Šta je novo?

Cene nekretnina

Inace u prostoru izmedju zgrada su "boksevi" za automobile, ja sam se najezio kada sam video.

1757603053660.png

Prilozi

• 1757602826693.png
    1757602826693.png
    1,2 MB · Pregleda: 35
Poslednja izmena:
Kucu sam platio 240.000 kraj 2019. godine.

Naravno da je precenjeno, u pitanju su skroz razlicite kategorije kvaliteta zivota.
Pa gde mozes da poredis moju kucu sa stanom od 100m2 i garaznim mesto. Ja imam tri parking mesta ispred kuce, plus garazu (parking mesta ispred kuce sam dobio maltene gratis, kao i dvoriste od dva ara). Imam cak i parking u okviru naselja na koji mogu da se parkiraju gosti - mada to na racunam, jer smo ga napravili na javnoj povrsini.
Dati 370k za malo vecu zatvorsku celiju (zatvor u Padinjaku deluje humanije od Sunnyvila) na ledini ispod groblja, po meni moze da da samo covek koji ne vodi racuna o svom psihickom i finansijkom zdravlju. Umesto skole i vrtica dobilu su kockarnicu, i perionicu auta, jezivo.

Pogledajte prilog 251263

Pogledajte prilog 251264
Ok, kako mogu da kupim kucu kao tvoju tvoju za 370k, kao alternativu stanu u Sunnivilleu?

Prati kuce u Visnjickoj Banji, koja se ne prodaje gledaj da spustis cenu.
Pre par godina su dva moja prijatelja kod skole kupili karingtonku za 250.000 evra. Nijedna nije bila u oglasima, kupili su direktno od vlasnika.

Evo ti par dobrih kuca:

Nista od toga se ne prodaje mesecima, ova prva je nova u oglasu, nisam je vidjao ranije.

Evo svezeg primera, komsija iz zgrade mojih roditelja prodaje stan, zgrada je top, mislim da je iz 2003. , 3 sprata, uredna, odrzavana, nema lift, ima par parking mesta ispred zgrade, u Zarkovu u Ratka Mitrovica, komsija okacio stan na poslednjem III spratu, 59 kvadrata, trazi 3000 po kvadratu, sretnem ga ja pre 20 minuta na stepenistu i pitam sta je ovo komso, nema sanse za 3000 da ode ma kolko god da je dobra zgrada, on kaze stavio je tako pa nek se proda kad se proda, nema zurbe.

Evo i oglasa

Realno za 2300 bi mogao da proda, nema sta da se sredjuje, sve je top, ali ovo je cisti primer 95% oglasa, samo neka stoji, pa ako se proda, proda se

Mrzi me da pišem, jer je u poslednje vreme forum preplavljen ličnim prepucavanjem, ali danas se makar dotičemo tražnje i ponude, pa da dodam: čini mi se da se i o jednom i o drugom donose zaključci poprilično odokativno, tipa: prelistao sam malo oglase, dosta deluje loše. Ili: nisam čuo u poslednje vreme da se kupuju stanovi. Niti je ponuda kritično loša, niti tražnja kiritčno umire. Stambeni krediti deluju poprilično zahuktalo ove godine, i verovatno će biti rekordna godina:

1. Mesečni podaci za 2025 (novoodobreni stambeni krediti, u mil. dinara)​

• Januar: 9.326,51
  • Februar: 11.329,53
  • Mart: 13.333,71
  • April: 13.969,35
  • Maj: 15.977,58
  • Jun: 20.154,31
  • Jul: 16.156,57
Ukupno za prvih 7 meseci 2025: 100.247,56 mil. din.

2. Godišnji ukupni podaci (2019–2024)​

• 2019: 124.153,49
  • 2020: 92.109,34
  • 2021: 139.333,14
  • 2022: 127.599,19
  • 2023: 88.676,63
  • 2024: 122.075,86

Već sada (januar–jul 2025) iznosi su na 100,2 milijarde dinara, što znači da je za samo 7 meseci dostignuto:
  • 82% nivoa iz 2019.
  • 109% nivoa iz 2020.
  • 72% nivoa iz 2021. (rekordna godina)
  • 79% nivoa iz 2022.
  • 113% nivoa iz 2023.
  • 82% nivoa iz 2024.
Ako bi se ovaj tempo nastavio, godišnji iznos bi mogao da pređe 170 milijardi dinara, što bi bilo istorijski maksimum (oko +22% više od rekorda iz 2021).

Ova količina stambenih kredita će biti problematična ako tok krize bude sličan 2008-SEKE. S druge strane se stvarno pitam kako je vlada Srbije uspela da nagovori sve te banke da učuestvuju u programu kredita za mlade. U slučaju da defaultuju kupci, banke imaju manje vredne nekretnine.

