bilten javnih finansija". Od 2021-2022 su rashodi za penzije krenuli da skaču izrazito: sa 608,693.8 miliona rsd, na 929,618.8 na kraju 2024. Ove godine će rashodi biti još veći. Vlast je možda i malko suviše posrljala u populistički diskurs, te će sad biti ljute borbe sa inflacijom (a poprilično pedantno pratim i ove nove mere oko ograničenja cena, i ne deluje mi baš sjajno).

kons. b.jpg

Kako onda ima malo ponude?
Sarkazam je bio za 10000. Nema sanse da ima ni 3000 stanova trenutno u ponudi na NBG.

Koliko ima stanova za prodaju trenutno u tvom kompleksu da su neprodati, a koliko se ukupno gradi?

Gradi se na 5-6 projekata bukvalno. Imas Wellport, Kvart 64, Soul64, New Minel, Ozone, Lastavice i to je otprilike to. Vecina oko Bloka 65. 3000 ih sigurno ima ukupno u ovih 6 projekata, ali 3000 na prodaju si bas lupio. Ja bih voleo da stvarno ima izbor od 3000 stanova na NBG za prodaju.

Vrh