@Analitičar
ova kuća deluje ok (ista kuća na dva oglasa), treba samo proveriti izolaciju jer deluje da je samo sprat odradjen. E sad, to je ono kuća vs stan plus nema glovo. Koliko vidim od centra 15-20min.

Evo svezeg primera, komsija iz zgrade mojih roditelja prodaje stan, zgrada je top, mislim da je iz 2003. , 3 sprata, uredna, odrzavana, nema lift, ima par parking mesta ispred zgrade, u Zarkovu u Ratka Mitrovica, komsija okacio stan na poslednjem III spratu, 59 kvadrata, trazi 3000 po kvadratu, sretnem ga ja pre 20 minuta na stepenistu i pitam sta je ovo komso, nema sanse za 3000 da ode ma kolko god da je dobra zgrada, on kaze stavio je tako pa nek se proda kad se proda, nema zurbe
Takva je većina oglasa, to nisu prodavci ako prodaješ godinu dana po jednoj ceni i onda povećaš cenu. To je cena ko se upeca, oglas ne košta ništa ako ogencija oglašava, a i u principu ne prodaju sem ako naidje neko po toj ceni pa da kupe bolji stan za isti novac ili malu doplatu.

Ova količina stambenih kredita će biti problematična ako tok krize bude sličan 2008-SEKE. S druge strane se stvarno pitam kako je vlada Srbije uspela da nagovori sve te banke da učuestvuju u programu kredita za mlade. U slučaju da defaultuju kupci, banke imaju manje vredne nekretnine.
Vecina banaka je prihvatila taj "reket" jer uzimaju masne novce na drugim proizvodima ali zato daju te kredite za mlade na kasicicu ... parola "cuti i trpi"

Za to su uvek dva razloga tj jedan, cena je visoka za ono što se nudi, lokacija/stanje... Ovde se stalno kuka da je ponuda loša tako da verovatno ok stan sa ok cenom ode relativno lako. Prošlo je vreme ludila gde se kupovalo bilo šta samo da se kupi.
Ocigledno jos nije ljudima frka za novac inace bi cene isle dole ili jos uvek imaju toliko da mogu da tolerisu neprodavanje i da cekaju bolja vremena.

Takva je većina oglasa, to nisu prodavci ako prodaješ godinu dana po jednoj ceni i onda povećaš cenu. To je cena ko se upeca, oglas ne košta ništa ako ogencija oglašava, a i u principu ne prodaju sem ako naidje neko po toj ceni pa da kupe bolji stan za isti novac ili malu doplatu.
To je ona varijanta da stavi u oglase i moli Boga da se ne proda :)

To je ona varijanta da stavi u oglase i moli Boga da se ne proda :)
Pa evo ti primer što je @Zarkovo postavio. Em nema lift em se u oglasu navodi da se prodaje prazan sem kuhine, dakle nema ni za nameštaj za novi stan već planira da kupi bolji stan i samo unese nameštaj, a kuhinja sa sve uredjajima daj bože da vredi 1000e. Tipa proda i kupi novogradnju kod @Extroniks na NBG, dobije čak i lift. Ja mogu moj stan da oglasim za 400-500k pa ako se proda za te pare super, ako ne nikom ništa, da ga stvarno prodajem verovatno bih stavio cenu 250-300k i kupio više kvadrata na lošijoj lokaciji ili ako se selim ili mi trebaju pare. Ista je priča i da sam nasledio stan, neka ga taj drugi 'leba ne traži, kirija kaplje pa ako se proda po zamišljenoj ceni proda se, ako ne nikom ništa. Zato deluje da se ništa ne prodaje, a u stvari retki su stanovi koji se stvarno prodaju. Pre bih kupio ovu kuću u Višnjičkoj Banji što sam postavio nego taj stan na Žarkovu ali opet, prioriteti.

Evo svezeg primera, komsija iz zgrade mojih roditelja prodaje stan, zgrada je top, mislim da je iz 2003. , 3 sprata, uredna, odrzavana, nema lift, ima par parking mesta ispred zgrade, u Zarkovu u Ratka Mitrovica, komsija okacio stan na poslednjem III spratu, 59 kvadrata, trazi 3000 po kvadratu, sretnem ga ja pre 20 minuta na stepenistu i pitam sta je ovo komso, nema sanse za 3000 da ode ma kolko god da je dobra zgrada, on kaze stavio je tako pa nek se proda kad se proda, nema zurbe.

Evo i oglasa

Realno za 2300 bi mogao da proda, nema sta da se sredjuje, sve je top, ali ovo je cisti primer 95% oglasa, samo neka stoji, pa ako se proda, proda se
Ja vam pričam. 2008 godine je bilo isto. Oglašene cene su bile veće oko 15-20% od prometovanih. Ako uzmemo oglašene cene u dinarima 2008, na kraju krize 2014 je tačno bio 45-50% pad. I onda kao pala cena 20% u evrima. Lol

Vecina banaka je prihvatila taj "reket" jer uzimaju masne novce na drugim proizvodima ali zato daju te kredite za mlade na kasicicu ... parola "cuti i trpi"
Mislim da nije samo "reket" već je to vrlo unosno. Pa onda sve banke u NL su pod reketom jer su do nedavno davale 110% kredit znači za celu nekretninu i za notara i za porez i za sve. Sada "samo" 100% za nekretninu. Znači 0% učešća. To uopšte nije rizično. Plus banka će se naplatiti sigurno do kraja tvog života jer imaju menicu pa će ti sesti na platu dok god ne isplatis dug. Mogu oni prodati nekretninu za manje ali opet ostatak duga ostaje da ti isplatis. A neće biti kriza non stop. Plus kod nas nema lični bankrot koliko je meni poznato kao i US. A zadužen čovek je najbolji i najposlušniji. Taj ima da grebe i nogama i rukama da isplati. A vidi i u doba krize koliko je kod nas malo % nenaplaćenih kredita u odnosu na US ili zapadnu Evropu! Ispod statističke greške. Tako da je to vrlo prihvatljivo a imaju te "zarobljenog" kao klijenta 20-30 godina i to ne samo tebe već i tvoje roditelje jer oni su ziranti za te kredite. Pa šta ćeš bolje?! The more the merrier!

Mislim da nije samo "reket" već je to vrlo unosno. Pa onda sve banke u NL su pod reketom jer su do nedavno davale 110% kredit znači za celu nekretninu i za notara i za porez i za sve. Sada "samo" 100% za nekretninu. Znači 0% učešća. To uopšte nije rizično. Plus banka će se naplatiti sigurno do kraja tvog života jer imaju menicu pa će ti sesti na platu dok god ne isplatis dug. Mogu oni prodati nekretninu za manje ali opet ostatak duga ostaje da ti isplatis. A neće biti kriza non stop. Plus kod nas nema lični bankrot koliko je meni poznato kao i US. A zadužen čovek je najbolji i najposlušniji. Taj ima da grebe i nogama i rukama da isplati. A vidi i u doba krize koliko je kod nas malo % nenaplaćenih kredita u odnosu na US ili zapadnu Evropu! Ispod statističke greške. Tako da je to vrlo prihvatljivo a imaju te "zarobljenog" kao klijenta 20-30 godina i to ne samo tebe već i tvoje roditelje jer oni su ziranti za te kredite. Pa šta ćeš bolje?! The more the merrier!
Kad kazem reket mislim na nesto na sta su primorane, da je to normalna poslovna praksa ne bi morala drzava da naredjuje da se takav proizvod nudi na trzistu vec bi banka nasla modus operandi. E sad, banke u NL i ovde su druga prica ... ove nase su poprilicno kartelski organizovane i dobar novac uzimaju na drugim proizvodima tako da je ovo njima samo sica da bi nastavili sa ostalim praksama.

Ne znam koliko je tačno ono "Kakav narod, takva i vlast".....ali je sigurno tačno "Kakva vlast, takve i banke" :D

90% verovatnoće da se smakne kamate u USA za 0,5%. Izveštaj najnoviji pre odluke.....porasla inflacija u USA 🤣😂🤣. Cirkus

Od pandemije ionako živimo u alternativnoj stvarnosti. Trump tweetne "NO INFLATION" i nada se da će bar deo popucale "mage" to da prihvati. Ubistvo Charlie Kirka će sada tamo dodatno da destabilizuje politčku situaciju.

Ljudi misle da su naucili ekonomiju "nize kamatne stope = inflacija", pa digli cene na vreme :)

Problem je što ako narod zaista veruje u inflaciju, ona onda i stiže (potvrdili mi grok i chatgpt, dakle tačno je 🤭)....senke covid štampe su dugačke. 👀

Evo i oglasa

Ali posle zbog takvih ne možes da objasniš onima što stvarno hoće da prodaju da to što je komšija okačio nije realna cena.

Ti što stvarno hoće da prodaju će da krenu sa app pa će da obaraju vremenom.
Ko hoće da proda po visokoj, ali ipak ne apsurdnoj ceni, ovo je idealan scenario. Neko okaci stan u starogradnji u Železniku za 3k+ a ti umesto 2300, oglasis za 2500. Jeste previse, ali u kontekstu ostalih cena APP cena deluje kao prihvatljivo.

Vrh